Nagy AnitaCANON 200D KICSI, SZÉP ÉS NAGYON OKOS

Nagy Anita | 2017. November 02., Csütörtök 14:00

Ez alkalommal a Canon 200D típusú fényképezőgépet mutatjuk be kedves Olvasóinknak, ami leginkább a női fotósok érdeklődésére tarthat majd számot.

A Canon 100D egy, a kategóriájában nagyon jól sikerült kis fényképezőgép volt, amit elsősorban női fotósoknak ajánlottam, kis mérete és egyszerű kezelhetősége miatt. Megkapta a legkisebb DSLR fényképezőgép titulust is és valóban, a női kéz számára sokkal ergonomikusabbnak bizonyult társainál. Most megérkezett a szerkesztőségünkbe az utód, a Canon 200D, aminek teszteléséhez nagy várakozással kezdtünk neki, de elöljáróban elmondhatjuk, az új típus is nagyon illeszkedik a női kezekhez, a kihajtható kijelző és az érintőképernyő egy gyorsan használható, egyszerűen működő géppé teszi.

 

Külső jellemzők

 

A gyártó azokra a felhasználókra gondolt, akiknek fontos a szép, elegáns külső. Az arra érzékenyek választhatnak a klasszikus fekete, a merész fehér vagy a vintage stílust idéző ezüst és sárgásbarna borítású kamerák közül.

A dobozából kibontva láthatjuk, hogy a 200D egy picit nagyobb és nehezebb lett, mint elődje, de az eltérés elenyésző. Az egyik észrevehető különbség a markolat körül használt boritó anyag. A gumírozott textúra simább és nem olyan recézett, mint az EOS 100D-nél, esztétikáját tekintve is szebb. A nagyobb felbontású 24,2 megapixeles szenzor mellé, módválasztó tárcsa fölött kaptunk egy új Display gombot. 

A gombok és a kezelőszervek elrendezése néhány apróbb kivételtől eltekintve nem sokban változott. Az élőkép, a videolejátszás és az expozíció-kompenzáció gombok ugyanazon a helyen találhatók, a gyorsmenü gomb ismét egy kis D-pad közepén helyezkedik el. A fényképezőgép tetején egy kis zöld LED villog abban az esetben, ha a fényképezőgép Wi-Fi aktív, és ha sikeresen létrejött a kapcsolat. 

 

canon_200d.jpg

 

Divatos funkciók

 

A külső tulajdonságok mellett számos divatos funkcióval egészült kis ez az amatőröknek szánt gép. Ilyen például a szelfi mód, vagy említhetnénk az Instagram-rajongóknak szánt bőrsimító és háttér-homályosító funkciókat.  A Canon Camera Connect alkalmazással  Wi-Fi -n és Bluetoothon keresztül akár azonnal megoszthatjuk az elkészült képeket a közösségi médiában. 

 

Canon_EOS_200D_Lessons.jpg

 

Belső tartalom

 

A fényképezőgép a legújabb DIGIC 7 processzort kapta, a  Dual Pixel CMOS Autofokusz rendszer pedig gyorsan és pontosan fókuszál. Központi eleme a kihajtható kijelző, ami egyértelműen és szájbarágósan mondja el, hogyan készítsük el a képeinket, olyannyira, hogy már-már elszégyelljük magunkat. Ezzel a géppel tényleg mindenki jó fotókat tud majd készíteni, mert az irányított felhasználói felület pontosan úgy segít a kívánt hatásnak megfelelő beállítások kiválasztásában, mintha közvetlenül melletted állna egy tanár, aki elmagyarázza, hogy éppen milyen beállítással fényképezz.

A 25,8 effektív pixelszám mellett a Canon EOS 200D ISO tartománya 100-25.600ig terjed, de akár ISO 51200-ig bővíthető. A zársebesség 30 másodperctől 1/4000 másodpercig terjed. Azok, akik szeretnék gyorsan elvégezni a gyors beállításokat, nagyra értékelik majd a lenyűgöző 3 hüvelykes, 1040 k-os, különböző szögben állítható érintőképernyőt. Van egy beépített vaku is, aminek a száma 9,8 (ISO 100), és az újra töltési ideje 3 másodperc. Természetesen azok, akik egy kicsit profibb világítást igényelnek, továbbra is csatlakoztathatják a Canon EX sorozatú Speedlite rendszervakukat, de bárhogyan is döntünk, világítás nélkül biztosan nem maradunk.

