Uzseka NorbertTeszt: Venus Optics Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2,0

Uzseka Norbert | 2017. November 02., Csütörtök 08:00

Teszt: Venus Optics Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2,0
A Venus Optics nevű kínai gyártó Laowa objektívjei érdekes darabok. Tesztünkben egy kizárólag micro 4/3 rendszerre megjelent különlegességről szólunk, mely rendszeren belül a legnagyobb látószöget adó és legfényerősebb fix nem-halszem objektív.

SZERZŐ I UZSEKA NORBERT

 

A micro 4/3 rendszer érzékelő lapkája negyed akkora, mint a full frame szenzor, ami azzal jár, hogy ultra nagy látószögű objektívet nehéz hozzá készíteni. Akad azért néhány ilyen üveg, de vagy testesebb darab, vagy fényerőben szerény. A kis Laowa optika tehát olyasmit nyújt, nagy fényerőt kis méretű és súlyú tubusban, mely egyedülálló a rendszerben.

 

Kézi élességállítás

Persze megvan ennek az ára. A legfontosabb, hogy az objektívben nincs autófókusz. Kézi élességállítással működik, és semmilyen elektronikus adatot nem visz át a fényképezőbe. Ez annyit tesz, hogy bármely vázra tekerjük is fel, az nem fogja nekünk elárulni, milyen rekesz értékre van állítva épp az objektív. Vagyis csak M, mint manuális, és A, mint rekesz előválasztó módban használhsató – utóbbi esetben a befolyó fény alapján a fényképező választja ki a záridőt. És megesik, inkább gyakrabban, mint ritkán, hogy az expozíciót korrigálni kell.

 

Laowa_PanaG80_20170829_1130898_kis.jpg

 

Ami a kézi fókuszálást illeti, azt a rekesz és a távolságskála leolvasása segíti. Utóbbi azt mutatja meg az objektíven, hogy adott blende nyílás mellett mekkora távolságban lévő képelemek lesznek élesek. Ez némileg becsapós tud lenni, de minden objektívre igaz, nem csak a manuálisokra, hogy az embernek rá kell szánnia az időt, hogy kitapasztalja a működésüket. Mindenesetre az objektíven 12 cm-től végtelenig van feltüntetve az élesre állítható távolság, ám azt tapasztaltam, hogy odafigyeléssel már kb. 6-7 cm-re lévő tárgy (vagy alany) is éles lehet. Makrózásra senki ne gondoljon, hiszen ennél a nagy látószögnél túl sok minden egyéb is benne lesz a képben még ilyen közelről is, viszont meglepően jó és látványos háttérelmosást lehet így elérni.

Ahogy sok nagy látószögű objektívnél, így a Laowánál is igaz, hogy ha úgy f/4-re, vagy még inkább f/5,6-ra tekerjük a blendét, akkor kb. egy-másfél métertől minden éles lesz. Ez rendben is van, ha van elég fény, ám gyengébb fényviszonyok között így vagy bukjuk a nagy fényerő adta előnyöket, vagy alaposabban odafigyelve kell beállítani a rekeszt és az élességet. Mondom, kell idő, hogy megszokjuk az objektív használatát.

Ideértve azt is, hogy a rekeszgyűrű vékony, és nagyon közel esik a vázhoz. Ha a vázon előre kilóg a vaku háza (pl. Panasonic G80), akkor amiatt nem látszik a kiválasztott rekeszérték. Olyan kisebb vázakon pedig, amilyen a Panasonic GX80, sűrűbben előfordult, hogy belelógott a képbe az ujjam. Érdekes módon a nagyobb G80-nál, melynek rendes markolata van, ez kevésbé fordult elő. A rekeszállító másik sajátossága, hogy a szűkebb rekeszek felé haladva egyre kisebb az átmenet két érték között, úgyhogy mondjuk f/16 és f/22 aligha sikerül majd ½ vagy 1/3 fényértéket beállítani.

 

720Laowa20170825_1070082_f11.jpgPálos kolostorrom, Bükkszentlélek

Rekesz: f/11, záridő: 1/80 sec, ISO: 400. Kamera: Panasonic G80

 

Ultra nagy látószög

A Laowa látószöge 110 fok. Ez lényegesen nagyobb látószög, mint amit az emberi szem élesen egyben lát (bár persze a látómezőnk ennél nagyobb látószöget is lefed, de annak kisebb része az, amit egyszerre élesen látunk). Ennek köszönhetően roppant szokatlan mind az objektív nyújtotta látvány, mind pedig a kezelése. Nem csak a kézi fókuszálás miatt, de ahhoz is hozzá kell szokni, hogy milyen sok minden fér bele a képbe. Robert Capa egyik híres mondása, hogy "ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel", a kis Laowa esetében különös értelmet nyer. Egyrészt ekkora látószögnél nehéz úgy fotózni, hogy ne kerüljön semmi fölösleges a képre, másrészt ez az üveg akkor is egészen sokat befog, ha már közel mentünk. Odafigyeléssel simán lehet vele egészalakos selfie-t csinálni, bár persze torzulni fognak az arányok.

