Uzseka NorbertMartin Parr: Strand az egész világ | Műcsarnok

Uzseka Norbert | 2022. Április 22., Péntek 09:00

Martin Parr: Strand az egész világ | Műcsarnok
A híres brit fotós, egykori Magnum-elnök kiállítása június 26-ig látható a Hősök tere mellett, a Műcsarnokban, a Budapest FotóFesztivál részeként.

Martin Parr 1952-ben született a Londontól délre található Epsomban. Korai fotós éveiben még fekete-fehér képeket készített, s azok is kiemelkedőek voltak, ám igazán az 1986-os, The Last Resort című kiállításával/könyvével lett híres, mely már színes képeket tartalmaz. Az egyik leginkább közkedvelt angol tengerparti nyaralóhelyen (New Brighton, Liverpool) lőtt életképeiből készült ez a sorozat, ám Parr, noha számos más témával is foglalkozott azóta, a strandokról nem bírt leszokni. Ennek megfelelően a Műcsarnokban rendezett kiállításon számos ország különféle tengerpartjairól származó felvételek is láthatók. Sajnos magyar nincs köztük, talán mert nekünk nincs tengerpartunk, bár a Balatonnál bizonyára Parr is találna megörökítésre érdemes bizarr, furcsa, szürreális, röhejes pillanatokat.

 

Parr_Benidorm.JPGBenidorm, Spain, 1997 © Martin Parr / Magnum Photos

 

Persze pusztán attól, hogy ilyen pillanatokat örökít meg, még nem lett volna belőle „A Parr”, a Magnum egyik legismertebb fotósa (egy időben egyenest elnöke). Martin úr ugyanis valahogy többet ad át annál, mint hogy az ember úgy általában őrült egy létforma, és hogy ez különösképp jól észrevehető, ha kimegy a beachre. (Ja, igen, a kiállítás angol címe Life is a Beach, ami sajnos lefordíthatatlan szójáték, melyben az utolsó szót könnyű bitch-nek hallani…)

Parr képein ugyanis, ha nem is találunk szépséget, békét, emelkedettséget, együttérzést, elnéző megértést annál inkább. És ez annak köszönhető, hogy tisztában van vele, hogy bizony, minden különbségünk ellenére mind csak emberek vagyunk, ideértve őt magát is (ahogy a 2019-es, remek londoni kiállítása is utalt rá). Amint erről a rá jellemző, sajátos brit humorral beszél az egyik teremben elhelyezett tévén látható dokumentumfilmben.

 

Parr_NewBrighton.JPG

New Brighton, England, 1983-85 © Martin Parr / Magnum Photos

 

A kiállítás igazából ezzel a filmmel együtt lesz kerek, ez segít megérteni, mi a jó a furcsa, idétlen, néha akár kényelmetlen képekben – meg arról is szó van benne, hogy a tengerparti képeken túl mi egyébbel foglalkozott még ez a jóember. Egyébként az összesen két teremnyi, néhány strandos berendezési elemmel díszített kiállítás anyaga semmiképp sem túlzó. Biztos, hogy még tízszer ennyi fotót is ki lehetett volna állítani tőle, de így is bőven láttam olyat, amit két korábbi londoni kiállításán nem, újabb és régebbi keletű képeket egyaránt. S persze itt van néhány Parr emblematikus, ezer közül is felismerhető fotóiból is (ld. a kiállítás plakátja), amelyeket már az is látott, aki amúgy mit sem foglalkozik a fotográfiával.

 

Úgyhogy érdemes betérni a Műcsarnokban berendezett fotós strandra, és szembesülni azzal, hogy bizony, elég idétlenek tudunk lenni, de szerencsére Martin Fucking Parr szeret minket.

 

A kiállítás honlapja


ParrBeach.jpg

 

ParrkiallitasUN.JPG

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.122326 másodperc.