Tamron 17-50mm f/4 Di III VXD teszt

Uzseka Norbert | 2024. Május 21., Kedd 07:00

Tamron 17-50mm f/4 Di III VXD teszt
A Tamron ultranagylátószögtől normálig tartó full frame-es zoomja sok szempontból egyedi darab. Kipróbáltuk, mit tud.

A Tamronnak jó pár szokatlan zoomátfogást kínáló objektívet köszönhetünk. Persze nem puszta egyénieskedés miatt csinálnak a hagyományos zoomoktól eltérő üvegeket, cikkem tárgyának is megvan a maga helye, értelme. Egyelőre Sony FE bajonettes verzió létezik, de esélyes, hogy lesz belőle Nikon (és talán Canon) is.

Volt már egyébként közel másfél évtizeddel ezelőtt is egy 17-50-es Tamron obi, de az APS-C-s Nikon és Canon DSLR-ekre készült, melyeken ugye ekv. 25,5 – 75mm-es látószögtartományt adott, de abban a közegben kevésbé volt kirívó darab. Full frame-en viszont hasonlót sem nagyon találunk – az ultranagy látószöget adó zoomok közül egyedül a Sony FE 20-70mm f/4 G nevezhető hasonlónak, de ugye az kevésbé tág látószögről indul, cserébe némileg telébb a vége.

 

Kézbe véve

Az objektív 460 grammjával amolyan közepesnek érződik, de az nyomban világos, hogy jellemzően műanyagból van, az említett Sony üveggel ellentétben. Nem kimondottan rövid a maga 114,4 mm-es hosszával, s átmérője sem szerény (74,8 mm, a szűrőmenet 67 mm, ahogy sok más Tamron obin is), de alapvetően a rendszer kompaktabb zoomjai közé tartozik. Ez nyilván részben az f/4-es legtágabb rekesznek is köszönhető. A hozzá adott, szirom alakú napellenzőtől sem lesz számottevően hosszabb. Más nincs a dobozában, így tartó tok vagy szütyő sem.

 

Ami ránézésre nem látszik: az objektív nem változtatja a méretét zoomolás közben. Ez filmes / gimbalos szempontból jó hír, bár hozzátenném, hogy azért azt érezni, hogy ha eltekerjük a zoom gyűrűt, a csövön belül mozog a mechanika. Amúgy nagylátó oldalon bizonyosan rövidebb lenne az objektív, s csak 50mm-re tekerve érné el teljes hosszát. Szerintem ez megszokható, nem vészesen nagy és látványos így sem az objektív, és ez a dizájn még ellenállóbbá teszi a nedvesség és por ellen. Stabilizátor viszont nincs benne.


 

Tamron17_50mm_sor.jpg

 

 

Amúgy tipikus Tamron külsőt kapott ez az objektív is, elegáns, visszafogott és fekete, minden csicsa nélkül. Van kézi élességállító gyűrű is, a zoomnál feltüntették a legfontosabb gyutávokat. Alap. Viszont két igen hasznos dologgal mégiscsak felszerelték a ránézésre szimplának ható üveget. Van rajta egy kedvünkre programozható funkciógomb. Továbbá egy szintén csepp- és porvédett USB-C csatlakozás, amely egyrészt a firmware frissítést teszi könnyebbé, másrészt azzal és egy ingyenes szoftverrel (a gépvázról is állítható funkciógombon kívül) a két gyűrűt is programozhatjuk. A manuálgyűrűt átállíthatjuk rekeszállítónak, a zoomnál pedig a zoomolás sebességét (ill. a teljes zoomhoz tekerendő út hosszát) is állíthatjuk. Mindezek különösen videós szempontból roppant hasznos megoldások.


 

Tudás, használati tapasztalatok

Az objektív nevében olvasható VXD a Voice-coil eXtreme-torque Drive kifejezés rövidítése, és arra utal, hogy lineáris fókuszmotor van benne, melyről kiderült, hogy igen prímán működik. Az autófókusz gyors, pontos, halk. Mi egyebet kívánhatnánk tőle?!


 

720_20240420_DSC02582llufik17mm.jpg

Lufik 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240420_DSC02583lufik50mm.jpg

Lufik 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 50 mm

 

 

Képélesség szempontjából 17mm-es gyújtótávolságon kapjuk a legjobb eredményt, itt f/4-en is megvan faltól-falig a remek élesség, bár némi lerekeszelés itt is segít. Viszont f/22-es legszűkebb rekesz elég erős a lágyulás (bármely zoom állásban), szóval azt jobb kerülni.

Kijebb zoomolva is elég szépen teljesít az objektív, képközépen pláne, de a képszélek is elég jók. Egyedül a tele végen, 50mm-en érzek egy cseppnyi visszaesést, úgyhogy bár számos alapvető fix objektív gyújtótávolságát lefedi ez a zoom, pont a standard 50-esét nem annyira váltja ki.

