Magyar nyertes a Sony fotópályázatán

Fotó Magazin | 2022. Április 13., Szerda 11:00

A World Photography Organisation örömmel jelenti be a rangos Sony World Photography Awards 2022. évi versenyének összesített nyerteseit.

Az elismert fotós, Adam Ferguson (Ausztrália) nyerte el az Év fotósa címet és a vele járó 25 000 dolláros pénzdíjat, valamint számos digitális képalkotó eszközt a Sony jóvoltából. A profi verseny 2. és 3. helyezettje mellett tíz kategóriában, valamint a nyílt, a diák és az ifjúsági versenyekben hirdettek győzteseket.

 

A győzteseket egy ünnepélyes bejelentő videó keretein belül mutatják be, ahol az érdeklődők megtekinthetik a nyertes fotósok reakcióit és interjúit, a worldphoto.org/ceremony-2022 oldalon. 

 

SWPA_overall_winners_2022.jpgFotó: Adam Ferguson

 

A Sony World Photography Awards 2022 kiállítása a londoni Somerset House-ban 2022. április 13. és május 2. között tekinthető meg, ahol több mint 300 fotónyomat és több száz további kép lesz látható a nyertes és a shortlistre került fotósok digitális kiállításán. Bemutatásra kerülnek az idei évben a fotózás művészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásért díjazott Edward Burtynsky, a neves kanadai fotográfus munkái is.

 

AZ ÉV FOTÓSA

 

A Migrantes sorozat mexikói bevándorlók fekete-fehér önarcképeiből áll, miközben arra vártak, hogy átléphessék az Egyesült Államok határát. Ferguson, az alanyokkal együttműködve fotózott: beállította a helyszínt minden egyes képhez, felszerelt egy középformátumú gépet egy állványra egy kábeles önkioldóval, majd hátralépett, meghagyva a lehetőséget modelljei számára, hogy maguk választhassák meg a pillanatot, amikor elkészül a kép, ezzel részesévé válva saját életük dokumentálásának.

 

2021 februárjában, az amerikai elnökváltás után számos közép- és dél-amerikai menekült indult el az amerikai-mexikói határra. Fotók keringtek a médiában mindenfelé az ingóságaikat cipelő, szeretteikbe kapaszkodó, fotósok vakuárjában úszó, feszült bevándorlókról. Miközben Ferguson megállapította a fotóriporteri munka fontosságát, feltűnt neki, hogy hiánypótlóak a határ mexikói oldaláról készült fényképek, különösen az olyan képek, amelyek a menekültek számára valamilyen mozgásteret biztosítanak.

 

Ennek tükrében vetette fel Ferguson a projektet a New York Times szerkesztőjének, és elnyerte a megbízást, hogy 2021 áprilisában és májusában 11 napra Juarezbe és Reynosába utazzon. A projektet Adam Broomberg és Oliver Chanarin Ghetto című munkája inspirálta - egy vizuális utazás 12 modern gettó szűrőjén át, köztük a kubai Rene Vallejo Pszichiátriai Kórházon keresztül, ahol az egykori művészpáros a betegeknek adta át a kioldó feletti irányítást.

 

Ernesto Rodríguez, Silvia Cruz, Noe Gea Medina és Laura Monica Cruz Flores mexikói újságírókkal Ferguson felkereste a határhoz közeli menedékhelyeken tartózkodó migránsokat, rögzítette gyakran megrázó történeteiket, és együtt dolgozott velük, hogy a képet egy olyan nyugodt térben rögzítsék, ahol a lehető legkevésbé lennének zavarban. A fekete-fehér filmet választotta, hogy a háttér színeinek kaotikus keverékét eltörölje, és a képeken tükröződő érzelmekre helyeződjön a hangsúly. Az így létrejött sorozat az időben megrekedt emberek megrendítő portréját mutatja be, akik egy boldogabb életet keresnek.

