Uzseka NorbertBruno Barbey: Passages – kiállítás Frankfurtban

Uzseka Norbert | 2017. Október 20., Péntek 09:00

Aki bármely okból kifolyólag Frankfurtban jár 2018. január 14-ig, annak érdemes megtekintenie Bruno Barbey francia sajtófotós kiállítását, mely a '60-as évektől napjainkig mutat be 100 fotót.

BB_Students_in_a_chain_passing_1968_print.jpg

A diákok láncokba szerveződve adogatják tovább a barikádhoz a macskaköveket
Gay Lussac Street, Párizs, Franciaország, 1968. május 10.
© Bruno Barbey / Magnum Photos

 

A frankfurti Óváros, a Römer közelében lévő Braubachstrassén található a Fotografie Forum Frankfurt, mely egyike Európa vezető független fotográfiai központjainak. Az Olympus által támogatott, első emeleti kiállító helyiség első ránézésre nem tűnik nagynak. Bruno Barbey kiállítását végignézni azonban egy óra is kevés lett volna.

 

Barbey 1941-ben született Marokkóban, de francia állampolgár, aki fotós tanulmányait Svájcban végezte. Fényképészként sem kötődik egy helyhez, hiszen bejárta a világ nagyobbik felét. Bár ő maga nem szereti, ha háborús tudósítóként tekintenek rá, mégiscsak fotózott megannyi helyen, ahol vér folyt. Ott volt Vietnámban, Kuvaitban, Kambodzsában, Észak-Írországban, Irakban, a bangladesi függetlenségi háborúban, de fotózott a párizsi diáklázadások során is. Emblematikus, megrázó fotókat készített mindenütt, de tény, hogy nem elsősorban a borzalmakra helyezte a hangsúlyt, ő mindenütt az emberit igyekszik lencsevégre kapni.

 

BB_The_Amazonas_River_Leticia_1966_print.jpg

Az Amazonas folyón, Leticia, Amazonas, Brazília, 1966

© Bruno Barbey / Magnum Photos


Ez a kiállítás folyamán megtekinthető vetítéseken is megjelenik. Láthatjuk az immár idős, ám remek formában levő, mosolygós Brunót, amint tánclépéseket lejtve fotózza az utcán vagy parkban kedvükre táncoló embereket – ezek ugyanolyan remek felvételek és pillanatok, mint azok, amelyeken a történelmi eseményeket örökítette meg. Sokunk számára ismerősek lehetnek azon fotói is, melyeken brazil gyerekeket láthatunk a vízben játszani – de a vidám pillanatok mellett sok olyan, hétköznapi fotó is szerepel a kiállításon, mely nyomort, kisiklott, reménytelen életeket mutat.

 

BB_Burgan_oil_fields_burning_1991_print.jpg

Lángol a Burgan-olajmező, Kuvait, 1971

© Bruno Barbey / Magnum Photos


Szintén közismert az a képe, melyen megannyi havas esernyőt láthatunk – a '80-as évek Lengyelországában, egy katolikus zarándoklaton készült fotó rendkívül szuggesztív és hangulatos. Mégsem volt az az érzésem Barbey képeit nézve, hogy szenzációhajhász vagy hatásvadász lenne. Látnivaló, hogy ezt az embert az ember érdekli, és nagyon messzire képes elmenni azért, hogy megörökítse.

 

Barbey_PA110058.jpg

Barbey (sivatagi) viharvert Olympus fényképezőgépe - a szerző fotója

 

Ezt jól példázza az egyik vitrinben látható, megnyomorodott Olympus fényképező is, amit valamelyik közel-keleti válság idején használt Barbey. Megannyi magazin, újság és könyv is kíséri a kiállítást, s bár nyilvánvaló, hogy 100 fotó nem mutathat be alaposan egy ekkora életművet, ám így is nagyszerű (és sokszor azért valóban sokkoló) élményt ad.

Remélem, egyszer majd Budapesten is megnézhetjük!


Bruno Barbey honlapja

 

Barbey_PA110048.jpg

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.145951 másodperc.