Uzseka NorbertTamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di lll RXD teszt

Uzseka Norbert | 2023. Július 11., Kedd 11:00

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di lll RXD teszt
A Tamron több szokatlan objektívvel is jelentkezett az utóbbi években, s bár a 28-200mm-es zoom önmagában is egyedülálló, igazán a képminősége a meglepő.

A Tamron egyike a legnagyobb olyan objektívgyártóknak, melyek fényképezőt nem készítenek, ill. nem egy adott kamera márkához kötődnek. A cég renoméja a DSLR, azaz digitális tükörreflexes világban is szépen csillog, de tükörnélküli vonalon is nagyon belehúztak az utóbbi években, számos szokatlan gyújtótávolságú, de rendre remek optikai képességekkel rendelkező üvegeket dobva piacra. Ugyan MILC vonalon hosszú időn keresztül szinte csak Sony E bajonettes objektívjeik voltak, szerencsére mostanában zöld utat kaptak a Fujifilm X-bajonettre is, és van remény Canon RF ill. Nikon Z üvegekre is.

 

Ám cikkem tárgya (egyelőre?) csak Sonyra érhető el, és ezt az összes többi rendszer sajnálhatja.

 

Kézbe véve

A 74 x 117 mm-es méretű és 575 gramm súlyú objektív full frame vonalon kompaktnak számít ezzel a zoom átfogással, de azért diszkrét darabnak nem mondanám. Mármint eléggé észrevehető, igazi fotósnak látszik tőle az ember a laikusok szemében, akik hajlamosak pl. egy apró fixszel felszerelt gépet észre sem venni (amint azt a streetfotósok jól tudják). 200mm-re kitekerve már 201mm a hossza, tehát zoomolás közben jócskán megnő. Annyiban viszont nem egy feltűnő üveg, hogy a számos Tamron objektívnél megfigyelhető elegáns visszafogottság (avagy spártaian szimpla külső) jellemzi ezt is. Egy fekete cső, minden külső csicsa, más színű bigyó nélkül, bár szerencsére a feliratokat (ideértve a fontosabb gyújtótávolságokat is) fehérrel festették rá.

 

Az objektívhez jár egy szirom alakú napellenző, mely kb. 28mm-rel toldja meg az obi hosszát, s melyet visszaforgatva is rátekerhetünk. A dobozában egyéb érdemi nincs, tok, zsákocska vagy efféle sem.

 

Van rajta a 67 mm-es szűrőmenettel szerelt frontlencséhez közel egy hangsúlyos, jól működő zoom gyűrű, egy sokkal vékonyabb kézi élességállító gyűrű, kevésbé szokványos módon a bajonetthez közel, s a kettő közti keskeny sávban egy Lock feliratú kapcsoló, mely bekapcsolt állapotban megakadályozza, hogy az objektív 28mm-ről (amikor a legkisebb a hossza) véletlenül kizoomoljon. Ez amúgy csak akkor fordult elő nálam, ha a táskámból vettem ki, egyébként nem olyan orrnehéz az üveg, hogy pusztán a saját súlya miatt megváltozzon a hossza.


720_20230622_DSC00035_NotreDame28mm.jpg

A Notre Dame 28mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/6400 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 400, gyújtótávolság: 28 mm

 

720_20230622_DSC00036_NotreDame200mm.jpg

A Notre Dame 200mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 400, gyújtótávolság: 200 mm

 

 

Az objektív bajonettje fém, a többi külső része jó minőségű műanyag, és ellátták némi időjárás-védelemmel. Tekintve, hogy a 28-200-as maga a megtestestült utazózoom, erre nagy szükség is van.

 

Stabilizátornak is örültünk volna persze, de az nem került bele. Azért az újabb Sony vázakban elég erős a beépített stabi, így ez nem olyan nagy baj, de mindenképp érdemes kitapasztalni, mekkora záridőt bírunk így kézből kitartani, mielőtt kevesebb fényben fotóznánk vele.


 

Tudás, tapasztalatok

Számos hasonló utazózoom kapcsán elhangzik, hogy bár igen sokoldalúan használhatóak, a képélességük gyakran kompromisszumos. Főleg a tele végen szokott lágyabb lenni a kép.

