Uzseka NorbertSamyang 10mm T3.1 VDSLR ED AS NCS CS II MFT verzió

Uzseka Norbert | 2017. Szeptember 25., Hétfő 07:00

Samyang 10mm T3.1 VDSLR ED AS NCS CS II MFT verzió
Aki a micro 4/3 (innentől: MFT) rendszerrel, vagyis Panasonic vagy Olympus géppel fotózik, már alighanem hallotta a Samyang márkanevet. A Profi Fotóban most első alkalommal veszünk kézbe objektívet a koreai gyártó választékából.

Az Amerikában Rokinonként ismert márka számos rendszerhez készít objektíveket, melyeknek a zöme manuális fókuszállítást tesz csak lehetővé és nincs bennük elektronika, ám nagyon sokan szeretik kiváló képminőségük miatt.

 

Bevezetés

Az MFT rendszer érzékelője jóval kisebb, mint a full frame vázaké – kétszeres szorzóval kell számolni a 35mm-es kisfilmes értékeket. Magyarán cikkem tárgya full frame-re átszámítva 20mm-es látószöget biztosít a teszthez használt Panasonic G7 és GX80 vázakon. Teleobjektívek esetében ez előnyös lehet, ám a nagy látószögnél bizony hátrány. A kit objektívek egy része 14mm-es (vagyis 28mm-es) látószögről indul, de vannak elérhetőbb árú 12mm-es kitobik is. Ám az annál szélesebb látószöget adó üvegekből nincs sok, és az áruk is ennek megfelelően magas. A Samyang 10mm T3.1 objektív tehát sokak érdeklődésére tarthat számot, akár cine, tehát filmezéshez való, akár a cseppet fényerősebb, f/2,8-as fotós verzióban.


20170118-_1410383Samyang10mmf5.6_720.JPG

A Munkás Szent József Plébánia Wekerletelepen
Panasonic G7. Adatok: 10mm, 1/250 másodperc, T/5,6, ISO: 200

 

Ergonómia

Ha kézbe veszi az ember az objektívet, az első, amit érez, hogy súlya van, több mint fél kilós, a szűrő átmérője 77mm. APS-C méretű szenzort kirajzoló kiadása is van az objektívnek, a bajonettje fémből, a háza alumínium ötvözetből készült, lencserendszere 14 tagból áll – érthető tehát a súly. Sok Samyang objektíven látható keskeny, piros elválasztó sáv, mely ez elegáns és jellegzetes külsőt eredményez.

 

Használat

Mivel a könnyű és jobbára kicsi Panasonic/Olympus objektívekhez vagyok szokva, elsőre furcsa volt számomra ez a Samyang objektív, ám hamar megszoktam és megszerettem. Ennek két fő oka van. Az egyik az, hogy gyönyörű, éles képe van az objektívnek. Persze a fizika törvényszerűségeinek megfelelően a széleken nem mindig minden éles, enyhe torzítást is tapasztalhatunk, s akad némi kromatikus aberráció is, ám az objektív adta széles látószög kárpótol mindezért. A másik, amivel "megvett magának" az, hogy a felépítése filmes kialakításból fakad. Mind a rekesz-, mind a fókuszgyűrű kiáll az objektív házából és fogazott felületű. Mindkettő simán, finoman jár, fokozatok nélkül, így videó felvételekor sem keltenek zajt. Fotózáskor persze nem ehhez vagyok szokva, mégis úgy éreztem, hogy annyira kényelmes és remekül használható ez a megoldás, hogy ezt az óta is hiányolom a többi objektívnél.

 

20170118-_1410643Samyang10mmf5.6_720.JPG

Keleti pályaudvar

Panasonic G7, 1/60 másodperc, T/5,6, ISO: 400

 

A teszthez használt két váz közül a Panasonic GX80-on, a gép kompakt méretéből fakadóan picit nehézkesebb volt az objektív kezelése, a G7 masszív markolata sokkal jobb fogást biztosított. Tehát általában a nagyobb, markolattal rendelkező vázakon (mint a Panasonic GH4 vagy az Olympus OM-D EM 1) könnyebb használni.

 

Mondják, hogy az ilyen nagy látószögű objektíveknél könnyű a fókuszálás, amennyiben az ember végtelenre tekeri a fókuszgyűrűt. A dolog azért bonyolultabb ennél, hiszen ami bizonyos távolságon (kb. 1,5-2 méter) belül van, az mégis életlen lesz, s persze nem mindegy a rekeszérték sem. De a manuális élességállítás amúgy is szokatlan lehet, főleg kezdőknek. A kulcs az, hogy megszokja az ember, hogy eltöltsön némi időt az objektívvel, mintegy rákényszerítve magát, hogy annak adottságai határozzák meg, hogy ő maga hogyan készíti el a képeit. És egészen sajátos pluszt adhat az élményhez egy manuális üveg. Erősíti azt az érzést, hogy a fotót én készítem, úgy, ahogy én akarom. Igaz, hogy még egy dologgal többre kell odafigyelni, de kellő gyakorlás után az ember agya átáll erre, és akár a hirtelen adódó pillanatokat is el tudja kapni, ha kiismeri a felszerelését. Megvan tehát ennek is a maga szépsége, bár nem tudom, hogy ha nem lenne focus peaking, vagyis élkiemelés mindkét Pana gépemben, akkor hogyan tudtam volna egyes, problémásabb esetekben belőni az élességet.

 

20170115-_1410228Samyang10mmf8_720.JPG

A Gyömrői Tófürdő télen
Panasonic G7, 1/5000 másodperc, T/8, ISO: 200

 

Összegzés

A cikk elején említett két Samyang objektív jóval kisebb és könnyebb, mint amiről most írtam, így érthető, miért azok lettek népszerűek az MFT rendszerben. Ezzel együtt cikkem tárgyát is boldogan elfogadnám, mert hiába nehezebb használni, a fotózás élvezete mit sem csorbul, és úgy fotózáshoz, mint filmezéshez kiváló. Nagy látószöge miatt tájképekhez vagy épületfotózáshoz is jól alkalmazható, de beltérben, akár szűk helyen is, hiszen abba a 10mm-be nagyon sok minden belefér.


PRO

Nagy látószög, kimagasló képélesség

 

KONTRA

A manuális kezelés nehézségei

 

PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS

Pontszám: 4,3 Nagyon jó

WEB: www.leitz-hungaria.hu

 

A fenti képek és további tesztfotók megtalálhatók Flickr oldalunkon.

samyang_10mm_t3.1_vdslr_ed_as_ncs_cs_fototvhu.jpg 

TECHNIKAI ADATOK

Samyang 10mm T3.1 VDSLR ED AS NCS CS II

 

TÍPUS

Fix manuális objektív

 

OPTIKAI FELÉPÍTÉS

14 lencsetag, 9 csoportban

 

BAJONETT

Canon, Canon-M, Nikon, Pentax, Sony A, Sony-E, 4/3”, Mikro 4/3” (MFT), Samsung NX, Fujifilm-X

 

LEGSZŰKEBB BLENDE

22

 

LEGKÖZELEBBI ÉLESSÉGÁLLÍTÁSI PONT

24 cm

 

FILTERÁTMÉRŐ

77 mm

 

MÉRET

103,6-132,4mm

 

SÚLY

590-630g

 

ÁRA: 169.900 Ft-tól

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.124377 másodperc.