GH6: A LUMIX fényképezőgépek következő generációja

Fotó Magazin | 2022. Február 22., Kedd 07:00

GH6: A LUMIX fényképezőgépek következő generációja
A Panasonic ma bemutatta az új LUMIX GH6-ot - a mikro négyharmad szabványon alapuló tükör nélküli LUMIX fényképezőgépek legújabb zászlóshajó modelljét.
  • Korlátlan felvétel akár 5.7K/60p, 4:2:2 10 Bit formátumban 
  • Pro Res HQ belső felvétel a legkiválóbb részletekért és a gyors munkafolyamatért 
  • Gördülékeny, gyors mozgások 4K/120p gyors képrátával 
  • Dinamikus lassított felvételek 300 képkocka per másodperc sebességgel 

 

Wiesbaden, Németország - 2022. február 22.- A Panasonic büszkén mutatja be az új LUMIX GH6-ot - a mikro négyharmad szabványon alapuló tükör nélküli LUMIX fényképezőgépek legújabb zászlóshajó modelljét.

A Panasonic 2009-ben mutatta be a DMC-GH1-et, a LUMIX GH sorozat első hibrid fotó/videó koncepcióval rendelkező modelljét. Azóta a GH sorozat a felhasználók által igényelt innovatív funkciókkal bővült, és mára a teljesítményének, mobilitásának és masszív kialakításának köszönhetően világszerte elsőszámú eszközként vált ismertté az alkotók körében.
A LUMIX GH6 a sorozat legújabb tagja, amely ismét túlszárnyalja a tükör nélküli fényképezőgépek határait.

A GH6 2022 márciusától lesz kapható 2,199,99 euróért (javasolt fogyasztói ár, csak váz), vagy 2,799,99 euróért (javasolt fogyasztói ár, 12-60 mm-es objektívvel ellátott szett).

 

web_GH6_Key Visual_2.jpg


Kiváló, professzionális videoteljesítmény

A Panasonic LUMIX GH sorozatát széles körben korszakalkotó szenzációként tartják számon, amely kiemelkedő videofelvétel-teljesítményt ér el a professzionális minőségi szintnek és szabványoknak megfelelő, fejlett funkciókkal.
Az új LUMIX GH6-ot is ebben a szellemben fejlesztették ki. A LUMIX sorozatban most először érhető el 5,7K 30p belső videofelvétel ProRes 422 HQ és ProRes 422 formátumban, így lehetővé válik a transzkódolás nélküli nem lineáris szerkesztés.


Az 5,7K 4:2:0 10 bites 60p/50p és az 5,8K 30p/25p/24p
(4.4K 60p) 4:2:0 10 bites anamorfikus 4:3 üzemmódokkal a
LUMIX GH6 minden eddiginél nagyobb felbontást és bitrátát kínál, és biztosítja a filmekhez, a televíziós tartalmakhoz és a különböző videók készítéséhez szükséges naprakész, kiváló képminőséget, sokoldalúságot és tartományt.

A LUMIX GH6 4:2:2 10 bites Cinema 4K 60p belső rögzítést, valamint
4:2:2 10 bites Cinema 4K 60p kimenetet is biztosít HDMI-n keresztül.

A fényképezőgép 4:2:0 10 bites 4K 120p (5x lassított felvételnek*1 megfelelő) és 4:2:2 10 bites FHD 240p HFR (High Frame Rate), hanggal rögzíthető videofelvételre is képes, hogy például sebességátállítással (speed ramping) engedjen szabad utat a kreativitásnak.  A maximum 300fps-es FHD (12,5x lassított felvételnek*1 felel meg) VFR (változó képkockasebesség) lehetővé teszi az alany dinamikus mozgását.

A túlmelegedés súlyos problémát jelenthet a folyamatos videofelvételeknél, különösen a felbontás és a képkockasebesség növelésekor, de a LUMIX GH6 minden üzemmódban korlátlan videofelvételi időt*2 ér el a hőelvezető út optimalizálásával, egy kényszerhűtéses ventilátormechanizmus segítségével.


