Panasonic Leica DG Summilux 9mm F/1.7 teszt

Uzseka Norbert | 2023. Február 01., Szerda 08:00

Panasonic Leica DG Summilux 9mm F/1.7 teszt
Bár a micro 4/3 rendszer remekül el van látva mindenféle objektívvel, még mindig lehet benne újat mutatni. Lássuk, miben új a Summilux 9-es, és mit tud!

Rég volt már, hogy a micro 4/3 rendszer egyik legfőbb vonzerejét jelentő kicsi, könnyű és éles fix objektívek sora bővült volna, de még meglévő üveg újított verziója is nagyon rég került a piacra. Jó ideje egyértelmű az a célja mindkét, kamerákat is alkotó gyártónak (az Olympus avagy OM System a másik), hogy kiszolgálják a profik igényeit, amit sikerül is meglépniük, épp csak az általuk elvárt tudást és különlegességeket nagyobb-nehezebb vázakba és objektívekbe lehet csupán beépíteni. Azért így sem nevezhető sanyarúnak azok sorsa, akik pont azért használják ezt a rendszert, mert egy könnyű, kicsi váz egy-egy apró, de éles fixszel felszerelve akár zsebben is elfér, mégis minőséget hoz. Mégis ritka öröm egy újabb ilyen üveg.

 

Ami a Summilux 9-es újdonsága, az az, hogy ilyen ultraszéles látószögű, rektilineáris (tehát nem halszem, elvileg a képszéleken sem torzult képet adó), ám autófókuszt is tudó fényerős fix objektív még nem volt a rendszerben. Az Olympus 12mm f/2.0 MSC a legtágabb fényerős fix, ami meg azért inkább „normál” nagylátónak számít, plusz lassan ráférne egy ráncfelvarrás. Akadnak a rendszerben autófókuszos halszemek, vannak 9mm-t is adó zoomok, és akad néhány fényerős fix is az ultranagylátó tartományban, ám csak kézi élességállítással.

 

Meggyőződésem, hogy ezek egyikének, a Venus Optics Laowa 7.5mm f/2-esnek a nagy sikere lehetett az egyik oka, hogy a Panasonic végre meghallgatta sokunk imáit, és újra kicsi-könnyű-penge fixszel jelentkezett. Ez a kis Laowa sokunk nagy kedvence lett, ami annak is köszönhető, hogy ilyen tág látószögnél már f/4-5,6-os blende mellett is szinte minden éles, közeltől a távolmesszeségig, így pl. a legtöbb streetfotós számára elég erre állítani a rekeszt, és ha van elég fény, mehet is terepre. És még ha van is olyan téma, alkalom, amikor több odafigyelést igényel a fókusz, nem ördöngösség megtanulni a manuál használatát. Mégis remek dolog, hogy a Summiluxban van AF.

 

720_20230129_1035366_KinaiUjeviFesztival_.jpg

 Felvonulás a Kínai újévi fesztiválon

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 320

 

Kézbe véve

Cikkem tárgya picit nagyobb a Laowánál (61 x 52 mm, míg amaz 50 x 55 mm), ám meglepő módon könnyebb (még a Laowa filmes verziójánál is, 20 ill. 40 grammal, merthogy potom 130 grammot nyom). Esélyes, hogy a Laowa obiban több a fém, mindazonáltal bizonyos, hogy a Summilux 9-es is csúcsminőségű anyagokból készült.

 

Ekkora (100°-os) látószögnél nem általános, hogy szűrőt is lehessen tekerni az objektívre, de erre lehet: 55 mm-eset (amúgy a Laowára is).

 

Különösebb extra nem látszik az objektíven, van egy vastag, szépen járó kézi élességállító gyűrű, aztán a Leicára jellemző narancsos sárgával egy 9-es, ill. ott a jól ismert piros pötty is. Stabilizátor nincs benne, ám az az utóbbi jó pár évben kijött MFT vázak esetében adott, meg nagylátónál amúgy sincs rá akkora szükség. Viszont por-, csepp- és fagyálló az objektív. Mivel ekkora látószögű obit szívesen használnak tájkép ill. városi fotósok is, s mindkét terepen megesik, hogy esik (bocs), ez mindenképp nagy előny – és meglepő is kissé, tekintve, milyen kicsi objektív ez. Persze azért ne tegyük ki nagyon durva időjárási viszontagságoknak!

