Teszt: SIGMA 12-24mm/F4 DG HSM Art

Fotó Magazin | 2017. Október 02., Hétfő 07:00

Teszt: SIGMA 12-24mm/F4 DG HSM Art
A tavalyi Photokinán két új Sigma ART objektívet ismertük meg. A 85mm-es korábbi bemutatása után most a SIGMA 12-24mm/F4 DG HSM Art „szuper-nagylátószögű” objektívet vettük kézbe, amit Full-Frames kamerákhoz építettek.

SZERZŐ I BENKŐ SÁNDOR

 

A Sigma a 12-24mm -es objektívet már a 3. generációban gyártja, igaz, most fix fényerővel és a kiváló minőséget képviselő Art-család tagjaként. Az új objektív szubjektív tesztjéhez egy Canon 5DS kamerát használtam.

 

Bevezető

2003-ban vezette be a Sigma az első ultra-nagylátószögű objektívét, a 12-24mm/F4.5-5.6 –t. A felújított objektív neve később 2011-ben a Mark II jelzőt kapta. A most piacra dobott új verzió Nikon, Canon és Sony bajonettekkel kapható. Elődjéhez képest nem csak az ára nőtt meg, hanem a tömege is 700 grammról 1.150 grammra.

 

Lépjünk közelebb

Első megítélésre nem tűnik nagy dobásnak a kétszeres zoom-tartomány, és a fix 4-es fényerő sem. Azonban ha közelebbről is szemügyre vesszük az objektívet, rájöhetünk, hogy a látszat csalt. A Sigma lencsekínálatában már találhatunk hasonló tartományú zoomokat, mint például a 24-35mm/F2 DG HSM |Art és a 24-105mm/F4 DG HSM |Art objektíveket, melyek nagylátószögű tartományával sok mindent tudunk hatásosan leképezni. Ezek az obik viszont ott kezdik, ahol a 12-24-es befejezi, méghozzá a 84,1 fokos képszögnél. Ha 24mm-ről 12mm-re zoomolunk az új Sigma objektívvel, 122 fokos szöget érünk el, ami rendkívül látványos, ha a szemünkkel a motívumot befogjuk, majd a kamera monitorján összehasonlítjuk a látványt. A hatás pozitív értelemben döbbenetes.

 

_bl_56_zi_125_6237_720.jpg

Canon EOS 5DS, 18mm, 1/125 másodperc, f/5, ISO 400
 

Objektív leírása

A Sigma 12-24mm/F4 DG HSM az Art széria tagja, és mint ilyen, különös minőségi tulajdonságokkal rendelkezik. Maga a váz többnyire fémből van, de találhatunk rajta speciális minőségű műanyagot (Thermally Stable Composite TSC) is. A bajonett fémből van, de nem cseppvédett. Az erősen kidomboruló front-üveglencsét egy stabil, előreálló napellenző védi a karcoktól. A lencse felülete speciális védőréteget kapott, mely védi a portól és egyéb szennyeződésektől. A „tubus” hátsó része 58 cm hosszú, átmérője 84 mm, az első része 74 mm hosszú, átmérője pedig tekintélyes 102 mm. Az objektív sem a zoomolás alkalmával, sem a fókuszálásnál nem változtatja meg 132 mm-es hosszát. A távolságot az objektív egy kis ablakban mutatja méterben, vagy „lábban” a lencse hátsó, gépközeli részén. Az ablak bal oldalán találunk egy kis ezüst csillogású gombot, melyen egy nagy “A” (mint Art) betű látható, szolidan hirdetve az objektív „hovatartozását”. Ugyanígy a baloldalon találjuk az AF/MF–kapcsolót is.

 

A zoom és a fókuszgyűrűk érdes felülettel rendelkeznek, a teszt során könnyen és simán működtek, és precíz beállításokat tettek lehetővé. Az objektív a Canon EOS 5DS vázra szerelve nagyon kényelmesen és stabilan fekszik a kézben. Igaz, hogy hosszabb munkánál a kettő így együtt egy kicsit nehéznek tűnhet, de mindez megszokás kérdése is egyben. Leszögezhetjük, hogy a Sigma 12-24mm/F4 DG DSM ART objektív összességében jól kidolgozott, stabil és értékes benyomást keltett a tesztelés során.

