Sony 90mm f/2.8 Macro G OSS – a makrókirály

Uzseka Norbert | 2020. Január 31., Péntek 09:00

Sony 90mm f/2.8 Macro G OSS – a makrókirály
Úgy öt éve jelentették be a Sony ezen makró objektívjét, és úgy fest, időtálló darab, hiszen máig a rendszer legélesebbjei és legkedveltebbjei közé tartozik.

Ez a szinte legendás darab 1:1-es leképezést tud (vagyis olyan közelképet lehet vele készíteni, hogy a valóságban egy centiméteres téma egy centiméteres lesz a szenzoron is), tehát igazi makró objektív. A legkisebb tárgytávolság 28 cm, ekkor érhető el ez az életnagyságú leképezés. Ám nem csak makrózásra lehet jól használni.

 

Kézbe véve

Első ránézésre is komoly darabnak tűnik az objektív, úgy felépítés, mint méret tekintetében. Bár jó fogása van a Sony A7 vázain is (hát még a nagyobb A9-eken), mindenképp olyan objektív, ami igényli az odafigyelést, ezzel a nyakunkban ugyan nem fogunk a városi tömegben cikázni úgy, hogy ne fogjuk erősen. 79 x 130,5 mm a mérete, 62 mm-es a szűrőmenete, és 602 grammot nyom. Azért létezik ennél böhömebb makró is.

 

Az objektív frontlencséjéhez közel találjuk a hangsúlyos kézi élességállító gyűrűt. Makró objektívről lévén szó, ennek különösen jónak kell lennie, és az is. Mi több, ha hátrahúzzuk, autómata élességállításról manuálisra áll az objektív, s a gyűrű fölött található távolságskála is nagy segítségünkre lehet. Már csak azért is, mert ez úgy is működik, hogy még AF állásban beállíthatjuk a kívánt távolságot, s csak aztán húzzuk hátra a gyűrűt. Ez még videózásnál is jól jöhet.

 

A G-vel jelzett gomb fókuszrögzítésre szolgál, ezt benyomva át tudjuk komponálni a képet anélkül, hogy elcsúszna a fókusz – újabb lelemény, ami jól jön a makrófotósoknak.

 

720_20200101_DSC02511_kaktusz.jpg

A kaktusz kicsiny virága

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/1,3 mp, rekesz: f/11, ISO: 160


A bajonetthez legközelebb eső részen két kapcsolót találunk. A fölsővel az élességállítás távolság tartományát kapcsolhatjuk három fokozatban: a full a teljes, 28 centitől végtelenig tartományban állít élességet, a „végtelen – 0,5 m” és a „0,5 m – 0,28 m” adja magát. Ami ebben jó, az az, hogy ha bizton tudjuk, hogy most épp makrózunk, ill. hogy a témánk fél méteren túl van, akkor érdemes nem a full beállítást használni, hiszen ezzel növekszik a fókuszálás gyorsasága (csak az adott távolságban keres élességet a gép, a többiben nem).

 

Mindezek mellé szemlátomást minőségi anyagokból készült az objektív, bár időjárásálló bevonata nincs. Van viszont optikai stabilizátora (erre utal a nevében az OSS tag). Bár az újabb Sony Alpha vázakba került stabilizátor, az objektívbe épített is jól jöhet. Nagyjából 3 fényértéket fog meg ez az OSS, szóval úgy 1/30s záridő is kitartható kézből.

 

sony90mm.jpg

 

Használati tapasztalatok

A makró fotózásnak megvannak a maga sajátos, a fényképezés más területeitől elütő szabályai, de alapelvárás minden makró objektívvel szemben, hogy éles képet adjon. Az apró témák ill. apró részletek fényképezésének ez a sava-borsa.

Ugyanakkor makró állásban még a szűkebb rekeszállás is keskeny mélységélességet ad. Ilyen közeli képeknél az f/2,8-as rekeszen talán milliméternyi rész sem lesz éles, alaposan le kell rekeszelni, hogy felismerhető és éles legyen a témánk – sokszor az f/8-as blende sem elég, f/11-re, f/16-ra is szükség lehet.

A jó hír az, hogy a Sony 90mm-es még a legszűkebb f/22-es rekeszen is egész becsületes élességet ad, az annál tágabb blendeállásokban pedig csúcsszuper középen és szuper/nagyon jó a széleken – utóbbi f/2,8-on.

Mi több, ez az élesség még a Sony A7R IV hatalmas, 61 megapixeles felbontású szenzora esetében is megvan! Aki a makrózást a csodás, nüansznyi részletek miatt űzi, az nem tévedhet ezzel az objektívvel.

