Fujifilm bejelentések: X-T5 és 30mm makró objektív

Fotó Magazin | 2022. November 04., Péntek 16:00

Fujifilm bejelentések: X-T5 és 30mm makró objektív
2022. november 2-án lezajlott a legújabb FUJIFILM X Summit. A bemutató alkalmával bejelentésre került 2 új professzionális termék, így az X széria tovább bővült fényképezőgép és objektív fronton is: X-T5 ill. XF30mm F/2.8 R LM WR Macro.

“FUJIFILM X-T5” Tükör nélküli digitális fényképezőgép


Ötödik generációs rendszer kompakt, könnyű testben a nagy teljesítmény és a mobilitás egyidejű elérése érdekében. 5 tengelyes, akár 7,0 fényértékes, vázon belüli képstabilizátorral, tárcsás vezérléssel és háromtengelyes dönthető LCD kijelzővel ellátva.

 

Az X széria eredeti értékének, a "kompakt, könnyű és kiváló képminőségnek" a megújítása az analóg működés örömére törekedve.

 

TOKYO, 2022. november 2. - A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a "FUJIFILM X-T5" (X-T5) tükör nélküli digitális fényképezőgép 2022. november 17-i indulását. Az X-T5, amely a kompakt és könnyű felépítéséről, valamint a vállalat saját fejlesztésű színvisszaadó technológiáján alapuló kiváló képminőségéről ismer X széria legújabb digitalis tükörnélküli fényképezőgépe.

 

Az X-T5 az X széria 5. generációs fényképezőgépeinek sorát erősíti és az erre a vonalra jellemző tulajdonságokkal van felvértezve. Ilyen például a hátsó megvilágítású 40,2 megapixeles “X-TransTM*2 CMOS 5 HR” szenzor, valamint az új, nagy sebességű képfeldolgozó motor, az “X-Processor 5”. Mindezen tulajdonságok a korábbinál*1 kisebb, könnyebb és kompaktabb vázban kaptak helyet és olyan további hasznos funkcióval dolgoznak együtt, mint például az akár 7,0 fényértékes*3, 5 tengelyes vázon belüli képstabilizátor (IBIS). Ezen tulajdonságok összessége, amelyek egyszerre nyújtanak kiemelkedő teljesítményt és mobilitást, egyúttal új standardot is állítottak be a fényképezőgépek terén.

 

Az X-T5 teljesítményének javulását szolgálja többek között a jobb képminőség, az ISO125 standard érzékenység, az 1/180000 másodperces leggyorsabb zársebesség és a Pixel Shift Multi-Shot használata a fotózási lehetőségek bővítésének érdekében. További funkciók közé tartozik a Sima bőr effektus, az állatok és madarak felismerésére képes témaérzékelő AF és az AI-alapú, nagy pontosságú automatikus fehéregyensúly, amelyek segítik a felhasználókat a kiváló minőségű fényképészeti képek készítésében.

 

web_X-T5_back_diagonal_leftup_LCD45open_silver.jpg

 

A fényképezőgép örökölte az X-T sorozat jellegzetes középre helyezett kereső stílusát és a tárcsás kezelőszervek kialakítását. Újdonság az 1,84 millió képpontos, háromirányban dönthető LCD-képernyő, amely minden eddiginél kényelmesebbé teszi a függőleges helyzetben vagy derékmagasságban történő fényképezést. A teljesítmény és a funkciók e széles skáláját egy 557 g-os vázba*4 csomagolták, amely még könnyebb és kompaktabb, mint az előző modell. Az X-T5 tökéletes társ lesz a különböző fotográfiai műfajok széles skálájának lefedéséhez, az utcai/dokumentarista fotózástól kezdve, egészen a kiváló képminőséget igénylő táj- és portréfotózásig. A felhasználók fotózási élményeit kényelmesebbé tevő további funkciók közé tartozik a 10 bites 4:2:2:2 videók rögzítésének képessége 6,2K/30P felbontásban, a 0,8-szoros kereső nagyítás, a 3,69 millió képpontos EVF és a két SD-kártya foglalat.