 

Belső felépítés

Az objektív 16 lencsetagot tartalmaz 11 csoportban. Ezek között találunk több aszférikus üvegtagot is, melyek közül egynek tekintélyes, 80 mm az átmérője. Ezekhez társulnak a speciális FLD-üvegek, melyeknek tulajdonsága - a Sigma szerint –, hogy a Fluroid üveg minőségének felelnek meg. Az objektív új, ultrahangos motort kapott (HSM), ami az élességállításnál gyakorlatilag hangtalanul és pontosan működik. A tesztfotóknál kifejezetten az autófókuszra koncentráltam, mivel kíváncsi voltam a megbízható és pontos működésére. Nem csalódtam.

 

_bl_56_zi_125_6232_720.jpg

 Canon EOS 5DS, 1/125 másodperc, f/4, ISO 400, 12 mm

 

Leképezési minőség

A lencse rövid gyújtótávolságnál, nyitott blende mellett már kiváló minőséget ad, ami tovább fokozható a 11-es blende használatával. Blende 16-nál az élesség némileg, blende 22-nél már erősebben csökken, de még mindig a nagyon jó tartományban. A képszélek felé ez az enyhe életlenségi átmenet, ami - a gyújtótávolságot figyelembe véve nem is meglepő - valamivel javul a 24 mm-es állásban. Vinyettálást nyitott blendénél tapasztaltam, ami viszont blende 8-nál megszűnt. A képszélek felé jelentkező enyhe sötétedés ennél az extrém gyújtótávolságú objektívnél gyakorlatilag “beépített” azaz természetes, ami viszont szoftveresen orvosolható (Lightroom). Kromatikus aberrációt nem tapasztaltam, viszont enyhe hordószerű torzítás azért észlelhető volt, ami egy szuper-nagylátószögű objektívnél nem meglepő, de ez a gyakorlati fotózásnál nem volt számottevő.

 

_bl_56_zi_125_6233_720.jpg

Canon EOS 5DS, 1/125 másodperc, f/4,5, ISO 400, 20mm
 

Összegzés

A SIGMA 12-24mm/F4 DG HSM Art a teszt alapján összességében meggyőző teljesítményt mutatott. Felbontása egészen a képszélekig kiváló volt, bár az itt tapasztalt enyhe életlenség érzékelteti, hogy a Sigma az optikai lehetőségek határán mozog. Több európai EISA fotós magazinban (e szövetségnek tagja a Profi Foto magazin is) olvasott szakértői tesztek alapján kollegáink a Sigma teljesítményét pozitívan és nagyon hasonlóan látták, összevetve a jóval drágább Canon 11-24mm-es objektív teljesítményével. Nagyon pozitív, hogy az autófókusz működése halk és precíz. Belső tereket fotózva a torzítás minimális, és csak enyhe hordó hatás tapasztalható. Az objektív külseje, fogása, ergonómiája kellemes, a zoom-gyűrű könnyen és pontosan állítható.

 

Ajánlás:

A Sigma 12-24 ART objektív szolid és minőségi benyomást kelt. Aki érdeklődik, és kézbe akarja venni, ne lepődjön meg a méretétől és súlyától, ami tekintélyt parancsolóan jelentős. Kialakítása, ergonómiája nagyon jó, ellenfény-érzékenysége mellett az objektív meggyőző felbontással, és kiválóan teljesített. Az új SIGMA 12-24mm/F4 DG HSM Art többek között azoknak a fotósoknak ajánlható, akik szeretik az extrém és bombasztikus dizájnú objektíveket, amikkel mellesleg nagyszerű felvételeket tudnak készíteni.

Sigma_12-24mm_f4_DG_HSM_Art_side.jpg

TECHNIKAI ADATOK

SIGMA 12-24MM/F4 DG HSM ART

 

PRO: kiváló kialakítás, 122 fokos kép-diagonális, meggyőző felbontás

KONTRA: érezhető súly, erősen ellenfény érzékeny, nincs szűrő-menet

 

Gyártó: Sigma

Felhasználási terület: Természet, táj, külső - belső építészet

Gyújtótávolság: 12-24 mm

Bajonett: Nikon, Canon, Sony

Képszög: 122-84,1

Optikai felépítés: 16 lencse 11 csoportban

Blendelamellák száma: 9

Blendetartomány: 4-22

Legközelebbi fókuszpont:  24cm

Legnagyobb leképezési arány: 1:4,9

Súly: ca. 1150 g

Méret: ca. 102 x 131,5 mm

Ára: 560.000.-

 

 

PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS: NAGYON JÓ / KÍVÁLÓ

PONTSZÁM: 4,7

web: www.sigma-foto.hu

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.116655 másodperc.