Nikon Z9 és új objektívek

Fotó Magazin | 2021. Október 28., Csütörtök 19:00

Nikon Z9 és új objektívek
Bejelentették a Nikon tükörnélküli cserélhető objektíves rendszerének új csúcsmodelljét, a Z9-et, s mellé új zoom objektíveket és egyéb újdonságokat is.

A NIKON BEJELENTI A Z 9 CSÚCSMODELL FÉNYKÉPEZŐGÉPET

 

A Nikon legfejlettebb tükör nélküli fényképezőgépe azoknak való, akik a professzionális képalkotás határait feszegetik

 

2021. október 28.: A Nikon a mai napon bejelenti a valaha volt legfejlettebb csúcsmodell fényképezőgépét, a Z 9-et. A Z 9 jelentős előrelépés mind a Nikon, mind a professzionális képalkotás számára. A tükör nélküli fényképezőgép a Nikon mérnökei által tervezett új, rétegelt, 45,7 MP-es, teljes képes CMOS-érzékelővel és egy rendkívül gyors EXPEED 7 processzorral büszkélkedhet. A Nikon eddigi legkifinomultabb automatikus élességállítási rendszerével és a 3D követéssel a kategóriájában páratlan videókészítési képességekkel, kivételes elektronikus kereső kijelzővel, akár 120 kép/mp-es sebességgel, teljes automatikus élességállítással és expozícióméréssel és egyéb tulajdonságokkal rendelkezik.

 

A Z 9 a fényképezés és a videózás határait feszegető fotósok számára készült. Kiválóan alkalmas természet- és sportfotósok, valamint fotóriporterek számára, akik kivételes elektronikus keresőt, AF-et és működőképességet igényelnek, még a D6-ot is felülmúló megbízhatóság mellett. A Z 9 az olyan divat- és kereskedelmi szakemberek számára is érdekes lesz, akiknek minden kreativitásukat meg kell mutatniuk a nagy felbontású állóképekben és videókban, valamint azoknak a videósoknak, akik minőségi eredményeket szeretnének elérni hatékony és agilis gyártási környezetben.

 

„A Z 9 a legfejlettebb fényképezőgép, amelyet valaha készítettünk. Túlmutat mindenen, ami jelenleg a piacon van” – mondta el Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmenedzsere. „Kevés fényképezőgép számít igazán „korszakalkotónak”, ez az egyik. A Z 9 rendkívüli feldolgozásának, sebességének, mesterséges intelligenciával vezérelt technológiáinak és ergonómiájának köszönhetően a fotósok minden eddiginél jobban lesznek képesek megküzdeni a világítással, a témával és a környezettel kapcsolatos kihívásokkal. A fényképezőgép műszaki képességeinek köszönhetően a profik új szintre emelhetik alkotásaikat.”

 

NikonZ9back.jpg

 

A Z 9 fő funkciói

Kiemelkedő AF és 3D-s követési teljesítmény

A 493 pontos AF-rendszer 405 automatikus mezős AF-pontot tartalmaz – ötször többet, mint a Z 7II –, míg a 10 AF mező mód lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármilyen feladathoz optimalizálhassák az AF beállítását. A mélytanulásos mesterséges intelligencia eközben akár kilenc különböző tématípus legfejlettebb szintű, egyidejű észlelését is lehetővé teszi. Ezt egészíti ki a 3D-s követés – elsőként a Nikon tükör nélküli fényképezőgépeinek termékcsaládjában –, amely segít megragadni minden kulcsfontosságú pillanatot. Az emberektől és tulajdonságaiktól az állatokig és járművekig; a Z 9 megérti, hogy mit fényképez, és azonnal reagál a téma helyzetének, tájolásának vagy sebességének változására.

 

Korszakalkotó videókészítési képességek

A Z 9 hihetetlen képalkotó ereje lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiváló, teljes képes 8K 24p-től 60p, és 4K 24p-től 120p-s videókat és időzített videókat rögzítsenek a fényképezőgéppel. A 30p-s 8K-s videók rögzítése kb. 125 percig végezhető egy menetben, ez a leghosszabb időtartam a tükör nélküli fényképezőgépek esetében[i]. Továbbá kompatibilis a ProRes 422 HQ formátummal[ii], amely megbízhatóan szolgálja ki a széles körben jelentkező videó produkciós igényeket is. A közelgő firmware-frissítés pedig lehetővé teszi majd RAW 8K-s videók rendkívül egyenletes, 60p-s felvételét is[iii]. A teljes AF/AE és a szemérzékelő AF támogatja a videókészítést, mivel a Nikon új N-RAW formátuma jól kezelhető fájlméreteket biztosít[iv].

