Fotó MagazinLaowa 7.5mm f/2.0 MFT objektív

Fotó Magazin | 2017. Április 11., Kedd 09:00

Laowa 7.5mm f/2.0 MFT objektív

Laowa 7.5mm f/2.0 MFT objektív

A kínai Venus Optics hamarosan egy ultranagy látószögű, nagy fényerejű objektívvel jelentkezik, melyet csak micro 4/3 bajonettel gyártanak.

hirdetés

A Venus Optics nevű kínai gyártó már korábban is kiadott néhány izgalmas optikát Laowa márkanév alatt, számos különféle bajonettel (105mm f/2, 15mm f/4 macro, 60mm f/2,8 2:1 ultra-macro, és érkezik majd egy 12mm f/2,8 Zero-D nevű üveg is), ám a legnagyobb várakozás alighanem a 7,5mm-es f/2-es fényértékű objektívet övezi. Legalábbis a micro 4/3 rendszer táborában, vagyis az Olympus és Panasonic tulajdonosok körében. Ugyanis ez az ultranagy látószögű, rektilineáris (tehát nem halszem) objektív csupán MFT bajonettel lesz elérhető.
Az objektív híre már hónapok óta kering az interneten, a gyártó ügyesen és lassan adagolja az infókat, egyre fokozva a várakozást. Néhány mintakép, videó és recenzió már található az obiról az interneten, és úgy tűnik, hogy az amerikai ára 500 dollár körül alakul majd, az európai ennél magasabb lesz.

Uzseka Norbert kollégánk a birminghami Photography Show-n kézbevehette és kipróbálhatta az egyik mintadarabot. Sajnos maga az üveg már némileg össze volt fogdosva addigra, így a készített képek minősége nem tükrözi a valóságot. Az mindenesetre kiderült, hogy az elképesztően könnyű és kicsi objektív valóban hatalmas látószöget biztosít (35mm-es kisfilmes értéken 15mm-nek megfelelőt), melyhez fogható, különösen nem halszem optikákból csak néhány van ebben a rendszerben, s azok mind jóval drágábbak. Igaz, azokban van autófókusz és EXIF adatokat is szolgáltatnak, sőt, nem fixek, hanem zoom optikák, míg a Laowa objektívek kézi élességállításúak és nincs elektronikus kapcsolat sem az obi és a gépváz között. Viszont a Laowa egy-két fényértékkel fényerősebb ezeknél.
Laowa_DSC7473web.jpg
Persze, ahogy az sejthető a nagy látószög miatt, az objektívvel tágra nyitott rekesz mellett lágyabb képeket lehet készíteni, de így is tisztességes minőséget nyújt az üveg. Eddig jobbára a gyártó által készíttetett, igen látványos, drónos videók kerültek ki a netre, de fotózás terén is megállja helyét a kis Laowa. Ilyen ár (és méret) mellett nem lehet elvárni, hogy minden rekeszértéken még a szélek is tűélesek legyenek, de összességében olyan optikának tűnik e rövid kipróbálás után, ami sok Pana/Oly fotós számára lehet érdekes.
A Laowa magyarországi forgalmazója a Fotoplus Kft.

Összehasonlításképpen íme egy fotó a Laowa objektívvel:
Laowa20170318_1000750web.jpg
És egy fotó, mely ugyanonnan készült egy 12mm-es Panasonic objektívvel:
Pana20170318_1000751web.jpg
További adatok:
Látószög: 110°
Minimum fókusztávolság: 12cm
Szűrőméret: 49mm
Méretek: 50x55mm
Súly: 170g

Laowa7.5.jpg

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.118229 másodperc.