Fujifilm X-T5 teszt - csillagos ötös

Uzseka Norbert | 2024. Június 26., Szerda 14:00

Fujifilm X-T5 teszt - csillagos ötös
A Fujifilm X-T sorozatának legjobban felszerelt tagja kb. másfél éve elérhető, de ma is remekül megállja a helyét a mezőnyben.

A Fujifilm APS-C szenzoros gépei meglehetősen változatosak, még az X-T sorozaton belül is két külön vonal megy, de általánosságban elmondható, hogy az X-T és egy számjegy nevet viselő masinák rendkívül jól felszereltek, miközben a gyártóra oly jellemző jellegzetes külsővel bírnak. Manapság a profi fotósok valószínűleg az X-H2 ill. X-H2S vázat veszik majd meg, aki a még retróbb külsőért van oda, az a sajnos kissé elfelejtett X-Pro sorozathoz nyúl, míg akinek nincs szüksége az összes funkcióra, amit emezek tudnak, de odavan a Fujifilm képi világáért és külsejéért, az a némileg olcsóbb X-T-kétszámjegyű gépeket fogja preferálni.

 

Kézbe véve

Az X-T5 2022 késő őszén jelent meg, és beletették az X-H2 tudásának javát (avagy az X-Trans CMOS 5 HR szenzort és az X-Processor 5-t): 40,2 megapixeles szenzor, időjárásálló kialakítás, 7 fényértéket megfogó stabilizátor, ugyanakkor a felső státuszképernyő, a CF Express memóriakártyafoglalat, a DSRL gépeket idézően mély és masszív markolat, s további sok funkció csak amazon érhető el.

Cserébe jóval kompaktabb-könnyebb a váz (129,5 x 91,0 x 63,8 mm, 557 gramm), és jobban érvényesül a régi filmes gépeket idéző dizájn, különösen a fekete-ezüst verzió esetében.

Bár az utóbbi időkben főleg mélyebb markolatú gépeket használtam, nagyon hamar megszoktam az X-T5-ét. A teszteléshez használt két objektív egyike, a Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR nem kimondottan kicsi és könnyű (77,3 x 123,5 mm, 460 gramm), mégsem éreztem úgy, hogy esetleges lenne vele az X-T5 fogása.


 

XT5felul.jpg

 

 

A Fujifilm egyik jellegzetességét a kezelőtárcsák adják, a gép tetején három ilyet is találunk. Az elektronikus kereső bal oldalán az érzékenységet állíthatjuk (ill. alatta van a különféle sorozatmódokat állító tárcsa), míg jobbra került a záridő (s alatta a fotó/videó választó) és az expo korrekció tárcsája. Mindegyiknél feltüntették a fontosabb értékeket. Magam ezt nagyon hasznosnak találtam. Elfogadom, ha valakinek mindezek fölös csicsának tűnnek, én mondjuk módfelett örültem volna, ha a Sony A7 IV-emen is vannak ilyenek (expo korrekció van, csak épp nem mutatja, hol áll). Merthogy ezeken a gép kikapcsolt állapotában is láthatjuk a beállított értékeket. Ha tudjuk, mi lesz a következő fotónkon, előre beállíthatjuk a megfelelő értékeket. Az csak a hab a tortán, hogy amúgy piszok menőn néznek ki.

Nyilván van most egy retro-reneszánsz, a Fujifilm körül amúgy is nagy a hype, elég csak az új, APS-C szenzoros fix obis kompaktjuk, az X100VI elképesztő sikerére utalnom. De ezek a tárcsák nem csak dísznek vannak, nem csak azért, hogy úgy nézz ki velük, mint egy múltszázadbeli fotós. Remek és fontos funkciók vannak hozzájuk rendelve, kézreállnak, könnyű és jó őket használni.


 

720_20240428_DSCF4763_4cosplayer.jpg

Cosplayerek a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/105 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 250, gyújtótávolság: 41 mm (ekv. 62 mm)

 

 

A hátsó képernyő „csak” fel-, le- és némileg oldalra billenthető, 180 fokban előre nem lehet fordítani (az előd X-T4-ét lehet…), úgyhogy aki szelfizne vele, kénytelen lesz kitapasztalni, hogyan tartsa a gépet a kívánt eredmény elérése céljából, ahogy önmagunk videózása közben sem fogjuk a monitoron látni, jól áll-e a hajunk. Azért ez ne szegje kedvét a vloggereknek, mobiltelós app vagy egy külső monitor/felvevő megoldja a problémát.

