Samyang AF 24mm f/2.8 FE – a kicsiny nagylátó

Uzseka Norbert | 2020. Február 06., Csütörtök 12:00

Samyang AF 24mm f/2.8 FE – a kicsiny nagylátó
A Samyang autófókuszos objektívjeinek egyre bővülő sorából kipróbáltuk a klasszikus, 24 mm-es nagylátószöget adó, megdöbbentően apró darabot, mely Sony E bajonettel érhető el.

Az Amerikában Rokinon néven is ismert dél-koreai cég sok fotós álmát váltotta valóra, amikor elkezdett végre autófókuszos, de még mindig olcsó áron kapható, és több, mint becsületes képminőséget produkáló objektíveket is gyártani. Ezek sajnos egyelőre csupán Sony E bajonettre készülnek (ill. néhány darab Canon vázra) – a többi fényképezőgép gyártó nem engedi, hogy AF-es obikkal is belépjen a cég a területükre. Ez érthető, ám van az az eset, hogy az adott gyártó nem árul olyan objektívet, amilyet szeretnénk (vagy szimplán csak nincs rá pénzünk), és megeshet, hogy akkor inkább nem is azt a rendszert választjuk…

Akárhogy is, a Samyang teszi a dolgát, és számos kézi élességállítású objektívjéhez hasonlóan minőségi AF-es üvegekkel szolgál.

 

Régebben a 24 mm-es fókusztávolság nyújtotta nagylátószög volt a „plafon”, aminél szélesebb látószögű objektíveket csak jelentős képszéli torzulás árán lehetett elérni. Ez ma már nincs így, de a 24-esek megőrizték közkedveltségüket, hiszen nem torzítanak halszem módra, de így is hatalmas a látómezejük, jól használva kiválóak tájkép- és épületfotózáshoz is, s még sorolhatnám.

Persze a 24 mm sok zoom objektíven is elérhető, ezért ahhoz, hogy fix gyutávú objektívként is legyen értelme, valami extrát kell tudnia. Ez lehet a nagy fényerő, ami jelen objektív esetében ugye nem igazán játszik. Ami a Samyang 24-esének előnybe sok zoommal szemben, az a mérete és súlya.

 

720_20200103_DSC02743_NemzetiMuzeum.jpg

A Nemzeti Múzeum homlokzata

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 400

 

Kézbe véve

A jellegzetesen visszafogott-elegáns Samyang külsőt és a megszokott piros csíkot hozó objektív annyira pindur, hogy még a micro 4/3 rendszer apró fixeivel is felveszi a versenyt. Mindössze 61,8 x 37 mm-es mérete (s a hosszán az apró, de hasznos napellenző sem sokat változtat), 93 grammos súlya szintre észrevehetetlenné teszi, szemben a legtöbb Sony E-obival. Még a Sigma APS-C vázra való f/2,8-as sorának darabjai is nagyobbak-nehezebbek. A szűrőmérete 49 mm.

Kapunk hozzá egy szintén apró, cipzárral nyitható kemény tokot is, mely praktikus, s még így is elfér a zsebünkben. Ezért is jár a piros pont.

 

Az objektíven a jól működő, kellemesen vastag kézi élességállító gyűrűn kívül nincs semmi. AF/MF kapcsoló, távolságskála, akármi extra (ideértve a stabilizátort): ezeknek itt nincs helye. Különösebb hiányukat sem éreztem, bár felhasználási területeiből fakadóan néha jól jött volna, ha időjárásálló.

 

samyang24mm.jpg

 

Használati tapasztalatok

Egy ekkora obi még a Sony A7 vázaival együtt sem kelt feltűnést, tökéletes társ lehet tehát streetfotózáshoz is. Szerencsére szuperül együttműködik a Sony híresen fürge autófókusz rendszerével, a mozgáskövetésben sincs akadozás.

 

De vajon tud-e elég éles lenni egy ilyen kicsi objektív egy full frame-es vázon? Bizony, hogy tud! Nem mondom, hogy ennél élesebb képet adó objektívet még sosem láttam, de amit ez a mütyür tud, az messze több, mint becsületes. Legtágabb rekeszen középen nagyon jó, az extrém széleken mondjuk lágyabb, de ennyi tán belefér egy ekkora és ilyen olcsó üveg esetében – s a képszélek sokat javulnak, ha lerekeszeljük az obit. A legeslegjobb élességet 5,6-os blendén tapasztaltam, de igazából még f/22-n is bőven használható.

