Nagy AnitaLumix G9 - A jövő megérkezett.

Nagy Anita | 2017. December 28., Csütörtök 07:00

A Profi Foto a hazai médiák közül elsőként vehette kézbe az új Lumix G9 fényképezőgépet, amit azonnal leteszteltünk... Tapasztalatainkat most megosztjuk kedves olvasóinkkal...

Újabb korszakváltás zajlik a profi fotózás világában, ahogy a kompakt gépeket néhány éven belül teljesen leváltják a mobiltelefonok egyre okosabb kamerái, úgy a tükörreflexes gépek mögött is ott toporog a trónkövetelő, és lassan, de biztosan be is előzi azt. Az egyre okosabb, tükör nélküli fullframes MILC kamerák meghódítják a világot, és a fotósokat. Egyre elterjedtebb és egyre több helyről hallani, hogy a professzionális fotósok váltanak, és a DSLR gépet MILC-re cserélik. Akit ediig még nem győztek meg ezek a gépek, azok számára (is) ajánlom mai tesztalanyunkat, a vadiúj Lumix G9-es fényképezőgépet.

 

p1000320.jpg

 

Külső jellemzők, első benyomások

 

A gépre jellemző szögletes formákat már megszokhattuk a Panasonictól, a sok-sok gomb pedig hamar értelmet nyer, ha közelebbről is megvizsgáljuk azokat. A teljesség igénye nélkül, vegyünk sorra néhányat a géptesten. Baloldalon kapott helyett a nagyméretű módválasztó tárcsa, amit a közepén lévő gomb lenyomásával tudunk rögzíteni, nehogy fotózás közben véletlenül elállítsuk. A tárcsa legalsó részén van még egy állító gyűrű, amit elsőre nehéz észrevenni, de nagyon jó szolgálatot tesz. Itt tudjuk kiválasztani például a 4K/6K módot.

 

baloldalon tĂĄrcsa G9 600x400.jpg

 

Jobb oldalon, a nagyon stabil fogást eredményező markolaton található a bekapcsológomb, ami ezúttal kapott még egy hasznos plusz funkciót, ami ugyan apróságnak tűnhet, mégis igazán fontos a fotósok számára: az On állásból picit továbbhúzva világít az állapot-kijelzőnk.

 

Panasonic-Lumix-G9-658x370-f9a949c183860528 (1).jpg

 szó

Mögötte néhány hasznos gyorsgombot találunk: white balance, iso és expo kompenzáció. A gépen helyet kapott három állító tárcsa és egy joystick, amivel, ha nem az érintőképernyőt használjuk, az élességpontot tudjuk gyorsan és hatékonyan kiválasztani. Két SD kártya foglalat van a gépben, amivel készíthetünk biztonsági mentést, de arra is van lehetőség, hogy például az egyik kártyára mentsük a képeinket, a másikra pedig a videóinkat.

 

panasonic-lumix-g9-09.jpg

 

Az érintésérzékeny, 3,0 hüvelykes, 1040K képpontos LCD monitor kihajtható és elforgatható, mindemellett a képe is gyönyörű. Ha wifi kapcsolatban vagyunk, egy felvillanó kis lámpa jelzi ezt nekünk a jobb oldalon. Szeretnénk ellenőrzésképp egy gyors nagyítást, hogy valóban éles lesz-e a készülendő képünk? Az objektív mellett, a markolat tövében a géptestbe simuló kis fekete, kerek gomb erre ad lehetőséget. Csak egy gombnyomás, és az előugró kis kockában a kijelzőn látjuk is a nagyítást.

 

 

Belső tulajdonságok, okos funkciók

 

A Lumix G9-be 20,3 Megapixeles, négyharmados CMOS képérzékelő került, amely előtt nincs aluláteresztő szűrő, a még magasabb képminőség elérése érdekében. Az ISO 200-as értéktől 25600-ig állítható, és az 5-tengelyes B.I.S. (váz képstabilizátor) és a 2-tengelyes O.I.S. (optikai képstabilizátor) egyesítéséből létrejövő 5-tengelyes Dual I.S. 2 (kettős képstabilizálás)-nek köszönhetően rossz fényviszonyok között, alacsonyabb ISO-n is éles képeket tudunk készíteni.

Ez a többszörösen bebiztosított, széles körű beállításokat kínáló élességállítási rendszer a géptestben található stabilizátorral a fényképezőgép egyik nagy erőssége. Az 5-tengelyes Dual I.S. képstabilizátor fényképeknél és videofelvételeknél is működik, beleértve a 4K videó üzemmódot is. Itt nem lesznek életlen képek, ahhoz valamit nagyon el kellene rontanunk.

A 20,3 megapixeles aluláteresztő szűrő nélküli Digital Live MOS képérzékelő gyönyörű képminőséget eredményez finom részletekkel és valósághű színekkel.

