Fotó MagazinMegérkezett: új Canon EOS R5 és EOS R6

Fotó Magazin | 2020. Július 14., Kedd 10:00

A Canon hivatalosan is bemutatja az EOS R5 és az EOS R6 teljes képmezős, tükör nélküli fényképezőgépeket, melyek az EOS R rendszer új tagjaiként a jövőorientált RF Mount alapra épülnek.

Az EOS R5 professzionális felhasználásra szánt gép, az EOS R6 pedig tökéletes választás a komoly hobbifotósok számára. Jelenleg egyetlen más készülék sem ér az EOS R5-ös és az EOS R6-os fényképezőgépek által biztosított gyorsaság és képfelbontás nyomába.  A tükör nélküli professzionális fényképezőgépek újradefiniálása
A következő generációs CMOS érzékelő technológiával kombinált, nagy teljesítményű RF objektívek lehetővé teszik a felhasználók számára a még nagyobb részletességű, az iparágon belüli legnagyobb sebességű képrögzítést. Az EOS R5 és az EOS R6 az elektronikus zárnak köszönhetően hangtalanul képesek felvételeket készíteni 20 kép/másodperc1 mellett, amelyhez teljesen automatikus expozíció (AE) és automatikus fókuszkövetés (AF) társul. A felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy kivételes minőségben készíthetnek mind állóképeket, mind pedig videofelvételeket bármely környezetben, a felvételeken szereplők megzavarása nélkül. A mechanikus és elektronikus első redőnyzár szintén lehetővé teszi a szupergyors, akár 12 kép/másodperc1 sebességű sorozatfelvétel készítését. 

 

R5 (4).jpg


Az EOS sorozaton belül az EOS R5 és az EOS R6 gépek esetében érhető el először az 5-tengelyes, vázba épített képstabilizátor (In-Body Image Stabilisation, IBIS) funkció, amely valamennyi objektív típus használata esetén számos előnyt tartogat a felhasználók számára. A készülékeket úgy tervezték meg, hogy kiválóan alkalmazhatóak legyenek az IS rendszerrel, illetve az RF objektívekkel való együttes felhasználásra. Az érzékelő korrigálja a gépdöntésből és a függőleges tengely körüli elforgatásból adódó elmozdulásokat, gondoskodik az X-Y tengely mentén történő berázás és az optikai tengely körüli elforgatás kompenzálásáról is. Ez az intelligens stabilizációs rendszer lenyűgöző módon, 8-lépéses2 – ezáltal jelenleg a világ legjobb képstabilizációs funkcióját biztosító2 – stabilizációval segíti a kreativitás újabb szintjeinek elérését, legyen szó akár kézben tartás mellett, vagy akár állvány nélkül készített videofelvételek készítéséről.

 

R5 (8).png


Az RF Mount széles átmérője gondoskodik arról, hogy a fény egészen a sarokpontokig bejusson az érzékelőkbe, az érzékelők elmozdulását pedig vázba épített képstabilizátorral ellensúlyozzák. Az RF objektívek 54mm-es átmérője lehetővé tette a nagyobb lencseméret alkalmazását, amely nagyobb mozgási szabadságot biztosít a váz IS rendszere számára, ami azt jelenti, hogy az olyan, képstabilizációval nem rendelkező RF objektívek is, mint az RF 85mm F1.2L USM vagy az RF 28-70mm F2L USM szintén akár 8-lépésig2 terjedő képstabilizációs képességgel rendelkezhetnek. Még az IS funkcióval nem rendelkező objektívek esetében is hasznosnak bizonyulhat az EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépbe beépített képstabilizátor 5-tengelyes korrekciós hatása. 


