OM Digital Solutions M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO

Uzseka Norbert | 2022. Február 04., Péntek 09:00

OM Digital Solutions M.Zuiko Digital ED 20mm F1.4 PRO
Ez az első olyan objektív, mely az Olympusból OM Digital Solutionsszé lett gyártó neve alatt jelent meg. Az amúgy is jól ellátott micro 4/3-os rendszer újabb remek darabbal gazdagodott – lássuk, mit tud!

Meglepőt vagy igazán újat húzni nehéz lenne a micro 4/3 rendszerben, melyben minden feladatra és gyújtótávolságra találni min. egy, de inkább több objektívet. Még ez a kisfilmes értéken némileg szokatlan, 40 mm-es gyújtótávolságú objektív sem előzmény nélkül való, elég a Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II Asph nevű üvegre utalnom. De erről később.

 

Kézbe véve

Jó ideje szívfájdalmam már, hogy nem jelennek meg a micro 4/3 rendszer egyik legfőbb előnyét kihasználó objektívek. A kisebb szenzorméret lehetővé teszi, hogy kisebbek legyenek az üvegek is, ám a kicsi, könnyű, mégis éles és fényerős fixek sora jó ideje nem bővült. Amire elfogadható magyarázat, hogy van már elég ilyen, és épp elég jók ennyi év után is, hogy fölösleges legyen újabbakat piacra dobni. Van ebben igazság, de egyértelmű trend volt az utóbbi években a kicsiknél megszokott f/1,7-es legtágabb blendénél is fényerősebb, cserébe nagyobb-nehezebb, s jellemzően profiknak szánt (és árazott) objektívek kiadása.

 

Ahogy első ránézésre is látszik, az OM 20mm kisebb és könnyebb a rendszerben elérhető f/1,2-es objektíveknél (melyek ½ fényértékkel fényerősebbek nála), és nagyobb és nehezebb az f/1,7-es, f/1,8-as üvegeknél (melyeknél viszont ez fényerősebb ½ ill. 2/3 FÉ-vel). 62 x 63 mm-es méretének, 247 grammos súlyának köszönhetően kisebb és nagyobb vázakon is jól mutat.

 

web_20211231_PC310204mini.jpg

Mini

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

Jár hozzá egy szirom alakú, hangsúlyosabb, de nem ormótlan napellenző, és 58 mm-es szűrőt lehet rá feltekerni.

 

Az objektív egyetlen állítható elemet tartalmaz, egy hangsúlyos, könnyen járó kézi élességállító gyűrűt. A tubus bajonetti résznél elkeskenyedik, így odafigyelést igényel, hogy ha levesszük, úgy fogjuk meg, hogy ne a manuál gyűrűt tekergessük.

 

Stabilizátor nincs az objektívben, viszont időjárásálló. Ránézésre is minőségi darab.

 

web_om-d_e-m1_mark_iii_es-m2014_pro_lh-61g_blk__product_010.jpg

 

Tudás, használati tapasztalatok

Aki valami nagy dobást várt az OM Digital Solutions első termékeként, az alighanem csodálkozik, hogy miért egy ilyen, relatíve egyszerűnek tűnő fix hordozza elsőként ezt a nevet, de ez az a fajta objektív, amelyik nem feltétlenül a specifikációival és különlegességeivel veszi le az embert a lábáról, hanem azzal, hogy mennyire jó használni.

 

Az ekv. 40 mm adta látószög ugye némileg tágasabb a normál vagy standard ekv. 50 mm-esnél. Ám nem annyira tág, hogy a távolabbi képelemek az emberi látáshoz viszonyítva természetellenes módon kicsinek látsszanak (ahogy a nagy- és ultranagylátószög esetében). Ennek köszönhetően városi és tájképekhez is jól alkalmazható az OM20-as.

 

Az f/1,4-es legtágabb blendének (és a 9 lamellának) pedig azt köszönhetjük, hogy álomszép háttérelmosást ad az objektív, nyilván főleg közeli téma esetén. Így portrézáshoz sem utolsó, amennyiben alanyunk környezetét is belefoglalnánk a kompozícióba.

