Uzseka NorbertTeszt: Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS fisheye, MFT verzió

Uzseka Norbert | 2017. Október 04., Szerda 07:00

Teszt: Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS fisheye, MFT verzió
A koreai gyártó fullframe-es és APS-C-s vázakra is elérhető, némileg szokatlan halszem optikájának a micro 4/3-os verzióját teszteltük.

Szerző I Uzseka Norbert

 

A dél-koreai Samyang számos különféle objektívet készít. Ezek zöméből hiányzik az autófókusz, és EXIF adatokat sem szolgáltatnak. Ám kiváló optikai minőségük miatt mégis sokak kedvencei.

Kimondottan a micro 4/3 rendszerhez is készít a cég néhány objektívet, ám cikkem tárgya nem tartozik ezek közé. Ez a halszem optika kirajzolja a full frame szenzort is (tehát azon tényleg 12mm-esnek számít), és APS-C verziók is elérhetők belőle. És azt kell, hogy mondjam, hogy full frame és APS-C vázakon sokkal különlegesebbnek és izgalmasabbnak is számít, mint pont m4/3-on. Ennek ellenére érdemes kipróbálni, ugyanis a Samyang ebből sem spórolta ki sem az anyagot, sem a tudást – gyönyörű éles képeket lehet vele lőni. Emellett ezen a kisebb szenzoron olyan képet rajzol, mely messze nem annyira torzult, mint a legtöbb halszem objektív képe, így akár nagylátóként is használható.

 

_1410505Samyang12mm_.jpg

Wekerletelep, Kós Károly tér

 Fényképező: Panasonic G7. 1/100 másodperc, f/8, ISO 200

 

Azt persze fontos látni, hogy a micro 4/3 rendszer elég jól el van látva 12mm-es optikákból. Több kitobjektívnek is ez a legnagyobb látószöge, kezdve az apró és olcsó, mégis pengeéles Panasonic 12-32mm-es kitobival. De fixek és pro lencsék között is megtalálni, mint amilyen épp a Samyang 12mm F2.0 NCS CS nevű üvege, mely olcsóbb (105 ezer Ft körüli áron kapható), fele olyan nehéz, mint cikkem tárgya, és m4/3 rendszeren belül külön rajongói tábora van, annyira jó, de az Olympus és a Pana is gyárt szuper, és autófókusszal is felszerelt lencséket, melyek ára az elérhetőtől a csillagos égig terjed.

Aztán halszemekből sem áll rosszul a micro 4/3, bár az autófókuszos üvegek elég drágák, viszont megint csak a Samyang ad olcsóbb és könnyebb alternatívát a 7,5mm F3.5 UMC névre keresztelt, tehát a 12mm-esnél kissé kevésbé fényerős, de így is remek lencse képében.

 

Ám a Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS fisheye nagyobb, 97,3°-os képszöget ad a hagyományos 12mm-esek 83-84°-os képszögével szemben, szóval mégiscsak többet lát. Mint említettem, a képszéleken nincs olyan erős torzítása, mint a többi halszemnek, így ha ügyesen használjuk, jóval kevésbé természetellenes a képe. Ez egyébként nem csak annak köszönhető, hogy a kisebb szenzoron hiányoznak a full frame szélek, hanem annak is, hogy sztereografikus halszemről van szó, mely full frame-en is kevésbé torzít.

 

_1060339_.jpg

A Residence Baron Hotel masszázsszobája

Panasonic GX80. 1/5 másodperc, f/11, ISO 800


Használat

A micro 4/3 kisebb érzékelőjén a képszélek is egész tisztességesek, középen pedig bármely rekeszen szuper éles a kép. Maga az objektív fémből van, így meglehetősen vaskos és nehéz, a micro 4/3 rendszerben mindenképp annak számít, mégis élvezet volt vele fotózni. Különösen olyan gépen (esetemben Panasonic G7-en), amelynek van rendes markolata. A remekül kialakított, kényelmes élességállító és rekeszállító gyűrűk között egy jól használható távolságskálát is találunk, mely jelzi, hogy adott rekesz értéken milyen távolságtartomány lesz éles a képen. Ez, mondhatni, elengedhetetlen egy manuális objektíven, és a Samyang tényleg minőségi megoldást talált rá.

