Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm f/3.5-6.3 teszt

Uzseka Norbert | 2020. Április 14., Kedd 08:00

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm f/3.5-6.3 teszt
Az Olympus olyan nagy átfogású zoom objektívvel jelentkezett, mely bármely rendszerben párját ritkítja.

Lehet mondani, hogy az Olympus ezzel az objektívvel kimaxolta a turista- vagy utazózoom kategóriát, hiszen ilyen brutális átfogású, ennyi mindenre használható üveg talán nincs is még egy – semelyik rendszerben.

 

Kézbe véve

A kisfilmes értéken 24-400mm-es objektív a nagylátószögtől a valóban messzire látó teléig tekerhető, és ahhoz képest, milyen óriási átfogást nyújt, meglepően kompakt. 455 grammos súlya, 77,5 x 99,7 mm-es mérete (melyhez 72 mm-es szűrőmenet társul) nyilván nem kicsi és könnyű a micro 4/3 rendszerben, de semmiképp sem vészes. Pláne, hogy minőségi kidolgozású, jó fogású üvegről van szó. Ha a tele végéig kitekerjük az objektívet, és rajta van a szirom alakú napellenző is, akkor méretes darabnak látszik (úgy kb. kétszerese az összezárt méretnek), de még akkor sem kell hozzá külön serpa vagy legalább tripod, hogy cipelni és használni tudjuk. S mivel por- és cseppálló, az időjárás viszontagságait is bírja bizonyos határokon belül. Nyilván a nagyobb méretű, hangsúlyosabb markolattal bíró gépeken könnyebb használni.

 

A frontlencsét követően találjuk a keskeny, de jól működő kézi élességállító gyűrűt. Alatta helyezkedik el a zoom skála és a vastag zoom gyűrű. Más egyéb nincs rajta, AF/MF kapcsoló sem, ahogy stabilizátort sem építettek belé, de mivel az utóbbi években megjelent vázak zöme igen megbízható és 5 vagy még több fényértéket is megfogó stabival van felszerelve, ez kevéssé hátrány.

 

720_20200227_2270131_varju.jpg

Dolmányos varjú

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 1000, gyújtótávolság: 178 mm

 

Használati tapasztalatok

Mindazonáltal a relatíve kompakt kiépítésnek és az óriási zoom átfogásnak vannak hátrányai is. Hogy fényerősebb lehessen az objektív (pláne a tele tartományban), sokkal nagyobbra kellett volna építeni. Az átlagosnak mondható f/3,5-ös rekesz csak 12mm-en van meg, 50mm-en már f/5,7 a legtágabb blende, 100mm-en f/6,2. Gyorsan mozgó témáknál tehát számolni kell azzal, hogy az ISO-n is emelni kell, pláne kevesebb fényben, amit persze egyes, profibb micro 4/3-os gépek jól viselnek, de azért nem a szuper zajtűrése miatt szeretjük ezt a rendszert.

 

A másik hátrány, amire szintén számítani lehetett, hogy ilyen zoom átfogásnál, főleg az extrém tele állásokban gyengébb lesz a képminőség. Ez merő fizika, brit tudósok is megmondták, hogy ezzel nem lehet mit kezdeni, s valóban, 200mm-re csavarva az üveget csinálhatunk jó képet, de a szélek a legtöbb blende mellett lágyabbak lesznek, és középen sem számíthatunk kimagasló élességre.

Erről azt gondolom, hogy hacsak nem profi felhasználásról van szó, ahol a penge élesség alapkövetelmény, fontosabb az, hogy ennyi mindenre lehet használni ezt az objektívet, mint hogy minden tűéles legyen. Ha valaha olyan helyzetbe kerülnék, hogy kell a 200mm, mert máshogy nem tudom meglőni életem képét, de csak ez az obi van nálam, tehát esélyes, hogy a pixelkukkolók beszólnak majd, hogy nem elég éles, akkor inkább meglövöm ezzel, mintsem kihagyjam a lehetőséget. És ezt nem csak a hobbistákra értem, vagy azokra, akik mondjuk kitben megveszik az objektívet, hogy hurrá, milyen nagy zoom, ezzel majd akkor is le tudják fotózni a gyereküket, ha az elszaladt. Képzeljünk el egy fotóriportert, akinél nyilván szintén követelmény az élesség, de mondjuk ott van egy harci helyzetben, ahol röpködnek a golyók, és meglát egy történelmi pillanatot. Kapja elő a táskájából az élesebb képet, de kisebb zoomot adó, sokkal nehezebb profi objektívet, hátha nem ejti le, hátha nem lövik ki a kezéből, vagy használja ezt a zoomot, és készítsen vele egy kissé capásan maszatos, mégis olyan képet, ami örökre fennmarad a történelemkönyvekben?