*1 24p-ben

*2 Garantált működési környezet mellett, akkumulátor használata esetén. A felvételi idő az akkumulátor és a felvételi adathordozó kapacitásától függ.

 

web_GH6_LKIT_slant_K_LCD.jpg


A Panasonic elkötelezett a folyamatos fejlesztés mellett

A Panasonic továbbra is elkötelezett a LUMIX termékcsalád folyamatos fejlesztése mellett, és ezt teljesítménynövelő firmware-frissítések révén valósítja meg. A GH6-hoz a jövőben megjelenő firmware-frissítés az alábbiakat támogatja majd:

  • Cinema 4K ProRes 422 HQ / ProRes 422
  • FHD ProRes 422 HQ / ProRes 422
  • USB-SSD közvetlen felvétel
  • 4K 120p HDMI videokimenet élő nézet közben
  • Cinema 4K 120p HDMI RAW videó adatkimenet ATOMOS Ninja V+-ra

 

Páratlan képstabilizálás 

A kézi felvételek készítéséhez a LUMIX GH6 egy új, kiváló precizitású, 5 tengelyes, giroszkópos érzékelőt alkalmaz új algoritmussal, hogy nagy teljesítményű 7,5 rekesznyi Body I.S.*1 és Dual I.S.2*2 képstabilizálást tudjon biztosítani.

Az 5 tengelyes Dual I.S. 2 zökkenőmentes működésével természetes, kellemes nézői képélményt nyújtó videofelvételek rögzíthetők. A mozgás típusának megfelelő kompenzációt alkalmaz, pontosan megítélve annak okát, legyen az pásztázás, döntés vagy akár kézremegés. A B.I.S. akkor is kompenzálja a kameramozgást, ha egy O.I.S. nélküli cserélhető objektívet (pl. teljesen mechanikus cine objektívet) használ.

Ezzel a nagy teljesítményű képstabilizátorral még állvány nélkül is készíthet nagy felbontású képet a külön erre kifejlesztett nagy felbontású üzemmódban. A Body I.S. képstabilizálás használatával a GH6 a 25 megapixeles képérzékelő fokozatos elmozdításával egymást követően nyolc képet készít és szintetizál automatikusan, és ezekből hoz létre egy 100 megapixel egyenértékű (11552 x 8672 pixel) fotót. Pontosan reprodukálja az apró részleteket, amelyeket gyönyörű, rendkívül valósághű fotóként lehet elmenteni, nemcsak RAW, hanem JPEG formátumban is. Kompakt, könnyű kialakításával és nagy teljesítményű Body I.S. képstabilizálásával a LUMIX GH6 olyan felvételeket, például kézi ultratelefotózást, tesz lehetővé, amelyeket korábban lehetetlennek tartottunk.


*1 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=60 mm [35 mm-es rendszer egyenértéke f=120]), H-ES12060 objektívet használva.

*2 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=140 mm [35 mm-es rendszer egyenértéke f=280]), H-FS14140 objektívet használva.

 

web_GH6_LKIT_top_K.jpg 

 

Lenyűgöző dinamikus tartomány

A LUMIX GH6 az előre telepített V-Log felvétellel 12+ fokozatú széles dinamikatartományt biztosít, ami a Dynamic Range Boost mód*1 használatakor 13+ fényérték átfogásra bővül. Az új Dynamic Range Boost módban minden egyes képponton egy alacsony ISO-áramkör által generált, erősen telített kép és egy magas ISO-áramkör által generált, alacsony zajszintű kép szintetizálódik. A kompozit kép alacsony zajszintet és magas telítettséget ér el, ami tiszta és gördülékeny HDR-videót*2 eredményez, gazdag gradációval.