 

Itt kell szót ejtenem a manuális objektívek használatáról általánosságban. Ezek az üvegek nem adnak EXIF adatokat, nem lévén elektronikus kapcsolat köztük és a váz között (sem magukban az objektívekben, ugye). Ez annyit tesz, hogy a rekeszértéket nem fogjuk tudni, kivéve, ha kiváló az emlékezőtehetségünk, vagy feljegyeztük valahova. Mivel a rekeszt az objektíven állítjuk, így a fényképezőt A, mint aperture, vagyis rekesz-előválasztás és M, tehát teljesen manuális állásban tudjuk használ. Előbbi azért nagy könnyebbség, mert ekkor a gépünk processzora dönt a bejövő fény és az ISO alapján, hogy milyen záridőt használjon. Ez persze alul- vagy felülexponáláshoz is vezethet, de a Samyang objektíveknél ilyet ritkán tapasztaltam.

 

Az objektív közelpontja kb. 20 cm, és lehet azt mondani, hogy ha 5,6-ra állítjuk a rekeszt, akkor kb. 1 métertől végtelenig minden éles lesz. De egyébként sem találtam különösebben megerőltetőnek a manuális fókuszálást ezzel az üveggel. Nyilván meg kell szokni, nyilván kellenek hozzá a Pana meg Olympus gépek azon készségei, mint az élkiemelés és a belenagyítás, de megfelelő fotós technikát alkalmazva még akár gyors és hirtelen mozgású témát is lehetséges fotózni vele. Persze, hogy könnyebb és egyszerűbb az élet az autófókusszal, de a Samyang nem állítja olyan problémák elé a fotóst, amiket csak extra tehetséggel és képzettséggel lehetne megoldani.

 

_1060472_.jpgPho & Pad Thai étterem Holdújévkor

 Panasonic GX80. 1/20 másodperc, f/5,6, ISO 800

 

Ahogy az a halszemeknél általános, a frontlencse domború, szűrőt nem lehet elé tenni (meneteset legalábbis nem). A szirom alakú napellenző levehető, bár nem igen érdemes, hiszen ilyen tág látószögnél inkább van rá szükség, mint nem. Egyébként a becsillanásokat meglepően jól kezeli az objektív, és a vignyettálás vagyis peremsötétedés sem számottevő. A kromatikus aberráció már inkább hajlamos felütni csúnya fejét, de az sem extrém vagy utólag korrigálhatatlan mértékben.

 

Összegzés

Kimondottan micro 4/3 rendszerben úgy a 12mm-es látószögre, mint halszem objektívek terén bőven van alternatívája ennek az objektívnek, olcsóbb is, könnyebben kezelhető is akad, s pont a Samyangnál találunk olyan halszemet, ami képes 180°-os képszöget adni ezen a kisebb érzékelőn is. Meggyőződésem, hogy full frame-es ill. APS-C szenzoros gépekre sokkal több értelme van ezt az üveget megvenni. Ezzel együtt a képek, amiket az objektívvel készítettem, tetszenek. Élesek már a legnagyobb rekesz mellett is, és az objektívre jellemző finomabb torzítás miatt jóval kellemesebbek és természetesebbek a szemnek, mint a legtöbb további halszemmel készült fotók. Súlya és ára ugyan ellene szól, de ha egyszer a birtokunkba került és ráéreztünk az ízére, biztosan meg is szeretjük.

 

Pro

• éles, szép kép

• sajátos képszög és a szokottnál enyhébb halszem torzítás

 

Kontra

• súly, méret, ár (175 ezer Ft)

• olcsóbb, könnyebb alternatívák

 

Értékelés: 4


A fenti képek és további tesztfotók megtekinthetők eredeti méretben a Flickr oldalunkon.


Az objektív honlapja

 

Technikai adatok

Samyang 12mm F2.8 ED AS NCS FISH-EYE

Elérhető bajonettek: Canon, Canon M, Nikon, Pentax, Sony , Sony E, Fujifilm X, Samsung NX, 4/3”, MFT

Élességállítás módja: manuális

Gyújtótávolság: 12mm

Közelpont: 0,20m

Rekesztartomány: f/2,0 – f/22

Képszög: FullFrame - 180° | APS-C- 118° | micro 4/3 - 97,3°

Felépítés, lencsetag/csoport: 12/8

Szűrőátmérő, mm: nincs

Mérete: 72,7-99mm

Súly: 500-520g

Ár: 174.900 Ft-tól


Samyang12mmfisheye2.jpg

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.113396 másodperc.