Fotó MagazinSzuper telezoom nemcsak profiknak: SIGMA 150-600mm

Fotó Magazin | 2017. Január 28., Szombat 09:00

Utóbbi kiadásainkban már szerepeltek Sigma objektívtesztek, és most ezt a vonalat folytatjuk egy kíváló tudású, a profi fotósok számára fejlesztett szuper-zoom lencsével, a Sigma 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary-vel.

Szerző: Benkő Sándor


Legalább három hétig tartózkodott szerkesztőségünkben érkezett az objektív, úgyhogy lehetőségünk volt különböző helyszíneken és különböző igényes feladatoknál kipróbálni, ahol kiváló eredménnyel vizsgázott, de a végeredménynek nem szeretnék túlzottan elé-menni, úgyhogy javaslom menjünk lépésről-lépésre.


Első észrevételek


A SIGMA 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary kistestvére a 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Sports objektív, amelyet már a nevéből adódóan is kifejezetten a profi sportfotósok számára fejlesztett a Sigma. A kettő közti különbség utóbbi javára 800g és néhány tízezer Forint plusz. Szerkesztőségünk elsősorban a város- és tájfényképészet területén volt kíváncsi az objektív teljesítőképességére. A léc magas volt, mivel a tesztfotózáshoz egy 50 megapixeles Canon 5Ds-t használtunk. A Sigma 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary alapvetően egy úgynevezett szuper-telezoom, amely teljes képkivágást képez le. APS-C érzékelős kamerák esetében a gyújtótávolság hihetetlen, nem kevesebb mint 240-960mm-re nő.

 

150-600mm_pic11_od.jpg


Kialakítás

 

A Sigma 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary nem épp egy kompakt, könnyűsúlyú objektív. Hossza napellenzővel 150mm-nél 33,5 cm, míg a 600-as állásban 41,5 cm, a súlya pedig 1955 g. A lencse sportváltozata ennél még 800 g-al súlyosabb. A filter átmérője 95mm, ami elég nagy érvágást jelenthet egy szűrő vásárlásnál. Zommolásnál és fókuszállításnál nem forog az első tag, ami megkönnyíti például a polarizációszűrő korrekt használatát. Napellenzőjét bajonett segítségével csatlakoztathatjuk a vázra, amúgy szolid benyomást kelt. Az objektív egy széles (62mm) zoom-gyűrűvel rendelkezik, felülete  barázdált gumival bevont. Elforgatása könnyen megy, de mégsem annyira, hogy függőleges helyzetben magától meghosszabbodjon. Egy kis nyomórúddal rögzíthetjük az aktuális zoom-állást. Gyakorlatias megoldás, és szerintem nagy kényelmet jelent, hogy a rögzítés azonnal megszűnik, ha továbbforgatjuk a zoom-gyűrűt. Kicsit hátrébb találjuk a fókuszgyűrűt. 17mm-el nem túl széles, a gumibevonat ebből mindössze csak 5mm-t takar. A gyakorlatban mindez nem okozott gondot.

 

ELKEPESZTO MERET RESZLET 02.jpg

 

A beállított távolságot egy műanyaggal borított kis ablakban ellenőrizhetjük. Mellette sorban négy tolókapcsolót találunk. A legfelsővel az automatikus és manuális élességállítás közül választhatunk. A második kapcsolóval az AF három beállítási távolságának valamelyikét állíthatjuk be. A harmadik kapcsolóval a képstabilizátor beállításokat tudjuk kezelni. Végül a negyedik kapcsolóval két egyéni beállítást rögzíthetünk USB-Dockon keresztül, amennyiben az rendelkezésre áll. Az objektív alapvetően por és cseppálló. A frontlencséről egy speciális bevonatnak köszönhetően leperegnek a vízcseppek és könnyen tisztítható is. A Sigma 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM azon részei, amelyek vízszintes pozícióban például asztalfelülettel érintkeznek gumírozottak, ami fokozott védelmet biztosít a karcolódás ellen. A bajonett rézből van, ami mindenképpen előnyös a pontos felfekvés és a lehetséges kopás miatt.