A Fujifilm dupla zászlóshajó modelljei, a "FUJIFILM X-H2S" (júliusban jelent meg) és a "FUJIFILM X-H2" (szeptemberben jelent meg), amelyek mind az állóképeket, mind a videókat lefedik, most kiegészülnek az X-T5-tel, amelyet az állóképekre optimalizáltak olyan jellemzőkkel, mint a kompakt, könnyű test, a háromirányban dönthető LCD és a tárcsás vezérlés. Ezzel tovább bővül az X széria ötödik generációja által lefedett vizuális produkciós műfajok köre. A Fujifilm továbbfejlesztett termékkínálata továbbra is a fotósok és videókészítők változatos igényeit szolgálja ki.

 

*1 Tükör nélküli digitális fényképezőgép "FUJIFILM X-T4"

*2 Az X-TransTM a FUJIFILM Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye.

*3 Amikor a FUJINON XF35mmF1.4 R objektív fel van szerelve

*4 Akkumulátorral és memóriakártyával együtt

 


1. A termék főbb jellemzői


1. A 40 megapixeles X-Trans™ CMOS 5 HR érzékelővel és a nagy sebességű X-Processor 5 képfeldolgozó motorral az X széria történetének legmagasabb képminőségét és felbontóképességét biztosítja.


(1) Az X-T5 a hátulról megvilágított 40,2 megapixeles "X-TransTM CMOS 5 HR" érzékelővel rendelkezik. A továbbfejlesztett képfeldolgozó algoritmus használata fejlett képfelbontást biztosít az JEL/ZAJ arány kompromisszumai nélkül, így kiváló képminőséget ér el. Az X-Trans™ CMOS 5 HR érzékelő a továbbfejlesztett pixelszerkezetnek köszönhetően több fényt képes hatékonyan befogadni. Az ISO125, amely az előző modellben kibővített ISO-szint volt, mostantól alapértelmezettként elérhető. Az expozíciós idő pedig nagy pontossággal szabályozható, így a felhasználók akár 1/180000 mp-re is beállíthatják a zársebességet. Ez azt jelenti, hogy a nagy rekesznyílású objektívek szélesebb körben, változatosabb körülmények között használhatók.

 

web_X-T5_front_CMOS_black.jpg

(2) Ez a kamera rendelkezik a Pixel Shift Multi-Shot funkcióval, amely megnégyszerezi a képfelbontást és pontos színvisszaadással rendelkezik, ideális kereskedelmi fotózáshoz és kulturális javak/örökség digitális archiválásához. Az IBIS-mechanizmus a képérzékelő nagy pontosságú eltolására szolgál, hogy egyetlen zárkattintással 20 képkocka automatikus felvételét végezze el. A dedikált "Pixel Shift Combiner" szoftver feldolgozza a rögzített képkockákat, hogy egy mintegy 160 millió pixelt tartalmazó képet hozzon létre.

 

(3) A Smooth Skin Effect, amely automatikusan kisimítja a bőrtónust, szintén elérhető, csökkentve a portréfotózás stb. során szükséges utófeldolgozási munkamennyiséget, így a képek az eddigieknél sokkal gyorsabban fejezhetők be magas szintű tökéletességgel.

(4) Az X-T5 a Deep Learning technológián alapuló automatikus fehéregyensúly funkcióval rendelkezik. Az AI technológia növelte a fényképezőgép azon képességét, hogy automatikusan meghatározza a fehéregyensúlyt, például a meleg fényű izzó színének pontos felismerése révén.

 

(5) Az X-T5 19 filmszimulációs móddal rendelkezik, köztük a "Nosztalgikus negatív" móddal, amelyet magas telítettség és lágy tónus jellemez. A felhasználók a különböző tématípusokhoz és jelenetekhez tervezett Filmszimulációs előbeállításokat úgy használhatják, mintha fotófilmet választanának.

 

(6) Az X-T5 támogatja a HEIF képformátumot, amely 10 bites képminőséget biztosít a szabványos JPEG-képeknél akár 30%-kal kisebb fájlokban. Az X szériás fényképezőgépek esetében hivatalosan is megkezdődött a következő fejezet az egyenesen a fényképezőgépből származó kiváló minőségű eredmények elérésében.

