Teszt: Sony E 18-135mm f/3.5-5.6 OSS – utazni jó

Uzseka Norbert | 2019. Február 14., Csütörtök 10:00

Teszt: Sony E 18-135mm f/3.5-5.6 OSS – utazni jó
A Sony E bajonettes gépeire 2018 elején megjelent utazózoom objektív remek átfogást ad, mely turista utakhoz és mindennapi használathoz is tökéletes társsá teszi. Ám a képminőség sem mindegy – ezt is teszteltük.

Az utazózoom az az objektív kategória, amire nagyon sokaknak van szükségük, de a nagy átfogásnak gyakran megvan az ára – akár pénzben, akár gyengébb képminőségben. A nagy átfogású zoom objektívek zömét sújtja a fizikai törvényszerűségekből fakadó átok, miszerint a leginkább tele állásban számítani kell rá, hogy a képminőség, főleg a képszéleken gyengébb lesz. Az sem mindegy, hogy mekkora és milyen súlyú az adott objektív, hiszen utazáskor sokan azt szeretnék, hogy elég legyen minden témára egy objektív, de ki akarna egy monstrumot magával cipelni?

Úgy gondolom, a Sony legújabb, kisfilmes értéken 27-202,5mm-es utazózoomja úgy egyensúlyoz mindezen kívánalmak között, hogy egészében többet ad, mint amennyit feláldoz a kompromisszumok oltárán. Lássuk részletesebben.

 

Kézbe véve

67,2 x 88 mm-es méretével (melyre 55mm-es szűrőt lehet tekerni) nem kicsi darab, de nem is ormótlan nagy. 325 grammos súlya pedig meglepően könnyű – a Sony E bajonett többi utazózoomjánál könnyebb és kisebb is ez az üveg. Mégsem néz ki olcsónak, masszív műanyagból készült, elegáns minimalista dizájnnal (a bajonett maga fémből van). A fókusz- és zoomgyűrű rovátkolt a jobb fogás érdekében, és könnyen, akadástól mentesen is járnak. Utóbbihoz kapunk egy zoom- avagy gyújtótávolság-skálát és van egy autófókusz/manuál fókusz kapcsoló, plusz az objektívre könnyen feltekerhető, szirom alakú napellenző, de ez minden. Ha úgy nézem, másra nincs is szükség, bár egy rekesz állító gyűrű vagy egy stabilizátor ki-bekapcsoló néha jól jönne – mindezeket a gépről tudjuk állítani.

Tele állásba zoomolva sem lesz számottevően hosszabb az objektív, és bár a teszteléshez kapott Sony A6500 vázat némileg még legkisebbre összezárva is előrehúzza, alapvetően nem egy nyakszaggató kombó ez így. Az objektívnek maximálisan kényelmes a fogása, tényleg minőségi, jól összerakott darab.

 

720_Sony18_135_latoszog.jpg

A legtágabb és a legtelébb látószög

 

Használati tapasztalatok

A Sonyt sokan bírálták már az olcsóbb ill. kitben árusított zoom objektívjei miatt, de a 18-135-ös messze jobb, mint a „legendásan” problémás kis 16-50-es palacsinta (aminek viszont megvan az az előnye, hogy kicsi, tehát illik az E bajonettes, a DSLR-ekhez mérten szintén kisebb vázakhoz).

Az autófókusz megbízható, gyors és pontos, még relatíve kevés fényben is. Ez azért is jó hír, mert maga az objektív nem igazán fényerős. Ez a „klasszikus” kitzoomos f/3,5-5,6-os legtágabb rekesztartomány az, amire sokan legyintenek, hogy ugyanmár, de a valóságban bőven elég nagyon sok témára. Az E bajonetthez tartozó APS-C szenzor elég jól tűri a magas ISO-t, akár 6400-as érzékenységen is lehet vele rendben levő, nem túl zajos képeket készíteni. Magam még koncerten, egy kis klubban is tudtam ezzel az objektívvel használható képeket lőni. Nyilván kevesebb fényben, gyorsabb témánál jobban oda kell figyelni, és elfogadni, hogy ennek az objektívnek is (mint mindegyiknek) megvannak a maga korlátai.


Persze a fő kérdés az volt, hogy mennyire éles a képe. Nos, középen minden zoom tartományban remekül teljesít a 18-135-ös. Egy ilyen nagy átfogású és messze nem aranyáron mért objektívnél az ember nem számít a fényerős fixeket idéző penge élességre, de ez az üveg több, mint becsületesen teljesít. Középen. A széleken már kevésbé. Ahogy számítani lehet rá, a legtelébb állásban, 135mm-en a legharmatosabb, s persze nagyon szűk rekesznél (f/22-36) sem túl jó ötlet használni (ott már középen is erős a lágyulás), de a legtöbb zoom állásban segít rajta, ha némileg lejjebb rekeszelünk. Amit meg a tele végen fotózunk, azt érdemes a kép közepére komponálni, úgy még rendben lesz.

Az objektív legtágabb rekesze már kb. 57mm-en is „csupán” f/5,6-os. Ám úgy tapasztaltam, hogy kb. a 60-80mm körüli gyújtótávolság-tartományban a legkiegyensúlyozottabb a képe, itt még a szélek is eléggé adják. Így ezen a kisfilmes értéken 90-120mm-esnek megfelelő látószög-halmazban a legjobb ezt az objektívet portrézásra használni. Meglehet, az az 5,6-os rekesz nem ígér valami szép háttérelmosást meg keskeny mélységélességet, mégis úgy találtam, hogy ha nincs szükség művészi magasságokra, akkor nagyon is jó portrékat lehet vele lőni.

