Uzseka NorbertMartin Parr: Only Human - kiállítás Londonban

Uzseka Norbert | 2019. Március 28., Csütörtök 09:00

Martin Parr: Only Human - kiállítás Londonban
Az emberi élet fonákságait, humorát a '80-as évek óta fényképező brit Martin Parr kiállítása a londoni National Portrait Galleryben különleges élmény, aki teheti, nézze meg!

hirdetés

Szeretne egy igazán emlékezetes kiállítást látni Londonban? Van egy Parr ötletem. Bocs...

Martin Parr korunk egyik legfontosabb fotóművésze. Az 1952-ben született Parr számára az áttörést a brit tengerpartok nyaralóiról készült The Last Resort c. sorozata ill. könyve hozta meg, s azóta is egyre fotózza honfitársait. Így, bár egyértelműen szerzői fotókat készít a rá oly jellemző, ezer közül is felismerhető stílusban, dokumentarista fotósként is számontartják – hogy hogyan változott Nagy-Britannia és az abban élők élete, azt talán semmi más nem mutatja be olyan jól, mint az ő életműve.

 

A londoni National Portrait Galleryben (a Trafalgar Square és a National Gallery mögött) 2019. május 27-ig megtekinthető kiállítása az életmű utóbbi bő két évtizedéből válogat, különféle témák szerint. Így természetesen a Brexitről is szól, és Nagy-Britannia lakosainak sokszínűségéről (bár nem vennék rá mérget, hogy ott élő magyarok is szerepelnek a képeken). Parr már a Last Resort idején is rendkívül élénk színeket használt, és gyakran nevetséges pillanatokat kapott el – az élet fonákságait mutatva meg. Ez máig jellemző a képeire, mégis meggyőződésem, hogy ő olyan, csak az igazi bölcsekre jellemző megértéssel és szeretettel fordul fotói alanyai felé, hogy az a legröhejesebb képein is átsüt. Nem akar ő megalázni, nevetségessé tenni senkit, nem célja a britek kifigurázása. Ez a kiállítás azt sugallja, akármilyenek legyenek is, mind egy hajóban utaznak - és ez természetesen kiterjeszthető a teljes emberiségre. Legalábbis én nem sok különbséget látok a britek bolondságai és mondjuk a magyarok marhaságai között. A kiállítás címe (Only Human) is erre utal, bár ennél jóval több értelmezési réteget takar. „Csak ember” – noha a plakáton és a kiállításhoz kiadott album borítóján egy kutya is látható (s ez csak egy példa Parr sajátos humorára). Így mutatja be a briteket - emberként, „á, az is csak ember”-ként, és végtelenül emberiként egyaránt.

 

Parr_1170090_.jpg"Everybody dance now"

 

Az egyik kiállítási teremben a legkülönfélébb népeket láthatjuk tánc közben – fergeteges és elbűvölő, magukkal ragadó és megmosolyogtató képeken. Egy másikban Parr „autoportréi” sorakoznak, melyekben az önirónia és a Monty Python csoportot idéző, megveszekedett angol humor érvényesül. Bármerre jár is a világban, mindenütt betér helyi fotóstúdiókba, hogy abszurdabbnál abszurdabb képeket készíttessen saját magáról – ráadásul ezek egy részét egy mexikói kézműves mester egy kiveszőben lévő technikával (fotoescultura) fából-fémből készült domborművekre is felkasírozta (ha helyes ez a kifejezés). Ehhez is Parrnak kell lenni, ahogy ahhoz is, hogy a The Establishment feliratú teremben látható képeket elkészíthesse valaki, ott sorakoznak ugyanis a brit felső tízezerről készített fotói. És Parr akkora ember odahaza, hogy neki megengedték, hogy róluk pont ugyanolyan mókás-őszinte-valóságos-bizarr-fonák fotókat csináljon, mint az ún. hétköznapi emberekről.

 

Parr_1170118_.jpg

 

Parr_1170119_.jpg"Autoportrék"

 

Mi több, kb. most először hírességeket is láthatunk Parr képein. Az egyik kurátor, Phillip Prodger azt meséli a kiállításhoz kiadott albumban, hogy mikor először szóba elegyedett Parr-ral, az azt mondta neki, hogy nincs mit mondaniuk egymásnak, minthogy ő hétköznapi embereket fotóz, azoknak meg nincs helye a National Portrait Galleryben. Erre a kurátor felvetette, hogy na és ha szervezne neki egy kiállítást, mire Parr azzal válaszolt, hogy jó, akkor megmutatná neki a híres embereket ábrázoló képeit, amiket eddig senki sem látott. Kell-e mondanom, hogy Pelé és a többi, jellemzően angol területen híres ember is a Parr-ra jellemző kevéssé hízelgő, de végtelenül „only human” módon van lefényképezve? Kivéve persze a Madness zenekart, ők csak magukat adják egy mosodában.

 

Van még más is, de nem akarok minden poént lelőni, ideértve a Martin Fucking Parr feliratú sálat, legyen elég annyi, hogy ez egy rendkívül ütős és fontos kiállítás, mely a britek számára ebben a brexiti időszakban mérföldkő, de úgy általában emberként nézve is örök emlék lesz. A jegy ára elővételben kb. 7000 Ft, szerintem még úgy is megéri megnézni, ha az ember kiugrik rá a legolcsóbb fapados járattal. Persze a könyvet Magyarországról is meg lehet rendelni, az is valami, de azt az intenzív élményt, amit a kiállítás ad, az sem pótolja.

 

A kiállítás honlapja

 

Parr_1170142_.jpg

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.169053 másodperc.