 

 

Tudás, funkciók, tapasztalatok

A Fujifilm gépek autófókusza már jó ideje felnőtt a versenytársakéhoz, az X-T5-be épített 425 pontos TTL hibrid kontraszt érzékelős és fázis-különbség elvű AF villámgyorsan és pontosan teszi a dolgát.

Ahogy az utóbbi években megszokhattuk, külön téma követőmódokat is kapunk, és ahogy az alábbi képen látszik, még a bújócskázó kutya szemét is simán megtalálta és élesre állította a rendszer az állat-követő AF-móddal (van még madár, autó, motor, repülő és vonat, nem szólva az emberi arc- és szemkövetésről):

 

720_20240427_DSCF4548Paddy.jpg

Paddy

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/50 mp, rekesz: f/4, ISO: 125, gyújtótávolság: 114 mm (ekv. 171 mm)

 

 

A 40,2 megapixel jelentős előrelépés az X-T4 26,1-éhez mérten, és jóval nagyobb méretű file-okat jelent, erre érdemes odafigyelni (s ezért is jó, hogy két SD memóriakártya foglalat is került a gépbe). Ezekből nyilván jobban lehet vágni is.

 

Ha mégsem lenne elég ennyi pixel, úgy kapcsoljuk be a Pixel Shift Multi-Shot nevű funkciót, mellyel a gép 20 képet lő gyorsan, s ezeket utólag, a Pixel Shift Combiner nevű szoftverrel lehet összeállítani egyetlen 160 megapixeles képpé. Ezt főleg statikus témánál érdemes használni, minthogy 20 fotó elkészítése némi időt vesz igénybe, mely idő alatt a bemozduló téma nem fog jól kinézni az összerakott képen.

Kivéve, ha iszonyat gyors záridőt használunk. Márpedig az X-T5 esetében elektronikus zárral akár 1/180.000 másodperces záridővel is fotózhatunk, az sincs minden gépben… Ez akkor is jól jön, ha túl sok a fény, ám tág rekesszel fotóznánk. (Mechanikus zárral 1/8.000s a leggyorsabb záridő.)

 

web_X-T5_back_diagonal_leftup_LCD45open_silver.jpg

 

Az érzékenységet elég jól kezeli az új szenzor, 3200-as ISO-ig vígan engedheti az ember, de ha az sem elég, mert olyan kevés a fény, akkor némi látványosabb zajosodás árán még mindig mehet feljebb.

 

Szólnom kell a filmszimulációs módokról is, melyek szintén Fujifilm jellegzetességek.

Sokak véleménye, hogy ez mind merő parasztvakítás, a filmes idők nyersanyagairól elnevezett színmódokat valójában simán nevezhetnék standardnek, élénknek (azt itt Velviának hívják), tájképnek, lágynak, akármi egyébnek, ami az összes többi fényképezőben előfordul. Azt is lehet mondani, hogy attól még, hogy adott régi (és régen alkalmasint közkedvelt) Fujifilm film színvilágát idézi az adott mód, a géppel készített képek ugyanúgy csak digitális fotók lesznek, nem filmesek, és ugyanezt az eredményt Photoshopban meg hasonlókban is el lehet érni.

Nos, néhány éve megpróbáltam olyan Lightroom presetet találni a neten, amely ténylegesen visszaadja a Fujifilm gépekben elérhető Acros filmszimulációs mód színvilágát. Lehet, nem voltam elég kitartó, de én ilyet nem találtam, ahogy a különféle beállítások, értékek állítgatásával sem sikerült elérnem pont olyan hatást, mint ahogy az ezen fekete-fehér filmszimulációval készült jpg-ek kinéztek. Magam amúgy pont a fekete-fehér képeimet jobban szeretem utómunkában „előhívni” RAW-ból, de van, hogy használom adott gép monokróm színmódjait, mert segítenek a komponálásban, a fekete-fehérben „látásban”. Nagyon szeretem a Panasonic egyes beállításait, Sony gépeken is simán be tudtam lőni olyan monokróm verziót, amit jól esett használni, és történetesen nagyon bejön az említett Acros is.

És bár 100 rendes fotósból 99 azt mondja, hogy ilyen színmódokkal meg filmszimulációkkal rendes fotós nem idétlenkedik, van az a helyzet, amikor azonnal, gépből kirántva kell valami hangulatosat villantani, és a Fujifilm beépített filmszimulációs módjai ebben pokoli jók.