Apropó, torzulás. Az persze van, ilyen nagy látószögnél hogyne lenne, de nem gondolom vészesnek. Ami közel lesz, ill. a széleken bármi függőleges némileg görbülni fog, de ez is olyasmi, amit meg lehet tanulni kezelni.

Ahogy a szinte minden rekeszen jelentkező több-kevesebb vignettálást, peremsötétedést is helyrehozza a Lightroom vagy valami hasonló program. Amire viszont én legalábbis még nem találtam megoldást, az a becsillanás, mely akkor jelentkezik, ha a képmezőben éles fényforrás van, méghozzá a szélekhez közel. Különösen napkelte ill. naplemente esetében jelentkezik az a részint vöröses hiba, amely talán elfogadható egyszer-kétszer, de könnyen tönkrevághat egy csodás tájképet. Márpedig a Laowa üveg egyik magától értetődő felhasználási területe a tájfotózás… És mivel a magazinok előnyben részesítik a kékórai ill. napkeltekor/naplementekor készült tájképeket, így ez elveheti a profik kedvét a Laowa megvásárlásától, hiszen pont ilyenkor a legnehezebb úgy komponálni, hogy ne kerüljön a Nap a képre.

Egyébként frog-eye vagyis békaszem bevonat van a frontlencsén, mely állítólag lepergeti a vizet. Minthogy egyébként nem időjárásálló az üveg, ezt inkább nem teszteltem, de olvastam már olyan véleményt, hogy bizony remekül működik. Kár, hogy a becsillanás elleni réteg nem ilyen hatékony, bár az aprónak tűnő, szirom alakú napellenző sokat segíthet.

 

720Laowa20170829_1070919_f2_8.jpg

Buddha szobrok a Karma Guru Tibet Shopban

Rekesz: f/2,8, záridő: 1/6 sec, ISO: 800. Kamera: Panasonic G80

 

Használat közben

Tehát vannak olyan tulajdonságai a megdöbbentően könnyű objektívnek, melyeket meg lehet tanulni kezelni, de olyanok is, amelyekkel meg kell tanulni együtt élni. De vannak olyanok is, amik miatt nagyon meg lehet szeretni.

Először is, ez a látószög elképesztő. Egy dolog, hogy nagyon oda kell figyelni komponáláskor, hogy ne kerüljön a képre fölös elem, viszont csoda sok mindent meg lehet mutatni általa egyetlen képen. Ahol a szokott, 12-14mm-es (ekv. 24-28mm) nagylátók elvéreznek, mert nem lehet hátrébb menni, hogy minden beleférjen a képbe, ott a Laowa megoldja. Nem pont az épületfotózásban, persze, hiszen ha túl közel megyünk, torzulnak a szélek. Viszont, ahogy már mások is leírták, ingatlanügynököknek is kiváló ez az objektív, mert egy 10 négyzetméteres garzon is tágasnak tud kinézni a Laowa képein…

De aki szeretne id. Pieter Bruegel festményeihez hasonlóan mozgalmas tablókat készíteni mondjuk a városban, vagy egy falunapon, vagy bárhol, ahol sok az ember, az a Laowával úgy teheti meg ezt, hogy nem kell kívülállóként viselkednie. Ez az igazi buli-objektív, családi alkalmakkor, baráti összejöveteleken nem kell kivonnunk magunkat az élményből, s nem is kell holmi mobiltelefonra bízni az emlékek megörökítését. Selfie-zni is úgy lehet ezzel az obival, ahogy nem sok mással: beleférünk mi, a család vagy barátok, meg még a környezet is, és a nagy látószög annyira nagy, hogy középen még az arcok sem lesznek annyira torzak, mint a 12-14mm-es obikkal lőtt képeken. Még a képbe belógó, hosszúra torzult karunk lesz a legfurcsább. Persze, ez nem portréobjektív, de én úgy tapasztaltam, hogy úgy tudok vele fotózni (miután jó alaposan kiismertem), hogy nem kellett messzebb mennem, félrevonulnom, sokkal jobb élmény volt, mint egy gyönyörű bokeh-t és pengeéles szemeket felmutató, de méterekről készített portré elkészítése. Tudom, ez mind szubjektív, és olyan, mint ha az almát a rántott húshoz hasonlítanám, de fontosnak tartom kiemelni, hogy hiába nincs benne autófókusz, jobban és többet tudtam használni az említett körülmények között, mint a többi objektívemet.

 

Nagy erénye a Laowának az élessége is. Teljesen nyitott állapotban is szuperéles középen. A széleken csak némileg lerekeszelve éri el ugyanezt az élességet, de így is hozza többé-kevésbé ugyanazt a szintet, mint a rendszer profibb ultra nagy látószögű üvegei.