 

2.Hardver, kialakítás és kezelhetőség, amely erőteljes támogatást nyújt a felhasználók tartalomkészítéséhez.


(1) Az X-T5 5 tengelyes, akár 7,0 fényértékes, vázon belüli képstabilizátorral rendelkezik. A felhasználók még gyenge fényviszonyok között, például éjszakai tájképfotózás esetén is készíthetnek kézből fényképeket. Az IBIS-mechanizmus a fényképezőgép képérzékelőjének nagy pontosságú elmozdítására is szolgál a Pixel Shift Multi-Shot funkció megkönnyítése érdekében.

 

(2) A Deep Learning technológián alapuló tárgyfelismerő AF képes az állatok, madarak, autók, motorkerékpárok, repülőgépek és vonatok mesterséges intelligencia technológiával történő felismerésére. A rendszer automatikusan követi a témát, miközben a fókuszt megtartja, így a felhasználók a felvételi lehetőségekre és a komponálásra koncentrálhatnak.

 

(3) Az X-TransTM CMOS 5 HR érzékelő nagyobb számú fázisérzékelő pixellel rendelkezik, mint az előző modell, ami jobb képességet eredményez az AF-S fókusz elérésére egy nagyfrekvenciás témán, pontos autofókuszálást biztosítva olyan helyzetekben, ahol jellemzően az AF-S-t használják, például tájképek és portrék készítésekor. A továbbfejlesztett AF-előrejelző algoritmus használata stabil fókuszálást biztosít AF-C módban is.

 

web_X-T5_left_diagonal_up_XF18-55_silver.jpg

 

(4) Az X-T5 három tárcsával rendelkezik a felső panelen az ISO, a zársebesség és az expozíció-kompenzáció vezérlésére. A felhasználók már a bekapcsolás előtt ellenőrizhetik és módosíthatják a fényképezőgép beállításait, akárcsak a legtöbb XF objektívben található rekeszgyűrű esetében.

 

(5) A fényképezőgép újdonsága az 1,84 millió képpontos, háromirányban dönthető LCD kijelző. Ez megkönnyíti a függőleges helyzetben vagy derékmagasságban történő fényképezést, felszabadítva a felhasználókat a korlátok alól a legkülönbözőbb fényképezési helyzetekben.

 

(6) A fényképezőgép nagy nagyítású, 3,69 millió képpontos, 0,8x nagyítású EVF-fel van felszerelve. Az előző modellhez képest a kereső a jobban elnyomja a parallaxist és a torzítást, amely jellemzően akkor jelentkezik, ha a kereső használata közben a szem helyzete elmozdul.

 

(7) A továbbfejlesztett IBIS mechanizmus és más alkatrészek, beleértve az EVF-et is, egy kompakt, mindössze 557 g súlyú vázat eredményeztek. A tárcsák és gombok optimalizált kezelhetősége egyszerre eredményezte a csökkentett formai tényezőt és a jobb használhatóságot. Mindez a fényképezőgép időjárásálló szerkezetével párosul, így a felhasználók nyugodt szívvel vihetik magukkal az X-T5-öt bármilyen körülmények közé.

 

 

3. Kibővített vieós funkciók

(1) 6.2K filmek belsőleg 30P-ben rögzíthetők 4:2:2 10 bites színben. Az X-T5 rendelkezik a 4K HQ móddal, amely 6,2K túlmintavételezést használ a kiváló minőségű videók előállításához, miközben maximálisan kihasználja a nagy felbontású érzékelő előnyeit, hogy kiváló képfelbontású videókat készítsen.

 

(2) Az X-T5 támogatja az F-Log2-t, amely 13+ fokozatú, kibővített dinamikatartományt rögzít. Ez a tartomány szélesebb, mint a jelenlegi F-Log, ami kiszélesíti az utómunka lehetőségeit.