Amennyiben manuálisan szeretnénk kiválasztani az élességpontot, akkor nyomjuk meg az AF pont kiválasztó gombot, és amikor a képernyő aktív, elénk tárul mind a 9 AF pont, amit az optikai kereső kínál. Canon 200D sorozatfelvétel módban 5 kép/másodperc gyorsaságra képes. Bár belépő gépről beszélünk, azért jó tudni, hogy a Canon 200D –vel RAW formátumban is készíthetünk felvételeket, ami azért már magasabb tudásszintet feltételez. Minden esetre a későbbi képfeldolgozások esetén hasznos lehet a jobb eredmény érdekében.

 

Canon_EOS_200D_Portable_Bag.jpg

 

Videózási lehetőség

 

Könnyedén készíthetünk kiváló minőségű Full HD videókat a Dual Pixel CMOS AF folyamatos fókuszálásával. Az EOS 200D ugyan nem támogatja a 4K-s mozgókép felvételt, bár azok, akik szeretnek alkalmi videófelvételeket készíteni, Full HD minőségben akár 60 képkocka / mp-en is képesek rögzíteni. Vannak még további választható sebességverziók, mint az 50, 30, 25 és 24fps. A kamera bal oldalán kapott helyet egy 3,5 mm-es sztereó mini jack aljzat, ahova külső mikrofont csatlakoztathatunk, amivel javíthatjuk a hangminőséget.

 

01. tesztkep_200d_iso320_f4,5_1per125mp.jpgTesztkép: iso320_f4,5_1per125mp

 

Összegzés

 

Az EOS 200D nagyon megközelítí a nemrégiben bemutatott Canon EOS 800D és EOS 77D által produkált képminőséget. Ez nem nagy meglepetés, mivel az EOS 200D ugyanazt az érzékelőt kapta, mint az itt felsorolt kameratípusok. A zajszintet különféle fényviszonyok között is teszteltük és igazán meg voltunk elégedve a 200D teljesítményével, a képeink még ISO 6400 mellett is vállalhatónak bizonyultak.

 

tesztkep2_200d_iso250_f5,6_1per50mp.jpgTesztkép: iso250_f5,6_1/50mp

 

TECHNIKAI ADATOK

Canon EOS 200D

PRO

Kiváló képminőség, megbízható működés, kis méret, utazásokhoz, hétköznapokhoz tökéletes

 

KONTRA

Méreteinél fogva elsősorban női fotósok számára megfelelő.  

 

 • Képérzékelő: 24,2 Mpixel effektív felbontású, APS-C méretű CMOS szenzor
 • Érzékenység: ISO100-25600 1 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO51200-ig
 • objektív: Canon EF és EF-S bajonett
 • pentatükrös kereső 0,87× nagyítással, 95% lefedettséggel
 • Kisméretű gépváz
 • 9 pontos fázis-különbség alapú AF rendszer optikai keresőhöz, középső f/5,6-tól keresztszenzoros, érzékenysége -0,5 Fé
 • Dual Pixel CMOS AF a gyors élőképes (és videós) élességállításért
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • RAW formátum támogatása
 • LCD: 3″ 1,04 millió képpont, kihajtható, elfordítható, érintésérzékeny
 • 1920×1080 pixeles videórögzítés (max. 50 kép/mp) max. fél óráig
 • SD/SDHC/SDXC kártyahely
 • Li-ion akkumulátor
 • Hi-Speed USB2.0, HDMI és mikrofon csatlakozók

 

PONTSZÁM: 4,5 

PROFI FOTO ÉRTÉKELÉS: NAGYON JÓ

 

(-Nagy Anita-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Fontosnak tartod-e az épületről készített fotókat?

Impresszum
Betöltés: 0.142843 másodperc.