 

Pofás, jó fogású kis üveg ez, melyhez egy szirom alakú, de rövidke (ám annál hasznosabb) napellenző is jár.

 

leica9mmside.jpg

 

Használati tapasztalatok

Persze akármilyen csini a külső, objektívről lévén szó az a fő kérdés, hogy milyen képet ad. S mivel rá van írva, hogy Leica, az embernek óhatatlanul is magasak az elvárásai. És én legalábbis nem is csalatkoztam.

 

A képélesség már legtágabb rekeszen is csúcszuper, középen mindenképpen, de a széleken is erős. Egy kicsit lerekeszelve, f/2-2,8 között a legjobb az élesség úgy középen, mint a szélen, viszont afölött már a széleken némileg lágyul. Még mindig nagyon jó, de nem olyan éles, mint középen, ahol pedig még f/11-en is nagyon jó. S még a legszűkebb blende, az f/16 sem ergya, becsületes képet ad ott is, ha mindenképp muszáj annyira lerekeszelni (de ahogy fentebb írtam, ilyen nagy látószögnél már f/5,6-on is esélyes, hogy közeltől távolig minden éles legyen).

 

Az objektív közelpontja 9,5 cm a szenzortól mérve. (A Laowáé 12 centi.) Ez nem teszi makróobjektívvé a Summiluxot (a hivatalos honlap félmakróként emlegeti), de azért így is rendkívül közelről tudunk vele fotózni, ami megfelelő témánál ill. háttérrel alkalmazva igen hatásos (akár művészi) képeket eredményezhet. Nyilván f/1,7-en látványos a háttérelmosás is, persze csak ahogy ilyen ultranagylátóknál lenni szokott: ha a fókuszban lévő téma és a háttér vagy előtér elég messze van egymástól.

 

720_20230124_1024258kozeli.jpg

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/1,3 mp, rekesz: f/8, ISO: 640


Az autófókusz villámgyors és hangját nem hallani, így videózáshoz is remek ez az üveg. Mint fentebb írtam, számos olyan témánál vagy fotós műfajban, ahol a nagy- ill. ultranagylátó objektíveket használjuk, relatíve mellékes az autófókusz megléte. Egy tájfotónál úgyis le kell általában rekeszelni, hogy minden éles legyen, meg azt amúgy sem kapkodja el az ember. Ha van elég napfény, street- ill. városi fotóknál is megoldható, hogy beállítjuk a mélységélességet közeltől végtelenig, és aki belelép a képmezőbe, abból fotó lesz és kész.

Asztrofotónál, ahol nagyon is szükséges a tág blende, tehát a Summilux remek választás ilyesmire, eleve alap, hogy kézzel, odafigyelve állítjuk be a fókuszt a messzi-messzi galaxisokra, tehát pusztán az AF miatt nem muszáj ezt az üveget venni.

Viszont nagyon jól jön az az AF, ha sűrűn fotózunk kevesebb fényben nem-statikus témákat. OK, hogy a legtöbb mai micro 4/3-os váz, főleg a profibbak, ISO 3200-ig, vagy akár 6400-ig is vígan használhatók a túlzott, szembántó és élességcsorbító zajosodás veszélye nélkül, de ha emellett az esti utcán vadászunk érdekes pillanatképekre, vagy gyérül megvilágított kis klubokban fotózunk (effektíve testközelből, ilyen látószög mellett) zenekarokat, akkor bizony aranyat ér a fürge AF.

