Fujinon GF 45-100mm F/4 R LM OIS teszt

Uzseka Norbert | 2020. Augusztus 24., Hétfő 07:00

Fujinon GF 45-100mm F/4 R LM OIS teszt
A Fujifilm tükörnélküli, középformátumú GFX gépeihez kiadott zoom objektív full frame-re átszámolva kb. 36-79mm-es átfogást biztosít, tehát hellyel-közzel standard zoomnak felel meg.

Kézbe véve

145 mm-es hosszával, 93 mm-es átmérőjével (82 mm-es szűrő megy fel rá) és 1005 grammos súlyával semmiképp nem nevezhető kicsi és könnyű objektívnek ez a zoom, használat közben azonban nem volt vészes, még a szirom alakú napellenzővel együtt sem. Hordozni fárasztóbb volt, mint fényképezni vele.

 

Hogy csúcsminőségű anyagokból és technológiával készült, az első ránézésre is nyilvánvaló. Por- és időjárásálló bevonat védi az objektívet a külső behatásoktól, persze ez már az az érték kategória, amire biztosítást is érdemes kötni.

 

A frontlencsét követően találjuk a keskeny, de tökéletesen működő kézi élességállító gyűrűt, aztán a jóval hangsúlyosabb zoomgyűrű következik, alatta a gyújtótávolság-skálával. Ahogy a Fujifilmtől megszokhattuk, a bajonetthez legközelebbi gyűrűvel a rekeszt lehet állítani, jelen esetben f/4 és f/32 között, 1/3 fényértékenként, ám nem fokozatmentesen (aki esetleg filmezésre használná, az bánhatja). De van egy narancspiros A betű is, az automata rekeszállításhoz. Végül a stabilizátor kapcsolóját találjuk a bajonetthez legközelebb – hivatalosan 5 FÉ-t fog meg a stabi. Odafigyeléssel ez meg is van, de ha nem áll módunkban a közismert fotós trükköket alkalmazni, melyek elősegítik, hogy ne mozduljon be a kezünk fotózás közben, akkor ezt nem mindig fogjuk elérni, ám 4-et még a félkézzel, csípőből lődözésnél is megfog a stabilizátor.

 

Ahogy elvárható, az objektív fogása, kezelése tökéletes. De lássuk, milyen fotókat lehet vele lőni!

 

720_20200725_DSF0008_Istvantelki.jpg

424-es gőzmozdony az Istvántelki Gőzösműhelyben

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/14, ISO: 500, gyújtótávolság: 100 mm

 

Használati tapasztalatok

Bár az ekv. 36mm már nem annyira nagylátószög, viszonylag ritkán kívántam, hogy bárcsak látna tágabban. Az ekv. 79mm-es tele vége pedig már portrézásra, kistelés feladatokra is tökéletesen megfelelővé teszi ezt az objektívet.

 

A közelpontja 65 cm, ez nyilván inkább tele állásban teszi lehetővé közelebbi képek készítését. Ez még így is messze van a makrótól, viszont a középformátumú szenzorméret jócskán hagy lehetőséget a vágásra is, amennyiben szükséges. Akkor mindenképp, ha elég éles képet tudunk készíteni.

 

Márpedig a 45-100-as gyakorlatilag minden állásában rendkívül éles képet ad. Még f/32-n is nagyon jó, de f/4 és f/22 között, s főleg középen, borotválkozni lehet az élességével. A széleken a zoom két végén érdemes lehet kissé lerekeszelni, de még f/4-en is elég szép a képszélek élessége. Le a kalappal a Fujifilm mérnökei előtt, párját ritkítóan éles és szuper képet adó zoom objektív ez!

 

Tény persze, hogy az f/4 nem igazán fényerős rekesz, ez még a középformátum hatalmas, fényivó szenzoránál is igaz. Szóval kevés fényben kénytelenek leszünk emelni az ISO-n (egy ekkora érzékelőlapkánál persze azt is jó magasra lehet ereszteni, mielőtt csúful zajosodnának a képek), esetleg megkérni a témánkat, hogy maradjon veszteg.

Hanem az f/4-en elérhető mélységélesség eléggé mást jelent középformátumon, mint full frame-en, APS-C-ről és micro 4/3-ról nem is szólva. Ennek és a 9 lekerekített lamellának köszönhetően egészen szép háttérelmosás ill. keskeny mélységélesség is elérhető, s nem csupán közeli téma + távoli háttér esetén.

 

720_20200725_DSF0034.jpg

Régi vasúti kocsi részlete az Istvántelki Gőzösműhelyben

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/52 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 45 mm

 

Az autófókusz általában véve kissé lassabb, mint amit a kisebb szenzoros gépeken megszokhattunk, de ez legfeljebb akkor okozott problémát, ha nagyon közeliről nagyon távolira kellett fókuszálnia az objektívnek, és akkor is csak elvétve. Vegyük azért hozzá, hogy a full frame-nél is jóval nagyobb (43,8 x 32,9mm-es) érzékelőt kell kiszolgálnia úgy az obinak, mint a gép processzorának és a memóriakártyának.

