Fotó MagazinCANON EOS 6D MARK II: Megosztó trónkövetelő

Fotó Magazin | 2017. December 05., Kedd 10:00

A Canon EOS 6D Mark II. tükörreflexes full frames kamera az előd EOS 6D továbbfejlesztett változata. Előljáróban csak mondanék, hogy megoszlanak a vélemények, vannak, akik azt mondták róla, hogy az EOS 6D Mark II. egy „megosztó trónkövetelő."

SZERZŐ: Nagy Anita

 

A Canon full frame szegmensének legelérhetőbb áru zászlóshajója a Canon 6D volt, ami a jó ár-érték arány révén igazi kedvenccé vált a fotósok körében. Régóta vártuk az utódot, ami most végre hozzánk is megérkezett, hogy bemutathassuk, milyen változtatásokkal szeretné megnyernia Canon a márka rajongóit.

 

Külső jellemzők

 

Amikor kézbe fogtam a gépet, azonnal megállapítottam,hogy javult az anyagminősége, a korábbi magnéziumötvözetet alumínium ötvözetre cserélték, ami jó döntésnek bizonyult. A vázat időjárásálló szigetelésekkel is ellátták, ami azt jelenti,hogy ugyan nem vízálló, de például csepegő esőben nem történhet túl nagy baj. A másik nagy különbség az elődhöz képest a kihajtható kijelző és az érintőképernyő, ami markánsan uralja a géptestet. Vártuk és örültünk neki, ugyanakkor a gyakorlatban hozzá kell szokni a vele való fotózáshoz. Természetesen a kijelzőt használhatjuk „normál” állásban is.

 

6D Mark II tile 1400x960.jpg

 

 

Felépítés

 

A bal oldalon találjuk a módválasztó tárcsát, amin úgy tudunk beállítást változtatni, hogy a tárcsa közepén lévő gombot lenyomjuk, így elkerülhetjük a véletlen váltásokat. Ezt a funkciót a 6D-nél már megszokhattuk és tényleg hasznosnak bizonyult. Ugyanitt található a ki-, és bekapcsológomb is. A jobb oldalon a kijelző fölött kapott helyet a fókuszmód, a felvételkészítési mód, az ISO és a mérési mód beállítására szolgáló gomb,illetve itt tudjuk megvilágítani az LCD kijelzőt.

 

canon-6d2-front.jpg

 

A kihajtható LCD oldalán van egy menü és egy infó gomb, ezekkel választhatunk a fénykép és a videó mód között. A start/stop gomb lenyomásával fotó módban az LCD és a kereső között váltogathatunk. Ahogy azt már az elődnél megszoktuk, bal oldalon találjuk a mikrofon, miniHDMI és USB portokat, jobb oldalon pedig az SD kártyafoglalatot, alul pedig természetesen az akkumulátor kapott helyet. A Canon 6D Mark II sajnos csak egy darab SD kártya foglalatot kapott, bár sokan várták a két kártyás gépet. Ami az USB portot illeti, a kamerába csak egy USB2.0 került, pedig egy ilyen léptékű fejlesztésnél bizony jogos igény lenne a gyorsabb 3.0.-ás változat.A dioptria korrekcióval ellátott keresőben újdonság, hogy teljes értékű elektronikus horizont is kijelezhető, ami azt jelenti, hogy forgatást és döntést is jelzi, illetve egy segédrács is bekapcsolható.Ennek az volt az ára, hogy a mattüveg nem cserélhető, ami nagy baj, mert például az én Canon 6D fényképezőgépemen pontosan egy hónapja tört le a mattüveg. Ami letörhet, az le is fog, - tartja a mondás – és mint tudjuk,a műanyag sérülhet és öregszik is, így nem gondolom,hogy megérte beáldozni ezt a lehetőséget cserébe ezért az újításért. Beépített vaku most sem került a gépre, amit lehet indokolni azzal, hogy az nem sok mindenre jó, viszont van az a helyzet, amikor életmentő lehet.

