Fakuló szezon - Vakáció és válság analógiája

Uzseka Norbert | 2017. November 17., Péntek 09:00

Fakuló szezon - Vakáció és válság analógiája
Vancsó Zoltán új slideshow-jának ősbemutatóján jártunk, melynek fő témája a vakáció, melyről persze a maga egyéni, különös módján mesél képeivel. Az aláfestő zenét pedig az újító szellemiségű francia jazz trombitás, Erik Truffaz szerzeményei adják.

Szerző: Uzseka Norbert

 

Vancsó Zoltán már 2004-ben elkezdett fotós slideshow-kkal kísérletezni. 2012-ben került mozikba az első egész estés slideshow-ja (Álomvölgy – Az üresség felfedezése), ’13-ban pedig öt slideshow-t is vetített az egyik moziban, úttörő módon 4K DCP technikával.

A Fakuló szezon már a hatodik ilyen slideshow-ja, és 2013 óta készült. A különféle zenékkel kísért slideshow szinte külön műfaj, mely egyesíti a fotós kiállítás és a mozifilm egyes elemeit, mégis valami újat, máshol, máshogy nem tapasztalhatót ad. Zoltán így fogalmaz: „Fotográfiák manapság akár mozitermekben is bemutathatók. A méltatlanul háttérbe szorult diaporáma műfaját szeretném újjáéleszteni, kihasználva egy mai moziterem képi és hangzásbeli csúcstechnikáját. (…) A slideshow műfaját azért is tekintem a fotóim legcélravezetőbb megjelenítési formájának, mivel olyan befogadói élményt nyújt – igazodva a nézők XXI. századi, magasabb ingerküszöbéhez –, amelyre a hagyományos csatornák már nem, vagy csak limitált hatásfokkal képesek. Erre persze nem minden fotográfia alkalmas, ezért igyekeztem ezt az élményt – korábbi operatőri ambíciómat is segítségül hívva – egy tudatos képi világ használatával lehetővé tenni.”

 

Már jó ideje azon a véleményen vagyok, hogy Vancsó Zoltán napjaink egyik leginkább egyéni látásmódú fotósa. Ez persze merész kijelentés egy olyan korban, melyben rengeteg a fotós, és talán csak akkor lehetne valaki teljes mértékben tisztában a kortárs fotográfiával, ha napi 8-12 órában ezzel foglalkozna. De ami kevés rálátásom van, abból nekem úgy tűnik, hogy Zoltán azon kevesek egyike, akik olyan fotókat képesek alkotni, melyek, bár nagyon sokat elmondanak az itt és mostról is, mégis kortalanok, és száz év múlva is megérintik majd a szemlélőt. Vancsó képei ugyanis titokzatosak, ritkán nyilvánvalóak, de még amikor elsőre egyértelműnek tűnik is, mi bennük a „poén”, akkor is olyan szokatlan látásmódot képviselnek, amivel máshol nem találkozunk.

Nyilván Zoltánnak is megvannak a maga elődei, mesterei, akiktől tanult, mint pl. Josef Koudelka, Henri Cartier-Bresson, Lucien Hervé vagy André Kertész, de úgy gondolom, tudatosan bár, vagy mert ez jön belőle, de ő azon van, hogy olyanokat fotózzon, amilyeneket az említettek már nem. Különösen igaz a Fakuló szezon sorozatra, hogy gyakran láthatunk rajtuk hétköznapi embereket, hétköznapi (avagy vakációs) élethelyzetben, de olyan elvont nézőpontból, úgy komponálva, hogy attól a kép tartalma, jelentése is más síkra kerül.