 

Az objektív közelpontja 24 cm, ami ilyen nagy látószögnél átlagosnak mondható, de semmiképp sem enged igazán közel. Cserébe az objektív torzítása szinte észrevehetetlen, ami azért ekkora látószögnél nem szerény fegyvertény. Megfelelően tartva pedig a képszéli egyenesek sem görbülnek meg.

Viszont a vignyettálás igen erős, főleg tágabb rekeszeken. Ezen lehet ugye javítani utómunkával, de jobb lenne, ha nem kellene. Viszont nagylátónál ez kevésbé zavaró, mint szűkebb látószögeknél.

 

720_20200103_DSC02686_Clara.jpg

Clara kiállítás a Nemzeti Múzeum Kertészházában

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 800

 

Természetesen kevés fényben jól jött volna párszor, hogy fényerősebb legyen az objektív, de ekkora látószögnél legalább a kézből kitartás nem nagyon okoz gondot, pláne az újabb Sony vázak beépített stabilizátorával. Összességében élmény volt ezzel a kis objektívvel fotózni.

 

Összehasonlítás

A teljesség igénye nélkül: van nagyobb fényerejű, s persze drágább Sigma és Sony objektív, akad szintén drágább f/1,4-es, de manuális Samyang is (ekkora látószögnél talán kevésbé fontos az autófókusz, de azért csak jó, ha van). S persze ott vannak a nyilván drágább, de szintén f/2,8-as riporter- vagy standard zoomok, amik versenybe szállhatnak a 24 mm-es látószög szerelmeseinek kegyeiért. Egyik sem olyan kicsi és könnyű és olcsó, mint cikkem tárgya. És van pár hónapja a Tamronnak egy, a Samyang AF-es fixeihez hasonló sora, s azon belül a Tamron 24mm f/2.8 Di III OSD, mely árban, méretben és súlyban nagyobb a Samyangnál, ám a többinél mégis elérhetőbb, kisebb és könnyebb. Erről még csak néhány teszt született, és azok alapján élesebb, mint a Samyang, plusz időjárásálló is. Csak míg a Samyang objektív 85 ezer forintos áron érhető el, a Tamronért 140 ezret kell fizetni. Nos, örülök, hogy nem nekem kell döntenem…

 

720_20200103_DSC02644_BMWmotor.jpg

Oldalkocsis motorkerékpár a II. világháborúból a Nemzeti Múzeumban

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/3 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 1250

 

Összegzés

Bár a 24 mm-es nagylátószög sok más fix ill. zoom objektív esetében elérhető, a Samyang szinte minden pályatársától kisebb, könnyebb és olcsóbb. Mindhárom paramétere a meglepő kategóriába illik, s bár sok extrát ezeken kívül nem tud, a meglepően nüansznyi torzítás és a remek képélesség mindenképp figyelemre érdemes objektívvé teszi. Aki szeret a városban vagy a természetben fotózni nagylátóval, annak szinte észrevehetetlenül apró, de nagyon is megbízható társa, eszköze lehet a kis Samyang 24-es.

 

Értékelés: 4,6 pont

Pro:

- elképesztően kicsi és könnyű (és olcsó)

- szinte észrevehetetlen képszéli torzítás és remek képélesség

Kontra:

- néha hiányzik a nagyobb fényerő és az, hogy elviseljen némi esőt

 

Az objektív honlapja

Az objektív a Samyang honlapján

 

samyang24mm_sonyvazon.jpg

Technikai adatok

Samyang AF 24mm f/2.8 FE

Elérhető bajonett: Sony E

Gyújtótávolság: 24 mm

Objektív felépítése: 7 elem 7 csoportban (3 aszférikus és 2 nagy törési mutatójú (HR - High Refractive) lencsetaggal)

Lamellák száma: 7

Látószög: 60°

Legnagyobb blende: f/2,8

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 24 cm

Szűrőmenet: 49 mm

Méret: 61,8 x 37 mm

Tömeg: 93 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: nem

 

 

720_20191228_DSC02217_FeketeZaj.jpg

A Fekete Zaj fesztivál közönsége a Dürer Kertben

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 3200

 

720_20200102_DSC8419_Nagyvasarcsarnok.jpg

Nagyvásárcsarnok

Váz: Sony A7 III. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 1000

 

720_20200103_DSC02649_Sztalin.jpg

Sztálin szobra a Nemzeti Múzeumban

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/6 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 800

 

720_20200103_DSC02661_Petofi.jpg

Petőfi Sándor mellszobra a Nemzeti Múzeumban

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/5 mp, rekesz: f/5, ISO: 800

 

720_20191228_DSC02001_Samyang24mm.jpg

Sztálin szobra a Nemzeti Múzeumban

Váz: Sony A7R IV. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/10, ISO: 200

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.092216 másodperc.