Simics BalázsNikon Z vs. Canon R - Új Fullframe-ek összehasonlítása

Simics Balázs | 2018. Szeptember 10., Hétfő 19:00

Miután a Canon új tükörnélküli nagyágyúja is bemutatásra került nem kellett sokat várni, hogy elkezdődjön a fotós körök találgatása és ötletelése, hogy vajon melyik fényképező a jobb, melyik erősebb bizonyos területeken.

hirdetés

1.jpg

 

Mielőtt még a hatalmas specifikációtáblás összehasonlítás fókuszba kerülne, pár mondatban összefoglalom, hogy mit is érdemes tudni egyik, másik gépről.  Amin talán meglepődhetünk mindkettő gép esetében az a kártyafoglalat kérdése. Mind a Nikon mind a Canon gépeket csakis egyetlen foglalattal látták el, előbbinél ez XQD-t, utóbbinál pedig SD-t takar. Természetesen csak is ezért nem dől össze a világ, főleg, hogyha ránézünk, hogy milyen pozitív jellemzőkkel találkozhatunk. Jó példa erre a mindhárom fényképező új csatlakozása. Habár a Nikon komoly 1 mm-el felülkerekedik a Canon R 54mm-es csatlakozásán, így is mindkettő esetben hatalmas előrelépést jelent az ekkora szélesség. A jövőben ennek megfelelően, tökéletesebb lencséket adhatnak majd ki, melyek jóval több fényt engednek be, mint mostani rokonaik.  Az elektromos keresők kiválóak, pontosak, az AF mindkét márka esetében hihetetlenül gyors. A videós teljesítmény pedig lehengerlő. Ezek az első Fullframe fényképezők, melyek 4:2:2 10-bit HDMI Kimenettel és LOG-al rendelkeznek.

 

Végeredményben bármelyik gépet is választanánk, rosszul biztosan nem döntenénk. Ilyen tulajdonságok mellett nehéz rosszul dönteni, a többi pedig csak szubjektív döntés, hogy kinek mi „jobb”.

 

5.jpg

Amit fontos megemlíteni még az az ár:

 

  • Nikon Z6: $ 1,996.95 ( kb. 562.000 Ft )
  • Nikon Z7: $ 3,396.95 ( kb. 956.000 Ft )
  • Canon EOS R: $ 2,299 ( kb. 647.000 Ft )

 

Láthatjuk tehát, hogy egyik gép sem olcsó, viszont Leica szintű árakig azért nem emelkednek. A Z6 és a Z7 között elég erős az árkülönbség, ami végeredményben érthető, hiszen a jellemzőket átbogarászva, a Nikon egy erőteljesebb ikernek szánta a Z7-et. A Canon EOS R pedig korrekten a két Z között foglal helyet, ami így elsőre egy elég meggondolt és jó piaci döntésnek látszik.

 

 

 A teljes specifikációkat ide kattintva érhetik el!

 

 

Véleményem szerint nincs tökéletes döntés. Mindig lesz egy-két részlet vagy tulajdonság aminek a területén a másik márka terméke lesz a nyerő, visszafelé pedig ugyanígy. A legegyszerűbb ha megvásároljuk mind a három masinát és felváltva használjuk őket a helyzetnek megfelelően…

 

 

4.jpg

 

https://www.nikon.hu/hu_HU/?

https://www.canon.hu/

https://nikonrumors.com/2018/09/05/canon-r-vs-nikon-z.aspx/

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.122213 másodperc.