Nem mondom, hogy a Tamron 28-200-as kivált egy jól összeválogatott fényerős fix sort, de azt viszont igen, hogy döbbenetesen jó képminőséget szolgáltat minden zoomállásban. Bizony, még 200mm-en is.

Még ha nem is minden rekeszen. A legszűkebb rekesz zoomállástól is függ, 28mm-en f/16, 50mm-en már f/20, 100mm-en f/25, s végül 200mm-en már f/32-re is le lehet szűkíteni a blendét. Ám nagyjából egységesen kijelenthető, hogy legszűkebbre csavarva a rekeszt lágyabbak a képszélek, és a képközépi élesség is gyengébb a többi blendén tapasztalthoz viszonyítva. Rossznak így sem mondanám, ezekkel is bőven lehet használható képet lőni, de azért ha van rá mód, általánosságban maradjunk a legtágabb blende – f/16 közötti tartományban. Ott viszont számíthatunk rá, hogy a pengeéles képközepekhez szintén meglepően éles képszélek tartoznak majd!

 

Ahogy a hasonló zoom obiknál megszokhattuk, a legtágabb blende is változik a zoomállástól függően, így pl. 70mm-en ez már f/4, az f/5,6 pedig 150mm-en lesz a legnyitottabb rekesz. A jó hír az, hogy full frame-en még ezek is egész szép háttérelmosást hoznak. Így pl. némi körültekintéssel portrézáshoz is bátran bevethetjük az objektívet.

 

720_20230623_DSC00676_SaintPolRouxManor.jpg

Saint-Pol Roux Manor

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/10, ISO: 100, gyújtótávolság: 28 mm


 

Az objektív közelpontja sem konstans: 28mm-en 19 centire lévő témát tudunk élesre állítani, míg 200mm-en 80 centire közelíthetjük meg azt. Tegyük hozzá: ezen távokat a szenzortól számoljuk, és így nagylátó végen az objektív frontlencséjétől 5 centire lesz az a bármi, amit ilyen közelről akarunk lefényképezni… Tele végen ez azért jóval kezelhetőbb kb. 57-58 centi távolságot jelent. Viszont nagylátó végen egy kicsit erősebb a nagyítás, s bár az sem makró, full frame gépen használva így is bőven van lehetőségünk vágni. (Igaz is, APS-C-s Sony vázon 47-300mm-es látószögtartományt ad a Tamron.)

 

Tehát az objektív kategóriáján jóval túlmutató képélességet nyújt, és a közelpontja is jobb számos pályatársánál. De mi a helyzet az autófókusszal, melyben a mai Sony gépek annyira erősek?

Nos, olvastam olyan véleményeket, hogy néha akad torpanás, vagy nem oda kerül a fókusz, ahova az adott fotós szánta, de nekem nem volt semmilyen rossz tapasztalatom. Az objektívet a nagyfelbontású Sony A7R V-n és Sony A7 IV-en is teszteltem, egyiknél sem maradtam le egy fontos fotóról sem pusztán az AF és annak fürgesége miatt. Amúgy is mindig mondom, hogy akármit használjon is az ember, tartozik magának annyival, hogy mielőtt élesben beveti, igyekszik alaposan megismerni, kitapasztalni, mert még ebben az agyongépesített fotós világban is, amikor annyi mindent megold helyettünk a masina, is szükség van az emberi tényezőre.

 

Bár a legtöbb olcsóbbnak számító utazó zoom némileg kisebb fényerőről indul, önmagában az f/2,8 nem egetverő előny. S mégis: kevesebb fényben és az újabb Sony vázakon, melyek zajtűrése ill. zajkezelése egészen szuper, számít ez is. S ennek köszönhető az is, hogy a Tamron 28-200-as használható koncerten, tehát váltakozó, de gyakran szerényebb fényviszonyok között is.

 

S végül is tényleg mindenre jó, amire egy ilyen átfogású zoomot használni szokás. Nem túl nehéz, hosszabb távon sem megerőltető cipelni, jól illik az említett Sony vázakra, tényleg megbízható darab.

