Fujifilm Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR teszt

Uzseka Norbert | 2024. Június 10., Hétfő 08:00

Fujifilm Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR teszt
A Fujifilmtől némileg szokatlan Power Zoom objektívet nagy átfogása és konstans f/4-es legtágabb blendéje eszményi utazózoommá teszi. Teszteltük, hogy hogy teljesít.

A Power Zoom olyan megoldás, melynél akár zoomgyűrűt tekerünk, akár előre-hátra irányú gombot nyomkodunk, konkrétan az objektív gyújtótávolságát a belső zoommotor végzi. Cikkem tárgyával mindkét módon lehet zoomolni.

Ezek az objektívek manapság kevésbé tűnnek népszerűnek, s az a néhány darab, amely szinte minden rendszerben felbukkan, jellemzően az olcsóbb, így nem annyira csúcsminőségű objektívek közé tartozik. Ez talán annak köszönhető, hogy fotózáskor a kézi élességállítás gyakran egyszerűbb és hatékonyabb (vagy akár gyorsabb) a PZ-nál. Plusz Power Zoommal nehezebb pontosan belőni a kívánt gyújtótávolságot, bár hogy a valós életben ez mennyire okoz problémát, az relatív. Az ember jobbára arra figyel zoomolás közben, hogy a téma, a kompozíció olyan legyen, amilyennek szeretné, nem arra, hogy mondjuk ekv. 50mm-en készüljön a kép. És van ennek a zoomolásnak előnye is: jellemzően zökkenőmentesebben lehet vele zoomolni filmezés közben, tehát videós szempontból jobban használható.


 

fujfilm18_120mmhooded.jpg

 

Kézbe véve

Az XF 18-120-as, mely kisfilmes értéken 27-180mm-es gyújtótávolságot fog át, nem kimondottan kicsi és könnyű, bár átfogásához mérten az a 460 gramm nem olyan sok, ahogy a 77,3 mm-es átmérő (melyhez 72 mm-es szűrőmenet társul) és a 123,5 mm-es hossz sem olyan borzasztó – a hasonló, pláne konstans f/4-es blendét tudó full frame zoom objektívek nagyobbak-nehezebbek. Az objektív hossza nem változik zoomolás közben sem, azt csövön belül oldják meg, ez szintén szerencsés videós szempontból (pláne, ha gimballra, stabilizátorra raknánk a gépet), de a megtermett, szirom alakú napellenző azért növel pár centit a hosszán.

 

Bár a Fujifilm számos objektívjén találunk rekeszállító gyűrűt (amiért nagyon lehet őket szeretni), ezen az üvegen nincs ilyen, sőt a zoom gyutávjait sem láthatjuk – ahogy az már Power Zoomoknál lenni szokott. Utóbbi azért is hiányzott sokszor, mert nem elég, hogy nem látszik az objektíven, hogy milyen állásban van épp, de a fényképező is csak akkor írja ki a gyújtótávolságát, ha elkezdünk vele zoomolni. Ezt érdemes észben tartani, ha két fénykép között hosszabb idő telik el vagy kikapcsoljuk a gépet.

 

 

720_20240428_DSCF4788_cosplayduo.jpg

Cosplayer duó a tavaszi MondoConon

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/300 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 63,80 mm (ekv. 96 mm)

 

 

A frontlencsét és az objektív teljes nevét követően négy részre oszlik az objektív csöve. A fronthoz közelebbi, keskenyebbik gyűrű szolgál a kézi élességállításra, de a fényképezőgép menüjéből más funkciót is rendelhetünk hozzá.

A vastagabb gyűrű szolgál a zoomolásra, s attól függően fürgén teszi ezt, hogy milyen vehemenciával tekerjük.

Hanem utána ott találjuk a PZ gyűrűt is, vagy talán helyesebb ezt gombnak hívni, ezt lefelé vagy felfelé nyomva zoomolhatunk – magyarán anélkül, hogy tekernünk kellene az objektívet. Ez tehát még hasznosabb, ha filmezünk, de megjegyzendő, hogy a zoom motornak azért van némi kis hangja, ami behallatszódhat a felvételbe, ha teljesen csöndes körülmények között videózunk.

