Olympus OM-D E-M10 Mark IV – szintlépés

Uzseka Norbert | 2020. Augusztus 31., Hétfő 07:00

Olympus OM-D E-M10 Mark IV – szintlépés
Az Olympus E-M10 sorozatának új tagjába bekerült a rég várt 20 megapixeles szenzor, de más fontos újításokkal is szolgál.

Az Olympus néhány hónappal ezelőtt eladta a fényképezőket és objektíveket gyártó részlegét egy japán befektetői csoportnak, s ez azonnali és tartós felhördülést és spekulálást indított el a fotózással foglalkozók tömegei körében. Hogy mi zajlik valójában, azt magam sem tudom, az viszont világos: azok, akik pénzt tettek ebbe, nyilván megsokszorozva szeretnék azt visszakapni. Hallani olyan híreket, hogy a belépő szintű cserélhető objektíves sorozatot, a PL-t beszüntetik, ám az eggyel magasabb színvonalat képviselő, alapvetően mégsem profiknak szánt E-M10 széria épp megjelent új tagja, a IV-es olyan jól sikerült, hogy le a kalappal a cég előtt, bárkik legyenek is a tulajdonosai!

 

Kézbe véve

Az E-M10 sorozat a kezdetektől azokat célozta meg, akik szeretnének a mobiljukkal vagy olcsó kompaktfényképezőjükkel készíthetőnél látványosan jobb minőségű fotókat lőni, anélkül, hogy irdatlan összegeket kelljen befektetniük. Ahogy teltek az évek, természetesen az eredetileg csak a csúcsgépekbe szerelt tudás egyre inkább leszivárgott az alacsonyabbra pozícionált masinákba is, ennek megfelelően az E-M10 IV-es sok területen simán kenterbe veri tudásban akár az öt évvel ezelőtti profi gépeket is. De egyébként is rendkívül jól felszerelt darab.

 

Mely kézbe véve kicsinek és könnyűnek érződik (121,7mm x 84,4mm x 49mm ill. 383 gramm), bár a keskeny markolat messze jobb fogást biztosít neki, mint ránézésre gondolnánk.

Hogy mi szép és mi nem, az végképp relatív, én mindenesetre odáig vagyok az Olympus E-M gépeinek a dizájnjáért, különösen a fekete-ezüst, retro külsejű fényképezők nyújtanak esztétikai élményt is. Ez nyilván nem kimondottan elvárás még egy hobbyfotósnál sem, mégis jó érzés már kézbe venni is a IV-est (ahogy elődeit és az E-M5 sorozat tagjait is – a csúcsnak számító E-M1 szériából kevéssé kapni színezett verziókat, és az amúgy is arra van kitalálva, hogy a profik kemény igénybevételét is bírja).

 

olympusEM10IVfolul.jpg

Külsőre nagyjából ugyanaz maradt a IV-es, mint elődje, hasonló a gombok és tárcsák kiosztása, bár a tetejére jobb oldalra került egy piros színű videó gomb is, amiért jár a piros színű pont. Ahhoz képest, hogy elvileg ez egy belépő szintű kamera, a kezelőszervei komolyabb fotósok igényeit is kielégítik.

Ami nem látszik elsőre, az az, hogy a hátsó képernyő lefelé teljesen előre fordítható – a szelfi-módról lentebb írok.

 

A gépet műanyagból gyártották, időjárásálló bevonat nem védi – előbbi számomra nem okozott semmi hátrányt, utóbbi pedig orvosolható megfelelő esővédő-tok beszerzésével.

 

720_20200804_0002traktor.jpg

Traktor Dusnokon

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 400, gyújtótávolság: 15 mm (ekv. 30 mm)

 

Használati tapasztalatok

A IV-es 10-es legfőbb újdonsága a 20,3 megapixeles szenzor, ami az Olympus számos gépében régóta használt 16 megapixeleset váltja. Önmagában ez se nem jó, se nem rossz – ha a TruePic VIII nevű processzor nem nőne fel a több pixel kezelésének feladatához, éppenséggel csak a nyűg lenne vele. Így persze nagyobbak a file-ok (a maximális méret 5184 x 3888 pixel), de a proci gond nélkül megküzd velük, sem belassulás, sem erősebb zajosodás nem mutatkozott, pláne nem emberi érzékekkel észlelhető. A szenzor mérete nyilván maradt micro 4/3-os, és az E-M10 IV-essel lőtt képeket simán ki lehet nyomtatni akár A/2-es méretben, de ez azért eddig is így volt.

 

A kontrasztérzékelésen alapuló autófókusz rendszer maradt 121 pontos, ám a hozzá alkalmazott algoritmus fejlettebb, mint a III-asban, ami valóban gyorsabb és jobb autófókuszt eredményez, ez főleg követő fókusznál ill. szem/arc követésnél látványos. Ezzel együtt mozgó, pláne gyorsan mozgó téma esetén ne számítsunk olyasmire, hogy minden fotónk éles lesz, ez az élességállítási rendszer abban kevésbé fürge. Érdemes sorozatot lőni, netán kipróbálni az olyan fotós trükköket, mint pl. előre oda fókuszálni, ahova a fotó témája várhatóan érkezni fog, s a megfelelő pillanatban lenyomni az exponáló gombot. Vagy E-M5-öt vagy E-M1-et venni inkább.