A LUMIX GH6 a LUMIX G sorozatú mikro négyharmad fényképezőgépek között először tartalmaz teljes V-Log/V-Gamut funkciót is, amely nagy dinamikatartományt és széles színvilágot biztosít. A V-Log nagyon lapos képet ad vissza, miközben minden színinformációt megőriz a képen belül, ami nagyobb szerkesztési rugalmasságot tesz lehetővé az utómunka során. A GH6 Live MOS érzékelője V-Gamut néven ismert, széles színskálát biztosít. Ez a GH6 optimális színtere, amely szélesebb, mint a BT.2020 szabvány.

A felhasználók élvezni fogják a GH6 bámulatosan pontos színvisszaadását, a sötéttől a csúcsfényes területekig terjedő finom átmenetekkel, valamint a színadatok pontos vezérlését az utómunkában.

A LUMIX GH6 a Panasonic VariCam kameracsalád neves kolorimetriáját alkalmazza. A Rec.709 szabványú V709 LUT (Look Up Table) alapbeállításként érhető el a kamerában. A még nagyobb kényelem érdekében a V-Log View Assist (amely valós időben képes alkalmazni a LUT-okat) most először támogatja a .CUBE és a .VLT fájlformátumok importálását is.


*1 Csak Creative Video módban érhető el, minimum ISO 2000 V-Log/HLG módban

*2 Az MP4, MOV-container és ProRes mind elérhető Dynamic Range Boosttal, használható V-Log, HLG vagy más LUMIX Fotóstílusban is.

 

4 csatornás hangfelvételi képesség: Most előszőr a LUMIXnál!

A LUMIX GH6 továbbfejlesztett hangrögzítési teljesítményt nyújt.
4 csatornás 48kHz-es vagy 96kHz-es 24 bites felvételek készítése lehetséges* XLR mikrofonadapter csatlakoztatásával. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít például kültéri felvételek készítésekor, több hangforrás esetén, vagy ha tartalék hangfelvételt készít. A 2 csatornás 48kHz-es 24 bites felvétel beépített mikrofonnal, a 2 csatornás 96kHz-es 24 bites nagyfelbontású felvétel* pedig külső mikrofonnal is támogatott.

A fejhallgatón keresztül monitorozott csatornák között akár videofelvétel közben is lehet váltani, és a közvetlenül a kamera tetején található intelligens funkciógombbal is elérhető hangmenükkel egyszerűen ellenőrizhetők a hangszintek. Külső mikrofon csatlakoztatásához Φ3,5 mm-es sztereó csatlakozó áll rendelkezésre.

* A 4 csatornás hangfelvétel ProRes és MOV formátumban indítható el.

 

web_GH6_Key Visual_3.jpg


Gyakorlati funkciók a könnyebb munkafolyamatért 

A LUMIX GH6 több praktikus funkciót is kínál. A Fotóstílusban számos hasznos beállítás található, köztük különböző előre megadott Cinelike gamma-beállítások, mint például a "Cinelike D2" és a "Cinelike V2", amelyek a filmgyártáshoz hasonló gamma-beállítási jellemzőkkel rendelkeznek.

A professzionális felhasználók igényeire reagálva olyan videós segédfunkciók is elérhetők, mint a hullámforma-monitor, a zebramintázat, a luminancia-foltmérő, a képkockajelölő, az anamorfikus desqueeze kijelző, a piros REC jelzőkeret és a visszajelző lámpák az elülső és a hátsó oldalon.

A LUMIX GH6 újdonsága a Safety Zone Marker, amely a 95%, 90% vagy 80%-os felvételi területet mutatja, hogy elegendő hely maradjon a kompozíció, a logók, a grafikai elemek és a feliratok számára. Képközpontjelölő is rendelkezésre áll, és különböző típusok közül lehet választani. A színhőmérséklet-beállításban mostantól a Kelvin értékek is megjeleníthetők a felvételi képernyőn.

4K 60p timelapse videók is készíthetők a kamerán belül.
Az Exposure Levelling funkcióval a fényképezőgép automatikusan beállítja az expozíciót, hogy megakadályozza a szomszédos képkockák közötti nagy fényerőbeli változásokat, így egyenletes timelapse felvételek készíthetők.

