Fotó MagazinMiért éppen a magas helyek? - Rizsavi Tamás interjú

Fotó Magazin | 2018. Január 02., Kedd 11:00

Egy Velencén megrendezett fotós találkozón ismertem meg, évekkel ezelőtt. Már akkor feltűnt, milyen hihetetlen szenvedéllyel és elhivatottsággal áll a fotózáshoz, és magamban megállapítottam, hogy aki ennyire elszánt, abból biztosan lesz "valaki".

hirdetés

Az idő engem igazolt, Tamás nevét már nemcsak itthon, hanem külföldön is jól ismerik, képei pedig körbejártak a világsajtón.

 

Szerző: Nagy Anita

 

----------------------------------- 

 

Szokatlan távolba nyúló, vagy többnyire inkább a mélybe zuhanó perspektívák jellemzik Tamás legtöbb fotóját, melyek akarva – akaratlanul magával rántják az embert…

 

IMG_3733s.jpg

 

-          Honnan jön ez a szenvedély és hogyan indult a fotózás?

 

A magas helyek visszavezethetők a gyökerekhez. Gyermekkorom óta rajongok a közlekedésért, mára pedig igazi vasútmániás lettem. Ebből következett, hogy ilyen iskolákat végeztem, majd a vasútnál mozdonyvezetőként helyezkedtem el, úgy, ahogy azt régen megálmodtam. 2006 környékén kezdtem el fényképezni, de akkor még csak szigoruan közlekedési témákat. Ezeket úgy akartam elkészíteni, hogy az olyan emberek tetszését is elnyerjem, akiket hidegen hagynak a vonatok. Akkoriban fákra, oszlopokra másztam fel és elhagyatott épületekbe szöktünk egy-egy jó kép reményében. Szépen lassan megkedveltem magát a fotózást is és autodidakta módon kezdtem képzeni magam. Idővel azt vettem észre, hogy a fotózás teljesen kitölti a mindennapjaimat. Én tősgyökeres budapesti gyerek vagyok, imádom a városomat és eszemben sem jutna itthagyni, külföldre vagy vidékre költözni. Ez adta az ötletet, hogy a magasból is bemutassam, milyen szép ez a város, innentől kezdve pedig nem volt megállás.

 

IMG_4637s.jpg

 

-          Milyen felszerelést használsz a magaslati fotózásokhoz, melyik a kedvenc optikád?  

 

Jelenleg a full frames Canon 6D-t használom, már lassan másfél éve, de hamarosan érkezik hozzám egy új gép. Még nem döntöttem el melyik lesz, nehéz a választás. A kedvenc optikám jelenleg egy 11-24 mm-es ultranagylátószögű objektív illetve a Sigmának a 150-600 mm-es teléje. Igen, - a két véglet. 
Ezen kívül van pár fix objektivem illetve nagyfényerős telém, és a kihagyhatatlan a halszem.

 

-           A még különlegesebb hatás érdekében mennyire utómunkázod a képeidet?

 

Ez a kedvenc kérdésem, ezért két felé bontanám a választ. Vannak fotók, amikbe erősen belenyúlok, de van olyan is, amiben a szokásos, alap korrekciókon kívül semmit sem állítok. Úgy gondolom, hogy a fényképezőgépen lévő beállitások nagy határt szabnak abban, amit én még ki szeretnék fejezni a képeimmel. Sokan ezt elítélik, sokan pedig nagyon szeretik, megoszlanak a vélemények. Igazából egyik oldal sem befolyásol, mert ilyen az én egyedi stílusom. Magamnak csinálom a képeimet, mert örömömet lelem benne, és ha már plusz egy embernek tetszik, akkor már boldog vagyok. Vannak olyan képek, amiket csak Lightroomban dolgozok meg, illetve vannak azok, amiket megrendelésre készítek, olyankor a megrendelő kívánsága szerint utómunkázok.