 

Persze ez az f/4-es legtágabb blende miatt is így van. Kevesebb fényben nyilván hiányzik a tágabb rekesz, de amilyen jól kezelik az újabb Sony gépek a magas ISO-t, ez önmagában nem feltétlenül teszi akkora hátránnyá az f/4-et. A mélységélesség ill. a háttérelmosás viszont már vízválasztó lehet – attól függően, mit fotózunk.

Nagylátószögön már f/4-en is jókora mélységélességet kapunk (bár tájfotóhoz ezt az objektívet érdemesebb lejjebb rekeszelni f/8 környékére), de ha közel megyünk a témánkhoz, akkor azért 17mm-en is jócskán el fog különülni a képen a témánk a háttértől. Ez 50mm-re is igaz, tehát akár nem-nagyon-közeli portrézáshoz is használható az objektív. Viszont ha a téma és az előtér vagy háttér között nem olyan nagy a távolság, akkor kevésbé lesz szép és látványos az elmosás. Ilyen esetben az f/4-es blendével elérhető bokeh inkább elmaszatolásnak érződik, semmint elmosásnak. Ezt észben tartva is lehet jó eredményt elérni – végül is bármely objektívet használ az ember, a saját jól felfogott, alapvető érdeke, hogy ismerje az adott üveget, annak erényeit és korlátait.


 

720_20240423_DSC02684_JozsefAttila_f4.jpg

Bokeh teszt József Attila szobrával, f/4

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240423_DSC02685_JozsefAttila_f22.jpg

Bokeh teszt József Attila szobrával, f/22

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/22, ISO: 400, gyújtótávolság: 50 mm


 

Utóbbiakról szólván van itt még valami, és ez a tájképek ill. épületfotósok szempontjából különösen érdekes. Mert klassz a 17mm nyújtotta nagy látószög, ám ha a géppel készített jpg-ek helyett a RAW file-okat nézzük, hamar kiderül, hogy a Tamron úgy alkotta meg ezt az üveget, hogy gépen belül jól kezelje a torzítást és peremsötétedést, ám a nyers file-ban mindkettő erős. Sőt, nagyon erős. Pl. a kép alsó- ill. felső részére komponált egyenes vonalak nem csak, hogy igen torzulnak, de utómunkában sem olyan egyszerű belőlük egyenest varázsolni. A vignettálás szintén igen látványos, és jóval sötétebb, mint ami még belefér. Mindezek nem meglepőek (inkább természetesek) egy ilyen nagy látószögről induló zoomnál, de ezeket is meg kell tanulnia kezelni a fotósnak, ha jót akar magának.


 

720_20240423_DSC02682_JozsefAttila17mm.jpg

József Attila szobra 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240423_DSC02683_JozsefAttila50mm.jpg

József Attila szobra 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 50 mm


 

Az objektív közelpontja eltérő a zoom két végpontján, 17mm-en 19 centire tud fókuszálni, ami a frontlencsétől mindössze kb. 5,7 centire lévő tárgyat jelent. Ez elég klassz, de persze nagy rá az esély, hogy ilyen közelről az objektív leárnyékolja, amit lefotóznánk. 50mm-en a legkisebb tárgytávolság 30 cm, ami némileg nagyobb nagyítást tesz lehetővé (0,26x-ost, szemben a nagylátó 0,22x-esével), plusz kényelmesebb is így fotózni.

 

A fentiek alapján úgy tűnhet, nem voltam megelégedve ezzel az objektívvel, ám ez igen távol áll a valóságtól. Igen, mint kb. minden üvegnek, ennek is megvannak a maga korlátai, ám talán ezeknél is fontosabb, hogy milyen élmény adott darabbal fotózni, mennyire áll kézre, mennyire nehéz vagy könnyű vele olyan képeket készíteni, melyekkel elégedettek vagyunk. Egy dolog a szigorú tesztelés, és egy másik a valós életbeli bevetés. Utóbbiban a Tamron 17-50-es kimondottan remekelt.

Ha nem is kicsi meg könnyű, de pont nem teszi orrnehézzé a gépet, nem szakad le tőle se kezünk, se nyakunk. Az AF megbízható és gyors. A zoomtartomány rendkívül jól kihasználható, városi ill. nyaralós objektívnek egyaránt remek ez az üveg. Nyilván tele témákra másik objektívet kell használni, vagy munkára fogni a lábainkat és közelebb fáradni a témánkhoz. Észben tartva, hogy mire képes az f/4-es legtágabb rekesz és mire nem, rakat különféle témához, környezetben jól tudtam használni ezt az üveget. De van még valami, ami sokak számára igen vonzóvá fogja tenni:

 

720_20240420_DSC02591_garazsvasarTrabant.jpg

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 17 mm


 

Összehasonlítás

Jó, a Tamron 17-50-es aktuális ára, 320 ezer forint, sem kevés pénz, de már említett legfőbb „ellenfele”, a Sony FE 20-70mm f/4 G 585 ezerbe kerül, vagyis 265 ezerrel többe. Tény, hogy jobbára élesebb a képe, és tele oldalon némileg szűkebb képkivágást ad, és a felépítése is jóval masszívabb (noha amúgy méret-súly tekintetében elenyésző a különbség), viszont szűkebb nagylátó oldalon is. Mindkét objektív megfelelő lehet mindennapos „sétalencsének”, pláne, ha jobbára olyan körülmények között ill. témákra használjuk, ahol ill. amire van elég fény és nincs szükség nagyobb telére. Viszont, különösen, ha nem fotózással keressük kenyerünket, nagyon nem mindegy az árbeli különbség.