 

highres-Sigma-150-600mm-S-Sports-Lens-8_1421076690.jpg

 

Belső felépítés

 

A Sigma 150-600mm objektív 20 lencsetagból áll, melyek 14 csoportban helyzkednek el. Négy lencse speciális üvegből készült, melyek a kromatikus aberrációk és leképezési hibák minimalizálására hivatottak. A blende 9 lamellából áll, és majdnem körkörös a nyílása.

 

Élességállítás

 

Az objektív elnevezésében található HSM betűk egy ultrahangmotorra utalnak, ami majdnem hangtalanul üzemel. Tesztfelvételeink során az élességállítások alkalmával a Sigma szuperzoom objektív, és a Canon 5Ds tökéletes szinkronban működött. 
Legközelebbi fixtávolság, legnagyobb leképezési arányA legközelebbi élességállítási pontja ennek az objektívnek 2,8 m, ami a 600mm használata esetén 1:4,9-es leképezési arányt jelent. Kisállatok fényképezésénél ez egy megfelelő távolság, meg persze a 17,4 x 11,5 cm képkivágás teljes formátumban is.

 

SIGMA 02 150-600mm-F5-6.3-DG-OS-HSM-S.jpg

 

Képstabilizátor

 

A beépített képstabilizátor hibátlanul működik. Szabad kézből 600mm-el exponálva, még az 1/125 zársebesség is elegendő volt éles képek készítésére. Ajánlatos ilyenkor persze több felvételt készíteni, akár sorozatban, hogy az elvárt minőségű felvételünk mindenképpen meglegyen. Aki biztosra akar menni, az használjon egy monopodot, vagy akár egy háromlábú állványt.


Tesztelés közben

 

Mint említettem a tesztképek egy Canon 5Ds-el készültek 50,6 megapixellel, érzékelő-felülete 24x36mm. Kézből lőtt éles képek elérésére esetenként magas ISO értékekre volt szükség (ISO800), ami ennél a gépnél nem volt gond. Az elkészült fotók alapján elmondható, hogy 150 és 500mm között a Sigma 150-600mm leképezési teljesítménye kiváló, ugyanezt 600mm-nél jó megjegyzéssel minősíteném. Feltűnő, jó tulajdonsága az objektívnek, hogy a látott képfelvételek minősége a képszélek felé szinte alig csökken. Ugyanakkor a képszélek felé enyhén megjelenő kromatikus aberráció észlelhető , főleg blende 8 feletti értéknél. Amennyiben blende 8,  vagy az alatti értéket használunk, az aberráció csökkenthető, ugyanez vonatkozik a képszélek felé tapasztalható enyhe vignettálásra is. Az elkészült fotók alapvetően részletgazdagok, élesek, megfelelően kontrasztosak, és a színvisszaadása is gazdagon eléri  a konkurens márkák, így az összehasonlításban használt Canon objektív szintjét.

 

_BS_1028.jpg

Tesztfotó

 

Ajánlás

 

Összességében megállapíthattuk, hogy a Sigma 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary egy kiváló optika, ami az összteljesítményét illeti nálunk nagyon jó minősítést ért el, nem is beszélve az áráról, ami összehasonlításban nagyon jó. (ca. 350 000 Ft). Szuperzoom gyújtótávolságának köszönhetően ezt az optika első sorban a sport-, természet- és tájfényképészeknek kedvez. Vagyis, aki egy kiváló teljesítményű telezoomot keres, amit különböző fotózási célokra használhat, és nem akar erre sok pénzt költeni, feltétlenül próbálja ki a Sigma szuper zoom optikáját, garantáljuk, nem fog csalódni.

 

_BS_1060.jpgTesztfotó


TECHNIKAI ADATOK

 

SIGMA 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary
PRO - kiváló leképezési minőség, minőségi kialakítás

KONTRA - kromatikus aberráció és vignettálás blende 8 felett


Pontos elnevezés: 150-600mm F5-6,3 DG OS HSM | Contemporary

Felhasználási terület: Utazás, természet/tájkép, sport, állatok

Optikai felépítés: 20 lencse 14 csoportban

Lamellák száma: 9

Legszűkebb blende: 22

Legközelebbi élességállítási pont: 280cm

Filterátmérő 95mmMéret: 105 x 260,1 mm

Súly: 1930 g

PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS : KÍVÁLÓ

PONTSZÁM: 4,8


Web: www.sigma-photo.hu 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.088419 másodperc.