 

 720_20200810_0002_paradicsom.jpg 

Paradicsomi csendélet

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 200, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

Sorozatlövésben amúgy is jobb egy kicsit a IV-es az elődjénél, egyszeri fókusszal 15 fps-t is tud lőni elektronikus zár mellett (ilyenkor nem is fókuszál újra, azt csak a lassabb, 6,3 kép per másodperc sebességgel fotózó beállítás mellett tudja). Mechanikus zár mellett 8,7 ill. 5 fps a maximum. Hogy mikor lassul le a sorozatsebesség, az a használt memóriakártyán is múlik, ill. hogy RAW-t (is) lövünk-e, vagy csak jpg-et, mindenesetre ebben is jobb egy kicsit a IV-es a III-asnál (és sok más fényképezőgépnél).

 

Az érzékenység alapból ISO 200 és 25.600 között állítható, de lefelé kiterjeszthető 80-ig, bár 200 alatt megnő az esélye a dinamika vesztésnek (csúful kiégett világos részek). Magas ISO szempontjából az 1600-3200 az, ahova biztonsággal lehet merészkedni, 6400-at már inkább csak netre szánt képeknél alkalmaznék, ezzel együtt annál magasabb érzékenységgel is lehet használható képeket lőni.

 

Akárcsak elődjébe, a IV-esbe is 5 tengelyes stabilizátort szereltek, ám a hivatalos adatok szerint ez fél fényértékkel többet fog meg, így már FÉ4,5-öt, ami ezen a belépő szinten nagyon jó. Ez többek között azt is jelenti, hogy elég jó eséllyel tudunk kézből kitartani 1 másodperces záridőt is, nagyobb látószögű objektívet használva, de persze teléknél is roppant hasznos.

 

olympusEM10IVhatul.jpg

Menük, akkumulátor, wifi

Közhely, hogy minden márkának meg kell szokni a menürendszerét. Az Olympusé szerintem azok közé tartozik, amiket egy idő után könnyű kezelni, bár jelen esetben érdekes volt megtapasztalni, hogy amilyen hasznosak a programozható funkciógombok ill. a gyorsmenü, annyira zavarbaejtő tud lenni, hogy a rendes menüben egyszerűen nem találtam bizonyos dolgokat, amiket emezekben helyeztek el. De nem ördöngösség kitapasztalni.

 

Szerencsére maradt a korábban bevezetett BLS-50 akkumulátor, további szerencsére egy töltéssel többet, 360 fotót lehet készíteni (a III-asnál az 330 kép volt). Hogy az USB-s töltés mennyire szerencsés, már más kérdés – nekem hiányzik a fali töltő, pláne, mivel töltés közben nem lehet használni a kamerát. Lehet viszont powerbank segítségével tölteni, azért jár a jópont, amúgy meg magára valamit adó fotós minden kamerájához tart plusz aksit.

 

Bekerült a IV-esbe a Bluetooth, amivel könnyebb használni az Olympus mobiltelefonos applikációját, plusz a háttérben is megmaradhat így a kapcsolat anélkül, hogy zabálná a két kütyü akkumulátorát.

 

720_20200813_0006pirosmotor.jpg

Kismotor Budapesten

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

Videó, képernyő és selfie

Videó terén az E-M10 széria sosem volt nagyon erős, most is igaz, hogy érdemesebb 4K-ban filmezni, ha bírja a kártyánk meg a számítógépünk, és ha szükséges, onnan visszakonvertálni FullHD-ba, mert több lesz így a részlet, szebb a kép. 4K-ban továbbra is 30p a maximum, 102Mbps mellett, képvágás nélkül. FullHD-ban van 60p is, de aki a lassítások szerelmese, annak be kell érnie a HD felbontással (720p), úgy ugyanis elérhető a 120 kocka per másodperc, bár a képminőség nem túl erős. Mikrofonbemenet ill. fejhallgató kimenet továbbra sincs, a filmezést komolyabban űzők számára továbbra is más fényképezők lesznek az igazán jók, de családi-baráti mozik készítéséhez így is teljesen jó, amit az E-M10 IV tud.

 

A IV-es képernyője maradt ugyanaz a 3”-es, 1,04 millió képpontos, érintésérzékeny monitor, mint a III-asé, az egyetlen lényegi különbség, hogy alul teljesen előre lehet hajtani, a szelfizők és vloggerek örömére. Vagy nem. Merthogy 1. nagyobb objektív simán kitakarja így a kép egy részét, 2. így nem lehet állványra rakni a fényképezőt (vagy sajátos barkács megoldások kellenek hozzá), amivel a vloggerek egy részét el is ijeszti… Arról nem is szólva, hogy a szelfi, mint olyan, jellemzően kartávolságból készül, tehát nagylátószöget igényel, ami viszont torzított arcképet fog eredményezni, már ha ez bárkit érdekel még manapság. Az becsülendő, hogy így előrehajtva a képernyő alján megjelenik több különféle, érintéssel aktiválható funkció (exponálás, videó elindítása, késleltetett expo), ami klassz, de ahhoz, hogy ezeket használjuk, már jó eséllyel két kézre, vagy legalábbis a legkiválóbb muzsikusokat megszégyenítően fürge és ügyes ujjakra lesz szükségünk. Jobb lett volna az oldalra és aztán előre hajtható képernyő (hogy nem fölül oldották meg a 180 fokot, az érthető, minthogy ott van az elektronikus kereső).