 

720_20230528_DSC00254mehecske.jpg

Méh munkában

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/9, ISO: 125, gyújtótávolság: 200 mm

 

100%-os képkivágás:

720_20230528_DSC00254mehecske100szazalek.jpg


 

Egyetlen bajom volt vele: hogy a legtágabb látószög a 28mm-es. Bizony, megesett, hogy hiányzott a 24mm. És bár nem vagyok az a típus, aki bárhova eszi a fene, kényszeresen lövi magáról a selfie-ket, a tesztelés alatt sokszor jól jött volna, ha ilyenre is jobban használható az obi, ám a 28mm adta látószögbe nem fér bele féltucat ember feje, ahogy a háttérből sem sok látszik. Nyilván ilyesmire ennél nagyobb látószögű üveget kell használni, tehát nem lepett meg, hogy így történt, de utazózoomként ezt tudnám felhozni az egyetlen számottevőbb hiányosságának.

S még ezt is csak módjával, hiszen a 28mm nagylátószög által befogott látvány határa az a pont, amin túl nem tudunk még hátrébb lépni, ahogy a 200mm-es teléé pedig az, ahonnan nem tudunk közelebb lépni a témához.

 

S valóban, a 200mm, bár nagytelének számít, madarakat-vadakat fotózni jellemzően nem eléggé tele. Máskülönben a tájképektől, épületfotóktól az emberi látásnak természetes képet adó, klasszikus 50mm-essel meglövendő témákon és a portrékon át a sport- és kulturális események távolabbról való, nem résztvevő, de megfigyelő üzemmódban fotózásáig mindenre jó ez az objektív. Kevesebb fényben is bevethető, pláne a nagylátó végén, s valóban, ha utazunk, turistáskodunk, akkor jó eséllyel mindenre elég lesz.

 

Az ára 320 ezer forint, mely magasabb más, többé-kevésbé hasonló utazózoomok (vagy kitobik) áránál, de találni ennél drágábbat is.

 

720_20230603_DSC00853_egy5egy.jpg

egy5egy koncert Wekerlén

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 320, gyújtótávolság: 160 mm

 

 

Összehasonlítás

A Sony full frame-es rendszerében mondjuk nem sok hasonló akad. A Sony FE 24-240mm f3.5-6.3 OSS némileg nehezebb (780 gramm) és drágább (309 ezer Ft). Lévén Sony, van pár funkciója, amiben több a Tamronnál, tágabb és telébb is a látószöge, ugyanakkor a képe nagy általánosságban némileg gyengébb.

Ezen kívül még talán a Sony FE 24-105mm f/4 G OSS nevű üveget érdemes megemlíteni, mely ugye nagylátó oldalon adja a 24-et, tele felén viszont jóval kevésbé visz közel a témánkhoz. A konstans f/4-es fényerő egy ponton túl szintén előnyére válik, bár nem olyan nagy tartományban, hogy igazán számítson, viszont képélesség terén már erősebb versenytársa a Tamronnak. Ára jelen pillanatban 475 ezernél kezdődik.

 

Szót ejtenék még arról, hogy akinek szüksége van a teljes zoom tartományban az f/2,8-as legtágabb blendére, az két objektívvel meg tudja ezt oldani Tamron vonalon: a Tamron 28-75mm f2.8 Di III és a Tamron 70-180mm f2.8 Di III együtt kiadja csaknem ugyanazt az utazózoom átfogást, mint cikkem tárgya, de nyilvánvalóan más a célközönségük, a felhasználási területük – profik, ha tehetik, alighanem ezt a kettőst választják. Bár meglehet, ha van rá elég pénzük, inkább a Sony vagy a Samyang 24-70-eseiből választanak majd inkább a 24mm miatt.

 

720_20230623_DSC00466_hajok.jpg

Kiszolgált halászhajók Camaret-sur-Mer-ben

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/11, ISO: 100, gyújtótávolság: 28 mm


 

Összegzés

A Tamron utazózoomja az ezen kategóriában jellemző itt-ott kompromisszumos képminőség helyett profi objektívekkel vetekedő képélességet produkál a teljes zoomtartományban, mely csak nagyon szűk blendén gyengébb. Bár a drágább zoomokhoz mérten szerényebb a felszereltsége, amit tudnia kell, azt csont nélkül hozza. A 28-200mm-es átfogásnak köszönhetően számtalan helyzetben és témára jól használható, a nagylátó oldalon meglévő f/2,8-as legtágabb blende is nagy segítség kevesebb fényben. Egyetlen számottevő hátrányát találtam csupán: volt, hogy hiányzott a 24mm-es nagylátószög, főleg ahol nem lehetett még hátrébb lépni. Máskülönben viszont alighanem a legjobb utazózoom ez, melyhez valaha szerencsém volt, s bár ezt az ára is tükrözi, a pályatársakhoz viszonyítva az sem vészes, sőt.

