Nagy AnitaTeszt: az intelligens Canon M50 fényképezőgép

Nagy Anita | 2018. Július 29., Vasárnap 15:00

A Canon márka Milc kategóriájának egyik zászlóshajója és az M sorozat tagja a Canon M50-es fényképezőgép, amely a Canon szerint egy igazán intelligens tükör nélküli APS-C rendszer.

 

Ezt az állítást arra alapozzák, hogy a kis kamera jellemzője ugyanis, hogy 4K felbontásban tudunk vele videót készíteni és 24,1 megapixelben fotókat. Magazinunk letesztelte, igaz-e ez az állítás.

 

 

Első benyomások, külső jellemzők

 

Ez a fényképezőgép nem feltétlenül a profi szegmenst célozza meg, inkább a belépő és középkategóriát kereső felhasználókat. Azokat, akik szeretnének minőséget előállítani anélkül, hogy több kilós fotós felszerelést kelljen cipelniük nap mint nap. Magának a váznak a mérete 11,6 x 8,8 x 5,8 cm, súlya pedig 390 g, könnyen elfért az én női táskámban is. A gép egyik fontos jellemzője, hogy az LCD kihajtható és elforgatható, ami nagyban megkönnyíti a fotók készítését és a szokatlanabb perspektívák megtalálását. Nem beszélve a videózásról, ahol a forgatható kijelző nagy fontosággal bírhat, ha például bloggerként egyszemélyben vagyunk a videósok és a műsorvezetők. A Vari-Angle kijelző természetesen érintésérzékeny, ahogyan azt az új gépektől már elvárjuk. A kis méret ellenére stabilan tartható a kamera, köszönhetően az ergonomikus markolatnak és a rajta lévő borításnak. Külsőre picit a régi Canon kompaktokra emlékeztet a lekerekített forma, de itt véget is ér minden hasonlóság.Kaptunk beépített Wi-Fi és Bluetooth lehetőséget, hogy elkészített fotónkat vagy videókat szinte azonnal feltölthessük az internetre.

 

 

IMG_8869.JPG

 

 

Belső tulajdonságok, képminőség

 

A legmegfelelőbb pillanatban érkezett hozzám ez a fényképezőgép, mert sokat gondolkodtam azon, hogy a mobiltelefon és a professzionális fotósfelszerelés között nincs semmi, amivel képeket tudnék készíteni, ha épp meglátok valami izgalmas témát a városban jövet-menet. Ahogyan sokan mások, én is szeretek napi szinten fotózni, leggyakrabban azonban a fotós felszerelés otthon vár, nálam pedig csak telefon van.

 

IMG_8859.JPG

 

Ez valljuk be, még mindig nem a képminőség csúcsa, bár gyakran készíthetünk a mobilunk kamerájával is hibátlan képet. Egy hétig hordtam magammal a Canon M50-es gépet és valóban tökéletesen kitöltötte azt a rést, ami a két véglet között keletkezett. Pici éskönnyű, mégis hozza a kiváló képminőséget. Nézzük meg pontosabban, mik  a technikai jellemzői  fényképezőgépnek. Az APS-C CMOS érzékelő mellé Digic 8 szenzort kaptunk, és az ISO-érzékenység 100 - 51 200 értékig bővíthető. A 10 fps sebességű sorozatfelvétel mód használatával nem maradunk le a fontos pillanatokról akkor sem, ha sportfotókat, vagy más, gyors mozgású témát szeretnénk megörökíteni. A Canon M50 természetesen Raw formátumot is rögzít a kártyára, de már az új fajta,  CR3 14 bites fájlformátumot használja, valamint kapott egy új, C-RAW elnevezésű opciót is.

 

IMG_8870.JPG

 

Ennek lényege, hogy bár teljes a felbontása, mégis kisebb a raw file mérete, és több kép fér el a kártyán, bár a mai nagy teljesítményű sd kártyák ismeretében én ezt nem tartom egy fontos funkciónak. Használhatjuk a klasszikus keresőt vagy a már említett szuper lcd-t. Kapott a gép beépített vakut, amiért nagy piros pont a gyártónak, ugyanakkor a rendszervaku csatlakozási lehetőség sem maradt el. Videózáshoz a márka a saját gyártmányú  Canon DM-E1 sztereó puskamikrofont ajánlja, ez a 3,5 mm-es mikrofonbemenethez csatlakoztatható. A pontos és gyors fókuszálás az egyik nagy előnye ennek a gépnek.  Dual Pixel CMOS AF -nek köszönhetően valóban gyors és pontos az élességállítás, majdnem a teljes területen. Van itt valami amire én személy szerint nagyon vártam. Számtalanszor előfordult, hogy olyan hamar kellett az elkészült képeket feltöltenem, átadnom, hogy nem igazán maradt idő az utómunkára és ilyenkor bizony megfordult a fejemben, milyen jó lenne ha ezt már gépen belül, mondjuk úton hazafelé vagy akár fotózás közben el tudnám intézni. Itt erre is lehetőség van, hála  a Kreatív asszisztens funkciónak. Örömmel fedeztem fel többek között a Preset lehetőséget, és a háttér elmosást, állíthatjuk a világosságot és színegyensúlyt. A kép készítés előtt és után egyaránt tudjuk használni a kreatív lehetőségeket. Én egy 15-45 mm-es nagylátószögű objektívvel kaptam meg a gépet. Képminőség szempontjából nem találtam kifogásolni valót, a fotók élesek és tiszták, igazán jó minőségűek annak ellenére is, hogy nem full frame gépről beszélünk.

 

IMG_1072.JPG

1/125s, f6,3, iso320

 

Összegzés

 

A Canon M50-es fénykéezőgépbe valóban okos megoldásokat sikerült besűríteni. Hasznos  társa lehet mindazoknak, akik könnyen és egyszerűen szeretnének jó képeket készíteni, akár úton a munkahelyük felé. Ajánlom továbbá bloggereknek, youtubereknek, akik számára fontos a gyors és egyszerű videózási lehetőség, magas minőségben.

 

www.canon.hu

 

Pontszám: 4,6 kiváló / csúcs kategória 

 

TECHNIKAI ADATOK 

 

PRO Kiváló videóminőség 4K-ban, kis méret, könnyű hordozhatóság
KONTRA Nem fullframe, műanyag a váz

 

(Nagy Anita)

 

Canon M50 technikai jellemzői:

 

 • LCD: kihajtható, érintésérzékeny
 • Érzékelő: CMOS, APS-C méretű szenzor, 24,1 megapixel
 • Max. iso: 25 600
 • Min. iso: 100
 • Leghosszabb záridő: 30 mp
 • Legrövidebb záridő: 1/4000 mp
 • Videó: 4K felbontású
 • Beépített vaku: van
 • Sorozatkép készítés: 10 kép/mp
 • WiFi és Bluetooth
 • Képformátum: JPEG / RAW / MP4
 • Tömörítés: Fine, Normal
 • SD, SDHC, SDXC memóriakártyák
 • Li-ion akkumulátor
 • Ár: kb. 178 eFt
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.114940 másodperc.