Teszt: EIZO ColorEdge CG277 high-end monitor

Fotó Magazin | 2017. Október 06., Péntek 07:00

Teszt: EIZO ColorEdge CG277 high-end monitor
Megérkezett szerkesztőségünkbe az EIZO legújabb monitorja, a professzionális képkidolgozáshoz kifejlesztett EIZO ColorEdge CG277, ami az egy éve megjelent elődöt hivatott leváltani.

SZERZŐ I BENKŐ SÁNDOR

 

A rendkívüli gyors modellváltás elsősorban a háttérvilágítás változtatására vezethető vissza, ugyanis a korábbi CG276 pixeleit még CCFL-csövek világították meg. A most tesztelt utód már LED-Matrix-ot használ a megvilágításhoz.

 

Bevezető

 

Az Artfoto stúdióban, ahol a tesztelést végeztük, napi használatban van többek között egy professzionális Apple 30” monitor, kombinálva egy Mac Pro-val a fotó- és képfeldolgozó munkákhoz, így pontosan tudom, milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljen egy profi monitor. Az alább leírt teszt nem tesztlaborban készült, hanem szubjektív felhasználási tapasztalatok alapján.

 

Rögtön az elején felmerülhet a provokatív kérdés, hogy egy fotósnak egyáltalán szüksége van-e egy speciális képfeldolgozó monitor használatára, az miben különbözik a hagyományostól és megéri-e sok pénzt áldozni azért, hogy fotóink színét hitelesen lássuk? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat a teszt során.

 

Egy professzionális monitor lényege, hogy a színeket és a világossági értékeket precízen és átfogóan adja vissza, ugyanis az Alkalmazott Fotográfia területén a korrekt színvisszaadás alapvető elvárás, ebben pedig egy tökéletesen kalibrált, professzionális monitor nagy szerepet játszik.

 

2015-07-16-product_720.jpg

 

Az átlagos monitorok esetében a színvisszaadás másodrangú. Azokat többnyire irodai munkára, web-böngészére találták ki a gyártók. Most viszont a “bővített szín- és tónusértékekről” van szó, amelyeket csak az úgynevezett “Wide-Gamut” monitorok tudnak precízen megjeleníteni. Ezek természetesen drágábbak, mint az egyszerű monitorok. Pont ezért a gyártó ezeket egy meghatározott célcsoportnak szánja, azoknak, akik nap mint nap rendszeresen dolgoznak ezzel, és szükségük van a jó és hiteles képminőségre: fotográfusok, képretusőrök-képfeldolgozók, grafikusok, nyomdai előkészítők és nyomdák.

 

Az EIZO - az egyik legszínvonalasabb gyártó - a ColorEdge CG277 monitort gyárilag előszerelve DVI-D, DisplayPort, Display tisztító, védőtok, USB és áramkábellel szállítja, és 5 év használati garanciát ad hozzá. A zavaró fényhatásokat egy mellékelt fénymaszk segítségével csökkentetjük. A felhasználói kézikönyvet, és a ColorNavigator szoftver CD-t a hardver-kalibrációhoz, szintén a csomagban találjuk, de ezek az EIZO weboldaláról is letölthetők.


 

eizo-coloredge-cg277_720.jpg 


Első benyomások

 

A monitorház egyszerű és lényegre törő. A sötétszürke borítás matt műanyagból van és egy masszív fémvázat takar. A kalibráló- és mérőszerkezet a monitorházban kapott helyet. A keret szélessége 2,6 cm, a lenti részben ez egy centivel megtoldódik, ránézésre kiváló eldolgozási minőséget mutat, tapintása értéket sugall. A monitor magasság-állítása 15 cm-es tolerancián belül szabályozható, maximális dönthetősége 25 fok.és az állványtalp segítségével kb. 180 fokban fordítható el mindkét irányba. A monitor kontrollegysége a jobb alsó sarokban található. Ez hét gombból áll, melyekkel a bekapcsolás és a monitor konfigurációja végezhető el. Nyolc különböző gyári beállítást találunk: Custom, AdobeRGB, sRGB, Rec709, EBU, SMTP-C, DCI, Calibration, továbbá különböző színállítási lehetőségeket, úgymint világosság, Gamma, színmérséklet, telítettség, színárnyalat, fekete szint, független 6-színkontroll és egy Reset, amivel minden visszaáll az eredeti alapállásba.

 

Szolgáltatások

 

