Nikkor 105 mm F/1.4E ED - a portrézás mestere

Fotó Magazin | 2017. Október 30., Hétfő 08:00

Nikkor 105 mm F/1.4E ED - a portrézás mestere
A Nikkor nemrégiben piacra dobott fényerős fix objektíve egyedülálló teljesítményt nyújt az optikai képalkotás, felbontás terén.

hirdetés

Az objektívvel készült fotók tisztasága, valósághű színei, az előtér és háttér lágy elmosódása által a képek szinte megszólalnak. A lencse kiválóan alkalmas portrézásra. Sajnos azonban nemcsak az optika teljesítménye kiemelkedő, hanem az ára is, ami jóval több, mint félmillió forintra rúg.

 

Szerző: Gondár Flóra

 

Tiszta, részletekben gazdag képek

Az FX-formátumú digitális tükörreflexes gépekre tervezett professzionális portréobjektív kilenc íriszlamelláját a váz elektronikusan vezérli, még sorozatfelvételek készítése során is meglepően stabil, expozíció szempontjából korrekt eredményeket kapunk.

Az optikát először egy akcióhelyzetben, esemény közben teszteltük, a rendezvény közben éppen ment le a Nap. Az automatika mindvégig jól végezte a dolgát, kifogástalanul teljesített és fokozatosan alkalmazkodott a megváltozott fényviszonyokhoz. A kilenc lekerekített íriszlamellának köszönhetően csökken a fényelhajlás, így sokkal tisztább képeket készíthetünk, mivel a képelemek pontosan reprodukálhatók. A Nikon ráadásul nanokristály bevonattal is ellátta az optikát, ezáltal csökken a szellemképek és a tükröződések megjelenése.

Ne feledkezzünk meg a pontos és rendkívül gyors automatikus élességállításról se, amit a Nikon Silent Wave Motor (SWM) technológiája biztosít. A képek részletgazdagsága garantált, még a tömörített JPEG-képeken is meg tudjuk számolni a portréalanyunk hajszálait, szinte érezhetjük az anyagok textúráját még teljes rekesznyíláson is. Az objektív három alacsony színszórású (ED-Extra Low Dispersion) lencsetagot tartalmaz, ezáltal a felvételeken jelentkező kromatikus aberráció is csökken.

 

nikkor1-1.jpgRekesz: f5.6, záridő: 1/160 sec, érzékenység: ISO7500. Kamera: Nikon D750

 

Festés a fénnyel

Meglátszik, hogy elsősorban portrézásra tervezték az új Nikkor-objektívet. A 105 mm-es gyújtótávolság és az 1 méteres minimális élességállítási távolság lehetővé teszi, hogy az arcok vágás nélkül kitöltsék a teljes képmezőt. Teljes rekesznyíláson nagyon szépen rajzol az objektív, álomszerű elmosódás jelentkezik a képeken.

Az optimális teljesítmény érdekében a Nikon fejlesztői kiemelt figyelmet fordítottak a képszélek felé eső területek felbontására is. A kép szélein jelentkező fényveszteség szabályozásának eredményeképpen minimális a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillanás, az említett fényforrások kerek fénypontként jelennek meg, még a kép szélein is. A kép szélein jelentkező fényveszteség szabályozásával sikerült elérni, hogy a fényerő a teljes képterületen megmaradjon, még maximális rekesz és végtelenre állított élesség használatakor is. Az egyedi optikai kialakításnak köszönhetően az elmosódás intenzitása egyenletesen változik, nem jelentkeznek a felvételen durva élek.  Az elmosódás átmenetes jellegéből adódóan valósághű mélységgel és térhatással rendelkező képeket készíthetünk az objektívvel, a fotókon a téma kiemelkedik, kellemesen elválik az előtértől és a háttértől. A portréalany arcát a lágy elmosódás természetes keretbe foglalja, festményszerű hatást eredményezve.

 

highres-nikon_105mm_f14_front_oblique_view_1475499594.jpg

Praktikus kialakítás

A teszt során azt tapasztaltuk, hogy az objektív kialakítása praktikus, meglepően kényelmes, könnyed használhatóságot eredményez. Az élességállító gyűrű vastagsága is éppen passzol az objektív méretéhez, remekül kézre áll, így gyors reakciót tesz lehetővé.

Az optika elülső és hátsó elemeit fluorbevonattal látták el, ezáltal könnyen eltávolíthatóak az objektívre kerülő szennyeződések, a por vagy akár az ujjlenyomatok is.

 

Összegzés

Közel egy kilogrammos súlyán és rendkívül borsos árán kívül nehéz bármiféle negatívumot mondani az optikáról. Habár a konstrukció nem tartalmaz képstabilizátort, a tesztelés során úgy vettük észre, ez kevésbé okoz gondot, a gyors autofókusz és a magas fényerő tulajdonképpen szépen megfogja a témát. Az általunk tesztelt fix objektív elsősorban professzionális portréfotósok, divatfotósok számára lehet különösen hasznos. A 105-ös gyújtótávolságú lencse nagy fényerejének és a megbízható autofókusz-rendszernek köszönhetően kedvezőtlen fényviszonyok mellett is biztonsággal bevethető a fotózások során.

highres-nikon_105mm_f14_rear_oblique_view_1475499608.jpg

 

AF-S NIKKOR 105MM F/1.4E ED

PRO: lenyűgöző bokeh, tiszta kép, valósághű színek, gyors autófókusz

KONTRA: nehéz súly, magas ár, nincs képstabilizátor

Profi Foto értékelés: 5, Kiváló

 

GYÁRTÓ: NIKKOR

TÍPUS: Fix gyújtótávolságú teleobjektív

FELÉPÍTÉS: 14 objektívelem 9 csoportban

ÍRISZLAMELLÁK SZÁMA: 9

GYÚJTÓTÁVOLSÁG: 105 mm

FÉNYERŐ: F/1.4

LEGKISEBB REKESZ: F/16

LÁTÓSZÖG: 23°10' 

SZŰRŐÁTMÉRŐ: 82 mm

MÉRET: 94,5 mm × 106 mm

SÚLY: 985 g

ÁR: kb. 730.000 Ft

Az objektív honlapja

 

 

További tesztképek


nikkor2.jpgRekesz: f5.6, záridő: 1/160 sec, érzékenység: ISO9000. Kamera: Nikon D750

 

nikkor3.jpg

Rekesz: f5.6, záridő: 1/160 sec, érzékenység: ISO2000. Kamera: Nikon D750

 


 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.120011 másodperc.