 

Ferguson nyertes projektjéről Mike Trow, a 2021-es szakmai verseny elnöke így nyilatkozott: "Amit Adam Ferguson az amerikai-mexikói határon a migráns családokkal és egyénekkel tett, az nagyon megható és mély együttérzésről tesz tanúbizonyságot. Ez a portrésorozat arról szól, hogy az erkölcsi szándék és a tisztelet segíthet elkerülni a manipuláció és a magánéletbe való behatolás érzését, amellyel a fényképészetet gyakran vádolják. Azzal, hogy Adam az alanyai kezébe adja az kioldót, egyfajta hatalmat ad a kezükbe, ami által eldönthetik, hogyan akarják, hogy érzékeljék őket. Végeredményként a fotók gyönyörűek, jelentőséggel bírnak és sugározzák a kedvességet. Voltak más történetek is, amelyeket a zsűri mély csodálattal fogadott, de Adam sorozata kiemelkedett, mert olyan választékosan szépen és melegséggel átitatva beszél a nehéz helyzetben lévő emberekről, akik helytől és vagyontól függetlenül kitartanak tisztességük és szeretetük mellett.”

 

Ferguson így kommentálta a győzelmet: A bevándorlókkal való együttműködés által ez a fotósorozat olyan képek készítését kísérelte meg, amelyek inkább empátiát, mint szimpátiát ébresztenek. Azzal, hogy átadtam a lehetőséget a képek elkészítésére, és mindenkinek szabad kezet adtam az ábrázolásuk folyamatában, arra törekedtem, hogy felforgassam a marginalizáció narratíváját, és olyan történetet hozzak létre, amelyet emberibbnek, átélhetőbbnek és őszintébbnek érzek. Hálás vagyok azoknak a bátor és rugalmas személyeknek, akik beleegyeztek abba, hogy velem dolgozzanak, és ezt a díjat nem csak a saját, de az ő nevükben is veszem át. Az Év fotósa cím elnyerése egy újabb fényt ad ennek a narratívának, és lehetővé teszi, hogy új közönséghez jussanak el azok a történetek, amiket ezek az emberek osztottak meg velem.

 

A PROFESSZIONÁLIS KATEGÓRIÁK NYERTESEI

 

A professzionális verseny győztes fotósait a szakmai zsűri választotta ki az öt-tíz képből álló, kiemelkedő munkák beküldéséért, amelyek a politikai és éghajlati válságok témájától kezdve a családról és veszteségről szóló személyes élményeken át a csendélet és a természetfotózás kreatív megközelítéséig terjednek.

 

Minden kategória győztesei digitális képalkotó felszerelésben részesülnek a Sony jóvoltából. Az idei év nyertesei:

 

7903_28895_MilanRadisics_Hungary_Professional_WildlifeNature_2022.jpgFotó: Radisics Milán

 

TERMÉSZET ÉS ÉLŐVILÁG:

NYERTES: Radisics Milán (Magyarország) Rókamese (The Fox’s Tale) c. sorozata 

Döntősök: 2. helyezett: Federico Borella (Olaszország); 3. helyezett: Oana Baković (Románia)

 

7903_28897_MilanRadisics_Hungary_Professional_WildlifeNature_2022.jpg

 

7903_29209_MilanRadisics_Hungary_Professional_WildlifeNature_2022.jpg

Fotó: Radisics Milán

 

 

ÉPÍTÉSZET & DESIGN

NYERTES: Domagoj Burilović (Horvátország) Dorf c. sorozata

Döntősök: 2. helyzett: Javier Arcenillas (Spanyolország); 3. helyezett: Yun Chi Chen (Tajvan)

 

KREATÍV

NYERTES: Alnis Stakle (Lettország) Mellow Apocalypse c. sorozata  

Döntősök: 2. helyezett: Raphael Neal (Egyesült Királyság); 3. helyezett: Sarah Grethe (Németország)

 

DOKUMENTUM

NYERTES: Jan Grarup (Dánia) The Children of the Financial Collapse in Venezuela c. sorozata 

Döntősök: 2. helyezett: Fabian Ritter (Németország); 3. helyezett: Win McNamee (Egyesült Államok)

 

 

KÖRNYEZET

NYERTES: Shunta Kimura (Japán) Living in the Transition c. sorozatáért 

Döntősök: 2. helyezett: Gideon Mendel (Dél-Afrika); 3. helyezett: Giacomo d’Orlando (Olaszország)

 