Az EIZO kimondottan a profik részére fejlesztette ki a most vizsgált CG277-et, ezt a modern LED-Matrix technológián alapuló 27” hüvelykes LCD monitort WideGamut-IPS-el a 16:9 arányú méretben, ami integrált mérőszerkezettel és az EIZO által fejlesztett Color Navigator szoftverrel tökéletesen megfelel a profi képfeldolgozó elvárásoknak. Ráadásul pluszként fel van szerelve egy 3D-LUT-al (LookUp-Table), amely képes 4Kx2K jelek feldolgozására is. Amennyiben a számítógép színkártyája 10-bites színfelbontást tesz lehetővé, akkor a monitor egymilliárd szín visszaadására képes. Hogy munka közben ne lépjenek fel színeltérések, az EIZO Digital Uniformity Equilizer (DUE) programja automatikusan kiegyenlíti a monitoron fellépő szín egyenetlenségeket és korrigálja a fényelosztást. A szobai hőmérséklet ingadozásokat egy beépített hőmérő érzékeli és automatikusan kiegyenlíti. A készülék 7 perccel a bekapcsolás után üzemképes, világossága és színvisszaadása stabil. Az EIZO CG277 gyári beállítása a különböző színvariációra megbízható. Aki részletesebben szeretne elmerülni a színterek és színmanagement rejtelmeiben, annak javaslom Szeklenczey Tamás Workshopját, vagy más ezirányú szakkönyveket például olyan fontos kérdés eldöntésére, hogy minőségileg hol jobb sRGB helyett AdobeRGB-t használni. Ajánlatos az olyan munkafolyamat “Workflow” tanulmányozása, ami folyamatosan értékeli a színkezelést.

 

hatso panel-EIZO-ColorEdge-CG277-3_1421684883_720.jpg

 

A gyakorlatban

 

A ColorEdge CG277 az EIZO jelenlegi topmodellje a 27” ligában, beépített mérőfejjel. A monitor hardveresen kalibrálható, Wide-Gamut panelokkal rendelkezik, amelyek az AdobeRGB színterét 99%-ban lefedik. Alapjában persze könnyű egy ilyen High-End monitort jónak találni, amellyel színhelyesen lehet dolgozni és a legjobb színvisszaadást kombinálja a legmagasabb kezelési kényelemmel. A monitor üzembe helyezése nem vett sok időt igénybe. A monitor automatikusan kb. 40 percen át kalibrálta magát a beépített hardver-kalibrálóval. Picit hosszúnak tűnt a folyamat, de az eredmény igazolta a ráfordítást. Amikor a monitor végül üzemkész állapotba került, neutrális szürkéket, telített színeket, tiszta kontúrokat mutatott. Mivel a profi kalibrálásban nincsen sok tapasztalatom, örültem, hogy az automatika átvette tőlem ezt az aprólékos, szakértelmet kívánó munkát és rögtön kiváló eredményt ért el. Divatképeket, portrékat és tájképeket dolgoztam fel a monitor segítségével AdobeRGB színtérben. A bőrtónusok helyükön voltak, a telített pirosak is árnyalatokat mutattak. Tájképeim erős színeit is korrekt módon adta vissza. Kíváncsi voltam a fekete-fehér képeim tónusárnyalatainak visszaadására. Nem csalódtam. Csak minimálisan kellett belenyúlnom a képekbe.

 

cg277-cg-sorozat-st_720.jpg


Összefoglalás - ajánlás

Az EIZO ColorEdge CG277 egy olyan prémiumtermék, amit profi felhasználóknak ajánlunk, akiknek a képfeldolgozásnál a legfinomabb színárnyalatok is számítanak. A monitor az összes használatban levő munkaszínteret, - sRGB, AdobeRGB, ECI-RGB 2.0, ISOcoated v2, REC709 és DCI - kiválóan adja vissza. Megjelenítő színtere óriási, a beépített színkalibráló folyamatosan ellenőrzött monitort biztosít a munkákhoz.

 

 

PRO: Kíváló színvisszaadás, nagy színtérválaszték, beépített kalibráló

CONTRA: NINCS

 

 

PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS: KIVÁLÓ / FELSŐ OSZTÁLY

PONTSZÁM: 4,9

 

A teszt eredetileg lapunk 133. számában jelent meg.

 

 

www.eizo.hu

www.facebook.com/EizoMagyarorszag/  

 

 

 

  

 

Technikai adatok

                           

Modell: EIZO ColorEdge CG277

Diagonális: 27”              

Háttérvilágítás: LED

Oldalarány: 16:9

Pixeltávolság: 0,233 mm

Látószög: vízszintes:178 fok, függőleges: 178 fok

Színek: 17 millió

Színtér: AdobeRGB 99%, sRGB 100 %

Felbontás: 2.560 x 1.440 pixel

Hardverkalibrálás: igen

Lockup Table: 16-bit

Teljesítmény: 43 Watt

Méret: 65x43x28 cm

Tömeg: 12,7 kg

 

 

 Az EIZO monitorokról:

 

Az EIZO ColorEdge monitorok kifejezetten a magas fokú színpontosságot igénylő munkákhoz lettek kifejlesztve. Megalkuvás nélküli minőséget, termékeik pedig a maximális megbízhatóságot és tökéletes ergonómiát képviselik. A hagyományos irodai monitorokkal szemben az EIZO kifejezetten ilyen célokra kifejlesztett ColorEdge LCD monitorai rendkívül valósághűen jelenítik meg a színeket. Széles színskálájuknak és kivételes képminőségüknek köszönhetően tökéletesen kielégítik a képfeldolgozás, retusálás, nyomdai előkészítés és utómunkálatok által támasztott igényeket. A pontos színkezelésű ColorEdge monitorokkal kiküszöbölhető a próbanyomatok időigényes ellenőrzése, így jelentős időt és költséget takaríthat meg.

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.114678 másodperc.