 

720_20230124_1024350_ZeneHaza.jpg

A Zene Háza a Városligetben

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/1,7, ISO: 200

 

Amit még leírnék, ahogy teszem az összes hasonló látószöget tudó objektívnél: az addig rendben van, hogy rektilineáris az üveg, vagyis papíron a képszélekre komponált egyeneseknek nem kellene görbülniük a fotón. Ám ez akkor áll, ha a gépet vertikális és horizontális értelemben is vízszintesen tartjuk. Ha pl. egy egész templomot akarunk lefényképezni ilyen üveggel, akkor két lehetőségünk van: vagy közel megyünk, és belefér a képbe minden, az alapzattól a tetejéig, viszont nagyon torzul a kép, vagy messzebbről lőjük, de akkor meg az előtérből és a környékből lesz túl sok a képen.

A RAW file-ok megnyitása pedig fényt derít arra is, hogy bizony, a váz erősen korrigálja a képet – a gépből kijövő jpg-ek némileg szűkebb látószöget fognak át, cserébe kevésbé torzulnak.

 

720_20230122_1023958_WekerleRAWbol.jpg

 Wekerlei részlet RAW-ból

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/5, ISO: 200

 

720_20230122_1023958Wekerle.jpg

 Ugyanaz a wekerlei részlet jpg-ből, ahogy a váz kidobta

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/5, ISO: 200

 

Szintén tisztában kell lenni az ultranagy látószög azon szokásával (és ez azért az ekv. 24mm-es obikra is igaz), hogy pl. tájképnél a távolban fenségesen húzódó hegyvonulat ilyen látószöggel fotózva alacsony csipkézetnek fog látszani. Bármi, ami közel van az objektívhez, torzulhat, nagyobbnak látszhat a valóságosnál (ezért kiválóan alkalmas arra, hogy olyan emberekről készítsünk közeli portrét, akiket szívből rühellünk), és bármi, ami pár méternél messzebb, jóval kisebbnek fog látszani, mint a valóságban. Mindezeket észben tartva azonban rendkívül látványos, érdekes, akár drámai fotókat lehet készíteni az ilyen objektívekkel.

 

És korunkban, mikor boldog-boldogtalan szelfiket készít magáról, ez az üveg szintén kedvelt lesz, hiszen nemcsak saját magunkat, de még úgy 10-20 embert vagy környezetünk felét is bele tudjuk komponálni egy ilyen karnyújtogatós képbe. Ugyanezért a vloggerek is szeretni fogják.

 

Összehasonlítás

A hasonló ultranagy látószöget adó zoomok kapcsán az Olympus M.Zuiko Digital ED 8-25mm F/4 Pro tesztünk végén lévő összehasonlítást javaslom átfutni. Fix üveg a rendszerben csak a már említett Laowa 7,5mm-es van (meg pár szintén manuálfókuszos Samyang, amiket viszont még nem volt szerencsém kipróbálni). Ennek a gyújtótávolsága kisfilmes értéken 15mm, míg a Summiluxé ekv. 18mm, tehát némileg tágabb látószöget ad (110°). Kézzel lehet csak élességet állítani, és eredeti verziója nem adja át a gépnek az EXIF adatokat (tehát nem lesz meg, hogy mekkora blendét használtunk), bár már van egy újabb, ami ezt is tudja, de autófókuszt az sem. Kicsit nehezebb, de egyúttal kicsit kisebb cikkem tárgyánál, és legtágabb blendéje is cseppet (de nem 1 egész fényértéket) szerényebb. A képélesség középen eléggé hasonló, a széleken kissé visszafogottabb, de igen gyakorlott szem (és pixelkukkolás) kell, hogy ezt észrevegyük.

A Laowa ára 227 ezer forint körül van (az említett újabb, Auto Aperture verzióé úgy tízessel több). És iitt jön a nagy hír: a Summilux olcsóbb, kicsit kevesebb, mint 200 ezer forintért zsebre is vághatjuk! Azt gondolom, hogy ez olyasmi, ami jelentős előnye, és sokaknál billenti majd a mérleg nyelvét a PanaLeica üveg felé, kivéve persze azokat, akiknek szüksége van a Laowa üveg még tágabb látószögére.