 

 

highres-Canon-EOS-6D-MarkII-OBIVAL.jpg

 

Belső tulajdonságok

 

A Canon 6D Mark II számos pozitív újítással is rendelkezik, vegyük őket sorra. Az egyik jelentős újítás az autófókusz rendszer. Az előd Canon 6D 11 pontos, középső keresztszenzoros fókuszrendszeréhez képest a Mark II ugrott egy hatalmasat és 45 pontos lett, ami kereszt típusú, középső kettős keresztszenzoros fókuszálást tesz lehetővé,mind ez azt jelenti, hogy igazán megbízhatóan és pontosan tudunk élességet állítani.A képfelbontás terén zajló állandó versenyben nőtt a Canon 6D Mark II szenzorának effektív felbontása is, ami a korábbi 20 megapixelhez képest most 26,2 megapixel lett.

 

Képfeldolgozás, ISO

 

A képfeldolgozó egység típusa a 6D-ben DIGIC 7 és DualPixel technológiával bír,ami elképesztően gyors fókuszidőt eredményez 45 kereszt típusú autófókusz ponton keresztül. A szenzor fényérzékenysége,vagyis az ISO maximum 40.000–re ment fel videórögzítésnél az ISO érzékenység 25.600 értékig állítható. Amiért ez a kamera a legtöbb kritikát kapta, az történetesen a képzaj. És valóban,a zajosság feltűnő.

 

kicsi mintaIMG_8434 (1).jpgTesztfotó: 1/160 mp, f/4, iso 2000

 

Lehet bármilyen profi valaki, akkor is előfordulnak alulexponált képek, amit utómunka során lehet korrigálni.Ez elkerülhetetlen, hiszen nem mindig a fotós választja meg a fotózás helyszínét, idejét és körülményeit.Az alulexponált képek, 3400 ISO beállítással Lightroomban felhúzva sajnos nagyon zajosak voltak. Első ránézésre rosszabbnak tűnt a képminőség, mint az előd 6D-nél, és ez bizony nem jó hír. Ugyanakkor, ha a zajosságtól eltekintünk, gyönyörű fotókat produkál a gép, magabiztosan hozza a full frame-re jellemző és a Canonnál már megszokott szép színvilágot és finom részletgazdagságot. A kihajtható kijelző nagyon megkönnyíti a fotózást, nem kell többé furcsa pózokba tekerednie a fotósnak,ha valami szokatlanabb nézőpontból szeretné megörökíteni a témát, ez egy igazán hiánypótló újítás volt. Amin viszont a 6D Mark II-nél nem változtattak, hogy továbbra is 1/4000 a maximum zársebesség.Ez azt is jelenti, hogy a nagy fényerejű objektív nappali erősebb fénynél gyakorlatilag használhatatlan, amit lehet ugyan rekeszelni,vagy választhatunk akár ISO 50-et is, de ez a döntés jelentős dinamika csökkenéssel jár.

 

kicsi IMG_8620.jpgTesztfotó: 1/64 mp, f/4, iso 12800

 

Néhány szó a videó funkcióról

 

A videók MP4 vagy MOV formátumban készülhetnek maximum FullHD 60 fps-ben.A videózás szerelmeseinek rossz hír, hogya kamera nem tud 4K-ban rögzíteni, bár ez nem is igazán elvárás vele szemben, és a Full Frame videofelvétel a legtöbb esetben megfelel az elvárásoknak.

 

Összegzés

 

Mindent egybevetve Canon 6D felhasználóként nagyon vártam az új gépet és bevallom komoly várakozással vettem kézbe.Az első bevetésen rossz fényviszonyok, és neonfény közé vittem, hogy kipróbáljam,mit tud.A fényképezőgép gyenge pontja a zajosság,de a kiváló élességállítás, ami még ellenfényben is tökéletesen működik, ami  kárpótolja a fotóst ezért a problémáért. A kihajtható kijelző és az érintőképernyő egy régóta várt és üdvözlendő tulajdonság,ami nagy hasznára lesz a fotósoknak. Mindent összevetve ez egy jó gép, amitől nagyon sokat vártak és bár a várakozásokkal szemben egy kicsit kevesebbet nyújt, kiváló képeket lehet vele készíteni.Remek társa lesz a haladó amatőr fotósoknak, hamar megszerethető a praktikus használhatósága és magabiztos élességállítása miatt, ajánlom mindenkinek, aki elérhető áron szeretne full frames kamerát vásárolni.

 

WEB:

WWW.CANON.HU

 

TECHNIKAI ADATOK: CANON EOS 6D MARK II

 

Értékelés: 10/8 pont


PRO

Fejlett élességállítás, kihajtható kijejlző

 

KONTRA

Erős zajosodás, magas ár

 

ÁRA: 680 ezer Ft

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.130688 másodperc.