Fotó MagazinInterjú: Rajkai Péter

Fotó Magazin | 2019. Január 20., Vasárnap 14:00

Rajkai Péter elképesztően látványos épületfotóval először instagramon találkoztam és azonnal utánanéztem, ki lehet az a fotós, aki ennyire profin tudja megörökíteni a házakat és belső tereket.

(Nagy Anita)

 

Mesélj kicsit magadról és a kezdetekről, hogyan és minek a hatására kezdtél el fotózni? Mikor érezted először, hogy érdemes ezzel komolyabban foglalkozni?

 

Budapesten születtem és 8 éves voltam, mikor Budaörsre költöztünk. Mindig is érdekeltek az önkifejezés kreatív megnyilvánulásai, a különböző művészeti ágak, gyerekkoromban rajzolgattam ill. 5 éves korom óta zongorázom, a zene máig nagy szerelem az életemben. A fotózás iránti érdeklődésem viszont elég friss, kb. 2 éve jelentkeztek a szenvedélybetegség  tünetei, 2016-ban vettem meg az első tükörreflexes gépem. Kezdetben az utazásaim megörökítése volt csak a cél, hogy a telefonnal kattintgatást leváltsam. Akkor még azt hittem, hogy egy komolyabb fényképezőgéptől eleve jobb fotóim lesznek.

 

abandoned.jpg

 

Persze hamar rájöttem, hogy ez elég naiv elképzelés volt. “Valamiért” a közelébe sem értek a fotóim az általam csodált alkotásoknak - melyek jó részén ma már csak mosolygok, hogy milyen giccses, túlszaturált HDR szörnyűségek vagy klisés tucatfotók, de ezen szerintem sokan átesnek a kezdetben (páran meg beleragadnak, van erre példa itthoni népszerű “fotósnál” is). Szóval elkezdtem magam beleásni a témába, rengeteg könyvet, újságot olvastam, oktató videókat nézegettem, autodidakta módon fejlesztve magam. Ez egyébként a mai napig tart, ahogy a technika is fejlődik, szinte minden nap tanulok valami újat, természetesen az elméletet a gyakorlatban is kipróbálva, amikor csak alkalmam van rá. Szerencsére az utómunkában már volt némi tapasztalatom a grafikus/web designer múltam miatt - legalábbis Photoshopot nem akkor láttam először, mikor megvettem a fényképezőgépem és ez szerintem nagy előny volt.

 

aria.jpg

 

bladerunner2018.jpg

 

Mikor és minek a hatására orientálódtál az építészeti fotók felé?

Mit szeretsz a legjobban ebben a műfajban és mi a legnehezebb benne?

 

Ezt nem igazán tudom megmondani. Már gyerekkoromban is Vasarely képeihez hasonlókat rajzoltam, csak akkor még fogalmam sem volt, ki az a Vasarely, nem láttam egy képét sem. Valahogy mindig közel álltak hozzám a geometriai alakzatok, szabályos formák, a szimmetriát nagyon hamar észreveszem, a “középre” is könnyen rááll a szemem, szóval ezek számomra érdekes, de egyben elég egyszerű fotótémák is. Igazából azon szoktam csodálkozni, mikor ezt mások bonyolultnak tartják vagy nem látnak meg olyan dolgokat, ami nekem kb. kiszúrja a szemem. Szerintem vannak jóval nehezebb kategóriák a fotózáson belül, és bár sokan az építészeti fotóim miatt ismernek, vagy azokat kedvelik elsősorban, engem egyre több ága vonz a fotóművészetnek.

 

burj_khalifa.jpg

 

chocolate_vanilla_icecream.jpg

 

Jelenleg milyen eszközökkel készíted a képeidet? 

 

Tavaly éreztem úgy, hogy kinőttem az első tükörreflexes gépem, főleg az APS-C szenzor korlátai miatt, ill. ahogy egy külföldi barátom jellemzett, “wide angle junkie” vagyok, vagyis a nagylátószögű objektívek a mániám, amik inkább full-frame gépekre léteznek. Az első gépemre egy 10-18 mm-es objektívem volt (full-frame-re átszámítva ez igazából 16mm-től indul). Ehhez képest a jelenlegi gépemre - többek között - egy 10mm-es aszférikus lencsém is van, ami full frame 10mm - tudtommal máig a legnagyobb látószögű “rectilinear” objektív, tehát nem halszem optika, aminek a torzítását nem igazán szeretem.

