Fotó MagazinAz Olympus végleg eltemette a 4/3-os rendszert

Fotó Magazin | 2017. Március 21., Kedd 22:00

Amikor egy fényképezőgép gyártó átáll egy teljesen új objektív bajonettre és rendszerre, az általában semmi jót nem jelent a meglévőnek.

 

A 4/3 a manapság népszerű Micro 4/3 elődje volt és az Olympus sokáig kitartott amellett, hogy a réginek sincs vége, de érdemben hat éve nem frissült, most pedig hivatalosan is kihúzták a lélegeztető gép dugóját.

Az Olympus még a Kodakkal közösen dolgozta ki a 4/3 szenzorformátumot a kétezres évek elején, majd arra tükörreflexes fényképezőgépeket kezdett fejleszteni. A szenzor kisebb volt az APS-C formátumnál, így a korszak DSLR felhozatalához képest kompaktabb méretű gépeket tudtak piacra dobni. Az Olympus néhány év alatt közel kéttucat objektívet mutatott be a 4/3 rendszerhez Zuiko Digital néven és a minőségük már akkor is elismerésre méltó volt.

 

fouthird_e1_0008723.jpg

 

Aztán jött a Panasonic és az Olympus összeborulása, meg egy új rendszer életre keltése 2008-ban. A 4/3 szenzorformátum maradt, mindössze a csattogó tükröt metszették ki, így drasztikusan le tudták csökkenteni a bázistávolságot, vele együtt pedig az objektívfoglalat átmérőjét is. Így született meg a Micro 4/3 és a nagy mirrorless forradalom, ezzel együtt pedig mellőzötté váltak a meglévő 4/3 vásárlók.

Az Olympus 2013-ban mutatta be az E-M1 jelű gépét, mely bevallottan a még kitartó 4/3 tulajdonosokat volt hivatott átcsábítani a Micro 4/3 rendszerre, akár a meglévő Zuiko Digital objektíveik megtartásával. Ekkor már látszott, hogy az Olympus rég elengedte a kezét a 4/3 rendszernek és csak arra várt, hogy az utolsó ember is elhagyja a fedélzetet. Ez úgy tűnik 2017-ben jött el.

A Micro 4/3 rendszernek mindenesetre hosszabb életet kívánunk!

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom




Impresszum
Betöltés: 0.090526 másodperc.