Fotó MagazinA videózás mestere: Lumix GH5s kamera teszt

Fotó Magazin | 2018. Február 28., Szerda 09:00

A Panasonic tett egy nagy lépést és kiadta a Lumix GH5 testvérét, a Lumix GH5s gépet, azzal a nagy különbséggel, hogy profi videókamerát varázsoltak belőle, ezzel egyértelműen a profi videósokat és filmeseket megcélozva.

SZERZŐ: Nagy Anita

 

Ahogyan a fotósok, úgy a videósok életének is egyik megkeserítője a kevés fény, a magas ISO és az ilyen kedvezőtlen körülmények miatt létrejövő képzaj. A legtökéletesebben felvett videót is tönkreteheti ez a hiba, hiszen jelentősen lerontja a képminőséget. Az új Lumix GH5s egyik legnagyobb ígérete, hogy megoldást kínál erre a problémára és aki ezt a gépet használja, az sötétben, rossz fényviszonyok között is hibátlan minőséget állíthat elő. Mai tesztünkben mi is kézbe vettük és kipróbáltuk, mit tud ez a kifejezetten videósoknak, profi filmkészítőknek kínált szerkezet.

 

Külső jellemzők, első benyomások

 

Az új kamerát a nevében csak egy s betű különbözteti meg elődjétől és számos hasonlóságot megtartottak a Lumix GH5-höz viszonyítva, azonban a GHs fotós funkciói gyakorlatilag teljesen a háttérben szorultak, és a videózásra helyezték a hangsúlyt. A kamera tetején helyet kapott két tárcsa, amiből az egyik kifejezetten csak az egyes videózási módokhoz nyújt gyors választási lehetőséget. A tárcsa körül a szokatlan piros gyűrű még inkább prémium érzést sugall. A jobb oldali, általános tárcsa mellett kapott helyett az Fn gomb, az ISO és a fehéregyensúly állítás, az expo-kompenzáció és a wifi csatlakozás pici lámpája. A fekete géptestből kivirít a kis piros Rec gomb, azaz a felvételindítás egyszerűen. A gépre jellemző szögletes formákat már megszokhattuk a Panasonictól, de ez a gép talán a szokásosnál is masszívabb érzetet kelt és a sok-sok gomb pedig hamar értelmet nyer, ha közelebbről is megvizsgáljuk azokat. A GH5S első és hátsó váza magnéziumöntvényből készült és  csepp,- porálló, valamint  -10 Celsius fokig a fagynak is ellenáll.

 

gh5s_body_front_k.jpg

 

Okos tulajdonságok és funkciók

 

Először is le kell szögeznünk, bár első ránézésre egy fényképezőgépet tartunk a kezünkben, valójában ez egy videókamera, nem a szokásos hibrid fényképezőgép-videókamera kombináció. Ezt egy pillanatra sem szabad elfelejtenünk és ennek fényében kell tekintenünk a kamerára. A mikro-négyharmados vázba egészen pontosan 10,2 megapixeles szenzor került, ami azzal a következménnyel jár, hogy ezt a gépet nem nagyon fogja senki fotózásra használni. Miért volt erre szükség? Ennek a csökkentett felbontású szenzornak köszönhetjük, hogy a magas ISO ellenére is kevés a képzaj az elkészült videónkon és új műszaki megoldásokat tudtak a gépbe helyezni.

Az egyszeres natív ISO rendszerben az érzékenységgel párhuzamosan nő a képzaj is. Ez az új fejlesztésű érzékelő dupla áramkörével (Dual Native ISO)  képes már a jelerősítő képfeldolgozás előtt nagy natív érzékenységre váltani, így csökkentve a képzajt. Ha automatikus választásban hagyjuk a gépet, akkor kiválasztja a helyzetnek megfelelő áramkört, azaz például ISO 800 felett az alacsony képzajért felelőset. A már említett szenzor egy picit nagyobb a szokásos négyharmadnál, ami azt eredményezi, hogy a különféle képarányoknál ugyanakkora marad a látószög, azaz képvágás nélkül jelenik meg a 4K video. Ha a Raw formátumot nézzük, akkor képes a 14 bites színmélységet hozni, azaz még szebb, teltebb, élénkebb színeket kapunk.

