Fotó MagazinEgy erős dslr lelkes fotósoknak: Canon 80D

Fotó Magazin | 2016. November 20., Vasárnap 18:00

Az új Canon EOS 80D szolid képminőséggel rendelkezik és gyors. Autófókusza most már élőkép módban is gyorsan és megbízhatóan üzemel.

Különböző profi jellemzők alapján a gyártó igényes fotósoknak szánta ezt az új APS-C kamerát.
SZERZŐ I BENKŐ SÁNDOR

A Canon idén tavasszal jelentette be az új EOS 80D APS-c kamerát, amely a sikeres elődöt a 70D-t követi a trónon. Kiemelkedő tulajdonsága az esetében alkalmazott 24,2 megapixeles CMOS érzékelő, egy feljavított fázismérés alapú autófókusz, és a jobban teljesítő élőkép-autófókusz funkció, valamint nem utolsó sorban a WiFi csatlakozás. A Canon az EOS 80D –vel párhuzamosan bemutatta az új opcionálisan használható EF-S 18-135 mm /3,5-5,6 IS USM rendszer-objektívet. Hogy kedvet csináljunk olvasóinknak az új jövevényhez, már az elején elárúljuk, hogy a kameraváz ára ca. 340 000 Ft az objektívé pedig 160 000 Ft körül mozog, és az üzletekben már kapható.

 

Canon-80D-Cover nyito.jpg


Autofokusz

 

Elődjének teljesítményéhez képest a Canon a 80D esetében az autófókuszon javított. A klasszikus fázis autofókuszt, amely a korrekt távolság beállításért felel, most már 45 keresztérzékelő vezérli, ami a használati utasítás szerint holdfénynél is működik. Lényegesen javult a kamera élőkép-autófókusza is. Mint már a 70D esetében is, a 80D is képes élőképmódban a folyamatos élességállításra. Ezt a feljavított “Dual Pixel CMOS” autófókusz teszi számára lehetővé. Az érzékelők bizonyos területe felelős a távolságmérésért és a felvételért. A kamera képes különleges produkciókra is. Például ha a monitoron ujjunkkal egy tárgyat kijelölünk, akkor azt az autófókusz mindaddig követi, amíg a képkivágásban van.

 

canon_80d_dslr_obival.jpg


Nézzük mit tud

 

Az EOS 80D újonnan fejlesztett érzékelője 24,2 megapixellel bontja fel a képet, ami ebben az árkategóriában viszonylag magasnak nevezhető. Az elkészült tesztképek élesek és tetszetős kontraszttal rendelkeznek. Amúgy ugyanez az érzékelő található az EOS 750D és 760D-ben is. Érzékenysége ISO 100-tól ISO 16 000-ig tart és ISO 25 600-ig kiterjeszthető. Az EOS 80D az EOS 750-ből átvette a 7560 pixeles fénymérőjét, amely igen korrekt, ráadásul az infravörös tartományban is érzékeny. Sorozatban 7 képet lő másodpercenként, ami pozitív jelenség, hogy a hangos tükörcsapást lényegesen sikerült letompítani a gyártónak.


Videó funkció

 

A 80D elődjének tulajdonságaihoz képest a videó-használóknak is tudott újat mutatni a Canon: az új gép most már Full HD (1080) felbontást tud produkálni 60 kép/s sebességgel. A hangfelvétel minőségének ellenőrzésére fejhallgató csatlakozás is található a vázon. A videofilmesek számára kifejlesztett új EF-S 18-135mm 1:3,5-5,6 IS USM objektív csendes és gyors szerkezet.
A PROFI FOTO magazin tesztje során kiderült, hogy a kamera képminősége ISO 800-ig kiváló, sőt még ISO 3200-nél is jónak mondható, és csak e-felett csökken folyamatosan a minőség, ami a finom képrészek eltűnésében és a szín fakóbbá válásában érzékelhető. Az ISO 16 000 beállítás használata már határértékű lehet, de aki nem éppen nagyítóval nézi a képeit, annak ez alig fog feltűnni. 