Mostantól videofelvétel* közben is támogatott az MF asszisztens, így a felhasználó akár 6x-osra is nagyíthatja a képernyőt, hogy ellenőrizze a fókuszt. Az AF-ON használatával vagy MF Assist módban a képernyő megérintésével a GH6 automatikusan a kiválasztott területre fókuszál, és ez felvétel közben is lehetséges.

*akár 60p-ig. Változó képkockasebesség módban nem működik.

 

Következő generációs képfeldolgozó- és érzékelőtechnológia

A Panasonic kifejlesztett egy új, 25,2 megapixeles, LPF (aluláteresztő szűrő) nélküli Live MOS érzékelőt, amely nagy felbontású, nagy sebességű jelkiolvasásra képes, ami csökkenti a gördülő zárhatást és széles dinamikatartományt ér el.

A GH6-ban található teljesen új Venus Engine lehetővé teszi a fejlett képfeldolgozási technológiák használatát, hogy a nagy felbontású képek természetes zajstruktúrával és gazdag színvisszaadással jelenjenek meg, hiszen ez a LUMIX fényképezőgépek egyik ismertetőjegye.

Az új képfeldolgozó körülbelül kétszer akkora processzorteljesítményt*1 nyújt, ami lehetővé teszi, hogy gyorsabban dolgozza fel az új érzékelő nagyobb pixelszámát és nagyobb felbontását, valamint a nagyobb bitsebességű videókat. Ez a fejlesztés három kulcsfontosságú technológiát foglal magában: Új, intelligens részletfeldolgozás, új 2D zajcsökkentés és nagy pontosságú 3D zajcsökkentés a videóhoz. Az új intelligens részletfeldolgozás pontosabban érzékeli a képkocka sík, részletgazdag és szegélyes elemeit, így rendkívül valósághű képet készít. A 2D zajcsökkentés elnyomja a kromatikus zajt, és javítja a világossági zaj textúráját, hogy tiszta és természetes képeket érjen el még nagy érzékenységű felvételek esetén is. A videókhoz tervezett, nagy pontosságú 3D zajcsökkentéssel továbbfejlesztették az álló és mozgó részek felismerési képességét, ami az utóképek minimalizálása mellett lehetővé teszi a zajcsökkentés optimalizálását is. Ennek eredményeképpen javul a dinamikus mozgást tartalmazó videók képminősége. Emellett a nagy pontosságú kettős 3D színszabályozás a fényerősség, a telítettség és az árnyalat szintjével javítja a színvisszaadást a telt, hű színmegjelenítés érdekében.

Az új, továbbfejlesztett érzékelő és telítettségi teljesítmény, valamint az új képfeldolgozó együtt tisztább képmegjelenítést biztosítanak még 25,2 megapixeles nagy felbontásban és alacsonyabb minimális
ISO-érzékenységgel is ISO 100-nál is
[Fotó: ISO 50 (kiterjesztett) - 25600 / Videó: ISO 50 (kiterjesztett) -12800].

*1 A DC-S1H fényképezőgéppel összehasonlítva

 

Falhasználóbarát kezelhetőség

A LUMIX GH6 egy 3,0 hüvelykes, 3:2 képarányú, dönthető és szabadon elforgatható, érintésvezérlésű, nagy felbontású, 1840 K képpontos kijelzőt alkalmaz. A dönthető és szabadon elforgatható képernyő nagyobb rugalmasságot és kényelmes forgatást tesz lehetővé még akkor is, ha a fényképezőgéphez HDMI- és USB-kábelt csatlakoztattak.

A nagy pontosságú fókuszálás érdekében a LUMIX GH6 praktikus lehetőségeket kínál a manuális fókuszáláshoz. A nem lineáris beállításnál a fókusz változó mértékben állítható a fókuszgyűrű forgási sebességének megfelelően, lineáris beállításnál pedig a fókusz a beállított mértékben, a fókuszgyűrű elforgatásának nagyságától függően változik. Az érzékenységet (az elforgatás mértékéhez rendelt fókuszváltozást) 90 és 360 fok között 30 fokonként lehet megadni (max. beállítás 1080 fok) a kívánt fókuszműködés eléréséhez.