Tökéletes képélesség


Az EOS R5-ös és EOS R6-os fényképezőgépek központi elemét képező DIGIC X processzor technológia – ugyanezen technológia található meg a nagy népszerűségnek örvendő EOS-1D X Mark III készülékben is – egyedülálló szintre emeli a jól ismert, következő generációs Dual Pixel CMOS AF II rendszer felvételi sebességét és megbízhatóságát. A világ leggyorsabb autofókusza mindössze 0,05 másodperces3 teljesítménnyel dolgozik, az EOS R5 pedig -6EV5 expozíciós érték mellett is kitűnően képes fókuszálni, míg az EOS R6 az első EOS fényképezőgép, amely minimális -6,5EV4,5 fényerő melletti autofókusz lehetőséget kínál. A nagy pontosságú autofókusz még gyengén megvilágított, illetve alacsony kontrasztú felvételkészítési körülmények között is hatékonyan működik. 

 

R6 (6).jpg


Az iTR AF X AF rendszer mélytanuláson alapuló AI és arc-/szemfelismerő funkciója biztosítja, hogy a felvétel tárgya akkor is élesen látható legyen, ha sekély mélységélesség mellett kiszámíthatatlan mozgást végez. Még ha az érintett személy elfordítja is a fejét egy pillanatra, továbbra is követi a fókuszkövető funkció.
A mélytanulási algoritmusokon alapuló, fejlett fókuszkövetési funkció képes felismerni az emberi arcot és szemet, továbbá ezt most már kiegészíti a macska, kutya és madár felismerési képesség, álló és mozgó helyzetben egyaránt. Az EOS R5 és EOS R6 nagy pontosságú fókuszálási és fókuszkövetési képességekkel rendelkezik, a felvétel tárgyának méretétől, testhelyzetétől, irányától, illetve az arc helyzetétől függetlenül, ezáltal még kiszámíthatatlan mozgást végző alany is magabiztosan fotózható.


Intelligens kapcsolódás


A beépített bluetooth és wifi kapcsolatnak köszönhetően, az EOS R5 (5Ghz wifi8) és az EOS R6 (2.4Ghz wifi8) okostelefonhoz és hálózathoz is könnyen csatlakoztatható, amely által nagy sebességű fájlmegosztás és FTP/FTPS átvitel válik lehetővé. Ez a funkció szintén lehetőséget ad a fényképezőgépek Camera Connect és EOS Utility alkalmazásokon keresztül történő távoli irányítására, amennyiben wifin vagy nagy sebességű USB 3.1 Gen 2 csatlakozás segítségével Windows PC-vel vagy Mac-kel kötik össze azokat. Mivel a tartalomtovábbítás ugyanolyan fontos, mint a kép- vagy videofelvétel rögzítése, az EOS R5 és az EOS R6 gépek automatikusan továbbítják a képfájlokat az eszközről az image.canon felhőplatformra, ahonnan könnyen oszthatók, nyomtathatók vagy továbbíthatók a Google Photos9 vagy Adobe Cloud9 munkafolyamatokhoz.

 

