Kevesebb pályázó, erősebb mezőny

Fotó Magazin | 2011. Január 10., Hétfő 10:00

Öt külföldi fotográfus vesz részt a Magyar Sajtófotó Pályázat 2010 zsűri munkájában. Számítani lehetett arra, hogy a nevezési díj bevezetésével valamelyest változni fog a pályázaton indulók száma, de az érdeklődés így is jelentős volt.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat 2010-re 323 regisztrált szerző 8548 felvételt küldött be. 
A 2011. január 5-én zárult nyílt pályázatra, 13 kategóriában, a 2010. január 1. és 2010. december 31. között készült képeket lehetett beküldeni. A társadalomábrázolás dokumentarista fotográfia kategóriába beadható volt olyan pályamű is, amely több éven keresztül készült. 
A beérkezett pályaművek kategóriánkénti megoszlásában az elmúlt évekhez képest nem történt alapvető változás. A legtöbb felvétel 550 db az emberábrázolás-portré (egyedi), 538 db a természet és tudomány (egyedi), 322 db a hír-esemény fotó és 379 db a művészet (egyedi) kategóriában érkezett.Érdekesség, hogy a tavalyi évhez képest, arányában jelentősen nőtt és az elmúlt évi darabszámot is meghaladva, 466 képet küldtek be a pályázók a sport egyedi kategóriába. Arányaiban jelentősen kevesebb kép érkezett be a társadalomábrázolás egyedi kategóriába, míg a sorozat kategóriában jelentős versengés várható. 
A Sajtófotó Pályázat 2010 zsűrizésére 2011. január 14. - 16. között kerül sor a MÚOSZ Székházban (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/A.) A zsűrizése több fordulós.Az első forduló, az előzsűrizés zárt rendszerű, nem nyilvános, nem közvetített.A második és harmadik forduló – 2011. január 14 -15 -16. - nyílt, a www.fotoklikk.hu internetes portálon bárki figyelemmel kísérheti és személyesen is megtekinthető a zsűrizés helyszínén.A negyedik fordulóban, január 16.-án a döntőbe jutott képek végső sorrendjének kiválasztása, interneten nem követhető.
Változás a zsűribenA hét tagú zsűri elnöke: Thomas Szlukovenyi, (Szlukovényi Tamás), kanadai állampolgár,  Word Press Photo díjas fotográfus, aki hat éven át töltötte be a Reuters „Global Picture News Editor” pozícióját. Fotós karrierjét Budapesten kezdte, majd a kanadai Globe and Mail-nél folytatta, ahonnan 1990-ben került a Reuters-hez, a világ egyik vezető hírügynökségéhez.A zsűri külföldi tagjai: Filip Horváth, aki a közelmúltig az AP horvátországi fotóriportere volt, Jan Sibik cseh fotográfus, Marián Pauer szlovák fotográfia történész, a pozsonyi Jogi Egyetem média karán a fotótanszék vezetője, és Sam Stewart fotóriporter, képszerkesztő NPPA USA.Változás történt a zsűri magyar tagjainál. Kovács Bence szabadfoglalkozású fotóriporter, a Népszabadság korábbi munkatársa mellett, Demecs Zsolt, a MTI Fotószerkesztőség volt vezetője helyett ifj. Vitray Tamás a National Geographic Magyarország vezetőszerkesztője lett a zsűri tagja.A zsűri tagjai január 13-án, a késő délutáni órákban találkoznak a MÚOSZ-ban, hogy megismerjék egymást és átbeszéljék a zsűrizés szempontjait. A találkozó zártkörű.

A zsűrizés házirendjeA Sajtófotó Pályázat 2010 zsűrizése nyilvános. A szervezők tisztelettel várnak mindenkit, aki a helyszínen kikapcsolja a mobil telefonját, nem használ laptopot, tartózkodik a hangos vélemény nyilvánítástól és jelenlétével semmilyen más módon sem zavarja a zsűrit, illetve a többi érdeklődőt.
Eredményhirdetés – sajtótájékoztató keretében – 2011. január 19-én, 11.00 órakor a MÚOSZ Székházában (1064 Bp. Vörösmarty u. 47/A.).

2011. január 10.
László Ágneskommunikációs vezetőwww.sajto-foto.hu 

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.117660 másodperc.