A 3680k képpontos, 0,76x-os élő képkereső egy rendkívül érzékeny, könnyen látható OLED kijelzőt használ, hogy még a gyorsan mozgó alanyokat is részletgazdagon követhesse. Ráadásul a nagy kontrasztú kijelző (kb. 10 000:1) mindenhol finom árnyalatokkal és tisztán jeleníti meg az alanyt.

Az új érzékelő nagyobb kiolvasási sebességének és az új Venus Engine kiváló feldolgozási teljesítményének köszönhetően a LUMIX GH6 az elektronikus zárral 25,2 megapixeles, 75 képkocka/másodperc sebességű AFS sorozatfelvételre képes. Az érzékelő nagyobb kiolvasási sebessége a gördülő zárhatás torzítását is minimalizálja, és olyan képeket rögzít, amelyek szabad szemmel nem is dolgozhatók fel.


Megbízható összeszerelési minőség professzionális használatra

A LUMIX GH6 magnéziumötvözetből készült, és teljes egészében öntött elülső/hátsó váza elég strapabíró ahhoz, hogy ellenálljon a nehéz terepi használatnak. Nemcsak cseppálló*1, hanem porálló és -10 Celsius-fokig fagyálló is. A záregységet is kb. 200 000 ciklusra tervezték. Felvétel gomb a fényképezőgép tetején és előlapján is található, így a felvétel elindítása és leállítása még alacsony szögben vagy válltámasz használatakor is egyszerű.

A LUMIX GH6 két memóriakártya-foglalattal rendelkezik. A CFexpress-kártya (Type B) támogatja a nagy bitrátájú videók belső rögzítését 800 Mbps vagy annál nagyobb sebességgel, beleértve az 5.7K 30p ProRes 422 HQ és a C4K 60p ALL-I formátumot.
Az UHS II V90 SD memóriakártya 600 Mbps vagy annál kisebb sebességnél támogatja a belső videofelvételt. SD-memóriakártya vagy CFexpress-kártya használatakor biztonsági mentést, váltott felvételt vagy adott memóriakártyához rendelt felvételt is választhat.

A terminálhoz teljes méretű HDMI (Type A) csatlakozót biztosítunk. Emellett a HDMI/USB kábelhez egy kábelzáras tartó is jár a dobozban, hogy terepen elkerülhető legyen a kábel véletlen lecsatlakoztatása. A nagy sebességű íráshoz és olvasáshoz a LUMIX GH6 támogatja az USB 3.2 Gen 2 szabványt.  A nagy kapacitású, 2200mAh-s akkumulátor a felhasználók kényelmének megfelelően hálózatról vagy USB-n keresztül is feltölthető. Megfelel az USB PD (Power Delivery) szabványnak is, ha a hozzá tartozó DMW-BTC15 akkumulátortöltőt használja. A LUMIX GH6 kompatibilis az Időkód BE/KI (Time Code IN/OUT) szinkronizálási funkcióval, amelyet a gyári csomagolásban lévő BNC átalakítóval és BNC kábellel valamint a vakuszinkronizáló aljzattal együtt lehet használni. Így egyszerűen megvalósítható a több fényképezőgéppel rögzített felvételek nemlineáris szerkesztése.


