Teszt: SIGMA 50-100 mm F1.8 DC HSM ART

Fotó Magazin | 2017. Szeptember 07., Csütörtök 07:00

Art-minőség APS-C vázakon is

sigma-50-100mm-f1.8-ART-without-hood.jpg

 

A Sigma Art sorozatának szokatlan – 50-100 mm – gyújtótávolságú zoomobjektíve APS-C formátumú érzékelővel ellátott gépvázakra gyártott nagy fényerejű optika, mely telezoom tartományának köszönhetően kiválóan alkalmas portrék készítésére, de természet- és rendezvényfotósok számára is remek választás lehet.

 

SZERZŐ I GONDÁR FLÓRA

 

Rendszeresen vesszük kézbe a Sigma újdonságait és az általános tapasztalatunk szerint, az ART sorozat objektívjei a legkiválóbb fotótechnikai teljesítménnyel rendelkeznek, ami a vásárlók számára egyértelmű örömhír, hiszen árfekvésben messze megelőzik a kameragyártók által kínált optikákat. A sorban most egy Sigma 50-100 mm–es ART sorozatú lencsét vizsgálunk meg.

 

Sigma-50-100mm-ART-detail 2.jpg


Egyedülálló tulajdonság

A Sigma Art 50-100 mm objektíve a világ első APS-C zoomobjektíve DSLR-gépekhez, mely az ekvivalens 75-150 mm-es zoomtartományban 1.8 fényerőt kínál, miközben kiemelkedően magas optikai teljesítményt is nyújt. Az objektív ezen tulajdonsága meglehetősen vonzó, és a piacon egyedülállóvá teszi. A nagy átmérőjű, közepes átfogású teleobjektív alkalmas tájképek, de portréfelvételek készítésére egyaránt. Az optika lehetőséget kínál arra is, hogy a hagyományos Art-minőséget már APS-C szenzoros gépünkön is élvezhessük.


Kiváló ergonómia

Már csak ránézésre sem lehet kétségünk afelől, hogy prémium minőséggel van dolgunk. A fókuszgyűrűk kiválóan kézre állnak, finoman állíthatók. A letisztult külsejű, praktikus kialakítású objektíven mindössze egy kapcsolót találunk, ennek segítségével választhatunk az automatikus és a manuális élességállítás között. Az eszközbe épített utrahangos (HSM) fókuszmotor pontos és gyors, valamint csendes fókuszálást tesz lehetővé, így rendezvényeken, akciófotózás során is biztonsággal bevethető. Az optika automatikus élességállítás tekintetében korlátozott fényviszonyok között is jól teljesített.

 

skater-copy-1366x800 stock.jpg


Magas képminőség

Az Art-szériától megszokott módon ennél az objektívnél is lágy bokeh, háttérelmosás figyelhető meg, ami varázslatos hangulatot teremt az elkészült felvételeken. Teljes rekesznyíláson (1.8) a képek szélein némi peremsötétedés lép fel, ám ez a probléma rekeszeléssel orvosolható.


Súlyos darab

A nagy fényerő és a nagyszerű zoomtartomány azonban hátrányokkal is jár: a közel másfél kiló nehézségű optika, a gépvázzal együtt már sajnos eléri, illetve túl is lépheti a két kilót, úgy is mondhatnánk – férfias darab.  Az összsúly következtében az objektívet használat során nehéz egyidejűleg kézben megtartani esetleg közben még a fókuszgyűrűt is állítgatni... Állvánnyal minden bizonnyal kényelmesebb használatot érhetünk el. Így viszont elveszik a nagy fényerő nyújtotta előny, azaz, hogy kevésbé jó fényviszonyok között is kiváló minőségű képek elkészítését teszi lehetővé kézből fotózva.

 

50-100-foot detail.jpg


Összegzés

Összességében elmondható, hogy az optika tesztünkön jól teljesített, a képminőség tekintetében nincs okunk panaszra. Ugyanakkor rendkívüli nagy súlya mindenképpen komolyabb használati előkészületet igényel, és mint azt írtuk, állványon történő használatával elkerülhetjük a kézi használat esetén felmerülő demotiváló tényezőket, ami a súlyából adódik, ami persze egyszerűen női aspektusnak is vehető. Mindenesetre a használata során ez volt az én egyetlen kritikai tapasztalatom.

 

TECHNIKAI ADATOK

SIGMA 50-100 mm F1.8 DC HSM ART

PRO

lágy bokeh, nagy fényerő

KONTRA

rendkívül nagy súly

GYÁRTÓ: Sigma

TÍPUS: Zoom objektív

BAJONETT: Canon, Nikon, Sigma

SZERKEZET: 15 csoport, 21 tag

LAMELLÁK SZÁMA: 9 lekerekített rekeszlamella

SZŰRŐMENET: 82 mm

LEGKISEBB REKESZ: F16

FÉNYERŐ: F1.8

KÖZELPONT: 95 cm

MÉRET: 94 * 171 mm

TÖMEG: 1491 g

ÁR: 364 000 Ft


Hivatalos honlap

 

sigma50-100_stock 100mm at f.2.2    1_400 sec.  ISO 100.jpg

 

sig_50_100__stock 2.jpg

sigma_50100-2.jpgsigma_693954_50_100mm_f_1_8_dc_hsm_1234029.jpg

 

 

 

( - )

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.381597 másodperc.