 

Nagy sebesség 

Több mint 1000 képet[v] készíthet teljes felbontású RAW-ban 20 kép/mp sebességgel egy sorozatban. Szintén lehetséges a képrögzítés egészen 120fps-ig, hozzávetőlegesen 11MP felbontású JPG Normál képminőség mellett teljes AF/AE képességgel az új C+ módban.  A világ leggyorsabb leolvasási sebességév[vi] gyakorlatilag megszűnik a csúszózár-effektus, olyan mértékben, hogy eltávolítottuk a mechanikus zárat. Az 1/32000-es záridő és a fényképezőgép ISO 64-es felvételkészítési képessége együttesen hihetetlen mélységélességet biztosít még rendkívül erős fény mellett is.

 

Folyamatos láthatóság, valós időben

A Z 9 a legnagyobb fényerejű[vii] (3000 nites) elektronikus keresővel rendelkezik, a dual-stream technológia pedig biztosítja a mindig élő, elsötétedés nélküli fényképezést, így a fotósok egyetlen pillanatról sem maradnak le. A Z 9 kijelzője valóban folyamatos valós idejű képet biztosít, vagyis ha a téma elmozdul, vagy a legkisebb változás történik a fényképezendő jelenetben, a felhasználó ezt is látni fogja.

 

Ergonómia és robusztusság

További első alkalomként szolgál a Nikonnál, hogy a Z 9 négytengelyes függőleges és vízszintes dönthető monitorral van felszerelve, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy a pillanathoz alkalmazkodva gyorsan és rugalmasan komponáljanak. A professzionális eszköz minden egyes centiméterét, a fényképezőgép ergonómiáját, például a gombok elrendezését a professzionális fotósok véleménye alapján finomítottuk és fejlesztettük tovább. Mindeközben robusztussága túlmutat a D6-én is, így biztosítva, hogy a felhasználók még zord körülmények között is rögzíthetnek mindent. Az új AF mód gomb segítségével a felhasználók átválthatnak az AF mód és az AF mező mód között a keresővel történő fényképezés során, míg a felső és hátsó LCD-funkciókijelző és a főgombok a főkapcsoló megpöccintésével világíthatók meg, így könnyen módosíthatók a beállítások sötétben is.

 

NikonZ9_2.jpg

 

A Z 9 további fő tulajdonságai

 • Kompakt váz: 20%-kal kisebb, mint a D6, mély markolata pedig lehetővé teszi a biztonságos tartást vízszintes és függőleges fényképezés közben is
 • Magnéziumötvözetből készült a szilárd és a könnyű jelleg tökéletes egyensúlya érdekében
 • A hatékony időjárásálló szigeteléssel biztonságban tudhatja mind a fényképezőgép, mind pedig a Z sorozatú objektíveket és bajonettadaptereket a körülményektől függetlenül
 • A vezetőképes bevonat mágneses mezőt hoz létre, amely aktívan taszítja el a porszemcséket az érzékelőtől
 • A 64 és 25600 közötti natív ISO-tartomány (32–102400-ig bővíthető, egyenértékű) fejlett zajcsökkentő algoritmussal – és fényképezőgépbe épített vibráláscsökkentéssel párosul

 

NikkorZ100_400.jpg

NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S 

A Z 9 mellett a Nikon bejelenti a NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – az első Z sorozatú szupertelefotó zoomobjektívet – és az FTZ II bajonettadaptert is, amellyel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter.

 

A Nikon Z fényképezőgépek gyors, éles és sokoldalú útitársa. A NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S gyorsan és csendesen állítja az élességet, hogy abszolút pontossággal kövesse a gyorsan mozgó témákat, még akkor is, ha azok szabálytalanul mozognak. 100–400 mm-es zoomos telefotó tartománya és kiváló optikai teljesítménye kivételes eredményeket nyújt számos helyzetben, függetlenül attól, hogy a téma viszonylag közel vagy távol van-e. Ezenkívül az erőteljes 5,5 lépésközzel egyenértékű VR teljesítmény lehetővé teszi a fotósok számára, hogy kézből, lassabb záridővel is fényképezhessenek az élesség feláldozása nélkül. A minimális fókusztávolság mindössze 0,75 m a zoomtartomány nagy látószögű végén, és 0,98 m teljes kiterjedés esetén.