TÁJKÉP

NYERTES: Lorenzo Poli (Olaszország) Life on Earth c. sorozata 

Döntősök: 2. helyezett: Andrius Repšys (Litvánia); 3. helyezett: Gareth Iwan Jones (Egyesült Királyság)

 

PORTFÓLIÓ

NYERTES: Hugh Fox (Egyesült Királyság) Portfolio c. pályázatáért              

Döntősök: 2. helyezett: Julian Anderson (Egyesült Királyság); 3. helyezett: Anna Neubauer (Ausztria)

 

PORTRÉ

NYERTES: Adam Ferguson (Ausztrália) Migrantes c. sorozata 

Döntősök: 2. helyezett: George Tatakis (Görögország); 3. helyezett: Brent Stirton (Dél-Afrika)

 

 

SPORT

NYERTES: Ricardo Teles (Brazília) Kuarup c. sorozata 

Döntősök: 2. helyezett: Adam Petty (Ausztrália); 3. helyezett: Roman Vondrouš (Csehország)

 

 

CSENDÉLET

NYERTES: Haruna Ogata (Japán) & Jean-Etienne Portail (Franciaország) Constellation c. sorozata 

Döntősök: 2. helyezett: Cletus Nelson Nwadike (Svédország); 3. helyezett: Alessandro Gandolfi (Olaszország)

 

 

További információért az idei győztes és döntős projektekről, látogasson el online galériáinkba, vagy töltse le a Sony World Photography Awards 2022 albumot.

 

AZ ÉV NYÍLT VERSENYÉNEK FOTÓSA

A Nyílt Verseny célja, hogy bemutassa az egyedi képek erejét. A győztes képét figyelemre méltó vizuális narratívája és technikai kiválósága alapján választják ki. Az Nyílt kategória tíz győztese közül kiválasztott Scott Wilson (Egyesült Királyság) lett az Év Nyílt Fotósa 2022-ben, aki az 5000 dolláros pénzdíjban, a Sony digitális képalkotó berendezéseiben és a díjjal járó nemzetközi elismerésben részesül.

 

Wilson az Élővilág és Természet kategóriában benevezett Anger Management című erőteljes fotójával nyert. A fekete-fehér kép egy piszkos vad musztángot ábrázol, amint Colorado északnyugati részén porvihart rúg fel. A kép nem sokkal azután készült, hogy a csődör belevetette magát egy sártócsába - védekezésül a nyári bogarak ellen -, miközben a földet döngölve adta tudtára a konkurens hímeknek, hogy kész megküzdeni a helyért a közeli itatóhelyen.

 

Wilson a győzelme kapcsán a következőket mondta: "Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Anger Management nyerte a Sony World Photography Awards 2022-es Az év nyílt fotója díját. A musztángok viselkedését a vadonban megfigyelni nyers és dinamikus élmény volt.  A kép feszültsége szimbolikus a vadlovak megőrzésével kapcsolatos problémák miatt, ami gyakori beszédtéma az amerikai nyugaton, ahol ezeket az értékes állatokat rekordszámban terelik össze és távolítják el a közterületekről. A 2022-es év végére megérjük, hogy több vadlovat tartanak fogságban, mint ahánynak lehetősége van a szabad létre".

 

AZ ÉV DIÁK FOTÓSA

Ezra Bohm (Hollandia), a Nederlandse Acedemie voor Beeldcreatie tagja nyerte el a 2022-es év diákfotósa címet, és a 30 000 euró értékű Sony fotós felszerelést intézménye számára. Bohm-ot a The Identity of Holland című sorozatáért választották ki, amelyet a Connections című pályázati kiírásra készített. A témával arra kérték a diákokat, hogy mutassanak be egy olyan történetet, amely rávilágít arra, hogy ők, vagy valaki, akit dokumentáltak, hogyan tartják a kapcsolatot a világgal. Bohm a győztes sorozatához a Hollandiában hagyományos életmódot folytató, szoros kötelékben élő közösségek lakóit fotózta, kiemelve a rendkívül részletes, hagyományos öltözködésüket és kötődésüket a holland kultúrtörténethez.