A bajonetthez legközelebbi szakaszban egy Z/F feliratú gombot találunk, mellyel a PZ gomb funkcióját válthatjuk fókuszálás és zoomolás között. Mi több, van alatta egy kapcsoló, mely egyrészt kétállású, programozható funkciógombként is, nos, funkcionál, de egyúttal zoomolásra is használhatjuk. Még úgy is, hogy adott pozícióról lassabban vagy gyorsabban, de teljesen kizoomoljon vagy bezoomoljon az objektív. Filmes szempontból ez egy igen ritka és nagyon menő megoldás.

Eme funkciók az újabb Fujifilm kamerákon működnek csont nélkül, a régebbieknél firmware frissítésre lehet szükség.

 

Az objektív, bár nem érződik csúcsminőségűnek, mindezek tetejébe még az időjárás mérsékeltebb viszontagságai ellen is fel van vértezve. Stabilizátor viszont nem került bele, s ez főleg tele oldalon (vagy kevés fényben) bizonyulhat sajnálatosnak. Az újabb Fujifilm vázak beépített stabilizátora, témától és gyutávtól függően olyan 3-4 fényértéket azért megfog ezzel az objektívvel is.

 

 

720_20240428_DSCF5164ExpoCongressHotel18mm.jpg

Az Expo Congress Hotel részlete 18mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/2900 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 18 mm (ekv. 27 mm)

 

720_20240428_DSCF5165ExpoCongressHotel120mm.jpg

Az Expo Congress Hotel részlete 120mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)


 

Tudás, tapasztalatok

Azt már tudjuk, hogy milyen speciális és sokrétűen használható külső kezelőszervei vannak az objektívnek, de mi a helyzet a kintről nem látható tulajdonságokkal?

Az autófókuszra nem lehet panasz, pedig a sajátos zoomolás miatt kicsit tartottam ettől. Még a témakövető módoknál is gyors és pontos volt az AF ezzel az objektívvel.

 

A képélesség terén azért akad némi anomália. Ekkora átfogású zoomoknál mondjuk ez általános (ha úgy tetszik: természetes), nyilván ahogy stabilizátort nem tettek az objektívbe, ahogy nem lett fényerősebb, és ahogy nem raktak rá blendegyűrűt, hogy elfogadható, kezelhető maradjon a mérete-súlya, úgy itt is előfordulhat kompromisszum. Ahogy az gyakran megesik, a zoom két végén találjuk ezt, legtágabb blende mellett bizony a képszéli élesség némileg szerényebb, bár egyáltalán nem gyenge. Inkább ahhoz képest feltűnő, hogy képközépen viszont milyen nagyon éles képet ad az objektív – 18mm-en pláne, de a 120mm-es tele végen is egész erős. Mindkét végen segít némi lerekeszelés, de azért ha faltól falig nagyon éles képet akarunk, akkor érdemes a köztes gyújtótávolságokat használni – az f/22-es legszűkebb blendét viszont minden állásban jobb kerülni. Jogos persze a felvetés, hogy ha az ember vesz egy ekkora átfogású zoomot, és elmegy vele lődözni, akkor szeretné kihasználni a legtelébb és legnagylátóbb végeket is, úgyhogy ismétlem: ezeken is nagyon éles a kép középen. Amúgy meg f/5,6-on kapjuk mindkét végen a legélesebb képet, középen és szélen egyaránt.

 

Torzítás szinte nincs is, még legnagyobb látószögön sem, és a becsillanásoktól is remekül védi az üveget a frontlencsére kent, Super EBC-nek nevezett bevonat.

 

 

720_20240427_DSCF4527fecskefu18mm.jpg

Vérehulló fecskefű 18mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/300 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 18 mm (ekv. 27 mm)

 

720_20240427_DSCF4528fecskefu120mm.jpg

Vérehulló fecskefű 120mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/340 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

 

Meglehet, az f/4-es legtágabb blende nem tűnik olyan nagyon fényerősnek, de az APS-C szenzor, pláne az újabb gépekben elég jól viseli a magasabb ISO-t is. Emellett egész szép a háttérelmosás ezzel a rekesszel, nyilván tele oldalon különösen.