 

 

FTZII.jpg

 

Az FTZ II bajonettadapter

Az FTZ II bajonettadapterrel még jobban kihasználható a meglévő FTZ bajonettadapter a kompakt formatervezésnek köszönhetően. Körülbelül 360 NIKKOR F objektívet támogat a mesterséges intelligenciát használó típustól kezdve, lehetővé téve a meglévő NIKKOR F objektívek használatát a Z sorozatú fényképezőgépekkel. Az FTZ II bajonettadapter függőleges markolattal és különféle videótartozékokkal együtt használható, és lehetővé teszi az objektívek cseréjét a fényképezőgép állványról való leszerelése nélkül.

 

NikkorZ24_120mm.jpg

NIKKOR Z 24-120mm f/4 S

A NIKKOR Z 24-120mm f/4 S por- és cseppálló szigeteléssel rendelkezik, és a Nikon elülső elemre alkalmazott fluor bevonata pedig taszítja a szennyeződéseket és könnyen letörölhető. 

 

NIKKOR Z 24-120mm f/4 S – egy objektív, korlátlan lehetőségek:

 • A nagy látószögtől a közepes telefotóig használható objektív kiváló optikával
 • Kiemelkedő képek széles zoomtartományban
 • Állandó, f/4-es rekesz, sokoldalúság és agilitás a fényképész számára
 • Állandó zoom a videóknál és állóképeknél
 • Rövid minimális fókusztávolság és 0,39-es maximális leképezési arány
 • Rugalmas, 24–120 mm-es gyújtótávolság-tartomány
 • Kiemelkedő videófelvételi teljesítmény, kevés fókuszlégzéssel vagy fókuszlégzés nélkül
 • Testre szabható vezérlők, külön funkciógombbal, vezérlőgyűrűvel, amelyek a felhasználói beállítások alapján rendelhetők hozzá különböző funkciókhoz
 • Könnyű és kompakt váz, könnyen hordozható
 • Összetett élességállító rendszer, két AF-vezérlő a gyors és pontos automatikus élességállítás érdekében
 • Az ARNEO bevonat és Nanokristály bevonat hatékonyan csökkenti a szellemképeket és tükröződéseket
 • Por- és cseppálló szigeteléssel rendelkezik, a Nikon fluor bevonata pedig taszítja a szennyeződéseket

 

 

NXtether.jpg 

 

A NIKON BEMUTATJA AZ ÚJ NX TETHER ÉS AZ NX MOBILEAIR ALKALMAZÁSOKAT – A PROFESSZIONÁLIS FOTÓSOK MUNKAFOLYAMATÁNAK TÁMOGATÁSÁRA 

 

2021. október 28.: A Nikon örömmel jelenti be az NX MobileAir okostelefon-alkalmazás bevezetését, amely automatikusan, számítógép használata nélkül képes továbbítani a digitális Nikon fényképezőgépekkel készített fotókat egy FTP (File Transfer Protocol) szerverre. A vállalat bejelentette továbbá a digitális Nikon fényképezőgépekhez készült, élőképes (tethered)* fotózást lehetővé tevő, könnyen kezelhető NX Tether szoftver bevezetését is, amely lehetővé teszi a fényképezőgép beállításainak számítógépen történő módosítását, és támogatja a távoli fotózást is.

 

Az NX MobileAir egy okostelefonos alkalmazás, amely hatékonyan biztosítja a professzionális fotósok által a terepen megkövetelt nagy sebességű képátvitelt és megbízhatóságot. A digitális Nikon fényképezőgép és egy okostelefon USB-kábelen keresztül történő csatlakoztatásával, a képek automatikusan, a felvétel készítésének pillanatában, az IPTC (International Press Telecommunications Council) metaadat-információkkal együtt továbbíthatók egy intelligens eszközre.

 

A képkészítéstől a küldésig tartó munkafolyamat felgyorsítása érdekében az alkalmazáson belül előre beállíthatók a kívánt FTP szerver adatai. Ezenkívül a felhasználók az adott helyzetnek megfelelően válthatnak automatikus vagy kézi átvitel között, így manuálisan is kiválaszthatják a szerkeszteni és küldeni kívánt képeket, vagy akár hangjegyzetet is küldhetnek a képekkel együtt egy intelligens eszközre, és a jegyzetek lejátszása közben szerkeszthetik az IPTC információkat.

