Europe is beautiful - Magyar sikerek

Fotó Magazin | 2011. Március 29., Kedd 08:00

Januárban véget ért a CEWE COLOR, Európa vezető fotószolgáltatója által szervezett “Europe is beautiful” Fotópályázat. A németországi központ 2010 nyarán hirdette meg Európa legnagyobb fotópályázatát...

35.000 Euro értékű nyereménnyel, amelyre 30 országból, 14 000 regisztrált, 30 000 képet töltött fel 7 hónap alatt.
A felhasználók összesen öt kategóriában tölthettek fel képeket (Emberek; Város és természet; Érdekes helyek; Kultúra és történelem; Európa jövője). Az esemény nemcsak az óriási érdeklődés miatt volt különleges, hanem, mert az 500 díjazottból összesen 27 magyar győztes került ki.
A pályázat magyar szempontból még azért is kuriózum, mert az 1. és 2. helyezett is honfitársunk.

 

EIB_1.jpg

Első díj

A nyertes fotót Romániában készítette Pathó Károly, Budapestről. A kép egy öreg, táncoló párt ábrázol. A láthatóan szegényes körülmények ellenére a pár semmihez sem hasonlítható jókedvet és boldogságot sugároz. A kép részletei teljes harmóniában és kölcsönhatásban vannak egymással: legyen az akár a ruházat vagy a bútorzat textil mintája vagy éppen a tapéta színe. Tökéletes kompozíció, mely akármelyik részlet híján sokkal szegényebb lenne.

 

EIB_2.jpg

Második díj

A második helyezett, Plaszkó Noel, szintén Magyarországon él. A fotó a perspektíva sajátos szöge miatt tetszetős és mert egyfajta misztikus érzetet kelt. Olyan, mint egy színpadi díszlet vagy egy 19. századi festmény. Annak ellenére, hogy nem szerepelnek rajta emberek, a fénykép tele van élettel. A fénnyel és árnyékkal való okos játék, a szokatlan perspektíva és a részletek sokasága következtében a kép készítője egyetlen felvétellel egy egész történetet mondott el.
A zsűri
A nyertesek kiválasztásáért egy öttagú szakmai grénium felelt, akik tevékenységüknél fogva gyakorlatilag az egész német fotós szakmát lefedték. Susan Merbold, a Getty Images Ügynökség marketingvezetője, de évekig művészeti igazgatóként tevékenykedett. Kathryn Müller a National Geographic képviseletében vett részt a zsűrizésben, Kai Müller pedig az egyik legkedveltebb német fotós blog, a StyleSpion.de szerkesztője. Jürgen Reiche a bonni Humboldt Egyetem kurátora és a Történelem Háza (Haus der Geschichte) programigazgatója. Wolfgang Heinen a Fotocommunity (Plus) magazin alapító főszerkesztője és a Klie Publishing igazgatója.
A fotópályázat linkje: http://contest.cewe-fotobuch.de/hu

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 3.091274 másodperc.