 

A képernyőt megérintve egyébként nagyjából a szokásos funkciók érhetők el (fókuszpont választása kereső használata mellett is, bár úgy kissé lassú; nagyítás; képek nézegetése, ilyesmik).

 

720_20200806_0150SzentKinga.jpg

Szent Kinga szobra a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom parkjában

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/5, ISO: 200, gyújtótávolság: 100 mm (ekv. 200 mm)

 

Ár

A három éves E-M10 III, bár kisebb a felbontása (és ez valóban jelentős különbség), máskülönben nem olyan sokban marad el a IV-estől, viszont 150-165 ezer forintért vihető a váz, a 14-42-es kitobival pedig 180 körül van, bár akciósan találni olcsóbbat is. Az új IV-es ezzel szemben 257 ill. 308 ezer (váz ill. kitben). Ha nekem kellene döntenem, én kigombolnám a többet az újért, de rosszul az sem jár, aki inkább az olcsóbbik verziót választja.

 

Összegzés

Manapság már belépőszinten is nagyot kell gurítani ahhoz, hogy a mobiltelefonjuk fotóival elégedett tömegekből bárkit rábeszéljünk arra, hogy pénzt adjon ki külön, komolyabb fényképezőre. Az E-M10 IV kétségkívül ad annyit tudásban, kezelhetőségben, felszereltségben, hogy sokakat meggyőzzön, pusztán ezen nem fog múlni. Kihívója persze bőven akad, a micro 4/3 rendszerben is, nem szólva a nagyobb szenzorral szerelt gépekről, de tény, hogy kezdő és haladó fotósok számára is nagyon sokat ad ez a gép – s ami a legfontosabb, az Olympustól megszokott, remek képminőséget, bárhogy hívják is majd eztán a termékeiket.

 

Értékelés: 4,7 pont

Pro:

- kicsi és könnyű vázban nagy és változatos tudás és remek képminőség

- hatékony stabilizálás

- 20 megapixel

Kontra:

- az alul teljesen előre hajtható képernyőt kissé nehézkes használni

 

A fényképezőgép honlapja

 

web_OM-D_E-M10_Mark_IV_silver_EZ-M1442__Product_010.jpg

 

Technikai adatok

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

Objektív foglalat: Micro Four Thirds

Szenzor: 4/3'' Live MOS szenzor

Tényleges felbontás: 20,3 megapixel

Képméret-arány és képterület: 4:3 / 17,3 x 13,0 mm

Képprocesszor: TruePic VIII

Képstabilizátor: Szenzor eltolásos, 5 tengelyes

Fényérzékenység: ISO 200-25.600 (kiterjeszthető kb. 80-ra)

Élességállító rendszer: Kontrasztérzékelő AF rendszer

Fókuszmezők: 121 pont / Összes, Csoportos (9 mezős), Egyes

Manuális élességállítás: Igen; Nagyobb fókuszmezővel vagy "focus peaking" (színes kontraszt élek) funkcióval

Beépített vaku: van, kulcsszám: 7,2 (ISO 200)

Elektronikus kereső felbontása: 2.360 K képpont

Hátsó kijelző: Dönthető LCD – Érintőpanel; mérete: 7,6 cm / 3,0'' (3:2); felbontás: 1.040 K képpont

Méret: 121,7mm x 84,4mm x 49mm

Súly: 383g (váz, akkumulátorral és memóriakártyával)

Ár: 257.000 Ft (csak a váz)

 

 

 

720_20200804_0005motor.jpg

Motor Dusnokon

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 400, gyújtótávolság: 25 mm (ekv. 50 mm)

 

720_20200804_0003benzin.jpg

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 400, gyújtótávolság: 23 mm (ekv. 46 mm)

 

720_20200804_0004benzin.jpg

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 400, gyújtótávolság: 19 mm (ekv. 38 mm)

 

720_20200806_0052szobor.jpg

Szobor Budapesten

Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 200, gyújtótávolság: 400 mm (ekv. 800 mm)

 

720_20200806_0220Paddy.jpg

Paddy, a kutya

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 400, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20200813_0057Nyugati.jpg

Daru a Nyugati pályaudvarnál

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/4000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 23 mm (ekv. 46 mm)

 

720_20200810_0024_kereszt.jpg

Feszület a Balatonszabadi Szent Anna templom parkjában

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/9, ISO: 800, gyújtótávolság: 30 mm (ekv. 60 mm)

 

720_20200810_0046_makk.jpg

 

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/5, ISO: 800, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

720_20200810_0047makk.jpg

Objektív: Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 Pro. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 800, gyújtótávolság: 40 mm (ekv. 80 mm)

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.096520 másodperc.