 

gh5s_body_back_k.jpg

 

Ezzel a Dual Native ISO technológiával és Venus Engine képfeldolgozóval működő Digital Live MOS képérzékelő a kép legsötétebb részeit is élethűen jeleníti meg, az ISO-t pedig egészen 51200 érzékenységig csavarhatjuk fel. A gép legalacsonyabb értéke az ISO160, de ezt kiterjeszthetjük kevesebbre, ISO80-ra is. 

A kamera oldalán két SD kártyanyílás van, amelyek mindegyike UHS-II kompatibilis a nagy adatsebességek kezeléséhez, illetve használható a Video Speed Class 60 szabványokkal. A GH5S az MF Assist (20x-os nagyítás) és a Focus Peaking mellett az összes eredeti Lumix-fókuszálási funkciót is örökölte, beleértve az Arc- / Szemfelismerést.

 

4K videó felvételi lehetőség

 

A Lumix GH5s kamera 4K módban 60p/50p felbontással képes rögzítésre. Lehet ezt még tovább fokozni, ugyanis 4K 60p/50p videorögzítésre képes Cinema 4K (4096x2160) felbontásban is. A LUMIX GH5S 4:2:2 10-bites 400-Mbps All-Intra tömörítéssel Cinema 4K 24p és 4K 30p/25p/24p felbontással, valamint 200-Mbps All-Intra tömörítéssel Full HD felbontásban is rögzít videókat. Sem a Full HD, sem a 4K videóknál nincs korlátozva a felvétel időtartama. A VFR (Variable Frame Rate) funkcióval a felhasználók lassított vagy gyorsított videót készíthetnek C4K/4K (60 fps, maximum 2.5x lassított 24p-ben) és FHD (240 fps, maximum 10x lassított 24p-ben) felbontásban. A fényképezőgép gyárilag tartalmazza a V-LogL adatokat, hogy a felhasználóknak ne kelljen külön megvásárolni a frissítési szoftverkulcsot, mint korábban. 

A szereo mikorofonon kívül referencia zaj mikrofont is használhatunk, a tényleg tökéletes hangélmény érdekében. Ez utóbbi kiszűri magának a gépnek a hangjait és megakadályozza, hogy azok negatív irányba befolyásolják a hangfelvételt.

AZ új Lumix GH5s-ből elhagyták a 6K-s felvételi módot, ezért azt ne is keressük.

A fényképezőgép más GH5S modellek és professzionális videokamerák Timecode generátoraként is használható, azaz több kamerás produkciók esetén is használhatóak, köszönhetően a Timecode In / Out kompatibilitásnak.

 

kicsi IMG_8311.jpg

 

Bevetés közben

 

A GH5S egy 12-35 mm F2.8 Power OIS objektívvel érkezett hozzám. A fókusz megbízható, és a fényképezőgép még a gyenge fényviszonyok között is jó eredményeket nyújt, köszönhetően a jó zajszintnek. A kamerában nincs stabilizátor, ami mellett azért döntöttek, mert így volt kiküszöbölhető a túlmelegedés, én ennek hiányát különösebben nem tapasztaltam. Az automatikus fehéregyensúly álltás mellett nem mehetünk el szó nélkül. A kamerát nagyon kevés fény mellett, több helyről jövő és különböző színhőjű lámpák között használtam és az eredmény bámulatos volt. Nem tapasztaltam elcsúszó színeket, és kijelenthetem, hogy azonnali csodálatos képminőséget produkált a gép. A Lumix GH5s-sel a jelek szerint valóban nem nehéz igazán profi videókat készíteni, a kép tiszta és megfelelően részletgazdag, a fókusz hibátlanul zongorázott.

 

kicsi IMG_8304.jpg

 

Összegzés

 

A Panasonic a komoly filmesekből és videósokból álló piaci rést célozta meg ezzel a géppel. Valóban csodálatos  a képminőség javulása, bátran használható gép éjszakai videók készítésére is. A Lumix GH5s egy nagy lépés a videókamerák világában, olyan képminőséggel és funkciókkal, amik biztossá teszik a sikert. Ajánlom mindnekinek, aki komolyan veszi a filmezést vagy a filmes szakmában dolgozik, a Lumix GH5s-ben nem fog csalódni.