 

720_20240427_DSCF4562rozsaff.jpg

Növényzet, Acros filmszimulációs móddal

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/280 mp, rekesz: f/4, ISO: 125, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)


 

A gép a Fujifilm NP-W235 nevű akkumulátorral működik, mellyel hivatalos mérések szerint nem kevesebb, mint 740 fotót lehet lőni. A tükörnélküli gépek között ez egészen kiváló eredmény, pedig már az X-T4 esetében jellemző 600 kép/töltés is szép eredmény volt.

 

A gép menürendszere… hát, van, amit sikerült használhatóra, kezesre alakítani (a hátul található Q gombbal elérhető gyorsmenü nagy áldás), de még mindig akad pár beállítás, amiknek megtalálásához buddhista szerzetesek végtelen türelmére van szükség. Ez talán természetes is az ilyen, irdatlan sok funkciót, beállítást rejtő gépeknél.

 

Videó

Bár az X-T5 egyértelműen inkább a fotósokra koncentrál, videós téren is tud épp eleget a legtöbbünk igényeihez mérten. Vagy úgy is fogalmazhatok, hogy néhány éve még csak a legmenőbb, filmezésre kihegyezett vázak tudtak olyat, hogy pl. 6,2K 30p-vel. Ezt mondjuk az X-T5 1,23x-os vágással éri el, sajnos a 4K 30p esetében is, legalábbis ha a legjobb minőséget akarjuk kihozni a felvételből. Ugyanis 4K-t 60p-vel is filmezhetünk, úgy, hogy a teljes szenzorról kapjuk a képet, viszont a minőség gyengébb lesz. S van még Gamma HLG, F-Log és F-Log2, 10-bit 4:2:2, és Prores RAW HDMI, amennyiben valaki mégiscsak ezzel a géppel szeretne mozifilmet forgatni. Szóval mondom, van némi kompromisszum, de korántsem fapados videózásra az X-T5 így sem.

 

Ár

A váz manapság kb. 728 ezer forintért elérhető. A kitobihoz mérten kimondottan remek XF 18-55mm f/2.8-4 R-rel kitben már 800 ezernél tartunk, míg az ennél is kiemelkedőbb XF 16-80mm f/4 R OIS WR objektívvel együtt vásárolva már 850 ezer forinttól kell megválnunk. Nyilván senkinek nem mondok újat azzal, ha elárulom, APS-C szenzoros cserélhető objektíves gépet találunk ennél olcsóbbat és drágábbat is, más gyártóktól is, de ha engem kérdeztek, az X-T5 ár-érték arányban és fotózási élményben alighanem a legjobb ezek közül.

 

 

720_20240503_DSCF5392_Angertea_.jpg

Angertea koncert a DürerKertben

Objektív: Fujinon XF 8mm f/3.5 R WR. Záridő: 1/20 mp, rekesz: f/4, ISO: 2500, gyújtótávolság: 8 mm (ekv. 12 mm)


 

Összegzés

Az X-T5 számos funkcióval bír, ám a gép tudása egy dolog, s egy másik, hogy kinek mi áll kézre, mivel esik jól fotóznia. Magam úgy tapasztaltam, hogy ha nem kell nagyon belemászni a menükbe, hanem gombokkal-tárcsákkal megoldható, amit szeretnék, akkor ezzel a géppel álomszerűen jó és könnyű fotózni. Kézreálló, jól kitalált rengeteg apró részlete. A vele készült fotóknak megvan a jellegzetes Fujifilm hangulata, színvilága, de az autófókusz nem hal bele a szépségbe, az is hozza a 2024-ben is elvárható szintet.

Nem félek bevallani, hogy tényező nálam az is, hogy annyira szerethetően néz ki az X-T5. Divatosan is, nem mondom, hogy nem, de hiába full szakmaiatlan amiatt venni meg egy fényképezőt, mert menő a külseje, igenis számít, hogy jó ránézni. Hiába, hogy digitális gép, ami digitális fotókat készít, olyan hatást kelt, mintha valami régi jó filmes masinát vennék a kezembe, és ez akkor is így van, ha esetemben a nosztalgiának nincs nagyon erős alapja, mert gyerekkoromban nem voltam még annyira rákattanva a fotózásra, mint az utóbbi két évtizedben. De felfoghatjuk így is: ez egy szép holmi, amit jó kézbe venni, amit jó használni. Nem szégyen az. A Panasonic G80-ammal vagy a Sony A7 IV-emmel attól még ugyanolyan jól esik fotózni, ugyanúgy lövök velük képeket, amiket szeretek. De igen, az X-T5 meg megannyi másik Fujifilm masina amúgy mellesleg szép is.