A 2,4 GHz-es (IEEE802.11b/g/n) mellett az 5 GHz-es Wi-Fi (IEEE802.11ac)*2 is támogatott. A Wi-Fi nem csak az okostelefonokkal és a tabletekkel teremt biztonságos és stabil adatátvitelt, de egyéb, a helyszínen található eszközzel is gördülékeny távvezérlést tesz lehetővé. Az 5 GHz-es sáv használatával a fotó/videó adatok átviteli sebessége is megnő. A Bluetooth 5.0-val (BLE: Bluetooth Low Energy) való kompatibilitás minimális energiafogyasztás mellett biztosítja a folyamatos kapcsolatot okostelefonnal vagy tablettel. Ezenfelül több fényképezőgép együttes használatánál a LUMIX GH6 beállításai is vezeték nélkül átmásolhatók egy másik GH6 fényképezőgépre. Az iOS/Android eszközökön elérhető LUMIX Sync alkalmazás segítségével a fényképezőgép egyszerű, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül okostelefonnal vagy tablettel is távvezérelhető. A DMW-RS2 távirányítóval (külön megvásárolható) történő vezeték nélküli vezérlés mellett a LUMIX Tether alkalmazással USB-kábelen keresztül is vezérelhető a fényképezés. A vezérléshez a felhasználók USB-n keresztül csatlakoztathatják a fényképezőgépet egy PC-hez, így fényképezés közben egy nagy PC-képernyőn tekinthetik meg a képet.


*1 A cseppálló kifejezés arra az emelt szintű védelemre utal, amelyet a fényképezőgép minimális mennyiségű nedvességgel, vízzel vagy porral szemben biztosít. A cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül víz éri.

*2 Az 5 GHz-es Wi-Fi-sáv egyes országokban nem elérhető.

 

web_GH6_LKIT_front_K_LCD.jpg

 

Objektívek széles választéka

A Panasonic LUMIX G sorozat választékában több mint 30 mikro négyharmados objektív közül választhatja ki a célnak legjobban megfelelőt. A legújabb LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25mm F1.7 ASPH. (X-H1025) és LEICA DG VARIO-SUMMILUX 25-50mm F1.7 ASPH. (H-X2550) zoomobjektívek teljes tartományú nagy, F1.7-es rekeszértékkel rendelkeznek, és, akárcsak a többi F1.2-es, F1.7-es vagy F2.8-as fix gyújtótávolságú objektív, igen kedveltek a professzionális filmkészítők körében. A LUMIX GH6 emellett megjegyzi az analóg objektívek, például az anamorfikus objektívek vagy a régi objektívek nevét és gyújtótávolságát, hogy automatikusan a fényképezőgép vázába épített képstabilizátor megfelelő beállítását alkalmazza, amikor ezeket az objektíveket használja.

A Panasonic felülvizsgálta és frissítette objektívjei firmware-jét, hogy optimalizálja használatukat a LUMIX GH6 készülékkel. Az AF működése az exponálógomb félig történő megnyomásával vagy az AF-ON gomb megnyomásával is vezérelhető [200.00p] beállításnál vagy a nagy képkockasebességű videó módban, amikor a H-E08018/ H-X1025/ H-X2550/ H-ES12060/ H-ES50200/ H-RS100400/ H-XA025/ H-ES200/
H-HSA12035/ H-FS12060/ H-HSA35100/ H-FSA45200/ H-FSA100300 objektíveket használja. A H-NS043/ H-X012/H-X015 objektívek követni fogják ezeket a frissítéseket, és ezek is rendelkeznek majd fókuszgyűrű-vezérlési funkcióval és továbbfejlesztett AF-teljesítménnyel 24.00p/23.98p módban. A H-NS043/ H-X012/H-X015 firmware-frissítése 2022. március 1-jére várható.

A LUMIX globális ügyfélszolgálati weboldalán további információkat talál az objektívek firmware-frissítéseiről.

 

LUMIX PRO 

A LUMIX DC-GH6 részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik.

A www.lumix-pro.com oldalon további részletek találhatóak a jogosultsági szintekről, az országokról és a termékekről, valamint elolvashatóak a részvételi feltételek is.


Bevezető promóció

LUMIX GH6 bevezető promóció ingyen a Lexar® Professional CFexpress™ Type B GOLD Series 128 GB memóriakártyával és a ráadás, 1 éves kiterjesztett garanciaidővel.

Vásárolja meg LUMIX GH6 fényképezőgépét még 2022. április 30. előtt, és szerezze meg az ingyenes Lexar® Professional CFexpress™ Type B GOLD Series 128 GB memóriakártyát és a ráadás, 1 éves kiterjesztett garanciaidőt.

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.093528 másodperc.