 

Értékelés: 4,9 pont

Pro:

- meglepően jó képélesség egy relatíve kompakt, sok mindenre jól használható zoom objektívben

Kontra:

- néha hiányzott a 24mm-es nagylátószög

 

Az objektív honlapja

 

Tamron28_200mmoldal.jpg

 

Technikai adatok

Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di lll RXD

Elérhető bajonett(ek): Sony E

Gyújtótávolság: 20 - 200 mm

Objektív felépítése: 18 lencsetag 14 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 75,4 – 12,3°

Legnagyobb blende: f/2,8

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 19 cm

Szűrőmenet: 67 mm

Méret: 74 x 117 mm

Tömeg: 575 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 

 

 

 

720_20230526_DSC00070autokozeli.jpg

Közeli 200mm-en

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 4000, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20230526_DSC00106_pipacs.jpg

Közeli pipacs

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/40 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 250, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20230527_DSC00181_Paddy.jpg

Paddy

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/4, ISO: 160, gyújtótávolság: 74 mm

 

720_20230603_DSC00808porteka.jpg

Portéka

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 320, gyújtótávolság: 153 mm

 

720_20230603_DSC00809fakanalak.jpg

Fakanalak

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/5, ISO: 320, gyújtótávolság: 124 mm

 

720_20230603_DSC00873egy5egybass.jpg

egy5egy koncert Wekerlén

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 320, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20230609_DSC02226_KonyvhetLuther.jpg

Luther póló a Könyvhéten

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 147 mm

 

720_20230609_DSC02250_Konyvhet.jpg

Könyvheti részlet

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/5, ISO: 200, gyújtótávolság: 129 mm

 

720_20230609_DSC02253_Konyvhetbagoly.jpg

Könyvheti részlet

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/5, ISO: 200, gyújtótávolság: 137 mm

 

720_20230609_DSC02305_galambok.jpg

Budapesti galambok

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20230610_DSC02346_HALIX.jpg

HA-LIX Li-2 repülógép

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 250, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20230610_DSC02418Paddy.jpg

Paddy

Váz: Sony A7R V. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/9, ISO: 320, gyújtótávolság: 125 mm

 

720_20230622_DSC00087_Parizsabc.jpg

Párizsi ábécé

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/2000 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 400, gyújtótávolság: 81 mm

 

720_20230622_DSC00172_Eiffel.jpg

Párizsi látkép

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/29, ISO: 320, gyújtótávolság: 164 mm

 

720_20230623_DSC00384siraly.jpg

Sirály

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/8, ISO: 125, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20230623_DSC00733_Crozon.jpg

Crozon

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 200, gyújtótávolság: 28 mm

 

720_20230624_DSC00821Odet200mm.jpg

Kastély az Odet folyó mellett, 200mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/9, ISO: 100, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20230624_DSC00822Odet28mm.jpg

Kastély az Odet folyó mellett, 200mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/9, ISO: 100, gyújtótávolság: 28 mm

 

720_20230625_DSC01032birka.jpg

Breton birka reggeli fényben

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 160, gyújtótávolság: 170 mm

 

720_20230625_DSC01213_Landerneaukirakat.jpg

Kirakat Landerneau-ban

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 160, gyújtótávolság: 90 mm

 

720_20230625_DSC01324_Locronan.jpg

Locronan

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 125, gyújtótávolság: 58 mm

 

720_20230625_DSC01369_vizkopo.jpg

Locronani vízköpő

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/32, ISO: 250, gyújtótávolság: 200 mm

 

 

 

 

Látószög összehasonlító színpaddal:


720_20230603_DSC00833XXXIIWN_28mm.jpg

28mm

 

720_20230603_DSC00834XXXIIWN_35mm.jpg

35mm

 

720_20230603_DSC00835XXXIIWN_50mm.jpg

50mm

 

720_20230603_DSC00836XXXIIWN_70mm.jpg

70mm

 

720_20230603_DSC00837XXXIIWN_99mm.jpg

99mm

 

720_20230603_DSC00838XXXIIWN_200mm.jpg

200mm

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 2.940433 másodperc.