Fotó MagazinCanon EOS 5D Mark IV: Korszerű vetélytárs

Fotó Magazin | 2017. November 21., Kedd 14:00

A Canon tavaly mutatta be az 5D Mark IV-et, amin a fejlesztők 4 évet dolgoztak. Az újításokat a Canon felhasználók véleményére és javaslataikra alapozták, miközben a kamera a kor legújabb technikai fejlesztésein ment keresztül.

hirdetés

SZERZŐ: BENKŐ SÁNDOR

 

 

Természetesen a rengeteg újításnak, fejlesztésnek köszönhetően viszont az új Canon 5D Mark IV. –nek bizony az ára is „fejlődött”, mégpedig kb. 1.200.000 Forintra. Összehasonlításként jegyzem meg, hogy a közkedvelt 5D Mark II ára a megjelenéskor 600.000 Forint körül mozgott, a Mark III–at pedig 1.000.000 körül lehetett megvásárolni.

 

canon5d4.jpg

 

Első pillantásra

 

A fényképezőgép külsőleg alig változott, viszont most kapott egy nagyobb 30,4 tized megapixeles Dual-Pixel-CMOS érzékelőt, nagy dinamikatartománnyal, ami 4K-s videók felvételére is alkalmas. A kamera fókuszrendszere is megbízhatóbb és pontosabb lett, valamint egy 8,1 cm-es, érintős monitorral is felszerelték. Kézbe véve a kamerát, nagyon jó érzést kelt. Masszív fogása és a „férfias” súly kellő módon érzékeltetik a fotóssal, hogy komoly dolgot tartanak a kezükben. Az állítótárcsa és a ki/be kapcsoló balkézre esik, alatta a váz bal oldalán kapott helyet a gumilapkákkal takart HDMI csatlakozó, mellette a vakucsatlakozó, alatta pedig a mikrofon és fejhallgató csatlakozó, valamennyi gondosan védve, elzárva a külvilágtól, és természetesen óvva az esetleges szennyezőrésektől.

A hátoldalon egy 8,1 cm átlójú LCD monitor segíti a fotós munkáját, méghozzá 1,62 millió képponttal. A kijelző felett középen található kereső kíváló betekintést biztosít, a gumi keret levehető, amit opcionálisan cserélni lehet más esetleg kényelmesebb darabra. A kezelőgombok nagyon könnyen elérhető módon a kijelző bal oldalán sorakoznak, ami ugyancsak könnyítést jelent, főleg rohammunka esetén. A kártyahelyek a váz jobb oldalán kaptak helyet, ezek egy szokásos eltoló mozdulattal válnak elérhetővé, helyet adva egy Compact Flash és egy SD memória kártyának.

 

EOS-5D-MarkIV-body-back-d.jpg

 

Ergonómia

 

A kamera egyensúlya mondhatni hibátlan. A fajsúlyos markolat úgymond férfikézbe való, bele kell markolni, de a váz komoly súlya ellenére, - amihez még az objektív is hozzátesz - tökéletes támasztékot nyújt a fotósnak a biztos, bemozdulásnélküli exponáláshoz.

 

 

Tulajdonságok

 

Az 5D Mark IV szenzorának minden egyes pixeltégelye két fotódiódát tartalmaz, amelyek élőképmódban a monitoron teszik lehetővé a folyamatos fókuszkorrekciót. A Canon ehhez egy új RAW-formátumot fejlesztett, ami minden képpont mindkét dióda információját tárolja. A Canon saját szoftverében lehetőségünk van utólagosan egy-egy élességi pont minimális korrigálására.

A kamera sorozatkép felvételi sebessége 7 kép / másodpercenként. A puffer 21 képet tárol egyszerre, a precíz és gyors képkiolvasásért pedig egy DIGIC 6+ processzor a felelős.

A Canon az ISO érzékenységet alapból 100 és 32.000 között adja meg. A képminőség ennek keretén belül garantálható, az e feletti ISO-használat azonban inkább elméleti síkon mozog, eladható képet a magasabb paraméterekkel ritkán fogunk tudni készíteni.

Az autófókusz modul a legjobb technikai színvonalon mozog, 61 mérőpont van hálószerűen szétszórva a képfelületen. Ezek közül 41 érzékelő keresztérzékelő, amelyek a vízszintes és függőleges kontraszt-élre reagálnak. Nehéz fényviszonyoknál, és gyorsan mozgó témák esetében is biztosan fókuszál a gép.   

 

eos-5d-mark-1v-right (1).png

 

A kijelző

 

A 5D Mark IV monitorja, ami egyben érintőképernyő is, 1,6 millió képponttal rendelkezik. Átmérője 8,1 cm, mozgatására azonban nincs lehetőségünk mivel fix beépítésű.

A fényképező pentaprizmás keresője 0,71 szeres nagyítás mellett 100% -os képlefedést nyújt.

Újdonság, hogy az 5D Mark IV kamera a Full HD video mellett már 4K-s felvételekre is képes.

A beépített hangfelvétel opció azonban csak monóban rögzít, ha sztereó hangzást szeretnénk, akkor egy külső mikrofont kell használnunk.

 

Csatlakozások

 

Csatlakozási lehetőségként a Canon, GPS és WLAN módot is nyújt a felhasználóknak. Mindemellett továbbra is kapható a gyártó WLAN adaptere, ami lényegesen bővebb működésválasztékot biztosít. A fényképezőgép váza robusztus magnéziumötvözetből készült mely por és vízálló.

 

kicsi_I4A2616.jpg

 

kicsi_I4A2626.jpg

 

Képminőség

 

Tesztünk során meggyőződhettünk arról, hogy a Canon EOS 5D Mark IV képminőségben jobban teljesít, amit az új 30,4 megapixeles szenzornak köszönhet, amely 23%-kal jobb felbontást biztosít elődjénél, emellett a képek dinamikája is erősödött, a képzaj növekedése nélkül.                  

 

Értékelés

 

Összességében a Canon ezzel a kamerával egy korszerű, a modern igényeknek teljesen megfelelő kamerát dobott a piacra. Hozzáteszem, idejében, mert reagálnia kellett a Sony fejlesztéseire, mivel az nagy nyomás alá helyezte, elsősorban a képminőséget illetően - ráadásul mindezt egy tükörnélküli kamerával. A Canon ezzel a gépével a profi fotósokat célozta meg, viszont ugyanakkor az amatőr fotósokat is, azokat, akik megbízható és kiváló képminőséget szeretnének látni minden egyes munkájuk kapcsán.

 

 

TECHNIKAI ADATOK

Canon EOS 5D Mark IV

 

PRO

Kiváló képminőség, Dual Pixel AF, megnövekedett képdinamika, halk kioldás

KONTRA

Magas ár, monitor fix-nem dönthető-forgatható, Dual Pixel RAW-nak csak kevés hatása van

 

 

 

Képérzékelő                30,4 megapixel

Low-Pass szűrő           beépített

Képprocesszor            DIGIC 6+

Élességállítás              61 mérőponton, ebből 41 keresztérzékelővel

ISO-érzékenység         ISO 100-32.000

Zársebesség                1/8000 -32 s

Monitor                       LCD monitor 8,1 cm átlóval, 1,62 millió képponttal

Videó                          4K és Full HD

Adattárolás                 Dual Slot: 1x Compact Flash kártya, 1x kártya

Kiolvasási sebesség     95 mb/s

Akkumulátor               kb. 900 kép exponálására jó

Méret                         150,7x116,4x75,9 mm

Súly                            kb. 890 g

 

 

PONTSZÁM

4,6

PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS:

NAGYON JÓ

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.122028 másodperc.