 

720Laowa20170827_1070701_.jpg

Hámori-tó, Lillafüred

Rekesz: f/5,6, záridő: 1/500 sec, ISO: 200. Kamera: Panasonic G80

 

Az f/2-es fényérték (meg a látószög) az asztrofotósok számára is roppant vonzóvá teszi a Laowát, bár sajnos, mint említettem, a legtágabb rekesz mellett a szélek nem annyira élesek, így a legjobb eredményt szűkítve érhetjük el.

 

Az, hogy mindössze 170 grammot nyom az objektív, szintén nagy erénye. Ráadásul létezik egy 20 grammal könnyebb és némileg drágább verzió is, melyet kimondottan drónos használatra szánnak. Az sem utolsó, hogy szűrőt is tekerhetünk a frontlencse elé, mely bár domború, ahogy az ilyen extrém látószöget adó üvegeknél lenni szokott, mégsem türemkedik ki annyira, mint a Panasonic vagy az Olympus 7-14mm-es objektívjainál. A 46mm-es átmérőjű szűrőmenetre tehát akár cirkuláris polár szűrőt is tehetünk, ami nagyon jól tud jönni tájképeknél. Viszont az objektívsapka kissé nehezen használható.

 

LaowaPanaGX80_20170829_1070836_kis.jpg 

Összehasonlítás

A micro 4/3 rendszer hasonlóan széles látószöget kínáló, nem halszem objektívjei mind zoomok, de a Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 8-18mm f/2.8-4 ASPH, a Panasonic Lumix G Vario 7-14mm f/4 Asph, és az Olympus M.Zuiko 7-14mm f/2.8 PRO mind sokkal nagyobbak, nehezebbek és drágábbak, mint a Laowa. Persze sokkal könnyebb is őket használni, és sokoldalúbbak is, lévén zoomok. Kinek-kinek magának kell eldöntenie, mire használná a Laowát (vagy bármely másik ultra nagylátószögű üveget), de az sem utolsó szempont, hogy a picuri Laowa még a fentiek legolcsóbbikától, a Pana 7-14-estől is olcsóbb kb. 80-100 ezer forinttal. Más kérdés, hogy a Laowa 199.900 Ft-os ára így is húzós egy manuális objektívért.

 

720_20170826_1070286_.jpg

Diósgyőri vár

Rekesz: f/5,6, záridő: 1/2000 sec, ISO: 400. Kamera: Panasonic G80

 

  

 

Összegzés

A Laowa kicsi és könnyű, ám az autófókusz hiánya miatt kissé nehezebben használható objektívje azon üvegek közé tartozik, melyeknek úgy külsőre és használatra, mint képalkotás terén saját karaktere van. Megvannak a maga hátulütői, de cserébe olyan fotós élményt és olyan látószöget ad, olyan magas fényértékkel, mely egyedülállóvá teszi. A saját tapasztalatom az volt, hogy amint ráéreztem a működésére, bele is szerettem, de meg tudom érteni, ha valakinek ez nem megy. Sajátos, különleges darab ez, de a vele készült képek is lehetnek azok. Végül is minden a fotóson múlik…

 

Pro

- egyedülálló látószög-fényerő kombináció

- 110°-os, ultra nagy látószög, melybe nagyon sok minden belefér

- kis méret és súly

- viszonylag jól használható távolságskála és fókuszgyűrű

- középen már f/2-es rekesznél is kiváló élesség, kissé lerekeszelve a széleken is

- remekül használható tájképekhez, városi fotózáshoz, asztrofotózáshoz, de családi és party alkalmakkor is

- vízlepergető békaszem borítás az elülső lencsén

- szűrőzhető, ráadásul a kisebb és olcsóbb, 46mm-es szűrőkkel

 

Kontra

- autófókusz hiánya

- nincs elektronikus kapcsolat, így hiányosak lesznek az EXIF adatok

- keskeny rekeszállító gyűrű

- az ultra nagy látószöggel járó torzítás

- becsillanás, ha a fényforrás alacsonyabban, ill. a képszélekhez közel áll

- vignettálás

- csökkenő tér az egyre szűkebb rekesz állások között

 

Az objektívet a Fotoplus Kft-től kaptuk kipróbálásra.

 

Az objektív honlapja

 

A fenti tesztképek és továbbiak megtalálhatók Flickr albumunkban

 

 

Laowa7_5.jpg


TECHNIKAI ADATOK 

Venus Optics Laowa Compact Dreamer 7.5 mm F2,0

Típus: Nagylátószögű fix objektív

Bajonett: Micro 4/3

Gyújtótávolság: 7,5mm (ekv.: 15mm)

Fényerő: f/2-f/22

Látószög: 110°

Felépítése: 13 lencsetag 9 csoportban

Közelpont: 12cm

Szűrőmenet: 46mm

Tömege: 170g (Lightweight verzió: 150g)

Mérete: 50 x 55mm

Szűrő méret: 46mm

Képstabilizátor: Nincs

Szín: fekete illetve ezüst

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.085824 másodperc.