 

www.panasonic.hu

 

Pontszám: 4,9 kiváló / csúcs kategória 

 

TECHNIKAI ADATOK 

Panasonic Lumix GH5s

 

PRO 

Kiváló videóminőség sötétben is; időjárásálló kivitel

 

KONTRA 

Fotózásra nem ajánlott a kis felbontás miatt

 

 

GYÁRTÓ 

Panasonic

 

SPECIFIKÁCIÓK

(Teljes leírás ITT)

 

TÍPUS Típus Digital Single Lens Mirrorless camera
Rögzítési adathordozók SD memóriakártya, SDHC memóriakártya, SDXC memóriakártya/(Kompatibilis az UHS-I/UHS-II UHS 3. sebességosztályú SDHC/SDXC memóriakártyákkal és az UHS-II 60-as videosebességi osztályú SDXC memóriakártyákkal)
Képérzékelő mérete 17.3 x 13.0 mm (in 4:3 aspect ratio)
Objektívrögzítés Micro Four Thirds mount
KÉPÉRZÉKELŐ Típus Live MOS Sensor
Összes képpont 11,93 megapixel
Fényképezőgép effektív képpontszáma 10,28 megapixel
Színszűrő Elsődleges színszűrő
Állókép JPEG (DCF, Exif 2.31), RAW (14/12 bites)
4K PHOTO MP4 (H.264/MPEG-4 AVC, hangformátum: AAC (2 csat.)
Mozgókép MOV: H.264/MPEG-4 AVC, (hangformátum: LPCM (2 cs. 48 kHz / 16 bit, 48 kHz / 24 bit*, 96 kHz / 24 bit*)) *DMW-XLR1 felhelyezése esetén (külön szerezhető be)./MP4: H.264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC, (hangformátum: LPCM (2 cs. 48 kHz / 16 bit), AAC (2 cs.))/AVCHD Progressive, AVCHD (hangformátum: 2 cs. Dolby hang)
Típus Kontrasztalapú autofókusz-rendszer
DFD technológia Van
Utólagos fókusz Van
Fókusz-egymásrahelyezés Van
Fókuszmód AFS (1 kép) / AFF (Rugalmas) / AFC (Folyamatos) / MF
AF mód Arc-/szemérzékelés / Követés / 225 terület / Egyéni multi / 1 terület / Precíziós/(Teljes érintéses terület igény szerint) (Beállítható AF-képméret és rugalmas AF pozíció)
AF érzékelési tartománya EV -5–18 (ISO100 egyenérték)

 

Egyéb Egyképes AF, Kioldáskori AF, Félig megnyomás-felengedés, Gyors AF, Folyamatos AF (mozgókép felvétele közben), Szemészlelő AF, AF+MF, Kézi fókuszsegéd, Érintéses kézi fókuszsegéd, Fókuszkiemelés, Érintéses AF/AE funkció, Érintőtáblás AF, Érintéses exponálás
Expozíciós mód Program AE, Rekesz prioritás AE, Zár prioritás AE, Manuális
ISO-érzékenység (szabványos kimeneti érzékenység) Állókép: Autom. / intelligens ISO / 80* / 100* / 160 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400 / 12800 / 25600 / 51200 / 102400* / 204800* (1/3 EV lépésben változtatható) * Kiterjesztett ISO/Kreatív videó mód: Autom. / 80* / 100* / 160 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 / 6400 / 12800 / 25600 / 51200 / 102400* / 204800* (1/3 EV lépésben változtatható) * Kiterjesztett ISO
4K PHOTO** Gyors sorozat 60 kép/másodperc, 30 kép/másodperc
Exif-adatok Igen (A 4K sorozatfelvételi fájlból kivágott JPEG képek EXIF-kompatibilisek.)
Jelölő funkció Igen (4K sorozat (S/S) módban)
Végtelenített rögzítés funkció Igen (4K sorozat (S/S) módban)
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.152193 másodperc.