 

Az objektív jelenlegi ára 868.890 Ft. Nyilván elsősorban profik használják ezt a rendszert, és a 45-100-as maximálisan ki is elégíti az ő igényeiket.

 

Röviden a teszteléshez használt GFX 50R fényképezőgépről

Az 50R-ről már volt külön teszt lapunkban, így csak néhány benyomást osztanék meg.

Ez a külsejében kissé a Sokol táskarádiókat idéző, rendkívül pofás gép a ma elérhető legkisebb, legkönnyebb és legolcsóbb középformátumú fényképező (160,7 x 96,5 x 66,4mm, 775 gramm, kb. 1 millió 270 ezer Ft). Vannak nála nehezebb-nagyobb fullframe tükörreflexesek, és kézbe véve önmagában nem is tűnik nehéznek. Persze a 45-100-assal együtt azért már megérzi az ember a súlyát.

 

A szenzor 51,4 megapixeles, ami megfelelő objektívvel együtt (és ahogy nézem, az összes ebben a rendszerben elérhető üveg ilyen) döbbenetes részletgazdagságot jelent – s persze irdatlan file méretet. A RAF nevű Fujifilm RAW file-ok átlag 115-117 megabyte méretűek, a jpg-ek úgy 19-25 megások. Magam egy 64 GB-s, SDXC U3 II C10 kártyával használtam, ami 150 MB/s sebességet ígér, de még ez is belassult sokszor, főleg, ha túl gyorsan kattintgattam (nem szólva arról, hogy milyen tempóval telt be a képekkel…). A számítógépen való feldolgozás és utómunka szintén lassabb lesz ekkora file-ok esetén. Ekkora szenzor, ilyen felbontás esetében nincs ezen mit csodálkozni, meg kell tanulni kezelni.

 

720_20200725_DSF0006_Istvantelki.jpg

V43-as villamosmozdony az Istvántelki Gőzösműhelyben

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/10, ISO: 200, gyújtótávolság: 45 mm

 

Másfelől viszont ez a felbontás olyan döbbenetes, hogy mikor megláttam az első ezzel a felszereléssel készült képeket a monitoromon, lobot vetett szívemben a vágy, hogy mindent, de mindent lefényképezzek ezzel a géppel. A fényképezés egyik legfőbb célja végül is az, hogy megőrizzük a valóságot, a pillanatot, és életemben nem volt még a kezemben olyan fényképező, amely ilyen minőségben, ilyen sok részletet ilyen élesen megörökítve készített volna fényképeket. Akit valaha is elvarázsoltak pl. idősebb Pieter Bruegel tablószerű, részletgazdag festményei, az érti, miről beszélek. Az valami gyönyörű érzés, ahogy nagy monitoron az ember egyre csak nagyítgat bele a képbe, és még mindig csak jönnek a részletek, és még mindig minden éles (nos, amennyiben jól végezte fotósként a feladatát, mert ekkora szenzornál a megfelelő mélységélességet sokkal nehezebb jól belőni!).

 

Persze mindez azt is jelzi, hogy ez a rendszer nem (vagy inkább sem) való mindenre. Akármilyen jó is az autófókusz, gyors témáknál sokkal nehezebb jól használni, mint a kisebb szenzorral szerelt rendszerekben. Ha van rá módunk, érdemesebb a régi fotós trükkök egyikét használva előre fókuszálni arra a helyre, ahová várjuk a gyorsan mozgó témát, és a megfelelő pillanatban lenyomni az exponáló gombot. Nem vagy lassan mozgó közeli témánál pedig simán lehet, hogy érdemesebb a kézi élességállítást alkalmazni.

 

720_20200802_DSF0141_Zsambek.jpg

Premontrei kolostor (Zsámbék)

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/180 mp, rekesz: f/18, ISO: 400, gyújtótávolság: 45 mm

 

A 45-100-ba épített, igen hatékony stabilizátor és a gép+objektív súlya és helyes fogása ugyan segít abban, hogy ne remegjen be a kép, ám sokszor mégis érdemesebb lehet megfelelően masszív (tehát jó eséllyel igen drága) tripodra, állványra rakni a gépet, s inkább azon pepecselni a beállításokkal. De mondjuk tájkép vagy épületfotózáskor amúgy is van lehetőségünk erre, ahogy stúdiós portrézáskor is, netán termékfotózáskor. Mindezekhez tökéletes a 45-100-as, s maga a rendszer is.