 

Látószög/gyújtótávolság összehasonlító Parlamenttel

 

720_20230123_1024155_Parlament12mm.jpg

 12mm-en

Váz: Panasonic GH6. Objektív: Panasonic Leica DG 12-60mm f/2,8-4. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 100

 

720_20230123_1024157_Parlament9mm.jpg

 9mm-en

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 125

 

720_20230123_1024159_Parlament7_5mm.jpg

 7,5mm-en

Váz: Panasonic GH6. Objektív: Laowa 7,5mm f/2. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 125

 

 

Összegzés

Az ultranagylátószög elég speciális „terep” a fotózásban, épp úgy lehet vele lélegzetelállító, mint természetellenes képeket készíteni. Nagy fényerejű fixek terén az amúgy jól ellátott MFT rendszerben eddig a Laowa 7,5mm f/2-es üveg vitte a prímet, ám abban nincs autófókusz, sem időjárásálló bevonat. Igaz, szélesebb a látószöge, viszont meglepő módon cikkem tárgyát olcsóbban lehet beszerezni. Úgyhogy ha nem hiányozna az az extra 1,5mm, akkor ez remek választás lehet. Tájképekhez, városi ill. streetfotózáshoz, asztrofotóhoz, meg bármihez, ahol jó, ha minél többet látunk a környezetből, remek üveg. Vloggereknek úgyszintén. Hatalmas előnye a csekély mérete és súlya, legyen szó bár filmezésről vagy fotózásról, de az is, hogy remek az élessége (még ha a képszélek, főleg szűkebb blendén nem is annyira kimagaslóak, mint a képközepek). Az autófókusz gyors és pontos, a közelpont tényleg nagyon közeli, szóval nehéz nem szeretni ezt a kis objektívet.

 

Értékelés: 4.8 pont

Pro:

- remek ár-érték arányú, a micro 4/3 rendszer közkedvelt kicsi-és-könnyű, fényerős fixeinek sorát gazdagító ultranagylátószögű objektív

Kontra:

- tájfotósok számára a képszéli élesség nem biztos, hogy elég lesz – ki kell tapasztalni

 

Az objektív honlapja


leica9mmvazon.jpg

Technikai adatok

Panasonic Leica DG Summilux 9mm F/1.7

Elérhető bajonett(ek): micro 4/3

Gyújtótávolság: 9 mm (ekv. 18mm)

Objektív felépítése: 12 lencsetag 9 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 100°

Legnagyobb blende: f/1,7

Legkisebb blende: f/16

Legkisebb tárgytávolság: 9,5 cm

Szűrőmenet: 55 mm

Méret: 61 x 52 mm

Tömeg: 130 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 

 

720_20230122_1023964_Wekerletukrozodes.jpg

 Wekerletelep, Kós Károly tér

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/1,7, ISO: 200

 

720_20230122_1023995_WekerleiMSztJ.jpg

Budapesti Munkás Szent József templom

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/2, ISO: 160

 

720_20230124_1024329_Mucsarnok12mm.jpg

A Műcsarnok a Néprajzi Múzeum tetejéről nézve, 12mm-en

Váz: Panasonic GH6. Objektív: Panasonic Leica DG 12-60mm f/2,8-4. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/8, ISO: 200

 

720_20230124_1024331_Mucsarnok9mm.jpg

 A Műcsarnok a Néprajzi Múzeum tetejéről nézve, 9mm-en

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/40 mp, rekesz: f/8, ISO: 200

 

720_20230124_1024343_f1_7.jpg

 Bokeh-teszt növénnyel: f/1,7

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/1,7, ISO: 200

 

720_20230124_1024344_f16.jpg

 Bokeh-teszt növénnyel: f/16

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/8 mp, rekesz: f/16, ISO: 200

 

720_20230127_1024554Paddy.jpg

 Paddy közeli

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/60 mp, rekesz: f/1,7, ISO: 800

 

720_20230129_1035919_KinaiUjeviFesztival_esernyok.jpg

 Esernyők a kínai negyedben

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/6400 mp, rekesz: f/1,7, ISO: 250

 

720_20230129_1035985aranyfavirag.jpg

 Bokeh korai aranyfavirággal

Váz: Panasonic GH6. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/1,7, ISO: 200

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.093716 másodperc.