 

(3) ATOMOS HDMI eszközzel kombinálva az X-T5 RAW videokimenete 12 bites Apple ProRes RAW*5 formátumban rögzíthető akár 6,2K képkockamérettel és akár 29,97 képkocka/mp sebességgel. A Blackmagic Design Video Assist 12Gs funkcióval kombinálva pedig a fényképezőgép RAW videokimenete Blackmagic RAW-ként rögzíthető akár 6,2K képkockaméretekkel és akár 29,97 képkocka/másodperc sebességgel.

 

*5 Az Apple ProRes az Apple Inc. védjegye, az Egyesült Államokban és más országokban bejegyezve.

 

2. Opcionális tartozékok

Kézi markolat "MHG-XT5" (az X-T5 modellhez tervezve)

Ez a markolat jelentősen javítja a felhasználók konfortérzetét, ha nagy méretű objektív van felszerelve a fényképezőgépre. A markolatot nem kell eltávolítani az akkumulátor vagy az SD-kártya cseréjéhez. A talp az Arca-Swiss gyorskioldó rendszerrel kompatibilis gyorscseretalpként használható.

 

 

 

web_XF30mmMacro_lensTop.jpg

1:1 nagyítású makró objektív, amely akár 1,2 cm-re is képes fényképezni a témától

Bemutatkozik a FUJINON XF30mmF2.8 R LM WR Macro objektív

Standard objektív kompakt kialakítással és 1:1 nagyítású makró képességgel

 

A FUJIFILM Vállalat (elnök-vezérigazgató, képviseleti igazgató: Teiichi Goto) örömmel jelenti be a "FUJINON XF30mmF2.8 R LM WR Macro" objektív (XF30mmF2.8 R LM WR Macro) 2022. november XX-án történő bevezetését. Ez az objektív az X széria tükör nélküli digitális fényképezőgépeihez tervezett cserélhető XF objektívek termékcsaládjának új tagja lesz, amely kompakt, könnyű kialakítással és a Fujifilm saját fejlesztésű színvisszaadási technológiáján alapuló kiemelkedő képminőséggel rendelkezik.

 

Az XF30mmF2.8 R LM WR Macro egy 30 mm-es gyújtótávolságú (35 mm-es filmformátumban 46 mm-nek megfelelő) standard fix objektív. A hagyományos szabványos objektívekhez képest ez a termék jelentősen csökkentett minimális fókusztávolsággal rendelkezik és jelentősen javított közeli teljesítményű, 1:1 nagyítási arányú makrófotózásra alkalmas. Annak ellenére, hogy rendkívül sokoldalú szabványos objektív, gyakorlatilag nincs megkötés a tárgytól mért munkatávolság tekintetében. A dinamikus, valódi 1:1 arányú makrófotózás képességének köszönhetően a felhasználók élvezhetik az tárgy fotózást, amikor korlátozott térben közel kerülhetnek az előttük lévő témához, valamint a kategóriák széles skáláját, beleértve a portréfotózást és a természetes perspektívákat kihasználó pillanatképeket. Az objektív kompakt kialakítása lehetővé teszi az X széria hordozhatóságának maximális kihasználását, így korlátlan fotózási élményt kínál.

 

Az XF30mmF2.8 R LM WR Macro, amely 11 elemet tartalmaz kilenc csoportban, köztük három aszférikus elemet és két ED elemet, egy szabványos fix objektív, amely kompakt kialakítása ellenére 1:1 nagyítású makrófotózásra képes mindössze 10 cm-es minimális felvételi távolságon (*1). Mivel az X széria APS-C képérzékelőt használ, a téma 1,5-szer nagyobb méretben fényképezhető teljes képkockaegyenértékben. Az objektív belső élességállítási rendszert is használ, amelyben egy lineáris motor hajtja a fókuszáló elemcsoportot, a gyors és rendkívül pontos AF érdekében. A fókuszálási művelet csendes és zökkenőmentes még a közeli felvételeknél is, ami a fókuszáló elemek nagy mozgásával jár. Továbbá a mindössze 195 g súlyú kompakt kialakítás a könnyű X Mount rendszernek köszönhetően fejlett sokoldalúságot és mobilitást tesz lehetővé.

 

(*1) Ez az érzékelőfelület és a téma közötti távolságot jelenti. Az elülső lencsetag és a téma közötti távolság 1,2 cm.

