Uzseka NorbertMartin Parr: Only Human - kiállítás Londonban

Uzseka Norbert | 2019. Március 28., Csütörtök 09:00

Martin Parr: Only Human - kiállítás Londonban
Az emberi élet fonákságait, humorát a '80-as évek óta fényképező brit Martin Parr kiállítása a londoni National Portrait Galleryben különleges élmény, aki teheti, nézze meg!

Szeretne egy igazán emlékezetes kiállítást látni Londonban? Van egy Parr ötletem. Bocs...

Martin Parr korunk egyik legfontosabb fotóművésze. Az 1952-ben született Parr számára az áttörést a brit tengerpartok nyaralóiról készült The Last Resort c. sorozata ill. könyve hozta meg, s azóta is egyre fotózza honfitársait. Így, bár egyértelműen szerzői fotókat készít a rá oly jellemző, ezer közül is felismerhető stílusban, dokumentarista fotósként is számontartják – hogy hogyan változott Nagy-Britannia és az abban élők élete, azt talán semmi más nem mutatja be olyan jól, mint az ő életműve.

 

A londoni National Portrait Galleryben (a Trafalgar Square és a National Gallery mögött) 2019. május 27-ig megtekinthető kiállítása az életmű utóbbi bő két évtizedéből válogat, különféle témák szerint. Így természetesen a Brexitről is szól, és Nagy-Britannia lakosainak sokszínűségéről (bár nem vennék rá mérget, hogy ott élő magyarok is szerepelnek a képeken). Parr már a Last Resort idején is rendkívül élénk színeket használt, és gyakran nevetséges pillanatokat kapott el – az élet fonákságait mutatva meg. Ez máig jellemző a képeire, mégis meggyőződésem, hogy ő olyan, csak az igazi bölcsekre jellemző megértéssel és szeretettel fordul fotói alanyai felé, hogy az a legröhejesebb képein is átsüt. Nem akar ő megalázni, nevetségessé tenni senkit, nem célja a britek kifigurázása. Ez a kiállítás azt sugallja, akármilyenek legyenek is, mind egy hajóban utaznak - és ez természetesen kiterjeszthető a teljes emberiségre. Legalábbis én nem sok különbséget látok a britek bolondságai és mondjuk a magyarok marhaságai között. A kiállítás címe (Only Human) is erre utal, bár ennél jóval több értelmezési réteget takar. „Csak ember” – noha a plakáton és a kiállításhoz kiadott album borítóján egy kutya is látható (s ez csak egy példa Parr sajátos humorára). Így mutatja be a briteket - emberként, „á, az is csak ember”-ként, és végtelenül emberiként egyaránt.

 

Parr_1170090_.jpg"Everybody dance now"

 

Az egyik kiállítási teremben a legkülönfélébb népeket láthatjuk tánc közben – fergeteges és elbűvölő, magukkal ragadó és megmosolyogtató képeken. Egy másikban Parr „autoportréi” sorakoznak, melyekben az önirónia és a Monty Python csoportot idéző, megveszekedett angol humor érvényesül. Bármerre jár is a világban, mindenütt betér helyi fotóstúdiókba, hogy abszurdabbnál abszurdabb képeket készíttessen saját magáról – ráadásul ezek egy részét egy mexikói kézműves mester egy kiveszőben lévő technikával (fotoescultura) fából-fémből készült domborművekre is felkasírozta (ha helyes ez a kifejezés). Ehhez is Parrnak kell lenni, ahogy ahhoz is, hogy a The Establishment feliratú teremben látható képeket elkészíthesse valaki, ott sorakoznak ugyanis a brit felső tízezerről készített fotói. És Parr akkora ember odahaza, hogy neki megengedték, hogy róluk pont ugyanolyan mókás-őszinte-valóságos-bizarr-fonák fotókat csináljon, mint az ún. hétköznapi emberekről.

 

Parr_1170118_.jpg

 

Parr_1170119_.jpg"Autoportrék"

 

Mi több, kb. most először hírességeket is láthatunk Parr képein. Az egyik kurátor, Phillip Prodger azt meséli a kiállításhoz kiadott albumban, hogy mikor először szóba elegyedett Parr-ral, az azt mondta neki, hogy nincs mit mondaniuk egymásnak, minthogy ő hétköznapi embereket fotóz, azoknak meg nincs helye a National Portrait Galleryben. Erre a kurátor felvetette, hogy na és ha szervezne neki egy kiállítást, mire Parr azzal válaszolt, hogy jó, akkor megmutatná neki a híres embereket ábrázoló képeit, amiket eddig senki sem látott. Kell-e mondanom, hogy Pelé és a többi, jellemzően angol területen híres ember is a Parr-ra jellemző kevéssé hízelgő, de végtelenül „only human” módon van lefényképezve? Kivéve persze a Madness zenekart, ők csak magukat adják egy mosodában.

 

Van még más is, de nem akarok minden poént lelőni, ideértve a Martin Fucking Parr feliratú sálat, legyen elég annyi, hogy ez egy rendkívül ütős és fontos kiállítás, mely a britek számára ebben a brexiti időszakban mérföldkő, de úgy általában emberként nézve is örök emlék lesz. A jegy ára elővételben kb. 7000 Ft, szerintem még úgy is megéri megnézni, ha az ember kiugrik rá a legolcsóbb fapados járattal. Persze a könyvet Magyarországról is meg lehet rendelni, az is valami, de azt az intenzív élményt, amit a kiállítás ad, az sem pótolja.

 

A kiállítás honlapja

 

Parr_1170142_.jpg

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.121973 másodperc.