 

1,3sec_f3,9_iso400.JPGTesztfotó: 1,3sec, f/3,9, iso400

 

Fókuszálás

 

A LUMIX G9 a világ leggyorsabb, körülbelül 0,04 másodperc alatt működő autofókuszával rendelkezik, amivel még a GH5-öt is megelőzi. Valóban nagyon gyors, mindemellé pedig összesen 225 fókuszterületet kaptunk, ami akárhogy is nézzük, bizony nem kevés. A már említett autofókuszpont-néző is egy új funkció a LUMIX G9 fényképezőgépen, amely a távolban lévő témánkat nagyítja fel, hogy éles fókusszal lehessen képet készíteni róluk. A keresőtől jobbra találunk egy három fokozatú gombot, amivel a témánknak a legmegfelelőbb fókuszálási módját választhatjuk ki, ez gyakorlatilag egy automatizált állítási rendszer, ami akkor ajánlott, ha nincs időnk állítgatni. Ha például egy váratlanul előugró témát szeretnénk megörökíteni, gyorsan AFC módba kapcsolunk és az expogomb lenyomásával már el is csíptük. Az AFS (Auto Focus Single) elsősorban nyugalmi helyzetben lévő témákra ajánlott, az AFF (Auto Focus Flexible) értelemszerűen mozgó témákhoz nyújt segítséget, míg az AFC (Auto Focus Continuous) az olyan állandó mozgásban lévő témákra nyújt megoldást, mint például a sportfotók.

 

1,25sec_f2,8_iso3200.JPGTesztfotó: 1,25sec, f/2,8, iso3200

 

Az automatikus fókuszálás nagyon jól működik, a szem és arcfelismerés esetén, akár 15 embert is fel tud ismerni, ami nagyon hasznos csoportképek esetén. Az Fn1 gomb lenyomásával választhatunk például arcfelismerő fókuszálás, mozgáskövetés, 225 mezős élességpont állítás, egyéni, 1 mezős és a „hajszál pontos” módozat között.

Ha a legegyszerűbb verziót választjuk, elég az érintőképernyőre böknünk, ahová az élességet szeretnénk, és a kamera már oda is állítja.

 

1per60sec_f2,8_iso2000.jpg


Tesztfotó: 1,/60sec, f/2,8, iso3200

 

 

Nagy felbontású mód

 

Az egyik nagy újdonsága a Lumix G9 fényképezőgépnek a "Nagyfelbontású" mód, ahol mozdulatlan témáról, lehetőleg a gépet állványra helyezve 80 Megapixeles képet készíthetünk. Ehhez a kamera nyolc képet készít, majd a nyolc képet összeillesztve kapjuk a 80 Megapixeles fotót, JPG és akár RAW formátumban. Ezzel, amennyiben olyan megrendelést kapunk, akár igazán nagy méretű nyomatokat készítetthetünk, minőségromlás nélkül.

 

4K/6K mód

A gépben helyet kapott a 4k Photo mód, ami 60 kép/mp sorozatot enged, 8 Mpixeles felbontással, a 6k Photo mód pedig 30 kép/mp sorozatot, 18 Mpixeles felbontásal.

 

Összegzés

 

A Panasonic nem kertel. Létrehozott egy olyan, hihetetlenül okos fényképezőgépet, amiről lerí, hogy valóban fotósok tapasztalata alapján fejlesztették. Nemcsak műszakilag van nagyon rendben, de az a sok apróság is, amit belezsúfoltak, mind  a fotózás élményét könnyíti meg és fejleszti tökélyre. Ez egy nagyon jó gép, az egyik legjobb, ami az utóbbi időszakban a kezembe volt és bátran ajánlom mindenkinek. Az új Lumix G9-ben nem lehet csalódni.

 

 

További információk: www.panasonic.com

 

Pontszám: 4,8 kiváló / csúcs kategória

 

TECHNIKAI ADATOK

Panasonic Lumix G9

 

PRO

Kiváló képminőség és fókuszállítás; időjárásálló kivitel

 

KONTRA

Objektív mellett helyet kapott két pici fekete gomb nehezen elérhető

 

 

GYÁRTÓ

Panasonic

 

Típus  Cserélhető objektíves kompakt (MILC)

Képérzékelő

 
Képérzékelő formátum 4/3 rendszer
Szenzor típusa MOS
Pixelek száma 21.77 MPx

Optika

 
Objektív foglalat MFT
Tartozék objektív Tartozék objektív nélkül

Expozíció

 
Legnagyobb záridő  30 másodperc
Legkisebb záridő  1/32000 másodperc

 
Érzékenység (ISO)  100 - 25600
Expozíciósorozat  Van
   

Felvételi tulajdonságok

 
Képformátum  JPEG/RAW
Maximális képfelbontás 5184 x 3888 pixel
Sorozatfelvétel Van
Sorozatfelvétel sebessége (maximum felbontásnál) 60 kép/mp
Fehéregyensúly állítás  Van
Fényképezési módok Program AE, Rekesz prioritás AE, Zár prioritás AE, Manuális

Videó

 
Videofelvétel 4K
Maximális videófelbontás 3840 x 2160 pixel
FPS (maximum felbontásnál)  60 kép/mp
   

Méretek

 
Szélesség 136.9 mm
Magasság 97.3 mm
Vastagság 91.6 mm
Súly 658 g
   

 

 

A Panasonic Lumix G9 bemutató videotesztjét az alábbi linken tekinthetitek meg.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zamuDuEnEvs&t=3s

 

( - )

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 0.123337 másodperc.