 

A legkisebb tárgytávolság 60 cm a teljes zoomtartományban, szóval ha közelit akarunk készíteni, akkor 120mm-re érdemes tekernünk az objektívet – bár így sem megy át makróba.

 

Őszintén szólva szoknom kellett ezt az objektívet, de látva a képélességet, elég hamar ment, hogy megbarátkozzak vele. Az átfogása, a felhasználhatósága miatt utazózoomnak épp úgy jó, mint mindenesnek, és onnantól, hogy ráállt a kezem a sajátos zoomolásra, élmény volt használni.

 

Ár, összehasonlítás

Az XF 18-120-as jelenleg 335-340 ezer forint körüli áron kapható, mely híven tükrözi az erényeit, szóval ez nem olcsó utazózoom.

Kimondottan ugyanilyen zoom nincs még egy Fujifilm X bajonettre, de nagylátótól mérsékelt teléig tartó zoomok akadnak.

A Fujinon XF 18-135mm R LM OIS WR már jó tíz éves, így valószínűleg nem tud néhány olyan trükköt, amit ez az újabb objektív az újabb Fujifilm vázakon. Összességében azonban, bár manuális zoom, mely meghosszabbodik, ha telére tekerjük, sem méret-súly terén, sem élességben nem különbözik eszelős mértékben cikkem tárgyától (az ára is hasonló) – ellenben ekv. 202mm-ig tekerhető, és tele végen egy FÉ-vel „sötétebb”.

Érdekes módon ugyanilyen árban kapjuk a Fujifilm Fujinon XF 16-80mm F/4 R OIS WR nevű objektívet is, mellyel ugye ekv. 24-120mm-es átfogást kapunk, szintén hasonló súlyú, és nem nagyon rövidebb kivitelben.

 

 

720_20240428_DSCF4810_cosplayflute.jpg

Cosplayer fuvolás a tavaszi MondoConon

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/125 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 67 mm (ekv. 101 mm)


 

S minthogy nemrégiben megnyílt az út a Tamron előtt is, hogy Fujifilm X bajonettes objektíveket gyártson, szóba kerülhet még a sokak által dicsért Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD X, mely úgy 20 ezerrel kerül többe, és kb. 10 dekával nehezebb is, az átfogása ugye szerényebb, ellenben f/2,8-as a legtágabb blendéje.

A Tamron 18-300mm f/3.5-6.3 Di III-A VC VXD ellenben mindegyiküknél messzebbre lát (némi fényértékbeli hátránnyal), ára 290 ezer körül van, ránézésre nem nagyobb a 18-120-asnál, ám jócskán megnyúlik, ha zoomolunk vele, súlya pedig 620 gramm. A neten olvasottak alapján úgy tűnik, itt a képszéli élességgel van gond, minél telébbre tekerjük, ugyanakkor képközépen még ott is erős.

 

Van tehát miből választani, és egyik opció sem tűnik rossznak.

 

Összegzés

Nagy és remekül használható zoomátfogású, strapabíró objektív ez, mely épp úgy hű társunk lehet utazáskor, mint akár mindennapos használatú zoomként. Már ha rászánjuk az időt, hogy kitapasztaljuk a Power Zoom sajátosságait. Erényei közé tartozik, hogy a zoomgyűrűt és gombot/kapcsolót többféle funkcióra is beprogramozhatjuk, ahogy a gyors és megbízható autófókusz és az ekkora átfogású zoomtól különösen képközépen kimagasló képélesség is. A beépített stabilizátor egyes helyzetekben és témáknál hiányozhat, de sok Fujifilm vázban is van stabi, ami azért segít. Filmezéshez különösen jól használható ez a zoom, de fotózásra is remek választás.

