Fotó MagazinNagy teszt: Nikon D3400

Fotó Magazin | 2017. Január 24., Kedd 18:00

A Nikon ősszel bemutatott új D3400-as modellje a japán cég első olyan belépőszintű digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely SnapBridge funkcióval rendelkezik.

A vezeték nélküli képküldési funkció mellett a kiemelkedő képminőségnek és a kamera kis méretének köszönhetően az amatőr felhasználók számára a D3400 kiváló alkotótárs lehet utazások, fotós túrák során.

 

Szerző: Gondar Flóra

 

A kameragyártók, melyek a világelső helyet szeretnék mindíg megszereni maguknak, és ezért elképesztő tudású, és árban sem szerény készülékekkel viritanak minden nagyobb seregszemlén, úgylátszik néha hátradőlnek, és babérjaikon megpihenve olyan készüléket dobnak a piacra, aminek technikai tulajdonságai mintegy bónuszként itt ott-megegyeznek a drága zászlóshajókéval, ami viszont egy kezdő számára hatalmas ajándékot jelent, nem is beszélve a kedvező árról.Az örömnek persze ára van, ami elsősorban a tudásszintben érzékelhető, noha erről a kezdő még nem sokat tud. Neki több az öröme egy ilyen, kissé „lebutított” változatban. A Nikon gépe is egy ilyen darab, sokat tud, de elsősorban önmagához képest. Most megvizsgáltuk, és összehasonlításban is sorra vettük ezt a belépő DSLR kamerát és megosztjuk tapasztalatainkat az olvasóval.

 

d3400.jpg

 

Különbségek első látásra

 

Az új belépőszintű Nikon-modellt két és fél évvel az előző modell megjelenése után dobta piacra a japán cég. A D3400 egyes változtatásai – a beépített vaku teljesítményének csökkenése, az ultrahangos szenzortisztítás elmaradása és a külső mikrofonbemenet hiánya – az elődhöz képest visszalépésnek értékelhető. Az akkumulátor teljesítménye ugyan kb. 1200 kép/töltésre rúg, ami a korábbi modell kb. 700 kép/töltésnyi tartamához képest soknak tűnhet, azonban az akku teljesítményének feltornászása más funkció kárára történt: az új modellt kisebb, 11-es helyett csupán 7-es kulcsszámmal dolgozó beépített vakuval látták el, így már érthető, miért lehet magasabb az akku töltésnyi élettartama. Az ultrahangos szenzortisztítás pedig az érzékelőn keletkezett apróbb szennyeződések eltávolítására alkalmas, ami kimaradt ebből a modellből.

 

Nikon D3400 + kit objektivek.jpg

 

Vezeték nélküli képátvitel lehetősége

 

Az említett két észrevételt leszámítva az ősszel piacra dobott masina tesztünk során jól teljesített. A Nikon D3400 egyik legnagyobb erénye az új Bluetooth®-technológián alapuló beépített SnapBridge funkció. Az azonnali fotó- és videómegosztásért felelős SnapBridge  meglehetősen felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, a fényképezőgépet összeköti a kompatibilis okostelefonokkal vagy táblagépekkel, segítségével pillanatok alatt intelligens eszközünkön tudhatjuk a fényképezőgéppel készített fotókat. A kapcsolat létrejötte után a szinkronizáció a háttérben zajlik tovább, így a későbbiekben nem kell újabb beállításokkal bíbelődnünk. Annak ellenére, hogy a kapcsolat folytonos marad, az akkumulátort kevéssé terheli a háttérfolyamat. Az új modell a korábbi D3300-as modellhez képest szélesebb – 100–25 600 – ISO-tartománnyal áll a felhasználók rendelkezésére. A korábbi D3300  ISO 25600 magas érzékenységet csak kiterjesztett módban tudott nyújtani. Ezzel szemben a D3400-nál minden fényképezési módban van lehetőségünk ezzel a maximális érzékenységgel dolgozni. 

 

NIKON-D3400-TOP-LENS.JPG

 

Kiemelkedő képminőség, élethű színvisszaadás

 

A belépőszintű DSLR-ek kategóriájában meglepően magas képminőséget nyújt a D3400. A fotók kifogástalan minőségéről a nagy felbontású, 24,2 pixeles szenzor és az Expeed 4 képprocesszor gondoskodik. Az elkészült fotók megfelelő részletgazdagsággal, széles dinamikatartománnyal rendelkeznek, az utólagos feldolgozás során könnyedén előbányászhatunk részleteket akár a nagyon sötét és nagyon világos képterületekről is. Zavaró képzaj nem jelentkezik még közepesen magas érzékenységnél sem. Az elkészült fotók élénk színekben pompáznak. a kijelző élethű színei pedig tovább fokozzák a fotózás élményét. A D3400 könnyen kezelhető, kis méretéből adódóan kreatív társ lehet utazások során vagy családi eseményeken, ahova nem szeretnének hatalmas és nehéz felszerelést magunkkal vinni. Az új modell gyors alkotást tesz lehetővé: 5 kép/másodpercnyi sebességgel exponálhatunk sorozatfelvétel módban, a gép ezáltal bevethető akciódús témák, események fotózása során is. Rövid reakcióidővel számolhatunk az exponálás alatt: a gép az exponálógomb lenyomását követően szinte azonnal ismét készen áll a következő exponálásra. Az automatikus élességállítás is villámgyors, precíz fókuszálást tesz lehetővé, de nemcsak gyors, hanem pontos is az AF, tökéletes élességű fotókat készíthetünk a géppel.

 

DSC_0043 kicsi.jpg

Tesztfotó

 

 

Összegzés

 

A Nikon új, elsősorban kezdők számára gyártott fényképezőgépe kis méretéből és súlyából adódóan gyorsan bevethető akár túrázás vagy nyaralás során, eseménydús témák esetében. A gép teljesítménye összhangban van kedvező árával, az alapárért cserébe ráadásul egy (vagy két) NIKKOR objektívet is kapunk a kamera mellé. A D3400 igényes amatőrök, a fényképezéssel megismerkedni vágyó kezdők számára praktikus választás. A kedvező árért cserébe nem kell lemondanunk a magas képminőségről, valósághű színvisszaadásról sem. Az innovatív képküldési funkció által pedig a világ bármely pontjáról pillanatok alatt megoszthatjuk ismerőseinkkel a közösségi oldalakon, az utazás során szerzett élményeinket. 

 


Profi Foto értékelés:  4.0 Jó

 

WEB: www.nikon.hu

 

nikon_dslr_d3400_BEAUTY NYITO.png

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.116809 másodperc.