Fotó MagazinMagyar fotográfus képei a Syngenta pályázatán

Fotó Magazin | 2017. Március 25., Szombat 19:00

Londonban nyílt kiállítás a Syngenta Nemzetközi Fotópályázatának legjobb alkotásaiból, amelyek közé egyedüli magyarként Hegedűs Ákos két fotóját is beválogatta a szakmai zsűri.

Harmadik alkalommal szervezték meg a Syngenta Nemzetközi Fotópályázatát, amelynek célja, hogy az emberiség jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdésekre, globális problémákra világítson rá a fotográfia eszközeivel. Első alkalommal a Vidék – Város témakörben várták az alkotásokat, 2014-ben a hiány és túltermelés súlyos aránytalanságának bemutatására bíztatták a szervezők a világ fotósait. Legutóbb pedig a fenntartható növekedés állt a pályázat középpontjában: ahogy a föld népessége tovább növekszik, úgy lesz egyre nagyobb a szakadék az élelmiszer-, energia- és az erőforrások iránti igény és bolygónk megóvásának fontossága között. Alapkérdés lesz, hogyan tudjuk biztosítani a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődést úgy, hogy közben csökkentjük a bolygónkra nehezedő terhelést.

 

A pályázatra érkező több ezer alkotásról William A. Ewing múzeumigazgató - egyetemi professzor, a zsűri elnöke elmondta: rendkívül kiforrott, kreatív projektek érkeztek a világ minden részéről, amelyek magas színvonalon ábrázolják korunk egyik égető problémáját. A szakmai zsűri végül 42 fotós 92 fotóját választotta ki a londoni Somerset House-ban nyílt kiállításra, amelyet a következő hónapokban a világ több nagyvárosában megtekinthet majd a közönség. A megnyitón a fődíjat professional kategóriában a brit kínai fotóművész, Wang Yan Preston, open kategóriában pedig az ír Kenneth O'Halloran kapta. A kiállítók közül egyedüli magyarként Hegedűs Ákos két alkotása is bekerült a legjobb fotók közé.

 

A beijing-i fƶldalatti.jpg

 

Hegedűs Ákos középiskolás kora óta foglalkozik fotózással. A sajtóban eltöltött több év után érdeklődése koncertek és hosszabb távú, mélyebb – társadalmi, környezetvédelmi problémákat megjelenítő - projektek felé fordult. Összesen hat fotóalbuma jelent meg. Legújabb kötetéhez a Badacsonyról, a Balaton ikonikus hegyéről már hét éve készíti a fotókat.

-  Pályázatomban megpróbáltam a problémakört egy másfajta szemszögből vizsgálni, mert azt gondolom, hogy a fenntartható növekedés „nyersanyaga” az információ - mondta Hegedűs Ákos. – Úgy vélem, hogy az információs társadalomhoz való alkalmazkodás jelenti napjainkban az emberiség legnagyobb kihívását. Senki sem akar lemaradni, vagy kimaradni, de a lehetőségek nem egyformán adottak mindenki számára. A globalizáció rengeteget segít a társadalmak fejlődésében, de még így is hatalmas szakadékok vannak a Föld egyes országai közt. A beadott anyagot Londonban és Pekingben készítettem fotóimból raktam össze és nagyon örülök, hogy a zsűri végül két fotómat is kiállításra méltónak talált. A londoni tárlatot nemzetközi mércével mérve is kimagasló körülmények között rendezték, nagyon boldog vagyok, hogy részese lehettem.

A fotópályázat weboldala itt érhető el: www.syngentaphoto.com

Hegedűs Ákos munkáit itt tekinthetik meg: http://www.morphoto.eu/

A pályázatra beadott sorozata pedig itt érhető el: http://www.morphoto.eu/fenntarthato-fejlodes/

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.078439 másodperc.