Bohm így nyilatkozott a győzelemről: "A díj elnyerése megerősített abban, hogy fontos a váratlan dolgok fotózása, és hogy elmeséljem a történeteket, amik a szívemből és a lelkemből jönnek. Ha hallgatsz az ambícióidra, minden, amit teszel, sokkal értelmesebbé és valószínűleg sikeresebbé is válik".

 

AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA

 

A hat alkategória győztesei közül Tri Nguyen (Vietnám, 18 éves) lett az Év ifjúsági fotósa 2022-ben Under The Moonlight című képéért. A fénykép egy, a mesterséges holdfényben sütkérező fiatalembert ábrázol, egy elhagyatott háttér előtt állva. A holdfény a fiúra világító reflektorfényt szimbolizálja, ahogy arra vágyik, hogy elfogadja a saját hibáit. A fotó egy olyan sorozat része, amely az önreflexiót és a formabontást, valamint a tökéletlenségek kihangsúlyozásának igényét vizsgálja.    

 

Nguyen a győzelemért a Sony digitális képalkotó készletével és a nemzetközi elismeréssel lesz gazdagabb. Így nyilatkozott a győzelméről: "Kezdő és motivált művészként rendkívül izgatott és büszke vagyok, hogy megválasztottak az Év Ifjúsági Fotósának 2022-ben. Alázattal fogadom ezt a díjat, és a vele járó lendületet arra fogom felhasználni, hogy továbbfejlesszem a fotózási technikámat."

 

A FOTÓZÁS MŰVÉSZETÉHEZ KIEMELT HOZZÁJÁRULÁSÉRT ÁTADOTT DÍJ

A fotózás művészetének kiemelkedő támogatásáért járó díjat idén a neves kanadai fényképész, Edward Burtynsky kapta. A széles körben a világ egyik legkiválóbb kortárs fotográfusának tartott Burtynsky, leginkább az ipari tájakról és a tágabb értelemben vett környezeti válságról készített nagyszabású képeiről ismert. Az emberi kézzel átformált, hatalmas tájak lenyűgöző ábrázolásain Burtynsky az infrastruktúra és a pusztítás félelmetes méreteit tárja fel; a megrongálódott hegyvonulatok, kiszáradt vízfelületek és a burjánzó városiasodás festői absztrakciójú szín- és formavilággal ábrázolt látványait mutatja be.

 

A művész több mint egy tucat nagyszabású fotóját mutatják be a Sony World Photography Awards 2022 kiállítás részeként. A válogatás Burtynsky 40 éves pályafutása során készült legfontosabb munkákat emeli ki. Ezek közé tartozik az Anthropocene (2018), a Salt Pans (2016), a Water (2013), az Oil (2009) és a Railcuts (1985). Emellett az Egyesült Királyságban először mutatják be Burtynsky hamarosan megjelenő Africa (2022) című sorozatának képeit, amely az afrikai tájat és az erőforrás-kitermelés által átalakított területeket vizsgálja.

 

SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2022 KIÁLLÍTÁS

A Sony World Photography Awards kiállítása 2022-ben a londoni Somerset House-ban lesz látható, április 13. és május 2. között. Az idei év összesített és kategóriagyőztesének munkái mellett a kiállításon a 2020-as Év fotósa díjat elnyerő Pablo Albarenga (Uruguay) és a 2021-es győztes Craig Easton (Egyesült Királyság) egyéni bemutatója is megtekinthető.

 

 

Albarenga Seeds of Resistance című győztes sorozatából mutat be válogatott képeket, amely a bányászat és az agrárvállalkozások által veszélyeztetett tájak és területek fotóit párosítja a megőrzésükért küzdő aktivisták portréival, míg Easton egy tucat fekete-fehér portrét állít ki Bank Top című sorozatából, amely a Blackburnben található, és a névadó Bank Top szűkös szomszédságának lakóit ábrázolja. A projekt az észak-angliai közösségek reprezentációját és téves ábrázolását vizsgálja, a helyi lakosok történeteit és tapasztalatait tárja fel a képeken és a projektben részt vevő Abdul Aziz Hafiz író és akadémikus kísérőszövegein keresztül.

 

A Sony World Photography Awards 2022 virtuális kiállítása megtekinthető a következő címen: www.worldphoto.org/virtualexhibition2022.  

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.083477 másodperc.