Finn Beales: Történetmesélő fotográfia mesterkurzus

Uzseka Norbert | 2022. Május 24., Kedd 11:00

Finn Beales: Történetmesélő fotográfia mesterkurzus
A Scolar Kiadó számos remek fotós könyvet kiadott már, méghozzá a legváltozatosabbakat. Finn Beales könyve is valami új, de kezdőknek és profiknak (meg ami a kettő között van) egyaránt ajánlható – más-más okokból.

Meglehet, a könyv címe kissé félrevezető. Magam azt képzeltem, arról szól majd, hogyan készítsünk olyan képet, mely egymagában elmesél egy történetet, ám kiderült, hogy Finn Beales fotósorozatokban gondolkodik. Az pedig szinte külön műfaj, részben közelebb is áll a filmforgatáshoz, ill. sok mindent vesz át onnan. Ám a könyv így is lebilincselő és hasznos olvasmánynak bizonyult.

 

A Walesben élő Finn számos reklámkampányon dolgozott már, s ezek kapcsán kidolgozott egy ötlépéses útmutatót, melyet ebben a könyvben ismertet. Ennek csupán egyik lépése maga a fotózás, a többiben arról ír Beales, hogy hogyan lehet komoly ügyfeleket szerezni, alaposan és hasznosan felkészülni a fotózásra, úgy megszerkeszteni az anyagot, hogy az elnyerje a megrendelő tetszését, s végül hogy miként adjuk át a kész fotókat, hogy a megrendelő úgy érezze, megfogta az Isten lábát, hogy velünk dolgozott.

 

Mindez nyilván olyasmi, amit sok profi fotós jól tud. Biztos vagyok benne, hogy Finn világos, lényegretörő, praktikus könyve mégis mondhat valami újat a legprofibb profinak is. De kezdőknek, amatőröknek is szeretném a figyelmébe ajánlani a könyvet, azoknak is, akik imádnak fotózni, de előbb vágnák önként földhöz a felszerelésüket, mint hogy megtervezett, beállított fotókat kelljen készíteniük. Szóval igen, még azoknak is, akik a spontán elkapott érdekes pillanatok miatt költöttek eszelős összegeket a fényképezős cuccukra.

 

Egyrészt, mert Beales könyve kiemelkedik a fotós oktató könyvek sorából. Azért is, mert fotósorozatokról (ha úgy tetszik: fotóesszékről) szól, nem egyedi képekről. De azért is, mert úgy ír, hogy attól az ember kedvet kap a fotózáshoz. Nyilván a többség nem fog elszaladni a legközelebbi boltba, hogy a Finn által javasolt „olcsóbb” ködgépet megvegye, hogy így tegye még érdekesebbé a képeit, de amúgy rengeteg olyan apróbb-nagyobb ötlet, javaslat, megoldás, trükk sorakozik a könyv lapjain, melyből tanulhat valami újat az ember. Ebben segítenek a különféle feladatok, projektek. De az is, hogy Finn világosan fogalmaz, és jól magyaráz. Különösen tetszik az a rész, ahol a különféle felvételtípusokról (plánokról) ír, és hogy melyikhez milyen objektívet érdemes használni.

 

Ami a történetmesélést illeti, Finn azt mutatja meg, hogy tudunk olyan képsorozatokat összeállítani, melyek elmondanak egy történetet (legyen bár az csupán egy rövidke, egyszerű sztori), úgy, hogy az megfogja, megérintse a nézőt. Reklámkampányok, vagy épp esküvői fotók esetén ez alap követelmény, de ha átragad ránk Beales kreativitása, éppenséggel a családunkról-barátainkról, vagy a mindennapi életünkről is készíthetünk lenyűgöző, magukkal ragadó fotósorozatokat. Ez sem kisebb teljesítmény – tegye fel a kezét, aki még nem kapott súlyos kritikákat a képeire épp a saját famíliájától! Nem mindennapi eredmény az, ha a családod vagy baráti társaságod valamelyik tagja a szokásos „ne fotózzál már” meg „hogy nézek ki ezen a képen?!” helyett elismerően bólint, szemébe könnycsepp gyűlik, ajkán félmosoly játszik, netán még szavakba is önti, hogy na, ez, ez tényleg jó kép(sor) lett róla. Én mondom, ez a könyv még azoknak is érdekes lehet, akik max. Instagramra fotózgatnak, és az instás ismerőseik kegyelem-szívecskéinek is szívből örülnek.

 

S természetesen a fotózást magasabb szinten, akár megélhetésileg űzők számára is sokat adhat ez a könyv, ugyanis Finn rendkívül összeszedetten írta le szemlátomást (elég megnézni a fotóit a könyvben, vagy akár Instán!) kipróbált és jól működő módszereit. Aki fotósként dolgozik, annak muszáj jól szervezettnek lennie, de néha ezt a legnehezebb megoldani, és Beales műve ebben is segítség lehet.

 

A könyvet matt papírra nyomták, igen szépen, nem hiányoltam a fényes papírt, így is jól átjönnek a színek. A fordítást talán átnézhette volna egy szaklektor, mert van néhány fotós szakkifejezés, ami itt tükörfordításban jelent meg, miközben létezik rá (más) magyar kifejezés, de aki érti a zsargont, így is tudni fogja, miről van szó, aki meg nem, az megérti a magyarázatból, úgyhogy ez nem számottevő probléma. Sokkal fontosabb, hogy Finn lelkesít, átadja a maga kreatív és jól átgondolt módszereit.

 

 

Scolar Könyvkiadó, 2022 176 oldal • Fordította: Vágó Nándor

 

Finnminta.jpg

 

 

 

 

 

 

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.275276 másodperc.