 

Persze a makró fotózás általában pepecselős munka. Úgy beállítani a gépet (jobbára állványon), s aztán a rekeszt és az élességet, hogy éles legyen, aminek annak kellene lennie: ez az esetek többségében nem a pillanat műve. Ezért is fontos, hogy a kézi élességállítás olyan pöpec ezen az objektíven. Ám szerencsére az autófókusz is működik 28 centiről is, és azt kell, hogy mondjam, hogy ha van elég kontraszt a témán, nem túlságosan homogén az a része, amit élesnek szeretnénk, akkor az AF is remekül működik. Nyilván oda kell figyelni, és inkább több fotót lőni, hogy biztosan legyen olyan, ami ott éles, ahol kell, de ilyen kis tárgytávolságban ilyen jól működő autófókuszt nem sokat találni.

 

Ez egyébként nem-makró témáknál is igaz, elég csak a Sony újabb gépeiben lévő, piacvezető követőfókuszra utalnom, mely ezzel az objektívvel is brillírozik. S persze a 90 mm-es fókusztávolság nem csak makrózásra jó.

 

720_20200103_DSC02519_ora.jpg

Makr-óra

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/1,7 mp, rekesz: f/8 ISO: 250


Portrézáshoz is eszményi objektív ez. Természetesen az f/1,8-as meg f/1,4-es fényerős obik ennél is keskenyebb mélységélességet adnak, de a gyakorlatban ez hátrány is lehet. Ha ugyanis az alanyunkat nem pontosan szemből fotózzuk, s így a szemei a képmezőével nem párhuzamos síkban helyezkednek el, akkor bizony a túl keskeny mélységélesség azzal járhat, hogy csak az egyik szem lesz éles, és ez ritkán erénye egy portrénak. Ilyen esetekben úgyis le kell rekeszelni – akár még f/2,8-nál is szűkebb blendére.

A tág rekesz másik előnye lehet a szép háttérelmosás. Magam úgy tapasztaltam, hogy hiába nem tűnik „bokeh monsternek” az az f/2,8-as blende, így is szépséges, a szemnek kellemes háttérelmosást produkál portrénál is (makrónál meg pláne, de az egy másik történet).

 

Kisteleként sport, esemény és természetfotózásra is jó lehet a Sony 90-es, bár nyilván közelebb kell vele mennünk a témánkhoz, mint egy igazi nagytele (150-300 mm) esetében, és van az a sportág vagy vadállat, amelyiknél ezt nem érdemes megpróbálni.

 

Ahol behatároltak az objektív alkalmazási lehetőségei, az a kevés fényben való fényképezés. Ott az f/2,8-as blende miatt esélyes, hogy magasra kell húzni az ISO-t, bár a Sony full frame-es gépei igen jól tűrik/kezelik a magas érzékenységet. Így aztán még kevéssé jól megvilágított kis klubban is tudtam vele koncertet fotózni, de azért erre a feladatra inkább a fényerősebb objektíveket választanám.

 

720_20191228_DSC02035_KepzeltVaros_cut.jpg

Képzelt Város koncert a Fekete Zaj fesztiválon (kicsit vágott kép)

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 1600

 

Összegzés

Sony E bajonettre jó pár makrózásra is használható objektív elérhető, külsős gyártóktól is, AF-es és csak kézi élességállítású egyaránt. Tény, hogy a 90 mm-es a drágábbak közül való (momentán 340-350 ezer forint körüli akciós áron kapható), ám az általa biztosított képminőség és élesség, valamint a sok egyéb témára is szuperül használható látószög miatt ár-érték arányban az egész Sony E bajonettes rendszer egyik legjobbja. Hiába, hogy relatíve nagy és nehéz, makróra és sok egyébre is kimagaslóan jól használható.

 

Értékelés: 4,8 pont

Pro:

- szuper képélesség és a makrózást segítő egyéb tulajdonságok

- portrézásra és más témákra is remekül használható

Kontra:

- relatíve nagy és nehéz

- nem időjárásálló

 

Az objektív honlapja

 

sony90mm_vazon.jpg

Technikai adatok

Sony 90mm f/2.8 Macro G OSS

Elérhető bajonett: Sony E

Gyújtótávolság: 90 mm

Objektív felépítése: 15 elem 11 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 27°

Legnagyobb blende: f/2,8

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 28 cm

Szűrőmenet: 62 mm

Méret: 79 x 130,5 mm

Tömeg: 602 g

Stabilizátor: van

Időjárásálló: nem


 

720_20191227_DSC7920_angyal.jpg

Karácsonyi angyal

Váz: Sony A7 III. Záridő: 1,7 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250

 

720_20191227_DSC7923_angyal.jpg

 Angyali makró

Váz: Sony A7 III. Záridő: 20 mp, rekesz: f/14, ISO: 250

 

720_20191228_DSC02016_Sony90mm.jpg

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/10, ISO: 200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.088459 másodperc.