Nagy AnitaNapikép: portré Zsófiról

Nagy Anita | 2018. Április 03., Kedd 19:00

Napikép rovatunkban egy-egy tehetséges fotóst kérdezünk egy általunk előre kiválasztott képéről. Ezúttal Szabó István mutatja be kedves Olvasóinknak tavaszi portréját.

Mesélj egy picit a kezdetekről...

 

"Közel 20 éve kezdtem fotózni komolyabban, még filmes technológiával. Az alapokat egy fotókörben elmagyarázták, de ezen kívül mindent egyedül tapasztaltam ki. Eleinte nagyon lelkes voltam, hajnalig fényképeztem és utána a laborban hívtam elő a filmeket, nagyítottam a készült képeket, de az egyetemi évek után egyre ritkábban vettem elő a gépet.

2015-ben megszületett a kislányom és ez újra motivált a fotózásra. Leporoltam a D80-t és elkezdtem újra olvasgatni a témában. Innentől újra rendszeresen, pár naponta fotóztam. Áttörés fél éve következett be: kipróbáltam milyen stúdióban dolgozni vakukkal. Ez rákényszerített arra, hogy újra tanuljak, tudatosan figyeljek a fényre, és segítséget, véleményt kértem tapasztalt fotósoktól a fejlődéshez. Innen nem volt megállás: az elmúlt fél évet végigfotóztam, minden este fotográfiát tanultam, képeket retusáltam, vagy modellekkel egyeztettem. Elsősorban a portréfotózás vonz, de szeretek minden területet kipróbálni.

 

_DSC0079-Edit-Edit-3.jpg

 

Hogyan készült, milyen körülmények között a kiválasztott fotód?

 

"A modellem, Zsófi, gyönyörű lány és tehetséges modell, de kevés tapaszalata van, ez volt az első komolyabb fotózása. A kép az első beállításnál készült, a fotózás első 10 percében. Jött velünk Zsu, a barátom is, aki most tanulja a fotózást, ő asszisztált. A közgáz előtt kezdtünk, és a szokásos Duna, vagy közgáz épület helyett a villamos síneket választottam. Pár sima portré után láttam, hogy Zsófi lassabban tud feloldódni a kamera előtt, ilyenkor igyekszek kimozdítani a modellt a komfort zónájából, utána jobban mennek az egyszerűbb pózok is. Emiatt kicsit megnevettettem és megkértem Zsófit, hogy dobálja a haját. Rövid útmutatás után sikerült is, és több jó kép született. Végül ezt választottam, mert ő pedig csak áll és dacol a természettel. Külön tetszik, hogy a haj eltakarja az egyik szemét. A kép Nikon D610 vázzal és Nikkor 105mm AI manuális objektívvel készült 2.5 rekesszel. Aki nem ismeri, ez egy majdnem 50 éves modell autofókusz nélkül, anno ez (és a későbbi AI-S változata) volt a legjobbnak tartott portré objektív a Nikonnál. Mai szemmel nézve is jó képe van alacsony torzítás mellett. Az ISO-t feljebb vettem 400-ra, hogy kis záridővel tudja fotózni, így 1/1250s-ot tudtam választani. Ezüst reflektorral derítettük meg, amúgy természetes fénnyel készült. Egy díszkőre álltam fel, emiatt tudtam enyhén felülről fotózni. Az utómunka Lightroom és Photoshop. Semmi különlegeset nem módosítottam rajta, csak a szokásos retusálás. (expo korrekció, szeparálás a háttértől, bőrretus, színeltolás)"

 

többi fotómat itt találjátok: www.facebook.com/szaboistvanfoto

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.080753 másodperc.