 

web_20220104_P1040133street.jpg

Streetfotó az Összetartozás Emlékhelyénél

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 250

 

Ami a legközelebbi tárgytávolságot illeti, az 25 cm, s ez nem rossz, de azért messze nem makró. Viszont a gyakorlat azt igazolta, hogy kézi élességállítással lefaragható még némi kis távolság, s még közelebbi képeket lőhetünk így.

 

Visszafogott mérete, továbbá villámgyors és néma autófókusza miatt streetfotózáshoz is tökéletes ez az objektív, ahogy kevés fényben lődözéshez is remek, köszönhetően az f/1,4-es legtágabb rekesznek. Az időjárásálló bevonat hasznát sem kell külön ecsetelnem.

 

A képélességre nem lehet panasz, f/1,4-en is max. azért lesz némileg lágyabb a képszél, mert a fizika törvényei működnek (ill. mert olyan papírvékony akkor a mélységélesség). A legszűkebb blende az f/16, itt érződik némi kis élességvesztés, de még mindig nem annyi, hogy megkérdőjelezzem az objektív teljes nevében szereplő PRO kitételt.

 

Ez tipikusan az a fajta fix objektív, ami hetekre a vázon tud ragadni, annyira sokoldalú és annyira jól használható. Ezzel együtt a 250 ezer Ft-os árát kicsit sokkallom. Az objektív tulajdonságai, az általa nyújtott képminőség az utolsó fillérig igazolják ezt az árat, ne feledkezzünk azonban meg a rendszerben elérhető többi hasonló látószögű fix üvegről!

 

web_20211231_PC310077postaladaf1_4.jpg

Bokeh teszt postaládával, f/1,4

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/1600 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310078postaladaf16.jpg

Bokeh teszt postaládával, f/16

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/13 mp, rekesz: f/16, ISO: 200

 

Összehasonlítás

A rendszer egyik ős-fixe a Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 II Asph. (bár a II-es verziója újabb, de az is ott van már a piacon jó ideje). Jelen sorok írójának ez az egyik kedvenc MFT obija, bár egyúttal a legtöbbet szidott is. Ez a jelenleg kis híján 100 ezer forintért elérhető echte palacsinta objektív mindössze 25,5 mm hosszú (az OM20-as 63 mm), csupán 100 grammot nyom, 46 mm-es szűrő megy rá, és 20 cm a közelpontja. Imádom az élességét, a sajátos képivilágát (melyhez a látószög is hozzájárul, ergo az OM20-ast is azonnal szívembe zártam). Viszont az autófókusza már akkor lomhának számított, amikor megjelent, ma meg pláne, a kézi élességállító gyűrű meg majdnem olyan ellenálló, mint üdítős üvegen a csavaros kupak. Ezt az objektívet ki kell tanulni, minthogy messze nem olyan fürge az AF-je, mint cikkem tárgyáé. De ½ FÉ-ben marad csupán el az OM20-tól, élességben meg tán csak a legtágabb blende szélein.

 

További 20 mm-es lencsét nem találunk, a 25 mm-es fixekről meg oldalakat lehetne írni, de azt azért látni kell, hogy a két látószög közötti különbség nem épp jelentős, és még az ugyanilyen fényerős Panasonic Leica DG Summilux 25mm f/1.4 ASPH is olcsóbb 30 ezerrel cikkem tárgyánál. Nyilván van az a fotós, akinek végképp nem mindegy, hogy 20 vagy 25 mm-es objektívet használ-e, és lehet, hogy csupán egyet kell előre vagy hátra lépni, hogy ugyanazt kapjuk – ám az mégsem lesz ugyanaz, a kép mindenképp másmilyen lesz, a kérdés csak az, mennyire számít ez nekünk. Van olyan tudatos, tapasztalt profi, aki biztos kézzel fogja egyiket vagy másikat választani, a többiek max. azon gondolkodhatnak el, hogy a picit nagyobb képkivágás számít nekik, vagy az, hogy nem kell egy lépéssel közelebb menniük a témájukhoz…

(Lentebb találnak néhány látószög összehasonlító képet, melyet az M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO zoom objektívvel készítettem.)