R6 (1).jpg


EOS R5: Kompromisszumok nélkül 


Az EOS R5 fényképezőgép példátlan előrelépést testesít meg a tükör nélküli technológián belül, és az eddigi EOS fényképezőgépek6 sorában a legnagyobb képfelbontási képességgel rendelkezik. A DIGIC X processzor, a CMOS érzékelő és az RF objektívek által biztosított előnyök egyesítése hozzájárul a képminőség valamennyi aspektusának fejlesztéséhez, ezáltal biztosítva a 45 megapixel feletti képfelbontást. Akár 100%-os AF-lefedettség7 mintegy 5940 választható autofókusz ponttal, valamint 100-51 200-as ISO érzékenység, amelyeknek köszönhetően még extrém gyenge fényviszonyok mellett is borotvaéles felvételek készíthetők. Az időjárásálló, magnézium ötvözetből készült vázban található dupla kártyanyílás nagy sebességű CFexpress és SD UHS II kártyakapcsolatot tesz lehetővé.
A professzionális felhasználók lenyűgöző 8K 12-bit RAW belső videofelvételeket készíthetnek, az érzékelő teljes szélességének felhasználásával filmszerű hatást elérve, az emberek és állatok esetében folyamatos szem- és arcfelismerő AF-követéssel. Az EOS R5 új mércét állít fel a 4K rögzítéssel dolgozó videókészítők számára. DCI szabvány szerinti (teljes képernyőmezős) 4K felbontással, valamint 4K UHD felvételkészítés akár 120p-s képszámmal (119,88 kép/másodperc) 4:2:2 10-bites minőség mellett, ezáltal lehetővé téve a nagy képfelbontási arányt, és a teljes körű AF-teljesítményt. A legmagasabb 4K minőségre vágyó felhasználók számára rendelkezésre áll a 4K HQ funkció is, amellyel 30p-s képszám mellett is megörökíthetik a legkisebb részleteket is a 8k felvételek esetében alkalmazott belső oversampling funkcióval.
8K RAW belső videorögzítés akár 29,97 fps mellett (képkivágás nélkül) 8K belső videorögzítés akár 29,97 fps mellett (képkivágás nélkül) 4:2:2 10-bites Canon Log (H.265) vagy 4:2:2 10-bites HDR PQ (H.265) használatával4K belső rögzítés akár 119,88fps mellett (képkivágás nélkül) 4:2:2 10-bites Canon Log (H.265) vagy 4:2:2 10-bites HDR PQ (H.265) használatával4:2:2 10-bites Canon Log vagy 4:2:2 10-bites HDR PQ teljesítmény HDMI használatával 4K 59,94 fps mellett
A felhasználói igények alapján az EOS R5 esetében visszatér a multifunkciós kezelőegység, a 3,2 hüvelykes 2,1 millió képpontos felbontású, kihajtható érintőkijelzővel működő, érintéssel vezérelhető autofókusz funkcióval. A Dual Pixel RAW rendelkezésre állásával, szintén lehetségessé válik a háttér fókusz- és kontrasztpontjainak korrigálása, valamint a portréfelvételek megvilágításának módosítása a rögzítést követően is – ezáltal is kiterjesztve a kreatív megoldások alkalmazását. A 0,5 hüvelyk nagyságú elektronikus kereső (EVF) 120fps-sel frissül, és 5,76 millió képpontos felbontással dolgozik, s ezáltal megdöbbentően valósághű képet mutat az optikai keresőhöz képest. 


EOS R6: Sokoldalú kiválóság  


Az EOS R6, az EOS R5 fényképezőgéphez hasonlóan, magán viseli az EOS R rendszer lenyűgöző jegyeit, ezáltal lehetővé téve a fotózás szerelmesei számára, hogy állvány nélkül is tűélességű képeket és felvételeket készítsenek. Kategóriaelső gyorsaságával és teljes képmezős minőségével, az EOS R6 egy nagy teljesítményű és sokoldalú fényképezőgép, amely bármely műfaj tekintetében messze felülmúlja a fotózás szerelmeseinek és a haladó fotósoknak az igényeit. A műkedvelő sport- és természetfotósok magabiztosan megörökíthetnek bármilyen jellegű gyors mozgást az akár 20fps1 sebességnek, valamint a mintegy 6072 választható AF-pont által kínált rugalmasságnak köszönhetően, amelyeket kiegészítenek a mélytanuláson alapuló automatikus arc-, szem- és állatfelismerő AF-követési funkciók. A 20,1 megapixeles CMOS érzékelő számos technológiai- és teljesítményjellemző területén hasonlóságot mutat a 100-102.400 automatikus ISO értékkel rendelkező EOS-1D X Mark III eszközzel, ezáltal lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a kedvezőtlen, előnytelen fényviszonyokkal rendelkező körülmények között is, például esküvők és beltéri rendezvények esetén, éles felvételeket készítsenek, a megnövelt rugalmasságnak és a választási lehetőségeknek köszönhetően. 
A lenyűgöző álló- és mozgó felvételek iránti megnövekedett igény közepette az innovatív EOS R6 lehetővé teszi a tartalomkészítők számára, hogy 4K UHD felbontású felvételeket készítsenek akár 60fps mellett, amely 5,1K oversampling funkció alkalmazásával valósulhat meg. Hihetetlen szép lassított felvételeket készíthet, AF támogatással, Full HD felbontással, akár 119.88fps sebességgel. Videofelvétel közben zebraminta használható az expozíció beállítása érdekében, ez különösen olyan körülmények között jelenthet nagy segítséget, amelyek jellemzően túlexponált felvételeket eredményeznek. A belső felvételekhez használható 8-bites H.264 vagy 10-bites YCbCr 4:2:2 H.265 és a Canon Log alkalmazásával a felhasználók élvezhetik a felvételkészítést követő rugalmasság minden előnyét. A 0,5 hüvelyk nagyságú, 3,69 millió képpontos felbontású, 120fps maximális sebességgel frissülő EVF minimális késedelmet biztosít, amely ideálisnak számít a sportfotók készítői számára, ugyanis átlátható és érzékletes képet nyújt a fotózott témákról. A 3 hüvelykes, kihajtható, 1,62 millió képpontos LCD képernyő elősegíti a kreatív látószögekből való képrögzítést. A dupla kártyanyílás lehetővé teszi a felhasználók számára 2x SD UHS II kártya behelyezését, majd a két kártyára történő egyidejű felvételrögzítést, miközben lehetőséget nyújt a biztonsági és sebességre vonatkozó igényekből adódó különböző formátumban történő rögzítésre.