Nyilván szubjektív megítélés kérdése, ki mit vár el egy ilyen objektívtől, de látni kell, hogy nem minden a gyengébb képminőség.

 

olympus12_200_ki.jpg

 

Pláne, hogy azért a 100mm alatti tartományban egész becsületesen teljesít cikkem tárgya. Középen a legjobb értékeket 12mm-en hozza, és sehol sem karcol úgy, mint egy fényerős fix üveg, vagy az Olympus PRO sorozatának zoomjai. De cserébe annyi mindenre használható, hogy simán el tudom képzelni, hogy utazás-nyaralás (legyünk optimisták, hogy lesz még ilyen!) alkalmával végig ezt az objektívet használjam. Lehet, hogy nem lesznek díjnyertes, újságcímlapos élességű képeim, viszont nem kell majd cserélgetnem az objektíveket, és képes leszek egy álltó helyemben lefotózni a teljes templomot és jó közelin a toronyóráját is.

 

S van még egy érvem a 12-200-as mellett. Ez olyan objektív, ami behúzhatja azokat, akik eddig csak mobillal fotóztak. A mai mobiltelefonokban, különösen a csúcsmodellekben, olyan izmos a technológia, hogy a többséget nehéz meggyőzni arról, hogy de bizony, a sokkal-sokkal nagyobb érzékelővel szerelt fényképezőkkel sokkal-sokkal jobb képeket lehet készíteni. A többség csak monitoron, még inkább telón-tableten látja viszont a képeit, fel sem merül benne, hogy neki rendes fényképezőre lenne szüksége. Csakhogy minél kevesebben vesznek cserélhető objektíves masinákat, annál inkább csökken az esélye, hogy a gyártók ezzel a szegmenssel foglalkozzanak, ezt építsék-fejlesszék, illetve annál inkább fog nőni ezen „úri luxusnak” számító termékek ára. Azonban ilyen (kb. 16,7-szeres) átfogású zoomot (egyelőre?) a mobiltelefonok nem tudnak nyújtani. Igaz, számos kompakt fényképező van, ami ennek sokszorosára is zoomolható, ám azoknak az érzékelője és a mobilok körömnyesedéknyi szenzora között nincs óriási különbség. Szóval igen, rántson csak be minél több mobilfotóst ez a zoom, aztán majd rájönnek, hogy a nagy szenzor igazi értéke nem ebben van, hanem mondjuk a nagy fényerős fixek káprázatos élességében és háttérelmosásában!

 

720_20200227_2270022_Columbo.jpg

Columbo portré

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 3200, gyújtótávolság: 200 mm

 

Háttérelmosást persze ezzel az objektívvel is el lehet érni – nagylátó állásban 10 cm a legkisebb tárgytávolság, és ha a téma közel van, ám távol a háttér, meglesz a bokeh. 200mm-en meg pláne – ott 22 cm a közelpont. Ott sem makró, de azért így is klassz közelképeket lehet vele lőni.

 

Összességében sokkal jobb élmény volt ezt az objektívet használni, mint amitől tartottam. Tény, hogy 100-200mm között nem igazán hasít, de odafigyeléssel azért bőven becsületes képekre képes abban a tartományban is. Az meg, hogy a 12mm-es nagylátószögtől (mely sokunk kedvence) 200mm teléig lehet tekerni, egészen elképesztő.

 

Összehasonlítás

Önmagában 300 ezer forintba kerül a 12-200-as, tehát érdemesebb kitben venni (pl. a teszthez is használt, zseniális E-M5 III vázzal), de lássuk, a kihívói mit tudnak.

Az Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm f/4-5.6 ED II nevű objektív, 284 grammjával számottevően könnyebb, bár hosszra nem sokkal kisebb. Becsületes darab, általában véve némileg élesebb a képe, mint a 12-200-asé, és ebből sem spórolták ki a csepp- és porálló bevonatokat. Szintén elérhető különféle kitekben, de önmagában vásárolva is jóval olcsóbb: 190 ezer forint. Az, hogy „csak” 150mm-re tekerhető tele végen, nem igazán jelentős különbség, viszont a nagylátó oldali potom 2mm különbség valójában jelentős – ezt mindenképp érdemes mérlegelni (s kipróbálni, ha teheted).

A Panasonic Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH Power OIS némileg drágább (az új, II-es verzió 230 ezer), de szintén könnyebb és kisebb. A 12mm itt is hiányzik, a tele oldal picit még rövidebb. A korábbi verziójával ellentétben ez csepp- és porálló, ráadásul ha újabb Panasonic gépre vesszük, akkor a beépített stabilizátora összekapcsolódik a vázban lévővel. Olympus vázon ez nem érvényes. Szintén becsületes, élességben a 12-200-asnál általánosságban jobban teljesítő darab.