 

Ezen a két képen igyekeztem az oroszlán két szemét a harmadolórács két fölső metszéspontjára helyezni:


web_20220104_P1040108oroszlan24mm.jpg

24 mm-en

Váz: Olympus E-M1 III. Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO, Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 24 mm (ekv. 48 mm)

 

web_20220104_P1040109oroszlan20mm.jpg

20 mm-en

Váz: Olympus E-M1 III. Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO, Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 20 mm (ekv. 40 mm)

 

Nagylátószöghöz közelebbi, de azért a 20 mm-estől nem sokban eltérő, tehát eléggé hasonló képkivágást adó objektívekből is megemlítenék néhányat. Ott van elsőként az Olympus egyik legsikeresebb, leginkább közkedvelt, amatőrök és profik által is használt üvege, a Olympus M.ZUIKO DIGITAL 17mm f/1.8. Ezt 139 ezerért vehetjük meg, 2/3 FÉ-vel kevésbé fényerős, az időjárástól magunknak kell védenünk, és képszéleken tág blendén némileg lágyabb képet ad. Viszont jóval kisebb-könnyebb az OM20-asnál, és nem lehet úgy panaszkodni az autófókuszára, mint a Pana 20-asa esetében.

 

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm f/1.2 PRO végképp a profiknak készült, nagyobb-nehezebb, ½ FÉ-vel fényerősebb, és 452 ezerbe kerül momentán. Erényeit hosszasan lehet sorolni, de tényleg profi fotósnak kell lenni ahhoz, hogy ezeket teljes mértékben ki tudjuk használni.

 

Megemlítem még a Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary-t is, hiszen az sem annyira nagylátó még, és 145 ezerért ad ugyanolyan legtágabb blendét. Más kérdés, hogy APS-C szenzoros gépekre fejlesztették ki, csak kapott egy MFT-bajonettes verziót is, így aztán az Olympus 17 mm f/1,2 PRO-nál is nagyobb és nehezebb, ami pl. streetfotósok számára kevéssé teszi vonzóvá.

 

És további, kevésbé fényerős, de remek üvegek is találhatók a rendszerben (az ezen látószöget is adó, szuper, fényerősebb zoomokról nem is szólva), úgyhogy a döntés nehéz.

 

web_20211230_PC300019_bakelit.jpg

Bakelit

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 250

 

Összegzés

Bár jókora kínálat van a micro 4/3 rendszerben a normál/standard ill. a mérsékelten nagylátó, fényerős fix objektívekből, az OM 20 mm-ese örömteli újdonság. A klasszikus ekv. 50 mm-esnél némileg tágabb látószöget adó, f/1,4-es legtágabb blendéjének köszönhetően kevés fényben is remekül használható, tudást és méreteket tekintve rendkívül jól eltalált kompromisszumot adó objektív sokak kedvence lehet. Streetfotóra épp úgy remek, mint városi- és tájképekhez, magas színvonalú automata élességállítása és képélessége a rendszer egyik legkívánatosabb fixévé teszi, még akkor is, ha a gyártó pont azt az árat kéri érte, amennyit meg is ér, miközben jó néhány többé-kevésbé hasonló objektívből válogathatunk.

 

Értékelés: 4,8 pont

Pro:

- jól használható látószög és fényerő kézreálló, kiegyensúlyozott kivitelben

Kontra:

- sok versenytársa közül több is jóval olcsóbb (tudjon bár kevesebbet)

 

 

Az objektív honlapja


web_om-d_e-m5_mark_iii_es-m2014_pro_lh-61g_slv_blk___product_010.jpg

 

Technikai adatok

OM Digital Solutions M.Zuiko Digital ED 8-25mm F/4 Pro

Elérhető bajonett(ek): micro 4/3

Gyújtótávolság: 20 mm (ekv. 40 mm)

Legnagyobb blende: f/1,4

Legkisebb blende: f/16

Objektív felépítése: 11 lencsetag 10 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 57°

Legkisebb tárgytávolság: 25 cm

Szűrőmenet: 58 mm

Méret: 62 x 63 mm

Tömeg: 247 gramm

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 

 

web_20211231_PC310042_vigyazz.jpg

Téli napfény a Határ úton

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/14, ISO: 200

 

web_20211231_PC310045Hatarut.jpg

 Téli napfény a Határ úton 2.