 

R6 (10).jpg


Három új EOS kiegészítő bemutatása 

 

LP-E6NHAz EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépekhez új, hosszabb élettartammal rendelkező akkumulátorokat biztosítanak, amelyek kompatibilisek az összes többi, LP-E6 sorozathoz tartozó akkumulátort használó fényképezőgéppel. Az LP-E6NH felváltja az LP-E6N típusú akkumulátort, 14%-os kapacitásnövekedésének köszönhetően 2130mAh teljesítménnyel rendelkezik, ezáltal hosszabb felvételi időt biztosítva a felhasználók számára, egyúttal megőrizve a korábbi termékekkel és kiegészítőkkel való kompatibilitást. BG-R10 akkumulátor-markolat Lehetővé teszi az EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépekkel való hosszabb ideig tartó, zavartalan felvételkészítést. Nagyszerűen alkalmazható esküvőkön, a természetben való fotózáshoz, és kezdő fotósok számára is. Az új akkumulátor-markolat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy két akkuval töltsék a vázat (LP-E6/N/NH). Függőleges tartásban készített felvételek esetén a markolat egyúttal megkönnyíti az eszköz megtartását is.WFT-R10Akkumulátor-markolathoz hasonló kiképzésű wifi-s fájl továbbító és 2x2 MIMO antenna a gyorsabb és nagyobb hatótávolságú átvitel érdekében, mely szintén kompatibilis az EOS R5 eszközzel. A WFT-R10 emellett kiterjesztett hálózati feldolgozási képességgel rendelkezik, lehetővé téve az SFTP fájltovábbítást wifin keresztül, valamint gigabites Ethernet csatlakozás révén.

 


Ha további információkat szeretne megtudni az EOS R5 és az EOS R6 fényképezőgépekről, kérjük, látogasson el a következő oldalalakra: https://www.canon.hu/cameras/eos-r5/

https://www.canon.hu/cameras/eos-r6/

 

A Canon a mai napon négy új RF objektívet és két extendert is bemutat: 

RF 85mm F2 MACRO IS STM, 

RF 600mm F11 IS STM, 

RF 800mm F11 IS STM, 

RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM, 

EXTENDER RF 1.4x, 

EXTENDER RF 2xA Canon imagePROGRAF PRO-300 egy, a díjnyertes imagePROGRAF PRO sorozat /cameras/eos-r5/minőségi jellemzőit magán hordozó A3+ nyomtató, amely szintén bemutatásra került.  

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.221858 másodperc.