Fotó MagazinPolaroid One Step 2: újjászületés!

Fotó Magazin | 2018. Március 26., Hétfő 17:00

A Polaroid új, hibrid gépe nagy eséllyel indul azért, hogy az instant ismét széles körben elterjedt fotózási ággá váljon.

Szerző és fotók: Nagy Anita

 

Alig van olyan háztartás, ahol ne kallódna a lomok között egy régi polaroid kamera a 80-as évekből, amit az utóbbi időben egyre többen vesznek újra kézbe és fedezik fel vele az azonnali papírkép élményét és az instantra jellemző fátyolos melankolikus képi világot. Miután a Polaroid gyár megszűnt, egy holland csoport vásárolta meg a termelési gépeket és kísérletezte ki újra a vegyszert és a papírt, egészen az alapoktól kezdve. A kezdtek döcögősek voltak, hiszen az új filmkockákat a megbízhatatlanság jellemezte, és bizony sok selejt kép készült. Idővel egyre jobb és jobb filmkazettákat dobott piacra az Impossible Project vállalat és a polaroidot egyre többen fedezték fel újra. Ám ekkor még mindig volt egy megoldhatatlannak tűnő probléma, ami útjában állt a teljes győzelemnek: a film ára.

 

9673 - Copy.jpg

 

Bizony nem olcsó móka az instant, egy-egy 8 darabos dobozhoz 6-7 eFt-os áron lehetett hozzájutni. Most úgy tűnik, már semmi sem állhat útjában a Polaroidnak, hogy ismét meghódítsa az egész világot. Az Impossible Project vállalat megegyezett az eredeti Polaroid gyárral és piacra dobta új, hibrid kameráját, a Polaroid One Step 2 instant fényképezőgépet. Az új Polaroid fényképezőgép legnagyobb újítása, hogy az elem nem a filmkazettába kerül beépítésre, hanem magába a gépbe, ami a lehető legegyszerűbb módon, micro usb-vel tölthető, akár a telefontöltőnkkel is. Ezzel a gyártási csavarral szeretné elérni a gyártó, hogy a film ára jelentősen csökkenjen és így a Polaroid ismét a régi fényében tündököljön.

 

9678 - Copy.jpg

 

Külső jellemzők, megjelenés

 

Az új gép szerencsére tükrözi a jól megszokott retró vonalat és a szögletes formákat, egy kis modernséggel megfűszerezve. Az a tény, hogy ez egy új gép, akkor válik igazán felismerhetővé ha kézbe fogjuk és közelebbről megvizsgáljuk a One Step 2 kamerát. Több színben is elérhető, Magyarországon ettől a hónaptól fehérben és feketében kapható, mi most egy fehéret tartunk a kezünkben. A Polaroid mosolygásra késztető nagy, élénkpiros expogombja a megszokott jobb oldalon kapott helyet, pontosan felette pedig a méretes vakut találjuk. A filmkazettát a gép hátulján, egyszerű mozdulattal tudjuk kicserélni.

 

9680 - Copy.jpg

 

A bekapcsológomb is hátul helyezkedik el, egy nagy sárga pöcök formájában, a gyengébbek kedvéért. A lencse ezúttal is fix, ami nem is baj. Ami egyértelműen más a régi kamerákhoz képest, hogy nem felnyitható és a méretei is picit kisebbek, könnyebbek. A gép alsó részén a mikro usb nyílást és a vaku ki és bekapcsológombot találjuk, ami viszont teljesen belesimul a géptestbe. Egyértelmű a gyártó szándéka: fotózzunk, ne állítgassunk.

 

9690.jpg


Belső jellemzők és a FILM

 

Az egyik legjobb újítás, hogy végre akkumulátorról működik a kameránk és a lehető legegyszerűbb módon újratölthetjük, így többé sehol nem fog minket cserbenhagyni. Az, hogy már nem a filmkazettába kerül az elem, amilyen nagy előnnyel jár, ugyanúgy megvan a hátrányos oldala is. Azok, akik a régi családi polaroid gépet használták, mit például e sorok írója is, tehetik vissza porfogónak a polcra. 

 

9684 - Copy.jpg

 

Az új filmek csak az új géppel működnek. Persze ha ez az ára, hogy végre megfizethetővé váljon az instant fotózás, mi ennek örülünk. Néhány szó a filmekről…Alapvetően jelenleg két fajta közül választhatunk, színesből és monokrómból. A színes filmek elérhetőek színes képkerettel és ha nem családi és partiképekre használjuk a gépet, akár komoly művészi hatású fotókat is létrehozhatunk. Ez nem túlzás, hiszen e cikk megjelenésével egy időben, a haza instant művészeti közösség kemény magja, az Instart Csoport éppen kiállítást tart a Patyolat galériában. Bármennyire egyszerű gépről beszélünk, ha a múltját és jövőjét tekintjük, mindenképpen érdemes komolyan vennünk fotóművészeti szempontból is ezt a nyersanyagot és technikát.

 

9686 - Copy.jpg


Képminőség

 

A Polaroid One Step 2 az exponálás után azonnal kiadja a papírképünket, a hivatalos leírás szerint 10 perc alatt válik láthatóvá a kép, de várjunk inkább negyed órát. A képminőség pontosan az amit vártunk és amiben reménykedtünk, a polaroidra jellemző gyönyörű vintázs árnyalatok. Kis gyakorlással és a film sajátosságainak megismerésével minden körülmények között jó képeket készíthetünk, ami ismét egy nagy előrelépés a korábbiakhoz képest. Elméletben nem szükséges, de mi azért ajánljuk, hogy az első pár percben óvjuk az erős fénytől a képünket.

 

img034.jpg

 

img035.jpg

 

Összegzés

 

A Polaroid ismét legenda lesz. Ajánlom mindenkinek ezt a gépet, aki szereti az instantot és többre értékeli a papírt a számítógépen halmozódó fájloknál. Nemcsak a fotózás könnyed műfajára, partiképek készítésére alkalmas ez a gép, hanem sokkal többre hivatott. Fedezzétek fel Ti is az instant különleges és egyedi világát!

 

www.pdb.hu


Értékelés: 4,9 / 5 pont

Ár: kb. 45 eFt

 

Pro:

•  divatos külső

• egyszerű beállítások

•  megbízható film, a korábbiakhoz képest sokkal kevesebb hibalehetőséggel

 

Kontra:

 

• az új filmek egy része csak új kamerával használhatóak

 

img036.jpg

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.488825 másodperc.