Tehát az objektív igenis képes éles, szép képeket készíteni, csak oda kell figyelni a korlátaira.

 

720_20190120_DSC05331_.jpg

Cinege (vágott kép)

Váz: Sony A6500. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 400, fókusztávolság: 135 mm (ekv. 202,5 mm)

 

Az ekv. 27mm-es legtágabb látószög a legtöbb, nagylátószöget igénylő képhez elég, és az ekv. 202,5mm-es tele állásig aztán tényleg nagyon sok különféle témára lehet használni. A tele vége mondjuk nem biztos, hogy elég lesz madarászáshoz is, az még nem hozza annyira közel tollas barátainkat, hogy kitöltsék a képmezőt, tehát a jól kiépített madárles és/vagy az indián regényekből eltanulható lopakodási készségek szükségesek, ha a természet eme részeit szeretnénk fotózni. Bár magam úgy tapasztaltam, hogy a környékünk verebei és cinegéi egy idő után megunták, hogy ott szobrozok, lassított tyúklépésben közelítve hozzájuk, és kevesebb, mint egy órán belül viszonylag közelit is tudtam róluk lőni. Szóval nem minden az objektíven múlik még a madár- és vadfotózásnál sem.

 

A beépített stabilizátor szépen teszi a dolgát, az A6500 vázzal együtt kb. 5FÉ-t is meg tud fogni, ami nagylátó állásban közel egy másodperces, kézből kitartott fotózást is jelenthet, a tele állásban persze jóval rövidebb záridőt, de ott sem kevésbé hasznos.

 

A legközelebbi tárgytávolság 45 cm lehet, a teljes zoom tartományban. Így a tele végén elég közeli képeket készíthetünk, ha nem is makrókat, csak, mint említettem, itt érdemes a témát középre helyezni, s nem az erősen lágy szélekre.

 

sony18_135withhood.jpg

 

 

Összehasonlítás

A Sony E bajonettes vonala kicsit felemás megítélés alá esik. Egyfelől remek, hogy a full frame-es obik is rátekerhetők (csak győzze az ember kifizetni ill. megtartani azokat az üvegeket), másfelől viszont egy kicsit tényleg úgy tűnik, hogy a cég relatíve kevesebbet foglalkozik az APS-C szenzoros kistesóval, mintegy a full frame vonal felé terelgetve a felhasználókat. Azt mégsem lehet mondani, hogy ne lenne üveg minden tartományra és feladatra. Inkább kérdés, hogy mekkora lesz az az üveg és mibe fog kerülni.

Utazózoom vonalon csak az elérhetőbb árú, általánosabb felhasználású darabokat sorolnám fel a teljesség igénye nélkül (a főleg filmes extrákkal felszerelt üvegek irgalmatlan drágák, és azokra kevésbé van szükségük az átlag felhasználóknak ill. az inkább fotózásra koncentrálóknak): Sony E 18-105mm F4 G OSS APS, Sony E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS (és ennek LE verziója), Sony E PZ 18-200mm f/3.5-6.3 OSS. Ezeket még nem próbáltam ki alaposan, de úgy látom a különféle tesztjeik és vélemények alapján, hogy mindegyik tud éles képet készíteni, de mindnek vannak hátulütői is. Ami mindenképp a 18-135 mellett szól, az az, hogy ezen pályatársai mind nehezebbek és nagyobbak, és a 18-105-öst kivéve drágábbak is.

 

720_20190125_DSC05601_PearJam_.jpg

Pear Jam koncert a Muzikumban

Váz: Sony A6500. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/4, ISO: 3200, fókusztávolság: 20 mm (ekv. 30 mm)

 

Összegzés

Azt gondolom, hogy ár-érték ill. az előnyök-hátrányok mérlegét tekintve a 18-135mm-es objektív a Sony E bajonettre ma elérhető utazózoomok között talán a legjobb. Meglehet, érdemesebb kit részeként venni, mint külön, de még úgy is megéri az árát. Úgy 198 ezer forint körüli áron kapható, és ezért a pénzért nem várható el, hogy forradalmasítsa a nagy átfogású zoomok piacát, így tele végén ill. a legtöbb állásban a képszéleken van, hogy lágy képet ad, de középen remek élességet produkál, a széleken meg sok esetben segít a helyes rekeszelés. Ezen kívül gyors autófókusz, kezelhető méret és meglepően könnyű súly, minőségi anyaghasználat a főbb jellemzői. Utazáshoz és olyan alkalmakhoz, amikor több különféle látószögre lesz szükségünk, de nincs mód több objektívet magunkkal cipelni vagy azokat cserélgetni, akkor ez az üveg megbízható társunk lesz.

 

Értékelés: 4,4 pont

Pro:

- számos fotós feladatra jól használható, nagy zoom átfogás

- remek élesség a képközépi részeken

Kontra:

- ami a legtöbb nagy átfogású zoom objektívnél: tele állásban és képszéleken lágyulás

 

Az objektív honlapja

 

sony18_135.jpg

 

Technikai adatok

Sony E 18-135mm f/3.5-5.6 OSS

Elérhető bajonett: Sony E

Gyújtótávolság: 18 – 135 mm (ekv. 27 – 202,5 mm) (7,5x zoom)

Objektív felépítése: 16 lencsetag 12 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 76-12°

Legnagyobb blende: nagy látószög: f/3,5 tele: f/5,6

Legkisebb blende: nagy látószög: f/22 tele: f/36

Legkisebb tárgytávolság: 45 cm

Szűrőmenet: 55 mm

Méret: 67,2 x 88 mm

Tömeg: 325 g

Stabilizátor: van

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.090765 másodperc.