 

Az 50R pedig szuper nem-is-annyira-nagy masina, a Fujifilmre jellemző klassz beállítási lehetőségekkel (bár egy ISO tárcsa még jól jött volna), mely a tükörnélküli rendszerekre jellemző számos előnyt/erényt felvonultatja. Jól használható a fel-le dönthető képernyője is, és bár a távmérős dizájn alapján úgy tűnik, nem olyan jó a fogása, mint a nagyobb markolattal bíró gépeknek, méreténél fogva nem éreztem ennek hátrányát.

 

fujifilm45_100.jpgÖsszegzés

A 45-100mm-es zoomtartomány remekül használható számtalan fotós feladatra. A full frame-nél is nagyobb, 51,4 megapixeles szenzorból kifolyólag töméntelen részletre, az objektívnek köszönhetően csúcsszuper élességre és meglepően szép háttérelmosásra lehet számítani – s persze hatalmas file-okra és némileg lassabb autófókuszra. A középformátum a profik, a stúdiós, tájkép- és épületfotósok terepe, és az ő munkájukhoz ez egy sokoldalú, remek objektív. Az f/4-es legtágabb rekesz persze gyérebb fényben már kevés lesz, de ekkora szenzornál az érzékenységet bátrabban lehet magasra állítani. S bár semmiképp sem kicsi és könnyű, összességében, rendszeren belül, már-már kompakt objektív ez, mely nyilván nem olcsó, de amit tud, az az utolsó forintig megéri az árát.

 

Értékelés: 4,8 pont

Pro:

- jól használható zoom tartomány, időjárásálló bevonat

- szuper élesség szinte minden állásban

Kontra:

- maga a középformátum nehézkes tud lenni egyes témákhoz

 

Az objektív honlapja

 

fujifilm45_100vazon.jpg

Fujinon GF 45-100mm F/4 R LM OIS

Elérhető bajonett(ek): GFX középformátum

Gyújtótávolság: 45 - 100 mm (2,2x zoom)

Legnagyobb blende: f/4

Legkisebb blende: f/32

Objektív felépítése: 16 lencsetag 12 csoportban

Lamellák száma: 9

Látószög: 30,6° - 62,6°

Legkisebb tárgytávolság: 65 cm

Szűrőmenet: 82 mm

Méret: 144,5 x 93 mm

Tömeg: 1005 g

Stabilizátor: van

Időjárásálló: igen

 

 

 

720_20200725_DSF0012_Istvantelki.jpg

424-es gőzmozdony részlete az Istvántelki Gőzösműhelyben

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/105 mp, rekesz: f/4, ISO: 500, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200725_DSF0020_Istvantelki.jpg

424-es gőzmozdony részlete az Istvántelki Gőzösműhelyben

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/90 mp, rekesz: f/4, ISO: 500, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200725_DSF0038_Istvantelki.jpg

424-es gőzmozdony az Istvántelki Gőzösműhelyben

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/5 mp, rekesz: f/22, ISO: 400, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200726_DSF0097_Swiss.jpg

Swiss Air Airbus A220-100, HB-JBE, LX 2258

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/1800 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 800, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200726_DSF0112_BA.jpg

British Airways Airbus A320-232, G-EUYI, BA868

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/1250 mp, rekesz: f/8, ISO: 640, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200727_DSF0133rozsa.jpg

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/75 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200731_DSF0073_pillango.jpg

Pillangó a Naplás-tónál

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/420 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 500, gyújtótávolság: 100 mm

 

A pillangó 100%-os kivágással:

720_20200731_DSF0073_100szazalekoskivagas.jpg

 

720_20200731_DSF0101_Naplas.jpg

Naplás-tavi részlet 45mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/1500 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200731_DSF0102_Naplas.jpg

Naplás-tavi részlet 100mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/850 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200731_DSF0169_Naplas.jpg

Naplás-tavi részlet 45mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 200, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200731_DSF0170_Naplas.jpg

Naplás-tavi részlet 100mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/600 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 200, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200802_DSF0005_Zsambek.jpg

A zsámbéki Premontrei kolostor részlete 45mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/10, ISO: 250, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200802_DSF0006_Zsambek.jpg

A zsámbéki Premontrei kolostor részlete 100mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/10, ISO: 250, gyújtótávolság: 100 mm

 

720_20200723_DSF0012_Paddy.jpg

Paddy kutya

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/300 mp, rekesz: f/4, ISO: 100, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200723_DSF0066_Kozos.jpg

Közös kávézó

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/75 mp, rekesz: f/4, ISO: 400, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200723_DSF0166_Deak.jpg

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/550 mp, rekesz: f/16, ISO: 320, gyújtótávolság: 73,50 mm

 

720_20200723_DSF0167_Deakgraffiti.jpg

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/280 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200723_DSF0168_virag.jpg

Wekerlei virágok 45mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 45 mm

 

720_20200723_DSF0172_virag.jpg

Wekerlei virágok 100mm-en

Váz: Fujifilm GXF 50R. Záridő: 1/250 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 100 mm



 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.093736 másodperc.