De még egyszer mondom, mindez mit sem érne, ha nehézkes lenne a kezelése, ha nem működne gyorsan és pontosan, ha nem lennék elégedett a vele készült képekkel. Ám itt ezek is megvannak.

 

 

Értékelés: 4.9 pont

Pro:

- kézreálló, jól használható kezelőtárcsák

- jellegzetes Fujifilm stílus külsőre és képivilágban is

Kontra:

- a menürendszer még mindig küzdelmes

 

A fényképezőgép honlapja

 

 

web_X-T5_front_CMOS_black.jpg

Technikai adatok

Fujifilm X-T5

Effektív pixelek száma: 40,2 millió képpont

Érzékelő mérete: 23,6 x 15,6 mm

Felbontás: 6864 x 5152 pixel

Mozgókép felbontás: max. 6,2K (6240 x 3510 pixel / 30p)

Élességállítás módja: 425 mezős, hibrid (kontraszt érzékelő + fázis-különbség elvű) TTL

Sorozatfelvétel: 15 kép/mp mechanikus zárral, 20 kép/mp elektronikus zárral

Beépített vaku: nincs

Külső vaku: igen, vakupapucs

Tömörítetlen formátum: RAW (14 bit, RAF)

Tömörített formátum: JPEG (Exif 2.3), HEIF

Kereső: EVF (3,69 millió képpont)

LCD típusa: fel-le dönthető, jobbra kihajtható, érintésérzékeny LCD

Képátló: 3,0"

LCD felbontás: 1,84 millió képpont

Akkumulátor típusa: Lítium-ion (NP-W235)

Méretek: 129,5 x 91 x 63,8 mm

Tömeg: 557 g

 

 


 

720_20240427_DSCF4580rozsa.jpg

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/900 mp, rekesz: f/4, ISO: 125, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240428_DSCF4639_cosplayerek.jpg

Cosplayerek a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/1000 mp, rekesz: f/4, ISO: 125, gyújtótávolság: 63,80 mm (ekv. 96 mm)

 

720_20240428_DSCF4671_foxandlily.jpg

Arus a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/35 mp, rekesz: f/4, ISO: 1250, gyújtótávolság: 18 mm (ekv. 27 mm)

 

720_20240428_DSCF4675_plussok.jpg

Plüssök a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/90 mp, rekesz: f/4, ISO: 1250, gyújtótávolság: 33,90 mm (ekv. 51 mm)

 

720_20240428_DSCF4697_beszelgetes.jpg

Cosplayerek a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/70 mp, rekesz: f/4, ISO: 800, gyújtótávolság: 67 mm (ekv. 101 mm)

 

720_20240428_DSCF4783_cosplayerduo.jpg

Cosplayerek a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 27,90 mm (ekv. 42 mm)

 

720_20240428_DSCF4801_cosplayer.jpg

Cosplayer a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 57,90 mm (ekv. 87 mm)

 

720_20240428_DSCF4876_Piroska.jpg

Piroska cosplayer a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/35 mp, rekesz: f/4, ISO: 800, gyújtótávolság: 35,60 mm (ekv. 53 mm)

 

720_20240428_DSCF5009_szinpadi.jpg

Cosplay verseny a tavaszi MondoConon

Objektív: Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4, ISO: 1000, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240503_DSCF5376_GhostToast_.jpg

Ghost Toast koncert a DürerKertben

Objektív: Fujinon XF 8mm f/3.5 R WR. Záridő: 1/15 mp, rekesz: f/3,5, ISO: 800, gyújtótávolság: 8 mm (ekv. 12 mm)

 

720_20240508_DSCF5602_Nyugatiter.jpg

A Nyugati tér részlete

Objektív: Fujinon XF 8mm f/3.5 R WR. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/7,1, ISO: 200, gyújtótávolság: 8 mm (ekv. 12 mm)

 

 

További tesztfotók az alábbi teszteknél:

 

Fujifilm Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR teszt

 

Fujifilm XF 8mm F/3.5 R WR teszt

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.074785 másodperc.