Fotó MagazinInstart Csoport: Instant művészet

Fotó Magazin | 2018. Április 01., Vasárnap 21:00

Az instant fotográfia használata szélesebb körű annál, mint ahogyan azt sokan feltételezik. A családi pillanatfelvételek és partifotók mellett, igen komoly művészi vonalat is képvisel.

hirdetés

Hazánkban az Instart Csoport nevű művészi tömörülés képviseli ezt az irányvonalat, immár sok éve. A fotóművészekből álló alkotócsoport nemrég nagy sikerű kiállítást tartott a Patyolat Galériában, ahol legújabb műveiket mutatták be, annak apropóján, hogy tavaly ünnepelte 70. évfordulóját a Polaroid. Ez a csoport számára már a negyedik évfordulós kiállítást jelentette, a mintegy 19 alkotó eredeti és utólagos nagyításai kerültek a falra. Az Instart Csoport munkássága a facebookon követhető a www.facebook.com/instart.csoport oldalon és most néhány munkájukat Magazinunk is bemutatja. Instantra és művészetre fel!

 

 

 

 

Gombos_Lajos_BalatonalmĂĄdi II, 2016 (1).jpg

 

Gombos Lajos

Fotója Polaroid 665 típusú professzionális fekete-fehér 8x10 cm-es negatívot és pozitívot adó nyersanyagra készült, Polaroid 180 Pro kamerával, mely Zeiss keresővel és egy Tominon 4,5/114-es optikával rendelkezik. Ez a kamera abszolút alkalmas a szabadkézből való leképezésre, akár a Balaton vastag jegén sétálva is.

 

 

PĂłk IstvĂĄn_Liquid_2005.jpg

 

Pók István
Roncsolt Polaroid 600-as filmre készítette fotóját, a képet alkotó rétegek két műanyag lap közé vannak zárva a korábbi Polaroid 600/SX70 típ. anyagoknál (+az Impossible és jelenleg Polaroid Originals filmek ugyanilyenek) és a felső átlátszó lemez leválasztásával ilyen esetleges, véletlenszerű hatások jöhetnek létre, szerencsés esetben ez plusz ad a fotografikus úton létrehozott képhez
F.gép: SX-70Kép készítésének ideje: ~2004-2007Polaroid 600

 

Szabo_maya_absztrakt.jpg

 

Szabó Maya 
POLAROID SX-70 kamerával készítette fotóját, a nyersanyagot az IMPOSSIBLE 600-as körkeretes film jelentette. Felvétel időpontja: 2017
Maya így mesél képéről: "Számomra mindig izgalmas találkozás, amikor a természet az épített környezetünkkel összeér.Szezon előtt üres Balaton-parton álló, funkciójában még nem működő tárgy, szabályos formájával absztrakt módon önálló teret hasít ki a természet szabálytalan egészéből.A két tér, ami ráadásul egymásba átjárható, valóságtól elszakadt érzetet kelt.Ezt az érzést erősíti föl a túlexponált polaroid film ,lebegő, egymásba elvesző színeivel, sajátos melankóliájával."

 

W_FERRARI_ toth_istvan_ego.jpg

 

Tóth EGO(n) István 
POLAROID 635-as kamerával készült POLAROID 600-as nyersanyagra a fotó. Felvétel időpontja: 1990 körül
Ego így mesél képéről: "Egy általam meg nem élt életérzés leképezése...Annyit érdemes megemlíteni, hogy a Polaroid fénykorában, a nyersanyagok akkoriban érték el a minőségük csúcsát. A kép tipikus példája annak, hogy a színes, integrál polaroid anyag mennyire absztrahálta a valóságos színeket. A felvétel a déli órákban, az épület árnyékos oldalán készült. A meleg vörös színt korrektül adta vissza, de az épület homlokzatának eredetileg tompa barna színű motívumait a kékes elszíneződés teljesen elvitte az elvontabb kék tónus felé, s így a meleg vörössel együtt hatásos plakátszínek alakultak ki. A végeredmény harmonikusabb, mint a valóság."

 

Vedres_Agi_Kutya_a_konyhaban_1991.jpg

 

Vedres Ági

 

POLAROID ONEStep 600 Close Up kamerát használt és POLAROID 600-as nyersanyagot. Készítés éve: 1991
Ági így mesél képéről: "Polaroid kamerával az 1990-es évek elején kezdtem el fényképeket készíteni.Mivel az instant fotó, a "rögtönkész" érzést nyújtotta, ezért, amiről azt gondoltam, hogyazonnal rögzítésre érdemes fotót kell, hogy készítsek, a szűkebb környezetemetdokumentáltam.Jelen esetben a konyhában, főzés előtt, ahova az akkor még fiatal óriás schnauzerkutyám leheveredett, a konyhakőre. A háttér meggypiros színe erős kontrasztot adott a kutya alakjának, jól keretezte a képet.
Ez a készülék része a Polaroid 600 sorozatú fényképezőgépek második hullámának egyik darabja, melyet az 1980-as és 1990-es évek között fejlesztettek ki.A filmet 3 perc alatt dolgozta ki, és az akkumulátort beépítették a filmcsomagba."

 

kolozsibea_kĂśzterek sorozat,2016.jpg

 

Kolozsi Bea
Közterek sorozatának egy darabját küldte el nekünk, a sorozat készítési ideje 2013-2017 időszak. A használt kamera egy Sx-70-es gép volt.

 

poladarium img072Nagy Anita.jpg

 

Nagy Anita

 

A kép egy Polaroid 600-as kamerával készült az Impossible Project színes filmjére. A természet és az épített környezet absztaktba hajló kölcsönhatását mutatja be.

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.113480 másodperc.