Végül ott van az Olympus M.Zuiko 12-100mm f/4 IS PRO nevű objektív, mely ugye „csak” 100mm-ig tekerhető. Ahogy a neve is jelzi, ezt profiknak szánták, s ezt nem csak 450 ezres ára tükrözi, de a tudása is. Egyértelműen a rendszer legélesebb képet adó nagy zoom átfogású objektívje, mely 561 grammjával nehezebb, 116,5 mm-es hosszával nagyobb is a 12-200-asnál, de nem sokkal, élességben pedig mindhárom felsorolt üveget messze felülmúlja. Megkockáztatom, az egész micro 4/3 rendszer egyik legvonzóbb, profik által is legjobban használható objektívje, de a 100 ill. 200mm között azért már számottevő a különbség, ahogy forintálisan is.

 

 720_20200301_3010024_bimbo.jpg 

Tavasz 200mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/25 mp, rekesz: f/6,3 ISO: 320, gyújtótávolság: 200 mm

 

Összegzés

A 12-200mm-es zoom átfogás mindenképp különlegessé teszi ezt az objektívet. Relatíve kompakt mérete-súlya persze sejtette, hogy – főleg nagytele állásokban – nem várhatunk tőle penge élességet, ezzel együtt sokkal jobban teljesít, mint sokan tartottak tőle. Használatát, felépítését és a vele lőtt képeket összegezve arra jutottam, hogy sokkal több előnye van, mint hátránya, amennyiben nem cél a profi reklámfotók, netán a Máté Bence által készített természetfotók élessége. Családi mindenesnek, turistautakra kényelmes és jó megoldás, akkor is, ha vannak figyelemre méltó kihívói.

 

Értékelés: 4 pont

Pro:

- Óriási és remekül használható zoom átfogás

- Relatíve kompakt mérettel-súllyal (és mérsékelt időjárásállósággal)

Kontra:

- főleg nagytele állásokban gyengébb képminőség

 

Az objektív honlapja

 

olympus12_200_EM5III.jpg

 

Technikai adatok

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-200mm f/3.5-6.3

Elérhető bajonett(ek): Micro 4/3

Gyújtótávolság: 12 - 200 mm (16,7x zoom)

Legnagyobb blende: f/3,5 (12mm-en), f/6,3 (200mm-en)

Legkisebb blende: f/22 (a teljes tartományban)

Objektív felépítése: 16 lencsetag, 11 csoportban

Lamellák száma: 7

Gyújtótávolság: 12-200mm (35mm-es értéken: 24-400mm)

Látószög: 84-6,2°

Legkisebb tárgytávolság: 22 cm

Szűrőmenet: 72 mm

Méret: 77,5 x 99,7 mm

Tömeg: 455 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 

 

 

720_20200229_2290181_12mm.jpg

A wekerlei Munkás Szent József Plébánia-templom 12mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/800 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 200, gyújtótávolság: 12 mm

 

720_20200229_2290183_200mm.jpg

 A wekerlei Munkás Szent József Plébánia-templom 200mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/2500 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 200, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20200304_3040142_Hold.jpg

A Hold 200mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 250, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20200304_3040149_Hold100.jpg

A Hold éjjel, 200mm-en – 100%-os kivágás

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 250, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20200302_3020110_Luna.jpg

Luna, a macska

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/6,2 ISO: 100, gyújtótávolság: 94 mm


720_20200227_2270017_szobor.jpg

Bávatag szobor

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 149 mm

 

720_20200227_2270024_korut.jpg

 

Nagykörúti épület részlete 75mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/6,1, ISO: 320, gyújtótávolság: 75 mm

 

720_20200227_2270025_korut.jpg

Nagykörúti épület részlete 200mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 1000, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20200227_2270050_korut.jpg

Nagykörúti épület

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/16, ISO: 200, gyújtótávolság: 23 mm

 

720_20200227_2270052_korut.jpg

Nagykörúti épület részlete 70mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/160 mp, rekesz: f/6,1, ISO: 200, gyújtótávolság: 70 mm

 

720_20200227_2270053_korut.jpg

Nagykörúti épület részlete 200mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/6,3, ISO: 500, gyújtótávolság: 200 mm

 

720_20200227_2270087_12mm.jpg

 

Kispesti látkép 12mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/3,5 ISO: 200, gyújtótávolság: 12 mm

 

720_20200227_2270088_200mm.jpg

Kispesti látkép 200mm-en

Váz: Olympus OM-D E-M5 Mark III. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/6,3 ISO: 250, gyújtótávolság: 200 mm

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.213307 másodperc.