 

Az alkalmazás támogatja továbbá az intelligens eszközökön tárolt képek és a nem Nikon digitális fényképezőgépekkel készített képek FTP szerverre történő átvitelét. Az alkalmazásnak köszönhetően a fotók könnyedén szerkeszthetők intelligens eszközökön még olyan helyeken vagy helyzetekben is, ahová tilos számítógépet bevenni, vagy számítógép elhelyezése nem megoldható, javítva ezzel a munka hatékonyságát.

 

Az NX Tether egy számítógépes szoftver, amely lehetővé teszi a fotósok számára, hogy Nikon fényképezőgépüket USB-n, vezeték nélkül vagy vezetékes LAN-kapcsolaton keresztül számítógéphez kapcsolják. Az egyszerű és letisztult kezelőfelületen az élőképes (tethered) fényképezéshez szükséges alapvető funkciók találhatók, így a fényképezőgép beállításai nagyon egyszerűen módosíthatók. A kezelőpanel minimalizálható, így a fotók zavartalanabbul tekinthetők meg a képernyőn.

 

Az alkalmazás ezenkívül hangjelzéssel és vizuálisan is figyelmezteti a felhasználókat az esetleges problémákra, például átviteli hibákra. Ez lehetővé teszi a fotósok számára, hogy zavartalanul a munkájukra koncentrálhassanak, még akkor is, ha a számítógéptől távolabb dolgoznak. A szoftver tökéletesen együttműködik a Nikon NX Studio programmal, valamint harmadik féltől származó szerkesztő- és képfeldolgozó programokkal, például a Lightroommal, a Photoshoppal és a CaptureOne-nal, így valóban zökkenőmentes élőképes fotózást biztosít.

 

Az NX Tether szoftver ingyenesen letölthető a Nikon letöltési központból 2021.november 4-től.

Az NX MobileAir App 2022-ben lesz elérhető Európában a Google Play Áruházban és az App Store-ban.

Az NX Tether főbb jellemzői

 • Ingyenesen letölthető és használható.
 • Ugyanazokkal a kezelőikonokkal rendelkezik, amelyeket a Nikon digitális fényképezőgépek kezelőfelületein használnak, így kezelése egyszerű és logikus.
 • Támogatja azt a funkciót, amely hanggal és vizuálisan is figyelmezteti a felhasználót az átviteli hibákra.

 

A szoftververziókról, a támogatott operációs rendszerekről (OS) és a kamera kompatibilitásról a letöltési oldalon itt tájékozódhat

 

A műszaki adatok, a kinézet, a terméknév és a mellékelt tartozékok országtól vagy területtől függően eltérőek lehetnek. A műszaki adatok és berendezések a gyártó bármilyen előzetes bejelentése és kötelezettsége nélkül változhatnak.

 

 

 

* A fényképezőgép számítógéphez vagy táblagéphez való csatlakoztatása, és a képek valós idejű megtekintése a képernyőn, a felvétel készítésének pillanatában

** Csak Android-kompatibilis intelligens eszközhöz való csatlakozás esetén. iPhone készülék csatlakoztatásához a hálózati menü beállítását meg kell változtatni

 

 

 

 

A NIKON EXKLUZÍV BETEKINTÉST BIZTOSÍT A Z 9 FÉNYKÉPEZŐGÉP VILÁGÁBA EGY INGYENES VIRTUÁLIS ESEMÉNY KERETÉBEN 

 

A #NikonDays november 5-én, 13.00 órától 21.00 óráig tart. 

2021. október 28.: A Nikon örömmel jelenti be az exkluzív virtuális esemény részleteit, amellyel Z sorozatú rendszerét ünnepli, beleértve a legfejlettebb csúcsfényképezőgépet, a Z 9-et, amely október 28-án jelent meg.

 

A márka népszerű #NikonDays eseményét november 5-én, 13.00 és 21.00 óra között tartják meg. Az esemény egyedülálló betekintést biztosít az érdeklődők számára, akik a színfalak mögött ismerhetik meg a Nikon új termékét.