 

Értékelés: 4,7 pont

Pro:

- programozható zoom funkciók

- számos témára jól használható zoom átfogás

Kontra:

- a Power Zoomot szokni kell

 

Az objektív honlapja

 

fujifilm18_120mmvazonfelulrol.jpg

 

Technikai adatok

Fujifilm Fujinon XF 18-120mmF4 LM PZ WR

Elérhető bajonett(ek): Fujifilm X

Gyújtótávolság: 18-120 mm (ekv. 27-180 mm)

Objektív felépítése: 15 lencsetag 12 csoportban

Lamellák száma: 7

Látószög: 76,5°-13,5°

Legnagyobb blende: f/4

Legkisebb blende: f/22

Legkisebb tárgytávolság: 60 cm

Szűrőmenet: 72 mm

Méret: 77,3 x 123,5 mm

Tömeg: 460 g

Stabilizátor: nincs

Időjárásálló: igen

 

 

 

720_20240427_DSCF4511_Paddy.jpg

Paddy

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/170 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 70 mm (ekv. 105 mm)

 

720_20240427_DSCF4533rozsa18mm.jpg

Rózsa 18mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 18 mm (ekv. 27 mm)

 

720_20240427_DSCF4534rozsa120mm.jpg

Rózsa 120mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/105 mp, rekesz: f/4, ISO: 250, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240427_DSCF4581lilaviragf4.jpg

Bokeh f/4-es rekesszel

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/950 mp, rekesz: f/4, ISO: 125, gyújtótávolság: 114 mm (ekv. 171 mm)

 

720_20240427_DSCF4582lilaviragf10.jpg

Bokeh f/10-es rekesszel

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/220 mp, rekesz: f/10, ISO: 125, gyújtótávolság: 114 mm (ekv. 171 mm)

 

720_20240428_DSCF4666_allatok.jpg

Kötött sereglet

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/100 mp, rekesz: f/4, ISO: 1000, gyújtótávolság: 73,80 mm (ekv. 111 mm)

 

720_20240428_DSCF4748_cosplayer.jpg

Cosplayer a tavaszi MondoConon

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/400 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 250, gyújtótávolság: 43 mm (ekv. 65 mm)

 

720_20240428_DSCF4760husszinugesztenye.jpg

Hússzínű gesztenyefa virága

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/500 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 250, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240428_DSCF4794_cosplayerlany.jpg

Cosplayer a tavaszi MondoConon

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/240 mp, rekesz: f/4, ISO: 320, gyújtótávolság: 73,80 mm (ekv. 111 mm)

 

720_20240428_DSCF4902_musorvezeto.jpg

Műsorvezető a tavaszi MondoConon

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/320 mp, rekesz: f/4, ISO: 800, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240428_DSCF5027_sylphy.jpg

Versenyző a tavaszi MondoCon cosplay versenyén

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/200 mp, rekesz: f/4, ISO: 800, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240504_DSCF5470_Cirmi.jpg

Cirmi szunyókál

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/80 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 200, gyújtótávolság: 103,70mm (ekv. 156 mm)

 

720_20240505_DSCF5531_vereb.jpg

Veréb 120mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/280 mp, rekesz: f/4,5, ISO: 200, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240507_DSCF5557_Arany18mm.jpg

Arany János szobra a Nemzeti Múzeumnál, 18mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/550 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 160, gyújtótávolság: 18 mm (ekv. 27 mm)

 

720_20240507_DSCF5558_Arany120mm.jpg

Arany János szobrának részlete a Nemzeti Múzeumnál, 120mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/480 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 160, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240507_DSCF5559_Arany120mm.jpg

Arany János szobrának egy másik részlete a Nemzeti Múzeumnál, 120mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/300 mp, rekesz: f/5,6, ISO: 160, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

720_20240428_DSCF5167ExpoCongressHotel18mm.jpg

Az Expo Congress Hotel részlete 18mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/3800 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 18 mm (ekv. 27 mm)

 

720_20240428_DSCF5169ExpoCongressHotel120mm.jpg

Az Expo Congress Hotel részlete 120mm-en

Váz: Fujifilm X-T5. Záridő: 1/640 mp, rekesz: f/4, ISO: 200, gyújtótávolság: 120 mm (ekv. 180 mm)

 

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 3.195621 másodperc.