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/9, ISO: 200

 

web_20211231_PC310048Hataruttoronnyal.jpg

Az a torony szabadszemmel is kb. ekkorának látszott

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/8000 mp, rekesz: f/2, ISO: 200

 

web_20211231_PC310056_cipo.jpg

A villanyszerelő cipője?

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/10000 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310069terrakotta.jpg

Wekerletelepi épület

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/6400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310072f1_4.jpg

Bokeh teszt szalaggal, f/1,4

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/20000 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310074f14.jpg

Bokeh teszt szalaggal, f/14

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/14, ISO: 200

 

web_20211231_PC310111kolti.jpg

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/6400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310133_Kos.jpg

Emléktábla a wekertelepi Kós Károly téren

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310145novenyf1_4.jpg

Mélységélesség f/1,4-es blendén

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/12800 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310147novenyf14.jpg

Mélységélesség f/14-es blendén

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/14, ISO: 200

 

web_20211231_PC310150wekerlei5.jpg

Karácsonyi ablak Wekerletelepen

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/3200 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310159kilincs.jpg

Mélységélesség teszt kilinccsel

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310161zar.jpg

Közeli zárral

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310162kozelifokusz.jpg

Ha közel van a fókuszpont…

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/2000 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310163tavolabbifokusz.jpg

…és ha távolabb van a fókuszpont

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/2000 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310173_Erkel.jpg

Wekerlei tükröződés

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/5000 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310178bakelit2.jpg

Bakelit még egyszer

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/25600 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310180iskola.jpg

Jelen és múlt a Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola homlokzatán

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/6400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310193_ablak.jpg

Közeli fókuszpont…

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310194_ablak.jpg

…és távolabbi fókuszpont

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310199_ablak.jpg

Közeli fókuszpont…

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20211231_PC310200_ablak.jpg

…és távolabbi fókuszpont

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20220101_P1010513Paddy.jpg

Paddy kutya

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 500

 

web_20220102_P1020587kereszt.jpg

Kereszt

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/6400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 200

 

web_20220104_P1040136osszetartozasemlekhelye.jpg

Az Összetartozás Emlékhelyének részlete

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 250

 

web_20220104_P1040137Gyongyosf1_4.jpg

Bokeh-teszt: f/1,4

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/1,4, ISO: 250

 

web_20220104_P1040138Gyongyosf7_1.jpg

Bokeh-teszt: f/7,1

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 250

 

web_20220104_P1040199KoKi.jpg

A KöKi egy januári estén

Váz: Olympus E-M1 III. Záridő: 1/40 mp, rekesz: f/2, ISO: 800

 

 

 

 

Látószög összehasonlító:


web_20220104_P1040095_12mm.jpg

Látószög 12 mm-en

Váz: Olympus E-M1 III. Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO, Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 12 mm (ekv. 24 mm)

 

web_20220104_P1040097_17mm.jpg

Látószög 17 mm-en

Váz: Olympus E-M1 III. Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO, Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 17 mm (ekv. 34 mm)

 

web_20220104_P1040101_20mm.jpg

Látószög 20 mm-en

Váz: Olympus E-M1 III. Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO, Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 20 mm (ekv. 40 mm)

 

web_20220104_P1040104_25mm.jpg

Látószög 25 mm-en

Váz: Olympus E-M1 III. Objektív: Olympus M.Zuiko Digital ED 12‑40mm F2.8 PRO, Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/2,8, ISO: 250, gyújtótávolság: 25 mm (ekv. 50 mm)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.115970 másodperc.