Utómunkára a “szokásos” Lightroom + Photoshop párost használom. Imádok játszadozni a képekkel, a színekkel, és ez teljesen hangulatfüggő nálam. Ha egy másik alkalommal dolgoznám ki a fotót, valószínűleg teljesen más lenne a végeredmény. Sokszor nem is a fotó elkészültekor, hanem szerkesztés közben jön az ihlet, hogy mit is lehetne ebből kihozni. 

 

cityjungle.jpg

 

exercise_in_space.jpg

 

Melyik volt a kedvenc helyszíned és miért?

 

Nem egyszerű pár helyszínt kiemelni abból a több százból vagy inkább ezerből, amit fotóztam. Nyilván ahová nem volt egyszerű a bejutás, azok kalandosabb élményként égtek be az agyamba. Ilyen volt pl. jó pár elhagyatott hely (az urbex fotózást is szeretem), van közöttük azóta is szigorúan őrzött, de már nem működő hazai erőmű vagy barcelonai gyár, de pl. legutóbb egy “egyszerű” társasház lépcsőházába sem volt könnyű a bejutás Koppenhágában. Ilyenkor trükközni kell, vagy valami kreatív módon beszökni és nyilván a fotózás is izgalmasabb, hiszen soha nem tudni, mikor kell befejezni, nincs korlátlan idő kitalálni a kompozíciót vagy megtalálni a legjobb spotokat.

 

iceland_hilton.jpg

 

 

kaleidoszkop.jpg

A képeid alapján látszik, hogy sokat utazol. Kellemest a hasznossal vagy kifejezetten fotózni utazol el?

 

Tengerész családból származom (apám is az volt, nagyapám is, én is az akartam lenni gyerekként, apám beszélt le igazából), szóval lehet a véremben van, hogy állandóan “mehetnékem van”. :)

Ahogy említettem, az első gépem is abból a célból vettem, hogy végre jobb minőségben örökíthessem meg a helyszíneket, ahová eljutok. Rengeteg helyen, földrészen nem jártam még, szóval hosszú a bakancslistám, de mióta fotózok, azt vettem észre, hogy inkább a “fotogén úticélokat” veszem előre, vagy olyanokat, ahol még nem fotóztak le kb. minden négyzetmétert az összes lehetséges szögből. Többek között ezért is esett a választásom legutóbb Grönlandra - Izlandon pl. jártam már tavaly, de valljuk be, onnan azért nem túl sok eredeti képpel lehet még előrukkolni, max. a “kötelezőket” letudja az ember és van egy ugyanolyan fotója, mint sokezer másik embernek, csak más égbolttal vagy más formájú jégdarabokkal a fekete homokban.   

 

kek_dino.jpg

 

kereszt.jpg

 

Mesélj a távlati terveidről, hova tovább?

 

Az építészeti fotók, tájképek, cityscape ill. utazási képek mellett egyre inkább érdekelnek más témák és kategóriák. 1 éve már egy drón is a felszerelésem része, ami kitágította a kompozíciós lehetőségeket, de elkezdtem portrékkal is foglalkozni, valamint szeretném még magam kipróbálni a makrofotózástól az asztrofotózásig sok műfajban, csak ezekhez - ugyanúgy, ahogy a portrézáshoz is - külön objektívek ill. kellékek szükségesek. Remélem szép lassan ezeket is beszerzem, de jelenleg sem unatkozom, pláne hogy ez az egész csak egy hobbim a sok közül és nem is ebből élek, szóval a napi 24 órához jó volna még pár extra. :)

Amúgy kevés fotómmal vagyok teljes mértékben elégedett, úgy gondolom még bőven van hova fejlődni. Most érzem kb. úgy, hogy az alsó tagozat már nagyjából megvolt, a technikai alapok elsajátítása megtörtént és tovább kellene lépni a felsőbe - lassan mondjuk csinálhatnék olyan fotókat, amiknek pl. mondanivalójuk is van, nem csak “szépek” vagy kellemes rájuk nézni.

 

Még több kép: www.instagram.com/peter.rajkai

 

london_icons.jpg

 

square_sun.jpg

 

stairway_to_heaven.jpg

 

s_for_spiral.jpg

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.089244 másodperc.