 

canon 80D-top.jpg


Gyakorlatban

 

Első ránézésre semmi lényeges nem hiányzik a 80D-ről. Külseje értéket sugall, a váz jól áll a kézben, fogása biztonságos, a kamera por és víz ellen védett. Különböző gombbal lehet beállítani közvetlenül a felvételmódot, a megvilágítási módot és a fényérzékenységet. Emellett a kamera bal felső részén található egy nyomógombbal biztosított tekerőtárcsa, amellyel a 10 jól használható jelenet- és kreatív programon kívül a különböző expozíciós módokat állíthatunk. A kamera tetején levő narancsszínben megvilágított kijelzőről könnyen leolvashatók az aktuális beállítások. A motívum megfigyelésére egy világos optikai kereső szolgál, mely a látótér közel 100 % -át lefedi.A felvételhez és a képvisszanézéshez a kamera hátulján található egy aktív, forgatható és dönthető kijelző. Aktív felületén fókuszálhatunk, kioldhatunk, sőt az elkészült képekeinket is megnézhetjük.Az akku teljesítménye meglepően jó adattal szolgál: a 80D ca. 1000 felvételre ad elég energiát.Amennyiben a Canon Camera Connection App-et használja mobilján, akkor ennek segítségével a 80 D könnyű szerrel távirányítható WiFi-n keresztül. A kamera PC-vel, Mac-el is összeköthető és kábelen (USB) keresztül irányítható, illetve készülhetnek vele akár felvételek is.

 

_MG_9761.jpg

Tesztfotók

 

 

_MG_9772.jpgTesztfotók

 

Még egyszer az autofókuszról

 

Az autófókusz működése a Canontól megszokott módon hibátlan, gyorsasága és precízsége miatt a gyártó az új EOS 80D-t a sport-, akció, és természetfotósoknak ajánlja. A 45 kereszt típusú fókuszmérő-mező segítségével az élességállítás akár nehéz fényviszonyok között is megbízhatóan működik, ami ideális pillanatfelvételek készítéshez.

AjánlóA PROFI FOTO magazin teszteredményét alapul véve az EOS 80D kiválóan teljesített. Ezt a tényt az idei EISA „Európa legjobb DSLR kamerája” díj elnyerése is igazol. Az EOS 80D külsőleg nem nagyon különbözik elődjétől, de ami a tudását illeti, itt már egy teljesen új kameráról kell beszélnünk. Kezelése egyszerű, menüje könnyen áttekinthető, a technikai paraméterek gyorsan beállíthatók. Dinamika-tartománya, képminősége meggyőző, kialakítása korszerű és gyors. Precízen működő fénymérője helyesen exponált képeket produkált számunkra és az autófókusza a teszt során szintén megbízhatóan működött. Összességében az EOS 80D tehát egy olyan kamera, ami nyugodt lelkiismerettel ajánlható lelkes fotográfusoknak, és profiknak egyaránt, olyanoknak, akik szeretik a gyorsaságot, a minőséget és a megbízhatóságot.
ProKiváló képminőség, sokoldalú, gyors és precíz autófókuszKontraA magas árfekvés
Értékelés4,9
Műszaki adatok
- képérzékelő 24,2 megapixel APS-C CMOS /22,3 x 14,9 mm/- képfeldolgozó egység DIGIC 6 képprocesszor- adattárolás SD, SDHC vagy SDXC- fókuszálás 45 kereszt típusú autófókusz pont- LCD kijelző 7,7 cm Clear View II TFT érintőképernyő, ca 1 millió képponttal- csatlakozás Wifi/NFC - zársebesség 30-1/8000 mp- kereső pentaprizma- vakú beépített /ISO 100-nál 12 m)- fájltípus RAW és JPEG- méret 139,0 x 105,2 x 78,5 mm- súly ca. 730 gÁra: 359.890.- (csak a váz)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.088911 másodperc.