Fotó MagazinTamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 teszt

Fotó Magazin | 2015. Április 22., Szerda 08:00

Tamron 2005-ben az utolsó volt a 11-18mm f/4,5-5,6 lencséjének piacrádobásával az objektívgyártók között.

Marketing szempontból így nagy hátrányra tett szert. Ráadásul a szakmai tesztelők kifogásolták ennek a zoom-objektívnak az optikai minőségét. Nincs abban nagy meglepetés, hogy a Tamron most viszont az első volt, aki ebben a populáris objektív kategóriában, az SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical IF -vel bemutatta második generációs zoom objektívét. Ez a lencse a Tamron SP (Super Performance) népes családjába tartozik, amelyeket kiváló optikai teljesítmény és mechanikai minőség jellemez.

 

A Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical IF egy szuper nagylátó szöget tartalmaz, amelyik a teljes képkivágású kamerák esetében 16-37mm gyújtótávolságnak felel meg. A 2008-as Photokinán történt piaci megjelenésének bejelentése. A Tamron célja egyértelmű, hogy lényegesen túltegyen a konkurencia műszaki adatain. Ebben a populáris kategóriában az objektív zoom tartománya a legnagyobb, a blendeértéket is megnövelték.

 

Tamron a megnevezett feljavítást úgy hozta létre, hogy elődjéhez képest csak minimálisan növelte az új objektív méretét és súlyát. Az ehhez szükséges optikai tervezés kiváló mérnöki teljesítmény. A felépítés 12 lencsét foglal magába 9 csoportba, számtalan speciális elemmel, amelyek arra hivatottak, hogy csökkentsék az aberrációt. Gondos tervezése növeli a képszélek felé a fényáteresztést (csökkentett vinyettálás), ami a nagylátó szögű objektíveknél egy általános beépített hiba. Egy speciális üvegbevonat csökkenti a véletlenszerűen fellépő tükröződéseket, amelyek a képminőség csökkentéséhez vezethetnek. Az objektív leképezési minősége, ami az élességet, színvisszaadást és a kontrasztot illeti, főleg a nagylátó szögű állásban kiváló. A lencse ára alacsony, mindenképpen alacsonyabb, mint azt a prémium márkás lencséktől megszoktuk..

 

CSERE 01- Tamron_SP_AF_10-24mm_F3.5-4.5_Di_II_LD_Aspherical_for_Canon.jpg

 

Az objektív felépítése

A Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical  IF tipikusan úgy néz ki, mint ahogy azt a Tamrontól megszoktuk: a fémbajonett után már a műanyagrészen találunk egy kis AF/MF (autó fókusz/manuális fókusz) átkapcsolót. Kicsit tovább a zoom-gyűrű következik, utána az aranygyűrű a márkanévvel és a lencse paramétereivel. Utolsó a sorban az élességállítási gyűrű a távolságskálával, amelyik manuálisan simán, gördülékenyen működik. Fókuszálásnál átlagos mechanikai zajjal találkozunk, az élességállítás gyorsasága, pontossága jó.

 

CSERE 02 - Tamron_SP_AF_10-24mm_F3.5-4.5_Di_II_LD_Aspherical_for_Canon_02.jpg

 

Képfelbontás

Tesztem során a 10mm-es gyújtótávolságnál az elkészült fotók a teljes képfelületen élesek voltak. A 24 mm állásban az eredmény megváltozott, a képszélek felé a fotók enyhe életlenséget mutatottak, főleg nyitott blende használata esetén. Összességében a felbontási minőség jónak mondható, lényegében nem a drága megoldásokhoz szokott profi a célcsoportja ennek a lencsének. A kromatikus aberráció a lencsék többségében gondot okoz. A nagylátószög használatánál némi kromatikus aberráció volt tapasztalható. Ez a kellemetlen jelenség viszont megszűnt a 24mm-es állásban

 

Tamron_10_24mm.jpgTesztfotó

 

Összesítés

A lencse teste műanyagból van, de elég vastag ahhoz, hogy szolid benyomást keltsen. Könnyű és kompakt. A teszt során zoom- és az élességállító gyűrűk egyenletesen működtek.

A Tamron belső élességállítási motort használ, ami annyit jelent, hogy a jelenlegi Nikon kamerák AF funkcióit támogatja. A motor egy klasszikus DC motor, és mint ilyen átlagos zajt okoz az élességállításnál. Az autófókusz gyorsasága jónak nevezhető, főleg egy nagylátó szögű optikához képest, de a precizitással vannak kisebb gondok szubjektív tesztem alapján. Zoomolásnál nincsen kotyogás, az első lencse ilyenkor nem forog el, így a polárszűrő használata megoldható.

Ennek a lencsének célcsoportja egyértelműen a műkedvelő tájkép és épületfotós, aki megbízható módon jó eredménnyel szeretne fotózni.

Az SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical IF mindenképpen egy előrelépés a régi Tamron lencséhez képest, de a konkurencia nem alszik.

 

Tamron_10_25mm_2.jpgTesztfotó

 

Főtulajdonságok

Tamron SP AF 10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical IF

 

- Típus:                 ultra nagylátó szögű objektív 10-24mm (35mm-ben15-36mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal)

- Szűrőméret:         77mm

- Szerkezet:           9 csoport, 12 tag

- Közelpont:          24 cm

- Fényerő:             F3,5-4,5 maximum fényerő, induló blendenyílás

- Bajonett:             Nikon, Canon, Pentax, Sony kamerákra kapható

- Optimalizált:        DSLR APS-C/DX -re tervezve

- Méret:                 83,2x86,5mm

- Súly:                   406 g

- Garancia:            5 év

 

www.tamron.hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.326665 másodperc.