 

A lelkes fotósok és profik francia, angol és német nyelvű előadásokon vehetnek részt. Zoomon keresztül tartott termékbemutatók és kerekasztalok lesznek, amelyeken közelről és személyesen ismerhetik meg a résztvevők a Nikon európai vezető természet-, sport-, jármű-, divat- és esküvői fotósait. A Z 9, a Z rendszer és több NIKKOR objektív alapos bemutatására is sor kerül.

 

Az eseményen való részvétel ingyenes. Az inspiráló és sűrű programban központi szerepet kapnak a tanácsok és útmutatás azzal kapcsolatban, hogyan valósíthatják meg a fotósok kreatív tehetségüket állóképekben és videókban témától függetlenül.

 

Három egyidejű esemény közül választhat angol, francia és német nyelven.

 

Piros színpad (angol)

 

A résztvevők itt olyan inspiráló fotósokat hallgathatnak meg, mint Amy Shore, Ashley és Jered Gruber, valamint Brett Florens, illetve a fotós kihívásokon, termékbemutatókon és interjúkban résztvevő Nikon-szakértőkkel.

 

Zöld színpad (német)

 

A résztvevők olyan fotósoktól tanulhatnak, mint Willi Rolfes, Ava Pivot, Christian Ammann, Heike Jasper és Jan Vincent, valamint a Nikon szakértőitől, akik részt vesznek a délutáni foglalkozásokon, beleértve a fényképezést, amelyben divatfotózás, portréfotózás és egyebek várhatók.

 

Kék színpad (francia)

 

Az olyan inspiráló fotósok, mint Vincent Lambert, Little Shao, François Lamoureux és Emmanuel Pampuri találkoznak a Nikon szakértőivel, hogy megvitassák a résztvevőkkel a Z 9-ről szerzett tapasztalataikat, és táncfotókat készítsenek.

 

A műsor, valamint a többórányi további exkluzív tartalom továbbra is elérhető marad majd igény szerint, azaz a tartalom az esemény után is megtekinthető lesz.

 

Az eseményen való részvételhez itt regisztrálhat: https://nikondays.nikoneurope.com

 

A teljes ütemtervet lásd itt: https://nikondays.nikoneurope.com

 

 

 

 

A Nikonról

A Nikon a képalkotási termékek és szolgáltatások világelső szállítója. Innovatív optikai technológiája – a fogyasztói kameráktól a professzionális fényképezőgépekig, objektívektől a rendszertartozékokig – több mint 100 év tapasztalatán alapul. A márka világszerte elismerten új standardokat hoz létre a kialakítás és a teljesítmény terén: a Nikon forradalmi Z sorozatú tükör nélküli fényképezőgépei és a NIKKOR Z objektívek az optikai teljesítmény új dimenzióját képviselik.

A Nikon arra kötelezte el magát, hogy a képalkotási kultúra élvonalában járjon, és lehetővé tegye a világ legjobb vizuális művészei számára, hogy a vizuális történetmesélés eszközével képesek legyenek kiaknázni a kreativitásukat. Díjnyertes eszközei lehetővé teszik a fotósok és videósok számára, hogy kreatív elképzeléseiket a legmagasabb szinten valósítsák meg.

Megbízható, előretekintő partnerként egyesíti a tartalomkészítők minden szintjét elkötelezett közössége, páratlan műszaki tapasztalata és a különböző oktatási segédanyagokhoz nyújtott hozzáférése – például a Nikon School – révén.[i] A Nikon kutatásai alapján, a 2021. októberi állapot szerint.

[ii] Kompatibilis egészen 4K/60p-ig, kivéve a Full HD/24p, 25p és 30p beállításokat

[iii] A 8K/60p videófelvétel fényképezőgéppel való rögzítéséhez firmware frissítés szükséges (2022-ben lesz elérhető).

[iv] Az N-RAW RAW-minőségű fájlokat tesz lehetővé a ProRes RAW-fájlok fájlméretének körülbelül felével. Az N-RAW-felvételkészítés csak egy firmware frissítést követően lehetséges (2022-ben lesz elérhető).

[v] ProGrade Digital Cobalt CFexpress kártyák használata esetén.

[vi] A több mint 30 megapixeles, tükör nélküli fényképezőgépek között, a 2021. októberi állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.

[vii] A teljes képes tükör nélküli fényképezőgépek között, a 2021. októberi állapot szerint. A Nikon kutatásai alapján.

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.116654 másodperc.