01_zoltan_vancso_fading_season.jpg 

 

Ahogy a slideshow alcíme (Vakáció és válság analógiája) is jelzi, ez a sorozat különféle olyan alkalmakkor készült, amikor a fotós vagy akit ábrázol, épp szabadságát, szabadidejét töltötte. És a vakáció nem merő móka és kacagás, gyakran épp ilyenkor jönnek felszínre a lappangó feszültségek. Ezt Zoltán is megemlíti a vetítés ismertetőjében, de szerintem ennél jóval többet mutat meg. Teljesen szubjektív, de én mindig úgy érzem Zoltán képeit nézve, hogy az emberi lét abszurditását tükrözik, s mi lehetne abszurdabb, mint egy nyaralás, amikor az ember nem a saját, természetes közegében van, és jól kéne éreznie magát, de sokszor, akármilyen okokból kifolyólag, nem tudja. Ilyenkor a legtöbb ember máshogy is viselkedik, mint a hétköznapi életben, és ez épp annyi tragédia, mint amennyi humor vagy épp öröm forrása.

Birminghamben a Photography Show-n hallottam Neal Leontól, hogy bármilyen rendezvényt vagy eseményt fényképezzünk is, mindig fotózzunk az elején és a végén, mert akkor lehet a legjobban elkapni váratlan, előre megjósolhatatlan pillanatokat. De Vancsónál, vagyis az emberi életben mindig előtte meg utána van, és amikor történik, mintha ott sem lennénk…

Zoltán pedig ítélkezés nélkül tárja mindezt elénk. Ő nem mutat senkit és semmit direkt csúfnak vagy szépnek – minden a nézőn múlik. De a legtöbb képében van valami abszurd, valami furcsaság, valami csavar, ami kizökkenti a szemlélőt, ahogy a zen koanok szokták. Néha megfogalmazható kérdéseket, gondolatokat gerjeszt, néha csak érzéseket, zsigeri bizsergést, legyen az örömteli vagy kényelmetlen.

 

Engem a Fakuló szezon slideshow először idegesített. A 11 fejezetre osztott film első fejezetében Truffaz zenéje zaklatott volt, szívdobogást kaptam tőle, és a képek is gyorsabban váltották egymást, mint szerettem volna. Hozzá kellett szoknom, ahogy ahhoz is, hogy a két kép közötti áttűnések is külön képeket, külön jelentéseket hoznak létre. De miután sikerült ráállnom a vetítés hullámhosszára, nem egyszerűen elkapott és vitt magával, de többször is katartikus élményt jelentett. Viszont annyira tömény, annyira sok van egyetlen képen is, hát még a 65 percbe sűrített összes fotón, és annyi különféle kapcsolódás van a képek és fejezetek között (nem szólva a meglepetést okozó fejezet-közti részekről, melyekről nem is árulok el többet), hogy legszívesebben azonnal megnéztem volna újra, aztán meg úgy, hogy a saját tempómban nézegethessem meg a képeket.

 

10_zoltan_vancso_fading_season.jpg

Truffaz zenéje is nagyon sokat ad az élményhez. A jazzhez nem értek, de a vetítés során hallott zenék (már amikor képes voltam azokat is befogadni, mert volt, hogy a képek vitték el minden figyelmemet) nekem a King Crimsont és tagjainak egyes projectjeit idézték, azokhoz hasonlóan szabad és atmoszférikus muzsika ez. Irdatlan munka lehetett ezt a slideshow-t így összerakni, de a végeredmény olyan művészi alkotás, melyhez foghatót nem is tudom, hol találni még.

 

Meglehet, már az is túl elvontnak tűnik, amit itt leírtam, de úgy gondolom, a Fakuló szezon annyira sokféleképpen beszél a nézőhöz, hogy minden különösebb előképzettség, a magas művészetek iránti nyitottság nélkül is élményt jelentene bárkinek. Mind a képek, mind a zene annyira erős benne, hogy nagyon sajnálnám, ha csak egy szűk réteghez jutna el. Márpedig kérdéses, mikor lesz belőle újabb vetítés...

De addig is érdemes nézegetni Zoltán honlapját, Facebook oldalát, vagy épp néhány hónapja a vele készült interjúnkat, ahova került néhány további fotó a Fakuló szezon-ból is.


Ide kattintva megtekintheti a Fakuló szezon trailerét.


Vancsó zoltán slide-show-inak honlapja

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
Impresszum
Betöltés: 3.196191 másodperc.