 

web_XF30mmMacro_left_diagonal_X-H2S.jpg 


A makrofotózás lehetősége a szabványos objektív alkalmazási körének bővítése érdekében

  • A kilenc csoportban 11 elemet, köztük három aszférikus elemet és két ED elemet tartalmazó objektív kialakítása a képfelbontás különböző formáit, köztük a kromatikus aberrációt, a szférikus aberrációt és a mezőgörbületet szabályozza, hogy fejlett képfelbontási teljesítményt nyújtson. A szabványos 30 mm-es gyújtótávolság (ami 35 mm-es filmformátumban 46 mm-nek felel meg), amely közel van az emberek látómezejéhez, ideális választássá teszi portréfotózáshoz és természetes perspektívájú pillanatképekhez.

 

  • A 10 cm-es minimális munkatávolság és az 1:1 maximális nagyítási arány (ami 35 mm-es filmformátumban 1,5x-nek felel meg) azt jelenti, hogy a felhasználók mentesülnek a tárgytól való távolsági korlátoktól. Élvezze a hagyományos szabványos objektíveknél sokkal kötetlenebb és változatosabb fotográfiai lehetőségeket, például a témához közeli és személyes pillanatképeket, valamint a korlátozott térben készített tárgy- és macro fotókat.

 



11 elemet tartalmaz kilenc csoportban, köztük három aszférikus elemet és két ED-elemet.

 
 

 

 

 

 

(2) Lineáris motor és kompakt, könnyű kialakítás a gyors és pontos autofókusz eléréséhez

 

  • Az objektív belső élességállítási rendszert használ, amelyben egy kompakt és könnyű fókuszáló lencsecsoportot egy lineáris motor hajt, hogy akár 0,02 másodperc alatt pontos fókuszt érjen el (*2). A belső élességállítási rendszer általában nagyszámú lencsetagot tartalmaz, ami növeli az objektív hosszát. Ez az objektív azonban könnyű és mindössze 69,5 mm-es, köszönhetően az aszférikus elemek optimalizált elhelyezésének és alakjának. A rendszer biztosítja, hogy a szabványos objektív a legkülönbözőbb helyzetekben is megörökítse a döntő pillanatot A lineáris motor fejlett felbontóképessége biztosítja a fókuszálás pontosságát még a nagyon sekély mélységélességű makrófotózásnál is.

 

  • Az optikai tervezés és a gyártási folyamatok optimalizálása csökkentette az objektív mechanikában lévő hordóalkatrészek számát, így sikeresen elérte a kompakt alaki tényezőt. Az objektív működése során a felhasználóval érintkező részeknél fémet használnak, hogy eleganciát kölcsönözzenek, míg más alkatrészeket alaposan átvizsgáltak a súlycsökkentés érdekében. Az eredmény egy kompakt és könnyű objektív lett, amely 195 g súlyú, 69,5 mm hosszú, 43 mm-es szűrőmenettel. A fényképezőgéphez csatlakoztatva hagyományos sétáló objektívként hagyható, mivel minimális megterhelést okoz a felhasználóknak, így a fotózás élménye minden eddiginél kényelmesebbé válik.

 

*2 A CIPA irányelveknek megfelelő belső mérési módszerrel, a "FUJIFILM X-T4" tükör nélküli digitális fényképezőgépre szerelve, aktivált fázisérzékelő AF és bekapcsolt nagy teljesítményű üzemmód esetén.

 

 

(3) Por- és időjárásálló szerkezet, amely alacsony hőmérsékleten is képes működni a fejlett gyakorlati használhatóság érdekében.

 

  • A lencsetubus kilenc helyen szigetelt, így por- és időjárásálló, és akár -10 ℃-os hőmérsékleten is használható. Ez az objektív nyugodt szívvel tartható a fényképezőgépre szerelt szabványos objektívként, így a felhasználók még a szabadban, enyhe esőben vagy poros környezetben is folytathatják a fényképezést.

 

web_XF30mmMacro_lensLeftSide_diagonal_withHood.jpg

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 2.981414 másodperc.