Amúgy ultranagylátóról induló zoomból bőven van választék, kezdve az igen remek Tamron 17-28mm F2.8 RXD objektívvel, de normál/kistele látószöget csak a fenti kettő ad.

 

720_20240420_DSC02569lilavirag.jpg

Bokeh 50mm-en, f/4-es blendével

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 50 mm


 

Összegzés

Egyedi, de rendkívül jól használható zoom tartományt ad ez a Tamron objektív. Legtágabb blendéje okán kevesebb fényben, ill. ha álomszép háttérelmosásra van szükségünk, nem ez a legjobb választás, és a 17mm-en tapasztalt torzítás is megosztó lehet. Mindazonáltal annyira kézhez álló, jól működő objektív ez, megbízható autófókusszal és becsületes képélességgel, hogy mindenképp sokak kedvence lehet – már csak a versenytársaknál barátibb ára miatt is. Filmeseknek különösen jól jönnek az USB-C csatlakozóval és ingyenes szoftverrel elérhető extra funkciók, melyekkel a funkciógomb és a két gyűrű programozhatók. Az objektív nem változtatja méretét zoomolás közben, ez is főleg videós szempontból szerencsés. Összességében az ultranagylátószögtől a standardig tartó gyutávok alkalmazási területeinek zömében jól használható, könnyen megszerethető objektív ez.

 

Értékelés: 4,6 pont

Pro:

- remekül használható, egyedi zoomtartomány

- programozható funkciók

Kontra:

- az f/4-es legtágabb blende néha nem elég fényerős

- erős torzítás 17mm-en

 

Az objektív honlapja

 

Tamron17_50mm.jpg

 

Technikai adatok

Tamron 17-50mm f/4 Di III VXD

Elérhető bajonett(ek): Sony E

Gyújtótávolság: 17-50 mm

Objektív felépítése: 15 lencsetag 13 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 103,6 – 46,6°

Legnagyobb blende: f/4

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: nagylátó oldalon: 19 cm (1:4,6), tele oldalon: 30 cm (1:3,8)

Szűrőmenet: 67 mm

Méret: 114,4 x 74,8 mm

Tömeg: 460 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 


 

720_20240413_DSC02117_fa17mm.jpg

Virágzó fa 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/4, ISO: 100, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240413_DSC02118_fa50mm.jpg

Virágzó fa 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/4, ISO: 100, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240413_DSC02121visko.jpg

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4, ISO: 100, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240413_DSC02176_allomas17mm.jpg

Balatonvilágosi vasútállomás 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 100, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240413_DSC02177_allomas50mm.jpg

Balatonvilágosi vasútállomás 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 100, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240413_DSC02180_sorompo17mm.jpg

Balatonvilágosi vasútátkelőhely 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 100, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240413_DSC02178_sorompo50mm.jpg

Balatonvilágosi vasútátkelőhely 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 100, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240413_DSC02186_fehervirag17mm.jpg

Virág 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 400, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240413_DSC02187_fehervirag50mm.jpg

Virág 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 400, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240415_DSC02280arvacska17mm.jpg

Árvácska 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 400, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240415_DSC02282arvacska50mm.jpg

Árvácska 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 400, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240420_DSC02559horgoltak.jpg

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240420_DSC02566_kerticsapat.jpg

Kincsek egy kiskertben

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 42 mm


 

720_20240420_DSC02568_kirakat.jpg

 

Kirakat 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240420_DSC02575garazsvasarmolino.jpg

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 33 mm

 

720_20240420_DSC02593_garazsvasarkabala17mm.jpg

A wekerlei Garázsvásár Fesztivál kabalafigurája 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240420_DSC02594_garazsvasarkabala50mm.jpg

A wekerlei Garázsvásár Fesztivál kabalafigurája 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240421_DSC02612_balatonifa17mm.jpg

Balatoni fa 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/2000 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 160, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240421_DSC02613_balatonifa50mm.jpg

Balatoni fa 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 160, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240421_DSC02614_balaton17mm.jpg

Balatoni látkép 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/9, ISO: 160, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240421_DSC02615_balaton50mm.jpg

Balatoni látkép 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/9, ISO: 160, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240423_DSC02687_parlament17mm.jpg

A Parlament részlete 17mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 400, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240423_DSC02688_parlament50mm.jpg

A Parlament részlete 50mm-en

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 400, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240423_DSC02702_villamos.jpg

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/9, ISO: 400, gyújtótávolság: 17 mm

 

720_20240423_DSC02708szoborf4.jpg

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 50 mm

 

720_20240424_DSC02722Paddy.jpg

Paddy

Váz: Sony A7 IV. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/4, ISO: 640, gyújtótávolság: 50 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 2.929938 másodperc.