 

IMG_4678s.jpg

 

-          A magaslati helyeken való fotózás bővelkedik veszélyes és szokatlan helyzetekben. Mi volt a legnehezebb szituáció, amibe eddigi fotózásaid során keveredtél?

Amikor egy kedves barátommal felmásztunk az Erzsébet-híd tetejére és kijöttek - értünk a rendőrök. Nem érdekelte őket, hogy ott volt a zsebünkben egy írásos megbízás, másnap pedig megjelentek az újságban a cikkek, és még a tévében is hírt adtak rólunk, mint „öngyilkos jelölt fotósok”.  Ezenkívül ami nem volt ennyire mókás, az az volt, amikor majdnem leestem 40 méter magasból a Bakonyban, mert megcsúszott a cipőm és választanom kellett, hogy vagy én, vagy a gép esik a mélybe. A gép esett, de akkor még nem dolgoztam és nagyon fájt a felszerelés ára. Ezután fél évig nem is tudtam fotózni. Amikor az ember végignézi és hallja, ahogy darabokra törik a szeretett fényképezője…na ezt az érzést egy fotósnak sem kívánom. Arra viszont jó volt ez az időszak, hogy rendszerezzem a képeimet. Akkor végre tudtam foglalkozni a blogommal, sőt akkoriban kezdtem el a közösségi oldalakon való tevékenykedésem.

 

IMG_7015s.jpg

 

-          Sok felé megfordultál, mi jelentett a legnagyobb élményt?  Melyik a kedvenc helyed, ahol korábban fotóztál?


A legnagyobb élményt talán a Parlament jelentette, illetve a lakihegyi 314 méter magas adótorony. Ennek a mérete miatt éreztem azt, hogy sosem akarok lemenni. Az első dolog, amikor felérek valahova, hogy csak körbenézek, és elgondolkozom, mennyire szerencsés vagyok, hogy ebben a városban voltam gyerek. Egyszerűen csak szeretem a várost és a magaslatot, kikapcsol és tudok relaxálni, majd pár perc múlva elkezdem a fotózást. Mindig a napfelkeltés vagy a naplementés időpontok azok, amikor ezeket a mászásokat megejtem, mert akkor páratlanul gyönyörű a kilátás.

 

IMG_7282s.jpg

 

-          Melyik képed hozta az eddigi legnagyobb sikert a számodra és mi volt ez?

 

A legnagyobb sikert… hát nem is tudom. Több olyan képem volt, ami nagy - -visszhangot keltett, de egyet nem tudnék kiemelni. A tavalyi jégzajlásos képek körbejárták a világot, az nagyon sokat hozott nekem, de amikor a Daily Mail magazinban írtak rólam, mint a „fotós, aki felmászik Budapest tetejére”, az is megpörgette a statisztikámat. Mind ezzel együtt be kell, hogy valljam, személyes kedvencem nincs.

 

IMG_8414s.jpg

 

-          Bizonyára vannak a terveid a jövőre nézve, beavatnád ezekbe az Olvasóinkat?

 

A jövőre nézve szeretnék foglakozni a saját vállakozásommal, illetve ugyanúgy szeretnék a vasút kötelékében maradni. Szerencsére mindkettő meg egymás mellett és nagyon élvezem. Sokan kérdezik, hogy miért nem hagyom ott a vasutat? Soha nem fogom, mert nincs annál jobb, ha az ember úgy megy be dolgozni, hogy szereti és várja azt, amit csinál. Nagyon sok helyszín és ország van tervben a jövőre nézve, erről egyelőre tudok pontosat mondani, mert kevés időm van és nehéz előre tervezni.

 

-          Mit tanácsolnál a fotósoknak, akik olvassák ezt az interjút?

 

Csak csinálni és csinálni teljes szeretettel és fanatikussággal. Ennyi.

 

https://www.facebook.com/rizsavitamas

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.125879 másodperc.